Kislaki Merlot 2017: pár éve még jó bor lehetett, mára elfáradt. Szinben, illatban, izben átesett a határon, éppen iható még. De élvezeti értéke minimális már, inkább nem ittam meg. Kólával még elmegy :)
Megkezdjük a hideg, vörös szezont, a nyári sörös, pezsgős időszak után.😎
Geografico: Brunello di Montalcino 2018
Mély rubin szín, picit barnás pinós széllel. Illatban zárkózott, édes pirosak jönnek. Vastag test, amit a magas (14%) alkohol megtámaszt. Szép egyensúly, középen érezni a lehelletnyire édes hordót, ami szépen integrálódott. Utóíze közepes, inkább fanyar. Kibontás után gyorsan nyílik, és az egyensúly miatt megugorja a 4 pontot, de itt meg is áll.
4,0 pont
Egy Velence melletti Ristop-ban vettem a nyáron. Akciósan 24, - Euro-ra emlékszem.
OFF: Az óriásvírusok megeszik az amőbákat! -Ezt nem szabad kihagyni.
ON: Igyunk erre egy jó találdkimit! (Édes vörös bor, aszúsodott szőlőszemekből készült, színe halvány kárminpiros, finom, friss eredetű primer gyümölcsösség jellemzi, mely zamatában és hosszú utóízében is jelen van. Rendkívüli illata miatt is (!!) borkülönlegességnek számít.
Hát ja. Világszerte visszaesett a kultúrált borfogyasztás (meg a nem kultúrált is), és ennek nem az egészséges életmód az oka. A rossz minőségű szeszek átvették a vezetést, a koktél alapanyagok, műitalok tarolnak.
Ilyen állapotok idején egy ilyen megmondó embernek a jó bort és a hozzá kapcsolódó kultúrált fogyasztást kellene népszerűsítenie, alternatívaként megneveznie, és nem belepislogva a kamerába azon sopánkodnia, hogy lám, ma is 8 seggpicsa részeg, bedrogozott partiarcot kellett visszahoznia a halálból...
Mert az okostojás nem érti, hogy a fiatalok töményet vedelnek. nem is keveset. Akkor már jobb a bor.
Hétvégén voltam kocsmában. Mellettem piált két huszon-harmincas csaj. Amig én ott voltam, kb. másfél órát, addig megittak két whiskyt meg 4 fényt. Plusz a kisérő sör. Csak lestem.
Elég gyenge a felhozatal, de pár hónapja ittam, egy Hagymási 2019-es Kadarkát. Szerintem az jó volt, Eleve a fajta megszabja a saját korlátait. A beéréssel vannak általában gondok Hamarabb lerohad, és általában a forgalomban kapható kadarkák nagy része éretlen jegyeket mutat.
Tegnap Királyudvar kóstoló volt a Mitiszolban. Érdekes, hogy a régi tételek milyen jól muzsikálnak. 2009-es Henye pezsgő nagyon szép, a 2006-os Sec bámulatos. Remeéljük a mostani évjáratok is így öregszenek majd.
Gondolkodtam azon, hogy sok év eltelte után kinézek, de az időjárás és egyéb okok miatt nem mentem. Ezek szerint olyan sokat nem vesztettem.
A grúzoknak sokféle boruk van, a belépő szint általában nem jó és gyakran félédes. A jobbak úgy 8-10 eFt-tól indulnak, lehet nem ez utóbbi piaci szegmenst célozták meg nálunk.
A Budai várban amerre fordultam csak VIP fogadás volt . Pl. Telekom ügyfeleknek, SPAR- akárkiknek, Vincze VIP klub, vagy mifene, tudnám én minek mentem...
Ja a grúzok nagyon kedvesek voltak, csak gyenge borokat kínálgattak...
Nem volt probléma ezúttal sem. Rendeléstől számolva 4 munkanap alatt jön, a UPS értesítés után 24 órán belül nálunk volt a pakk. 12-es masszív kartonokban érkezett a matéria, a dobozon jelezve az orientációt és a törékeny árut.
Ügyfélszolgálat 10 pont, jelezték, hogy valamelyik tételre várni kell, cseréljék-e esetleg másikra.
Nagyon komoly a szortiment. Ha nincs konkrét elképzelés, órákig lehet bogarászni. Persze ennek köszönhetően nálam mindig több palack kerül a kosárba, mint amire eredetileg terveztem. 😁🤘
Meg kell mondjam bátor vagy ilyen hőhullámok idején külhonból rendelsz, de akkor szerencsére nem lett hősokkos egyik palack se. Akad a vinello-nál sok kedvemre való tétel, a kérdésem annyi hogy pl mennyire volt törésbiztos a csomagolás?
Mostanában ismét rákaptam a SB-ra, miután pár évig alig-alig ittam a fajtát. Nekem a hazaiak közül a Kősziklás mellett a Haraszthy jött be leginkább idén.
Aztán pár hete a vinello-nál volt egy nyári akció, plusz megtudtuk spórolni a csomagküldés költségét, így összedobtam egy tematikus sort.
Egy korábbi hozzászólásomban pozitívan ecseteltem a kis üveges (2dl alatt) borokat önmagában a kis kiszerelés okán. A véleményem azóta árnyalódott: több kóstoló szettet vásároltunk Szentesi Józseftől még tavaly, benne 5 kis üveg bor. Ajándéknak szántuk többségüket, de az élet átírta és megmaradt 2 dobozzal. Kinyitottam ez egyik megmaradt dobozt.
Szentesi "A" cuvée 2019: erősen tercier, lefelé menő, a 14% alkoholt rendesen kidomborító bor, kb. a felét tudtam meginni (1,8dl az üveg).
Vörös cuvée 2018: már lefelé halad, de még kellemes, vastag, de puha tanninok, erősen érződő 14,5%-os alkohol. Szerintem nem szabad tartogatni (akinek van még kis üveges verziója).
Jók ezek a kis üvegek, de hosszabb tárolásra nem alkalmasak, főként kevésbé ideális helyen.
A pünkösdi hosszú hétvégén Csörnyeföldön jártunk. Zárójelben: átugrottunk Lendvára is, különösen sokkoló volt a kopottas kis zalai falvak után a szlovén oldal szemet gyönyörködtető településképe, élhetősége. A magyar (zalai) oldal egy része ide jár dolgozni, a nagy része bevásárolni. Bő négy éve jártunk utoljára Szlovéniában, már szinte bántóan éles a kontraszt hazánk és „Kis Ausztria” között. Harminc éve még csak a hegyeshalmi határátlépés vágott ennyire mellbe. Ma már a tornyiszentmiklósi is.
De nem erről akartam írni. Szombaton jártunk Bussayéknál, a borok nagyon rendben voltak, szerintem a doki is büszke lenne az utódokra. Vasárnap, a Lendváról való hazaérkezést és a vacsorát követően szállásadónk arra unszolt bennünket, hogy kóstoljuk meg egy másik, helyi borász borait is. Odaérkezésünkig a borász érezhetően már az árvák könnyét is elfogyasztotta, de ez, valamint ennek folyományaként a verbális készségek súlyos deficitje lett volna a kisebbik baj. A nagyobb baj a borokkal volt. A fehérek metsző savúak, mégis a (maradék??)cukor különböző koncentrációban ott figyelt a kortyban. De szinte csak a cukor. Egy pinot noir rozé és egy királyleányka volt csak több, mint értékelhetetlen. A vörösöknek sem íze, sem bűze, egyedül a cabernet franc esetében éreztük (bár ne éreztük volna) a tojásos tészta és a hozzá összerakott ecetes saláta illatát. A szőlészeti/borászati technológiákat legfeljebb csak ugató outsiderként abban szeretném a véleményeteket kérni, hogy ezek a félszáraz/félédes cukortartalmú, citrompótlósan savhangsúlyos, ugyanakkor élvezhető illatot/ízt/zamatot legfeljebb nyomokban tartalmazó italok hogyan jöhettek össze? A TSz időszakra jellemző túlterhelt tőkék éretlenül leszedett fürtjeiből préselt, majd mustsűrítménnyel és/vagy répacukorral pancsolt borok lehetnek?
És a legnagyobb baj az, hogy mind a szállásadónk családja, mind a borász megvan arról győződve, hogy ezek a borok jóval komolyabb élvezeti értéket képviselnek, mint a Bussay pincészet borai.
Magyar konferenciára válogattunk egy sort, nem is lett rossz:
Szaszi OR Szigliget 2019 meglepően jó volt, citrusok mineralitás, pici petrol, 7 pont
Légli Matacs Chardonnay 22 megint hozta jó formáját. Kis része volt hordóba, szóval inkább olyan tervezett, profi munka, de 6 pont megvan
Bukolyi Marcell Köves Egri Csillag 22 az előzőekhez képest picit csalódás volt. Még pici CO2-t is éreztem benne, persze iható, fehér husú gyümölcsök hars furmint rajnai rizling, 5 pont
Mészáros rozé 23, hát legyen 3,5 pont, volt akinek tetszett
Légli Kislaki Syrah 2018 mindenkinek izlett kivéve engem, kicsit olyan zavaros volt. OK értem, hoyg szűretlen, de vhogy akkor is. Nálam 4,5 pont másoknak biztosan 6 fölött
Mészáros Grandiózus Malbec, 22 ragyogó volt, gondolom máris a csúcson. cherry, csokoládé nagyon jó inni, 7 pont
Pajzos édes szamorodni 2018 felejthető, számomra 4 pont a szimplán édes bort akaróknak nyilván valami magas pontszám komoplexitásnak nyoma sincs..
ROMSICS LÁSZLÓ (CSÁNYI PINCÉSZET) Cabernet Sauvignon 2020 Villány
Közepesnél vékonyabb test, középrubin szín. Illatban pici alkohol, jellegtelen piros gyümölcsök, egyiket sem tudom beazonosítani. Szájban kerek, már-már cseresznye befőttes, kiegyensúlyozott íz, semmi sem lóg ki.
Kedves kis bor, de nem hozza a CS világát. A címke szerint 14,5 % alkohol, de ez egyáltalán nem zavaró. Az egyensúly rendben van, a beltartalom kicsit kevés nekem. Utóíze rövid. Villány helyett lehetne bármi...
Sűrű anyag, sötét rubin szín. Illatában érett piros bogyósok, érett meggy, ribizli. Egy picit érezni az alkoholt, de a tanninok szépen szétestek, hagyják érvényesülni a gyümölcsöt. Erős viszont a sav, keskenyebbre húzza a spektrumot, és bár egyensúlyos, de lehetne nagyívűbb a bor. A lecsengése elég rövid, hamar szertefoszlik a szájban az íz. Természetes technológiával készült, még harmadnap is áll, mint a cövek, de az alap ízspektrum lehetne érdekesebb. Ezzel együtt egy elegáns bor, Kékfrankosnak nagyon jó.