Keresés

Részletes keresés

Hepci Creative Commons License 1 napja 0 1 95536

Sokkal olcsóbb egy belépő kategóriás (= kb. ihatatlan) száraz furmint, mint egy fogkőszedés. :)

Előzmény: lazaridi (95535)
lazaridi Creative Commons License 1 napja 0 1 95535

Én meg voltam Furmint februáron, másodikán. Azt hiszem az egy hét múlva esedékes fogkőszedést lemondom, úgyis lemarták a savak.

Hepci Creative Commons License 1 napja 0 0 95534

Galic Grasevina 2021

Horvát (kutjevói) olaszrizling délszláv (kisebb fürtű, cukrot lassabban gyűjtő) klónokból.

Közepes koncentráció és az ilyen klónok engem leginkább grapefruitra emlékeztető karaktere, visszafogott illatossága, jó savai. Az a helyzet, hogy ez egy igen kellemes fehérbor, de kisebbet szólt, mint amit vártam - nem ugrik szintet Horváth Zoltán (Planina) ilyen klónokból készülő olaszához képest, csak kicsivel tömörebb.

6- pont, 4500 Ft (Pannon Borbolt)

Hatvani Szabolcs Creative Commons License 5 napja 0 0 95533

Na, akkor találkozunk ott! :-)

Előzmény: bandika (95532)
bandika Creative Commons License 6 napja 0 0 95532

No én erre elmegyek, s viszek magammal még egy embert. (2003 óta topikolok itt, több-(mostanában)kevesebb rendszerességgel). 

Előzmény: kovitom (95526)
Hepci Creative Commons License 2023.01.31 -1 0 95531

Hangyál "Party" Rajnai Rizling 2021

Pannonhalmi rajnai, egy delikátboltban vettem, hogy viszonozzak egy szívességet a boltosnak valamivel. Korábban már ittam tetszetős rajnait Hangyál Balázstól, de az valószínűleg másik széria/évjárat volt.

Ez a csavarzáras példány némi citruson és kesernyén kívül nem mutat semmit, gyakorlatilag üres, viszont baja sincs, a savai pedig kifejezetten szépek magyar viszonylatban.

4 pont környéke, 2050 Ft (Itt Minden Finom)

kovitom Creative Commons License 2023.01.31 0 0 95530

Annyi fajtám van, hogy el is feledkeztem róla. Valószínűleg lesz még egy kóstoló, hol a Pozsonyi, Kövidinka, Zenit mellé befér majd. Nem tudom milyen állapotban van, ezer éve nem kóstoltam. Az alföldi fehérek az első 1-2 évben a legszebbek, főleg az első évükben. A Generosám 20-as évjárat. Majd megnézem, hogy áll. 

Előzmény: IsKol (95529)
IsKol Creative Commons License 2023.01.31 0 0 95529

Az lehet, hogy a Gerenosádból is "bedobsz" egy palackkal az ősi magyar fajták közé? ;-) 

Előzmény: kovitom (95525)
kovitom Creative Commons License 2023.01.31 0 0 95528

A volt Vino Piano borbár

Előzmény: lazaridi (95527)
lazaridi Creative Commons License 2023.01.31 0 0 95527

Bocsi, hol van az a WineRoom?

Előzmény: kovitom (95526)
kovitom Creative Commons License 2023.01.30 0 0 95526

 

Már van link is az eseményhez! 

 

 

 

https://fb.me/e/2zeGhMnOE

 

 

kovitom Creative Commons License 2023.01.30 0 0 95525

Lesz egy közös kóstolónk Budapesten Nagy Péterrel február végén. Régi magyar fajtákat vonultatunk fel, úgymint: Balafánt, Járdovány, Fehér Gohér, Purcsin, Néró (Talán nem annyira régi, de érdekes fajta.) és a Vasászvölgytől Tihanyi Kék, Fekete Muskotály. Lesz olyan fajta, amiből több évjárat is bemutatásra kerül. Jó alkalom a fórumtársakkal való találkozásra. Akinek van kedve, nézzen el. Részletek később.

Előzmény: Hepci (95524)
Hepci Creative Commons License 2023.01.30 -1 0 95524

Egyes bloggerek túlzásokba esnek/estek, valaki (tán a Művalkeszen) a (valaha volt?) legjobb magyar vörösbornak nevezte a tihanyi 2018-as évjáratát, de ettől még ez egy igen érdekes fajta. Nem tudom, milyen borhibára emlékeztetne a rózsabors... Nagy Péter (Vadászvölgy) szerint a tihanyi aromája felerősítheti az enyhe illósságot.

Én a Hajnos kékben éreztem eddig a legnagyobb potenciált a feltámasztott fajták közül, de a tihanyi mellett a tarcali és a laska is nagyon tetszik. Ha olcsóbbak lennének, még gyakrabban bontogatnánk belőlük...

Előzmény: bigup (95518)
amimaki Creative Commons License 2023.01.29 0 0 95523

Most visszakóstoltam a maradékból, talán valóban túl van már a csúcson. De ez még igy is egy teljesen jól élvezhető bor, eltűnt a kései alkohol is belőle. Sokan összetennék a kezüket, ha ennyire tömor, egyben lévő, jó boruk lenne. Ennél sokkal rosszabbakat dicsérnek és áraznak az egekbe. Asszem megnézem majd a frissebb évjáratokat is.

Előzmény: ShiDeci (95522)
ShiDeci Creative Commons License 2023.01.29 0 0 95522

Már a 2020 van forgalomban.

A 2018-at tavaly még decizték a Kelet bisztróban, nekem nagyon karakteres bornak tűnt. Lehet kicsit megfáradt mostanra?

 

Előzmény: amimaki (95520)
lazaridi Creative Commons License 2023.01.29 0 0 95521

Azt az évjáratot 2 éve ittam, akkor remek volt.

Előzmény: amimaki (95520)
amimaki Creative Commons License 2023.01.29 0 0 95520

Szentesi KÉTII Érintés Red 2018 Számomra kicsit értelmezhetetlen cimke/név, de mivel Szentesit még nem ittam, megvettem. Az Artizan szerint "csodás házasitás"- valóban kellemesen gyümölcsös illatok, és tökéletes egyensúly - de nekem valójában inkább a semmilyenség jutott róla eszembe. Tök jó inni, meg minden, de jellegzetessége csak egy volt, a 14,5-es alkohol megmutatja magát a korty végén. De nem kellemetlen. 5, borboltban kb. 3500 Ft.

HDO Creative Commons License 2023.01.29 0 0 95519

Kovács Nimród NJK 2016

Évfordulónk volt az asszonnyal, gondoltam olyan bort bontok a vacsorához a borhűtő prémium szekciójából, amihez korábban még nem volt szerencsénk.

Egy negyed órát hümmögtünk a pohár felett, tekergetve, szagolgatva, mire ki mertük mondani, hogy ennyi pénzért ilyen jellegtelen bort még nem nagyon ittunk...

Nem volt hibája, sima, kerek, érezhető, hogy nem a La Fiesta polcán kell keresgélni, de semmi olyat nem találtam benne, amire felhúztam volna a szemöldökömet.

Nem lesz nehéz elfelejteni. Ebben az árkategóriában egy Barbár vagy egy Infusio oda-vissza megsapkázza szerencsétlent.

 

bigup Creative Commons License 2023.01.29 0 0 95518

Hmm, érdekes olvasgatni a tihanyi kék mint borszőlőfajta kvalitásairól, mert nekem egy olyan jellegzetes ízvilága van, amit egyáltalán nem kedvelek. Kóstoltam Szentesitól ezt az évjáratot, korábbit is, más pincétől is - már akinek kéz alatt van persze. Szerintem egy borhibára emlékeztető jellegzetes "zamattal" rendelkezik, talán ez lehet a "rózsaborsos" aroma. A kadarkájára nem hasonlít annyira, az egy jó bor, bár a fajtából kóstoltam jobban tetszőt mástól. Nekem a laskától, talán a tarcali kéktől jobban leesett az állam, emellett a kék bajor az, amit szívesen iszogatnék még - meg a gohér, de az fehér persze. Véleményem szerint persze. 

Előzmény: Hepci (95517)
Hepci Creative Commons License 2023.01.28 0 0 95517

Szentesi Tihanyi Kék 2021

Jó dolgunk van mostanában, 3 palack Szentesi-vöröst is bontottunk egy bő héten belül. A tihanyi a legkarakteresebb közülük, leginkább az átütő rózsaborsos aromája miatt. Egyébként nagyjából azt írhatom róla, amit kissé lejjebb a kadarkáról: pinós színvilág, kevés tannin és minimális hordó - aki kedveli a pinót és a kadarkát, netán a schiavát (vernatsch), annak ez is be fog jönni. Az eddigi legjobb évjárattól (2018) elmarad, de az utána következőknél kerekebb-tartalmasabb, eléggé rendben van.

6+ pont, 5500 Ft (pincénél)

HDO Creative Commons License 2023.01.27 0 0 95516

Káli Kövek Karmazsin 2020 (KF-CF)

21-es a futó, abban zweigelt és CS is van, nekem ez már lassan egy éve pihent a borhűtőben, mindig csak tologattam finnyáskodva. Hiba volt, mert ez egy kifejezetten élvezetes bor. Alig hordó, minimál tannin, rengeteg gyümölcs. Sokkal ásványosabb ízekre számítottam, de ez így teljesen rendben volt. Inkább mondtam volna Balaton délinek, mint felvidéknek. Alsó hangon is 6 pont, 2500ft-ért pedig kifejezetten jó vételnek tartom. Simán betoltam az álarc mögé egy este a palackkal.

joskabacsi Creative Commons License 2023.01.24 0 0 95514

A kadarka nehéz kérdés, nálam főként a klasszikus - P9 megy, az enyém is zömmel az -  Janóé a 100+ os klónok.

22-ben valahogy furcsa lett minden, más, mint a megszokott, de pont ettől szép amit csinálunk ... 

 

Előzmény: Hepci (95513)
Hepci Creative Commons License 2023.01.24 0 0 95513

Érdekes kérdés, hogy hol van a határ, amikor még a konszenzusos kadarka-karakter felfedezhető, és mi az, ami azon már túl van.

Szentesi kadarkái számos évben túlmentek a kadarkaság bennem létező keretein, ekkor nekem nem is tetszettek, bár vörösborként élvezetesek voltak.

Szekszárdon pl. az Ilyés Kúria kadarkája szokta meghaladni a kadarkaságot, vagy Erdélyből Balla Géza kadarkája, amiről meg az a vélekedés, hogy nem kadarka, hanem csóka.

Előzmény: joskabacsi (95512)
joskabacsi Creative Commons License 2023.01.24 0 1 95512

Ma kóstoltam (tartályból) Németh Janó 22-es válogatás kadarkáját, azt hittem, hogy az enyém (13,36 alk, 2,8g cukor, 7,6 sav) jó lett idén, de most már kicsit másként gondolom. Ez valahogy más, nagyobb, vastagabb, beszarás jó!

 

 

 

Előzmény: Hepci (95511)
Hepci Creative Commons License 2023.01.24 0 1 95511

Szentesi Kadarka 2021

Nadapi kadarka Szekszárdon begyűjtött, nem-mainstream klónokból, általában a szokásos "kadarkaságot" jócskán meghaladó színnel és vastagsággal. Sok évvel ezelőtt széles merítésű kadarka-vaktesztünk győztese volt. Ezt a palackot címke nélkül kaptam, nem sokkal palackozás után, de érzésre alacsonyabb az alkohol Szentesi utolsó évjárataihoz képest, az élmény közelebb áll a megszokott kadarkákhoz.

Erdei gyümölcsök és hűvös fűszeresség, pinós színvilág, kevés tannin és minimális hordó - karaktere illeszkedik a pincét ismertté tevő feltámasztott régi kékszőlőfajták (tihanyi, tarcali, laska) boraihoz.

6 pont, 5000 Ft (pincénél)

Előzmény: joskabacsi (95509)
joskabacsi Creative Commons License 2023.01.21 0 1 95509

Köszi.

A jutalékodat a szokásos módon utalom, rendben?

:D 

 

14,1 alk, 7,5 összsav, 1,7g maradék cukor, 3,16 pH 29 extrakt, 0,29 illó. 

0,5 feletti illóm nekem Zengővárkonyban még nem volt, (illetve a narancs-hársnak 0,54) 

Bakócán volt egy tétel syrah 12-ből ami sajnos elcsúszott, ott 1,1 volt, abból pálinka lett, bár volt olyan szomszédos borvidékről látogató kolléga akinek ízlett ...

 

 

 

 

 

Előzmény: Hepci (95503)
Hepci Creative Commons License 2023.01.18 -1 0 95508

Nyilván borásznak is sikerülhet, ha a politikusoknak megy. A szektaképzés a legnagyobb jó, amit el lehet érni a marketingben: az agyamputáltak idvezült mosollyal hallgatják a baromságokat, hősiességnek gondolják a hazaárulást, vagy éppen isszák a k. drága, bizonytalan ízű, zavaros lőrét.

Előzmény: HDO (95507)
HDO Creative Commons License 2023.01.18 0 1 95507

Na jó, de Franzi legalább kialakított - a tököm tudja hogy - egy radikális, eltartott ujjú brigádot, akik úgy hisznek a boraiban, mint a másik hülye brigád a lapos Földben. 
(elismerve persze azt, hogy FW készített valamikor príma borokat. Mondjuk anno Ráspi is, hogy párhuzamot vonjak a nyugati határról…)

Előzmény: Hepci (95502)
kovitom Creative Commons License 2023.01.17 0 1 95506

Testvérem sokat utazik repülővel, és ő mesélte, hogy a ferihegyi reptéren volt Sauska bor kóstoltatás, vagy talán a bárban lehetett venni már nem tudom. Sauska valami csúcsborát kóstolta az egyik külföldi hölgy, és felháborodva mondta a felszolgálóknak, hogy milyen rossz, és náluk a 2 eurós borok ilyenek. A felszolgálók fel voltak háborodva. Testvérem is megkóstolta és mondta a pultosoknak, hogy ez tényleg gyenge, a hölgynek teljesen igaza van. Egy két sztárborászat már lassan azt hiszi, hogy elég belepisálni a palackba, és mindeni elégedetten csettint utána. A beltartalmak egyre gyengébbek. A borászatok nem emeltek árakat, mivel a magyar borfogyasztás a béka segge alatt van, és nem kockáztatnak még nagyobb piacvesztést, így a beltartalmat gyengítik lassan fokozatosan.

Előzmény: ShiDeci (95504)
kovitom Creative Commons License 2023.01.17 0 0 95505

Nagyon ritka a jó kékfrankos kis hazánkban, meg kell becsülni. A probléma sokrétű: gyenge klónok, túl nagy tőketerhelés, nem megfelelő szüreti időpont, szakmai hiányosságok. A kékfrankos szelekciója az átkosban arra irányult, hogy teremjen sokat. Nagy fürtméret, nagy bogyók, így gyengébb színanyag, és beltartalom. Ellenben a osztrákok sokkal jobb klónokat szelektáltak, amik jobb minőséget adtak. Ha valaki jót akar, akkor osztrák klónokat telepítsen. Van egy barátom, ő telepített kt 1-es klónt, és utána pótlásként osztrákot. Ég és föld a különbség. Nem mondom, hogy a hazai klónokból nem lehet kiemelkedő bort készíteni, de azért van különbség. 

Előzmény: Hepci (95503)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!