Kezdő vagyok a borkészítésben, és tapasztaltabbak segítségét kérem. Elkövettem azt a haibát, hogy a 4 hektó vörösboromat még a teljes leforrása előt lekéneztem.A bor nem állt meg teljesen a forrásban, de nagyon lassan forrogat csak. Mi ilyen esetben a tendő, ha van egyáltalán. Előre is köszönöm a segítségeteket!
nekem valamikor 2006-ban egy 04-es Buttler CS művelte ugyanezt: első nap markáns test, pörköltmogyorós fásság, teltség, minden, aztán másnap ecet. igaz, hogy nem légtelenítettem a palackot, de azért ennyire nem illett volna összezuhanni.
stimmel, a 2005ös évjárat alapvetően a pincénél sokkal egyértelműbben ásványos, kevésbé húsos, kevésbé bájos borokat hozott! ez a portugisernél és a kadarkánál volt leginkább megfigyelhető!
a kadarka nekem ezér is tetszett jobban 2005ből, de lehet ma, egymás mellett kóstolva más lenne a helyzet! de én úgy vagyok vele, hogy minden bor annyit ér nálam, amennyit legszebb formájában mutatott, és atekintetben a 2005ös életem egyik legnagyobb borélménye!nálam a 2005ös kapott 9 pontott is, avagy 5 csillagot, a 2006os legutóbbi, azaz majd 1 éves kóstolásom alapján valahol erős 7 pont, avagy biztos 4 csillag körül lehetett! az Orsolya és a St. Andrea újszerűségük okán, nálam olyan 8 pont avagy 4/5 csillag lenne!
Örülök, ha tetszett a beszámoló! Ha már 1valaki szívesen olvassa érdemes volt bepötyögni:)
Buttler első este nagyon tetszett, de többen szóvá tettük, kár, hogy nem ismertük meg fiatalságában. Érdekes, a várban kóstoltam a Buttler Kadarkából a 06-ost, emlékeim szuerint az egy sokkal könnyebben fogyasztható, hasonlóan komplex, de kevésbé drámai bor volt, azt lehet mondani, hogy emlékeim szerint lehet hogy az jobban tetszett.
A többiből nekem nem jutott másnapra. A st.andrea esetén könnyen lehet az emberi tényező a hibás az eltérésért, első nap valószínűleg túlértékeltem kissé a borokat a jó általános hangulatom miatt , másnap meg szerintem alul, az akkori kissé nyomottabb valóm végett. Valószínűleg a kettő között az igazság.
A Buttler viszont olyan látványos zuhanáson ment keresztül másnapra , amit már nem lehet csupán az én hozzáállásom nyakába varrni.
És akkor mégegyszer, de már csak elnagyolva, amit szépen bőlére eresztettem, e elnyelte a bitóceán:
Disznókő - Kései szüretelésű tokaji furmint '04: 1 éve kóstoltam, ez ugyanabból a beszerzésből van és bár az eltelt időt panelben húzta le, a savai még mindíg rendben vannak. Ízében kis citrus, több mazsola, amolyan "iskola kései" 5p
Borműhely - Rokka - Szekszárdi KF '07: A korábbi rokka házasításban zavaró hordóízt éreztem, itt ez a gond nem állt fenn. Korrekt mindennapok bora, gyümölcsökkel, savval. Ha nem szekszárdi lenne hiányolnám a tannint, de ugyebár itt ez nem része a terroire-nak:) így 4-5p között
Sebestyén - Icze '07: BT-nél akcióban 1000 alatt tényleg bestbuy, de teljes árban már nem estem volna tőle hanyatt. Ettől függetlenül mint a pince alapbora nagyon rendben van! Ha a "magyar bordeaux":))) pincéiben ilyen alapborokba botlanék, akkor megtörténhetne, hogy esténként ha vörösre vágyom korrekt áron, akkor azt mondanám "nézzük mi van itt villányból", de így...."No thanks":DDD
Visszatérve a borra: Illatában van valami fülledt jelleg, mint amikor a nagyi kissé érésnek indult meggybefőttjét felnyitjuk. Ízben gyűmölcs, fűszer, mindkettő kellő mennyiségben. Nekem talán kicsit sok a sav, de ez egyéni dolog. 5p
Bősz Adrián - Dél-dunántúli Menoir '07: Cimke szerint "tájbor":)))) Nosza, akkor ilyen legyen a legrosszabb tájbor, és máris ki van húza a kakiból a hazai bortermelés!:)
Illata játékos, behízelgő, gyűmölcsös. Ízben is a gyümölcs és egyfajta karcsú, kedves játékos ízvilág jön. Nekem nagyon bejött, és mint sok más BA-bor itt is a szokásostól kicsit eltérő jelleg ami megfogott. 5-6p között, sőt, talán több is
nEszméletlen sokrétű, buja illat,szájban közepes test, sok gyümölcs , édes fűszerek, közepesen hosszú,kissé lágy savak, nagyon komplex, nagyon finom 7p
n
Gróf Buttler Nagy-Eged Kadarka 2005
nZárkózottabb illat,előzőnél visszafogottabb ánizsos fűszeresség, a bor sokkal férfiasabb, szikár, ásványos, feszes, nagyon tömör test, határozott, lüktető savgerinc, elegáns és nagyon hosszú. Ez a bor méreteiben a sor legnagyobbja, de nem a leginkább fogyasztásra ösztönző 7p
n
Sebestyén Iván-völgyi Kadarka 2007
nEddigiektől sokkal sötétebb szín,a bor koncentrált, szerkezete sokkal inkább épül tanninokra, utóízében a kissé szárító cseresség magára is marad, illat és ízvilágát fülledt-földes-avaros jegyek díszítik, nem igazán tűnik fajtajellegzetesnek, és kétségtelen gazdagsága ellenére eddigiektől sokkal kevésbé ösztönöz fogyasztásra 4p
n
St.Andrea Magyalos Kadarka 2007
nIllatában és díszítőízeiben nagyon hasonlít az Orsolya tételre, vidám, játékos, sokrétű fűszeresség és gyümölcsösség, attól egy egész picit hűvösebb karakterű, viszont szerkezetileg feszesebb, a savak nagyon szépek, folyamatosan és hosszabban vannak jelen, de a bor kereksége, finomsága emmiatt egyáltalán nem szenved csorbát. Gyakorlatilag kifogástalan kadarkának érzem, egyesíti az Orsolya és a Buttler előnyeit azok „hátrányai” nélkül. Szinte 8p
megjegyzés: nagyon erősnek éreztem mind a 3 egri tételt. Amit nem értek:miért szokták a Buttlert , mint "nőt" ábrázolni?(hercegnő, főispánné stb:) Szerintem igazán férfias bor.
A St.Andrea és az Orsolya már sokkal inkább(már a név miatt is:), előbbi a szinte unalomig tökéltes hercegnő, utóbbi a szelesebb ,pajkosabb de nem kevésbé szép húga:)
más.. ma kóstoltam egy Tokaji Aszú 6 puttonyos 2000 néven futó bort ami az Auchanban volt 2999 Ft!! a bor korrekt volt, ha nem is kiemelkedő. én nem értem miért kell ennyire olcsón adni egy 6p aszút. ennyi volt rajta: palackozó H0191, de ki termelte ezt? és ki adta el az Auchannak ennyiért? komoly készletkiárusítást vizionálok.
Elég sokat járok külföldön és szívesen beszerzek érdekes tételeket egy egy kóstolóra.
Amúgy nem lenne hülyeség tartani egy a néhány évvel ezelőttihez hasonló nagybor kóstolót ahol a 10-20 eurós spanyol, francia, olasz, német, portugál tételeket eresztjük össze a hasonló árkategóriás magyarokkal. Jó móka volt ez :) én legalábbis nagyon élveztem. Mostanra megint lenne 3-4 ütős tippem :) Aztán megint rájöhetnénk, hogy a Kopár rulez :)
"Kérdés, hogy egy bor megítélésénél mit díjazunk jobban: azt , hogy nagyon jól fogyasztható, vagy azt, hogy érezhetően több, mégha kevésbé esik is jól fogyíasztani."
személy szerint a kettő kombinációját dijaznám :) bár talán egyszerűbb boroknál fontosabb a jól fogyaszthatóság, ha már nem akkora a tartalom, míg egy jobb bor komplexitása által nyújtott izgalom kárpótolhat a kevésbé jó fogaszthatósági faktorért. Vagy nem is tudom. Jó kérdés...
Nemegész fél-fél deci erejéig volt hozzájuk szerencsém, a fesztivál közepén.... szóval benne van a pakliban a tévedés lehetősége:)
Annyit mindenképp leszűrtem, hogy 2 és fél * annyit semmiképp nem ér meg nekem a nagybor...(mondjuk hasonlóképp a Szent Tamásért se hiszem hogy valaha kiperkálom a fogyasztói árat, a Nyúlászóért lehet...
A várban én is kóstoltam mind2 kadarkát. Sok hasonlóság volt köztük,de a magyalos volt a kedvesebb és kerekebb, a nagybor összetettebb, szikáran ásványosabb.
Lehet rossz hasonlat, de nekem hasonlóképp volt a Szepsy Nyúlászó 07 és Szent Tamás 06 összehasonlítása, ezen két furmint stílusán is érződik a hasonlóság, a Nyúlászó kedvesebb, nagyon jól iható, egy komplett és nagyon szerethető bor, a Szent Tamás összetettebb, hosszabb, ásványosabb, tekintélytparancsolóbb, mégis kevésbé fogyasztásra ösztönző.
Kérdés, hogy egy bor megítélésénél mit díjazunk jobban: azt , hogy nagyon jól fogyasztható, vagy azt, hogy érezhetően több, mégha kevésbé esik is jól fogyíasztani.