az eppeszu boraszok nagy resze ezt mindig is tudta :) de komolyan, szerintem olyan hulye borasz nincs a vilagon aki nem tudja, hogy majdnem minden az egeszseges es jo minosegu gyumolcson mulik.
Lőrincz Gyurival van egy érdekes interjú a mostani Borbarátban, ami a témához kapcsolódik
Elmondja ugyanis, hogy kezdetben az volt a felfogása, hogy ide a szőlővel ő majd csinál belőle BORT, de mára rájött, hogy a szőlőtermesztésben kell a hozzáadott érték nagy részét létrehozni.
kb
annyi. Tv.ből:
a) a meghatározott termőhelyről származó különleges minőségű bor 100%-ban az elnevezésének, jelölésének megfelelő származású, fajtájú, minőségű és évjáratú;
b) a meghatározott termőhelyről származó minőségi bor származásában és minőségében 100%-ban, fajta és évjárat vonatkozásában 85%-ban megfelel az elnevezésének és jelölésének
Amugy a szazalek az valoban kb 2% volt de lehet, hogy 5 nem eskudenek meg ra, de megkerdezem a boraszt, az adott terulet rizlingjet amugy ismerem mint a tenyermet.. es valami nem stimmelt, valamitol olyan erdekes lett. De azt nem tudtam megmondani, hogy mivel lett megbolonditva.
szerintem akár 2%-t is meg lehet érezni!
(egyszer tokajban pincében a 200l aszúba belecsorgott(a fejtés során a csőbe maradt) 1-2 liter muskotály, és én tényleg éreztem benne(a gazda utólag árulta el a bakit))
Bármilyen gyakorlott is vagy, azt nem hinném, hogy 2% tartalmat megérzel. Ha jól tudom a bortörvény szerint fajtaborban kilencvenvalahány százaléknak kell lennie a fajtának. Dejól tudom:O)
Monarchia klubárak ezek, hétfőtől árváltozás várható. A Nimród nagyon jó, de délelőtt fogmosás után kóstoltam, úgyhogy csak annyit mondok nagy formátumú bor:O)
Menj Sute
Én is kóstoltam tegnap egy számomra csúcs Chardonnay-t, Gál Tibor, 2000 Labirintos. Még most is érzem az ízét. Váci u.-i borkereskedés (nem jut eszembe a neve, p-vel keződik, le kell menni), 2590 Ft. Amúgy a következő két hétben minden nap más-más csúcsborász tart bemutatót 16-19 között. Ha érdekel valakit, elküldöm a programot.
nekem az a tapasztalatom, hogy a parfumos, fuszres borokert nem rajongo tulnyomoreszt him borkedvelok nagyon gyakran pozitivan fogadjak az olyan haziasitasokat ahol a leanyka, cserszegi, irasi, tramini tipusu borok csak olyan mennuisegben vannak bevonva, hogy csalafintava teszik a bort.
Egyszer ittam egy olyan bort ami 98% rilzing 2% cserszegi volt.. hat azt hittem eldobom magam.
A masik kedvencem egy Furmint-Juhfark-Harslevelu kombinacio volt. Jelen pillanatban is ez a kedvenc cuvee borm.. a szrmazasi teruletre lehet tippelni ;)
hernyák laci kecskegödör küvéjét mostanában kóstoltam, szerintem királyleányka (?) dominál benne, (shiraz mester, légyszi, igazíts ki, ha nem így van). Csak dicsérni tudom. Stílusában engem györgykovács boraira emlékeztetett, mert elegáns, metsző, kristálytiszta érzetet kelt, jó savakkal. Ugyanakkor van benne egy kedves, nőies, illatos jelleg is, vélhetően a fajtáknak köszönhetően.
Tegnap: Bakondi Egri küvé '99. (Kf. Mer.Cab) Eged hegy D-i, Nyi lejtőjén termett szőlő; 2 éves saját készítésű hordóban majd néhány hónap palackban érlelés, mondja a korrekt részletes hátcimke tájékoztató.
Fantasztikus illat, amiben dominál a jól eltalált szolídan barrik hordó és érlelés, szőlő gyümölcs kevésbé. Ízben is ez folytatódik, érintésnyi vanília bújik elő, kellemesen lesimult bor. Hogy igazán nagy legyen ahhoz egy kicsivel több karakter és test kellene; kiváncsi lennék mit hozna ki egy ilyen hordó egy jó szekszárdiból, vagy villányiból. Összességében nagyon tetszett, az illat-zamat eggyüttesbe beleszerettem, az üres poharat még sokáig szimatolgattam.
Előtte V sorozat, CS 2000 (sajnos anyóst nem tudtam lebeszélni) a jó év és a remek termőhely jobb alapanyagot és borkészítést érdemelt volna. (azért iható)