Persze. Először szagminta, aztán kóstolás tisztán, ha nem jó, akkor fröccsnek, ha úgy sem, akkor forralás sok fűszerrel.
De van egy-két olyan kellemetlen ízfajta (pl. hordóíz), melyet semmilyen praktikával sem lehet kiirtani. Ugyanúgy megtört, zavaros borokkal sem lehet mit kezdeni. Ha ilyeneket tapasztalok, akkor közvetlenül megy a lefolyóba.
Azért remélem kiöntés előtt adsz egy esélyt a boroknak. Én például ősszel nagyon finom bikavért ittam egy kistermelőnél (a Makó panzió tulajánál). Ahogy a bor fogyaszthatóvá melegedett, úgy nyíltak ki egyre jobban az illatok és aromák. 4 litert vittünk belőle, és öröm volt minden cseppje. Egyszer majd a papád is belenyúl, hidd el...
Kösz a medina infot, ezt én sem tudtam. Így viszont nem értem, hogy miért nevezték Eger könyékén medoc-nak a Medinat? Mert 1993 táján a Szépasszony-völgyében még mindkét névvel találkoztam. Igaz, akkor még csak ittam, de cseppet sem értettem a bort. Ha már átlépek haladóba, ezeket a részleteket is jó lenne tudni.
Paks: csak egyszer voltam, de megint megyek. Igazi kavalkád: sörivó rokkerek, milkós borértők és bulizós halászléfőzők. Ez mind együtt, ráadásul ott van a magyar borászat krémje.---
Miről ismerhető fel egy fórumos? Azon túl hogy sokat iszik?
Más: nyugtasson meg valaki, azt hallottam, hogy Bock befejezi a borászkodást. Ez nem lehet igaz, de azért mondjatok bikket vagy bakkot. Kösz.
Szerencséd van. Apám ezermester típusú jólelkű bácsika Egerben, abszolút nem iszik bort, ebből következően sokan borral fizetnek neki... gondolhatod milyenekkel...:-(
Ő is rendszeresen nekem szokta adni, én meg borítom a lefolyóba... és még csak meg sem mondhatom az öregnek, hogy ocsmányak a borok, mert nem akarom elvenni a hitét az emberekben.
a medoc egy francia borvidek, ez igy igaz, vedett nev ez is igaz, es hogy a franciak tiltjak e nev hasznalatat az is.
de a medoc neven (inkabb medoc noir) ismert szolofajtahoz a medina szolofajtanak ugyanugy nincs koze mint a merlot-nak.
kedves mindenki,
sajna komolyabb ido,munka torlodas miatt nem fogok tudni eljutni elsejen szekszardra, bar erzem hogy jobol maradok ki.
olvastam hogy valaki felfedezte, a paksi fesztivalt, en az elmult ket evben voltam, erdemes lemenni!
Végig nem szörpölöm magam a topikon, de 7végén ráleltem egy furcsa borocskára. (decemberi ismerős)
Aszongya, h "Cserszegi fűszeres" - ezt itattak velünk valahol és finomság volt a levegőben. Most +néztem egy spúr közértben az árát: 199 ft. na ezt aggya össze valaki.
na jó lehet kövezni.
xpt
Hát furcsán néz ki az, hogy egy szekszárdi fizet egy szekszárdi borkóstolóért, de legyen! :-) Hogyé' mérik?
A dinotokba-dánotokba nem szállnék be (feltéve, ha nem szerves és elválaszthatatlan részét képezi a bormustrának), elég lesz az is, hoy láthatok egy-két szimpatikus (plusz rég nem látott) arcot!
Pénteken kezdődik Pakson az újabb jazrokgaszromóniaÉSBOR-FESZTIVÁL!
Gyertek le, ott lesz Légli, Szeremley, Tiffán, Gál, Demeter, Pók ésatöbbi és a többi! Olcsón lehet kóstolni, vásárolni és ütő a kaja is: csabai kolbász, bajai halászlé!
Ne hagyjátok ki, este buli is van, de nem a popos (popós) fajta.
Elhiheted, én sem a bukszámnak köszönhettem!
A barátom faterja kapta ajándékba, mi meg megittuk. Szeretem a faterját, sok bort kap ajándékba, de Ő csak sört meg BRANDY-t, (konyakot) iszik. Mi ezt nem bánjuk.
Fishtax mester,
jól linkelsz :-))), már ki is néztem egy jó kiállású bort Vesztergombiéktól (Merlot), köszi.
Királyságos, hogy te is jössz, szerintem előbb-utóbb megtudjuk csite mestertől, hogy hol és mikor találkozunk.
Fishtax: kösz a linket, ha van kedved csatlakozni hozzánk még beférsz a csapatba, a költségeket leírtam valahol már, a szállás felajánlást köszönjük, Aliscavin-re már nemnagyon lesz időnk(szerintem)
... most látom, hogy Szekszárdra jöttök a következő szeánszra! Ennek nagyon örülök, biztosan otthon leszek én is azon a hétvégén, ha vmiben tudok segíteni nektek, szóljatok! (Ha esetleg még szállásgondjaitok is lennének, pláne, két ember nálunk is megpihenhet akár, szüleim eléggé vendégszeretőek... :-) )
Tipp: érdemes beugrani az Aliscavin pincéjébe, az egyik legnagyobb a környéken (bár a bejárat utáni részt sikeresen elszabták...) - de az biztos, hogy ott található a vidék legméretesebb fahordója! Borválasztékuk is viszonylag széles, szinte minden nagyobb helyi termelőtől van vmi.
Majd még nézek erre, ha eszembe jutnak dolgok... :-)
Az Unióban, akárcsak nálunk a lepárlás támogatásban részesül. A felesleges borból borpárlat, értsd konyak készül, tehát a bor nem marad a pincében. Ez jó is meg nem is. A fogyasztás csökkenése egyesek szerint szorosan összefügg a motorizáció terjedésével, és az új fogyasztói szokásokkal. Ami nekem nem igazán tetszik. Borból sohasem elég. Tegnapi találkozásom alanya: 1994 Gere-Weninger Phoenix cuvée (Kékfrankos-Cab. Sau.) Isteni volt!
A Medoc francia kategória. Ugyanúgy védett, mint például a "Rocquefort" elnevezés vagy a "Champagne". Ezért kellett megváltoztatni a nevet Medocról Medina-ra. A Merlot-nak semmi köze a Medinához, az egy világfajta. Ha többet is tudni szeretnél, szívesen utánanézek.
Pászka!