Keresés

Részletes keresés

amimaki Creative Commons License 2022.12.03 0 0 95390

Cseri Legenda 2017

Cabfranc és merlot mix. A villányi gyümölcsbombákra emlékeztető stíl, de nem annyira édes, mint azok, több a kesernye benne. Nagyon jó bor, akár ünnepi asztalra is bátran ki lehet tenni. Annál is inkább nem a hétköznapok bora, mert 7900 Ft volt, borboltban.

Mondjuk, ezt a(z) (magas) élvezeti szintet a múltheti Bakonyi cabernet franc is tudta nekem, fele ennyiért...

Hepci Creative Commons License 2022.12.02 0 2 95389

Ismerek olyat, aki viasszal zár, nem szűr és nem derít, csak kénez, és jó a bora.

Akik viszont zavaros, vékony, bizonytalan illatú és ízű löttyöket kínálnak viasszal zárva, aranyáron, szerény véleményem szerint buzik. :D

Előzmény: joskabacsi (95386)
csite Creative Commons License 2022.12.02 0 0 95388

Bocs, kicsit eltűntem a kóstolóval!
Jövő hét szerda, vagy csütörtökön 18:30-22:30 között 8 főnek tudok helyet adni (XIX.kerben).
Ha valaki tud helyet nagyobb helyet szerezni, akkor lehetünk többen is.
csiten (a) gmail.com-ra írj, ha jönnél, nap megjelöléssel ..

joskabacsi Creative Commons License 2022.12.02 0 0 95386

Pedig sokkal jobb az a bor amit viasszal zárnak!

;) 

 

Előzmény: Hepci (95384)
ShiDeci Creative Commons License 2022.12.01 0 0 95385

Nemrég vettem egy üveg pinot-t Losonci Bálinttól (2020). És jó, van karaktere! A 2018 még nem volt natúrbor, ez már az; én is paráztam tőle, főleg a bontás utáni tárolástól, de 2 napot korrektül bírt, ami nekem már ok. Nagyon korrekt áron van, 3000 (Borfalu).

Előzmény: Hepci (95384)
Hepci Creative Commons License 2022.12.01 0 0 95384

Úgy döntöttem, hogy ebben is elutasítom a fundamentalistákat, tehát semmit nem vásárolok és kóstolok olyan kereskedőktől vagy borászoktól, akik ezt a bugyuta natúrbor-kamut tolják.

Előzmény: joskabacsi (95383)
joskabacsi Creative Commons License 2022.11.30 0 0 95383

Preisinger Bonsait kóstoltál már? 

Natúrboros oldalról ez tűnt a legkevésbé rizikósnak a kénmentes vonal (les Brothers) mellett ...

Előzmény: Hepci (95381)
Hepci Creative Commons License 2022.11.29 0 0 95382

Az árát elnéztem a blokkon: helyesen 6,5 euro, ami jobban megfelel az élvezeti értékének.

Előzmény: Hepci (95381)
Hepci Creative Commons License 2022.11.29 0 0 95381

Eichenwald Blaufrankisch Klassik 2020 (Burgenland)

Horitschoni pince bora, a Falstaff (osztrák gasztromagazin) ajánlását viseli az üveg nyakán, bármit is jelentsen ez.

A 'klassik' az osztrák pincék tolvajnyelvén általában a belépő kategóriát takarja.

Nem vékony és nem vastag, nagyon kulturált cucc - a savak nem bántanak és a tannin nem húz, de valahogy kissé vér-, illat- és ízszegény a végeredmény.

5 pont, 10 euro (Billa)

loading Creative Commons License 2022.11.29 0 0 95380

Nem fagyasztja szét az üvegeket... :)

Most éppen 15,3C a hőmérséklet. 15,2-15,5C között tartja így 15C-re beállítva. Szerintem marad. Persze nyáron kicsit feszülni fog, mert 26-28C is lehet abban a helyiségben.

Előzmény: HDO (95379)
HDO Creative Commons License 2022.11.29 0 0 95379

És ha jól csinálta, lehet ma reggelre kettővel több palack lesz a hűtőben. :D

Előzmény: lazaridi (95377)
lazaridi Creative Commons License 2022.11.28 0 0 95378
lazaridi Creative Commons License 2022.11.28 0 0 95377

fingers kept crossed

Előzmény: loading (95376)
loading Creative Commons License 2022.11.27 0 0 95376

Nem akarom elkiabálni, de úgy tűnik ez jobban megfelel a borhűtő kritériumnak: 15C-ra állítottam, és 14 palack borral megrakodva stabilan tartja majd' egy napja a 15,4C-t. Még egy-két napig nézem, hogy lesz-e valami galiba.

Előzmény: loading (95371)
joskabacsi Creative Commons License 2022.11.26 0 0 95375

Igen, a legtöbbször koinokulálnak, hogy lehessen kénezni és ne kelljen a természetes almasavbomlást kivárni. 

Ha valami - akkor a pinó aztán tényleg nem tűri ha siettetik ... mint a nő amikor öltözik ... 

 

Előzmény: Hepci (95369)
Hepci Creative Commons License 2022.11.25 0 0 95374

Gruber Röschitz Grüner Veltliner Klassik 2021 (Weinviertel)

Alsó-ausztriai, elsősorban veltelinivel foglalkozó pince belépő (bio)bora, csavarzárral. Az áráért korrekt darab, de az osztrák veltelinik vonzó tulajdonságai közül csak a bizsergető savak találhatók meg benne, illatban-ízben halvány. Viszont nem is hangolták populárisra, ami nálam jó pont - a korty vége enyhe kesernyét hoz.

5- pont, 6 euro (Billa)

loading Creative Commons License 2022.11.25 0 0 95373

A meglévő és az új is ilyen típusú (thermoelektronikus a hivatalos megnevezés). Egyszer volt problémám, amikor csak egy hőmérsékletet tudott: ~4C, de azt gyorsan javították.

Előzmény: Maci_P (95372)
Maci_P Creative Commons License 2022.11.25 0 0 95372

Ha már így borhűtő. Nem tudom, most milyen megoldással építik őket, de nekem még egy jópár éves, Peltier-elemes (modul) megoldású, ami egyszer csak megadta magát, aztán azóta majdnem évenként kell cseréljem...

Előzmény: loading (95371)
loading Creative Commons License 2022.11.25 0 0 95371

Ma reggel már megérkezett az új. Más kereskedő, más hűtőmárka. 

Ez is "noname", mert a nevesebb gyártók készülékei minimum 2x annyiba kerülnek, mint amit vettem. És nem volt érkezésem annyit adni értük. Egy lett volna (la Sommeliere LS18CB), amelyért kifizettem volna azt az árat, de hónapok óta nem kapható. Így a már meglévő borhűtő gyártójától vettem egy nagyobb (18 palack), de alap készüléket (csak 1 szekciós).

Előzmény: HDO (95370)
HDO Creative Commons License 2022.11.25 0 0 95370

Örülök, hogy ha nehezen is, de tudtad rendezni. 
Bízom benne, hogy a következővel már nem lesz gond.

Írtad, hogy másik cégtől rendelsz - márka/típus marad ugyanez?

Előzmény: loading (95356)
Hepci Creative Commons License 2022.11.25 0 0 95369

Általában túl hamar hozzák ki a pinókat, leszámítva a franciákat.

Dél-Tirolban is már 2021-es évjáratot kínál mindenki, leszámítva a csúcstételeket (pl. Cantina Terlano Monticol, ilyet vettünk), azokból 2020 van piacon, de azok is bőven túl fiatalok még.

Előzmény: joskabacsi (95367)
joskabacsi Creative Commons License 2022.11.24 0 0 95368

minden esetre szép sort szedtek össze. 

 

Előzmény: loading (95366)
joskabacsi Creative Commons License 2022.11.24 0 0 95367

Nem rapid hanyatlásról ír, de ezek a borok nem ugyanazt az iskolát - nem ugyanazt a technológiát képviselik. A Házlerben az almasav a 3.-évben ment le a hordóban, de a 12-esnek is kellett 2 év. Új Zélandon szűrnek - mi megvártuk amíg tisztul - deríteni is csak a 12-est derítettük tojásfehérjével, mert a tannin nem akart kerekedni (3 napon át rántottát ettem a sárgájából) Én nagyon szeretem Új Zélandot, a tesztben szereplő tételek nagyobb részét kóstoltam, a leírások kb. megállnak - bár 40$-tól nemigen találsz szart. Túlárazottat igen, mint mondjuk az előző tesztben a Rippon vagy a Felton Road. 

Alapvetően az a baj a teszttel, hogy nem 3 éve volt.   

 

 

Előzmény: Hepci (95365)
loading Creative Commons License 2022.11.24 0 0 95366

Szerintem van ez a néplélek, hogy nagy bor/drága bor, csak meghatározott alkalmakkor. És gyakran kifut az optimális korból. Velünk gyakorta megesik...

Előzmény: joskabacsi (95364)
Hepci Creative Commons License 2022.11.24 0 0 95365

Egy jó pinónak illik 6-7 évesen még nem a rapid hanyatlás folyamatában leledzeni - itthon erre 2 példát ismerek: Házler 2013 és Szentesi 2016.

Előzmény: joskabacsi (95364)
joskabacsi Creative Commons License 2022.11.24 0 0 95364

Az új-zélandi pinókat jellemzően nem 6 éves korukban bontják. A csúcson általában 3-4-5 évesen vannak. A pincéknél a '16-ot 2 -3 évvel ezelőtt kóstoltatták. Kérdéses hogyan tárolhatták (feleslegesen), szinte kizártnak tartom, hogy ezeket ilyen idős korukban még be lehet szerezni. A Fromm-tól és a Nautilustól a belépő-szintet tették a sorba, azok aztán végképp nem az örökkévalóságnak készültek. Egy Clay Hills vagy egy Awatere River - a Frommtól  pedig mondjuk egy Churton vagy egy Clayvin valószínűleg többet mutatott volna... 

Előzmény: Hepci (95363)
Hepci Creative Commons License 2022.11.24 0 0 95363
lazaridi Creative Commons License 2022.11.24 0 0 95362

Nekem még 2011-es és 2012-es van, majd ránézek, hogy milyen

Előzmény: Hepci (95361)
Hepci Creative Commons License 2022.11.23 0 0 95361

Jónás Csaba ismét csodát érez Tokajban, ezúttal Bartáéknál:

http://muveltalkoholista.com/2022/11/magaslat-barta-oreg-kiraly/

 

Hozzáteszem, hogy ez a bor (vagy az előző évjárata) a Holdvölgy dűlősével együtt kiemelkedett a mezőnyből a májusra csúszott furmintbulin - mindkettőnél azt éreztem, hogy ezek élvezeti érték-kifinomultság alapján nagyjából beférnének osztrák-német 25-30 eurós rizlingek közé.

Hepci Creative Commons License 2022.11.22 0 0 95358

Cantina Bolzano (Kellerei Bozen) Lagrein 2021

Ez volt az első bor, amit Dél-Tirolban kóstoltunk, pizza mellé. Az egyik legnagyobb dél-tiroli szövetkezet belépő lagreinje, viszont az alapanyag kiemelkedő adottságú területről (Gries) származik.

Alapborhoz képest sötét színű és koncentrált, a lagrein szilvás-áfonyás karakterével, fűszerekkel, pici csokoládéval, remek savakkal.

Ez egy 350 hektáron termelő szövetkezet egyik legolcsóbb bora és teljesen más világ, mint a hazai nagy cégek borai...

6 pont, 12 euro (Winestore Bolzano)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!