Láttátok már a Csipike Pipa és Borklub oldalát?
www.extra.hu/Csipike . Az oldal a saját izlésünknek és hozzáértésünknek megfelelő minősítést ad néhány borról.
Nem tudtok a Balaton-felvidéken (Badacsony, Szent-György-hegy) jó borozót, vagy olyan termelőt, akihez csak úgy be lehet menni jó bort iszogatni? Ha tudtok címet is, még boldogabb lennék.
Olgy: 1 kis pontosítás kéne(kitől, hol, mennyiért oszthatom meg veled a kóstolás eredményét)
alexandrosz mesterem:
A talival kapcs. kérdéseim:
1 - Mikor foglalható el a szállás, kire kell hivatkozni, mikor kell ezt kifizetni?
(gondoltam előtte bedobnánk a cuccot-mármint a tisztálkodóst-)
2 - Mikortól fogad Matyi Bá minket, és mi mikor találkozzunk(pontos cím?)?
3 - Mi az program menete(csak azért, nehogy a kajáig koplaljak)?
4 - Matyi Bá(vagy a vendéglátó) meddig tűri dorbézolásunkat(kb)?
Én személy szerint módosítanék csite+6főre. Olgy: 1 hely így van!
jaja támogatom a kérdést, szerda van lassan a nyakunkon a tali 3.0. időpont, megközelités /"gyalogos" verzió is érdekel/ esetleg ha valakinek a csomagtartójába elférnénk a párommal /kisigényüek vagyunk benzinbe beszállunk/...
Eddig csak olvasni tudtalak benneteket, mert úgy látszik a gépem nem szereti a bort, nem akart beengedni válaszolni.
Help, mikor, hol, minek lesz ez a tali? S.O.S. választ kérek.
Csite! Kóstóld meg az etyeki muskotályt, édes bor létére isteni! Bár én is inkább a fanyart kedvelem, de ezt érdemes!
"Teljesen egyetértek, szerintem 6-12 palackjával kéne vásárolni, (magyar viszonylatban úgy 100) de ehhez kéne súgó szakember, aki tudja, hogy mi lehet nagy bor, és akkor a friss évjáratokat szerintem relatíve olcsóbban lehetne megvenni. Persze ehhez BIZTONSÁGOS pince, és természetesen sok-sok pénz kell, de szerintem jobb befektetés kevés van. (5 éve vettem egy üveg Chateau Lafite-Rotschildot (85) ha jól emléxem 20 000 Ftért, ma mennyi lehet?"
Legalább a négyszerese! A bor jó biznisz, csak a tárolás nehéz. Némi ismeret kell hozzá, de tippeket azért lehet szerezni, pl. anno. amikor ~4000-ről a duplájára emelték az Oremus/75/5-öst. Sajna akkor éppen nem tudtam sokat rászánni, persze nem tudom, hogy egy nagyberuházás után valaha is meg tudnék-e válni valami különleges tételtől... Ugyanígy Szepsy borai is általában bedupláznak egy-két év alatt, persze manapság már a legfrissebb is drága, emlékszem, a legelső Szepsymet még 6500 Ft-ért vettem talán 97-ben (93/6/Danczka), általában 20-25 ezer most az ára. Szóval vannak jó tippek, leginkább a hordós tételek előjegyzésén lehet(ne) sokat keresni, Szepsy 97/6-os aszúját 10.700/palack áron lehetett jegyezni a decemberi árverésen, mire a piacra kerül, tutira a duplájába fog kerülni!
Mostanság sikerült 1-2 etyeki borocskát kóstolnom, valami egészen kis pincétől(a nevére sajna nem emléxem), és kellemes meglepetés ért. Főleg 1 chardonnaynak az illata fogott meg, valami mesés volt, de az íz már nem tudta teljesen visszaadni amit kellett volna.
Sajnos az utóbbi időben mellőznöm kellett a net-et...:o((
A buli még aktuális, remélem nem lesz változás a hétvégéig...:o)))
A hétvége alkalmat teremtett egy Vylyan '97 Pinot n.-Kékoportó Cuvee felbontására. Nem éreztem igazán nagy bornak, de az átlagnál egy kicsit jobb volt... Kóstoltátok már?
Nanana!! :))
Én csak azért szólaltam fel, hogy ne haljon el a topic a tali téma pihentetésével sem. Nem leszek netközelben egy darabig, úgyhogy most kívánok nektek minden jót Szőke pincéjében, illetve azt kívánom, hogy olyan butéliákat is elővegyen nektek Matyi bá', amit másoknak nem szokott:)))
Engem is érdekelne (bocs, sasanz!) a hétvégi vigalom áll-e?
Sajnos eddig betegségem gátolta a topiclátogatást.
De tudva, hogy már csak 1hétse a taliig, legyőztem a gonosz bacikat.
Ajánlom mindenki figyelmébe a sajtóorgánumokat!!!
Nagyon sok cikk szól most a borról(és a hozzá kapcs. dolgokról).
én csak itt lesek, hogy Ti milyen jó borokat iszogattok, nekem meg be kell érnem a múlt héten hozatott 20 liter markazi zweigelttel (Kovács Ferenc pincészete)
Lenne egy kérdésem, ha tehetnétek, és lenne választék, vásárolnátok borral kapcsolatos szakkönyveket, az éves Wine Spectator kiadását, amiben a világ borait osztályozzák, segítséget ad az évjáratok tekintetében? Ha igen, milyen jellegű, ez irányú könyvek érdekelnétek benneteket? Ahol dolgozom, nyílik egy könyvesbolt is, és ajánlottam, hogy bor szakirányú könyvek is legyenek, de zavart vagyok, van-e rá kereslet, és azt hiszem a leg autentikusabb választ az itt jelenlévô „vinofil“ társaság adhatná meg, mert mégsem akarok hülyeséget javasolni!
Kedves nohab!
„Nem is olyan egetverően drága, persze csak saját magához képest. Nekem is van 1-1 palack '91-es Chateau Margaux és Chateau Lafite-Rotschild, csak az
egypalackos tételek eléggé nem kedvelt tulajdonsága, hogy ha megiszom őket és katartikusan jók, akkor ha eljő AZ alkalom, akkor már nem lesz belőle... Persze e
kettő még 20 évesen is fiatalos, szóval nagyon nem kell sietni vele. Meg marha rossz érzés bevedelni egy este egy százezrest, mármint ha a sajátom. „
Teljesen egyetértek, szerintem 6-12 palackjával kéne vásárolni, (magyar viszonylatban úgy 100) de ehhez kéne súgó szakember, aki tudja, hogy mi lehet nagy bor, és akkor a friss évjáratokat szerintem relatíve olcsóbban lehetne megvenni. Persze ehhez BIZTONSÁGOS pince, és természetesen sok-sok pénz kell, de szerintem jobb befektetés kevés van. (5 éve vettem egy üveg Chateau Lafite-Rotschildot (85) ha jól emléxem 20 000 Ftért, ma mennyi lehet? )
Álmodik a nyomor! De szerintem így kéne csinálni, és akkor nyugodtan be lehetne vállalni az általad írt rossz érzést, és olcsóbb lenne! (Itt jön be, hogy (minden szociális agresszió nélkül) , hogy akinek sok pénze van, sokat is tud spórólni!
...All Vesztergombi Szekszardi Rose 1999.
Az uccso lehet, hogy nagy bor lesz....
Vesztergombi rose-i évról évre kitűnőek, ami még akkor kiemelkedően jó volt, az Dúzsi Tamás 97-es Roséja. Sietni kell, nyár környékére már túl szoktak lenni a csúcson a rosék...
Levendulaa 2000.01.29 13:56 (1135)
Multkor láttam 95-ös Chateau Margaux-t 95 000 Ft. Pedig meg kéne kóstólni, 100 pontos bor volt!
Nem is olyan egetverően drága, persze csak saját magához képest. Nekem is van 1-1 palack '91-es Chateau Margaux és Chateau Lafite-Rotschild, csak az egypalackos tételek eléggé nemkedvelt tulajdonsága, hogy ha megiszom őket és katartikusan jók, akkor ha eljő AZ alkalom, akkor már nem lesz belőle... Persze e kettő még 20 évesen is fiatalos, szóval nagyon nem kell sietni vele. Meg marha rossz érzés bevedelni egy este egy százezrest, mármint ha a sajátom.
Tiszteletem!
Örömmel láttam hogy halott poraiból feléledtek a bor tisztelôi! A régihez hozzászoltam magam is. Lenne egy két kérdésem! Ivott valaki Romanee-Conti-t? Tudtok valamit errôl a borról? Egyszer Párizsban összeakadtam vele, kicsit ledöbbentett az ára mit tudhat?
Régen szeretem a jó bort, lelkes amatôr vagyok. Pár éve csak francia borokat vettem (ritkán, ha volt pénzem). Megkostóltam Chateau Lynch-Bages, Chateau Pichon-Longueville-Baron meg 1-2 desszertet.
De hála istennek tudomásom szerint már csak a top kategóriában érdemes francia bort venni, mert már van hazai felhozatal! Én a Malatinszky kúria borait szeretem, de fôleg a Villányi borok vannak nálam a toppon. Szerintem a Gere, Gere Weiniger borok finomak, de a Vylian borok is okoztak nagyon pozitív meglepetést. A borkostolást jobb éttermekben gyakorlom, de nem kifizetôdô. Amit érdemes lenne csinálni, hogy lábon a termelés évében elôre megvenni sok palack bort, így olcsóbban lehetne hozzájutni! Nekem is az a bajom, hogy egy palack Cabernoir már olyan drága, hogy ritkán lehet hozzájutni. Multkor láttam 95-ös Chateau Margaux-t 95 000 Ft. Pedig meg kéne kóstólni, 100 pontos bor volt!
Most bekapcsolódva várom az igazán jó vörösbor ötleteket!
alexandrosz, magyon jól látod, ki kell bontani és meg kell inni. Csakúgy mint minden más bort. Persze történnek kellemetlen meglepetések is. Legutóbbi az etyeki kúria borok szürkebarátja volt. Csípett, szúrt, mart, savanyú volt. Szerintem a palackozásnál történt valami, vagy a dugó miatt volt?, de rossz volt nagyon.
Pedig ha jól emlékszem, korábban ittam valahol :) és ott viszonylag jól szerepelt. Hm..
Ezt úgy értelmezem, hogy ki kell nyitni...!!! :o)))
Valaki kóstolta Ostorosék múzeális bikavérét? Aranyérmes (2x-es?), a múltkor láttam valamelyik üzletben.
Szerintem egyre több az ilyen bor. A baj csak az, hogy ezek nem tízegynéhány évvel ezelőtt készültek, hanem mostanában. De a türelem... :))))
kaviat mester, azért nem átlagos borrol van szó. A színét én nagyon bírtam, s az illatok meglepően szépek, a kor figyelembevételével kiemelkedőnek nevezhetőek. Az ízében sem találni semmi hibát, a csúcsról viszont már lecsengett, ezt érezni. De, mint montam, még mindig szépen egyben van a bor, érdemes kinyitni, na :))))
Sajnos kevés vörösbor van ma Magyarországon, amelyek 10 év után még fejlődhetnek, pláne nem a nagy állami cégek borai közül. Nem minden Chateau Margaux, ami vörös...
Az utóbbi napokban két bort kóstóltam, a köveskáli 97-es Ódon Juhfark egy picit fülledtnek tűnt, de nem kellemetlenül; számomra kellemes csalódás volt Szeremley 96-os Zeusza (a "normál" szüretelésű verzió). Ugyan ez utóbbi nagyon savas, tehát sokaknak nem fog tetszeni, nem is igen ajánlották a boltban sem, én viszont odavagyok a szép savakért. A bor sokkal jobban együtt van, mint egy éve, amikor legutóbb kostóltam. De tényleg csak azoknak ajánlom, akik szeretik a nagyon savas száraz fehérborokat. Nekik viszont tetszeni fog.