Visszatart, hogy egy édesapját elvesztő igen fiatal srácot lemisiztek? Küzdőtt a gyerek mint malac a jégen , de szerintem derekasan helytállt. Érdemes Figula borokat kóstolni, én bátorítanálak.
Nekem kimaradt az egész Figula sztori így azt sem tudom, hogy mi a kódexhez való viszonyulásuk. De én a kódexet úgy tartom kontraproduktív fasságnak ahogy van. Egy középszerű termőhelyen, egy középszerű szőlőfajtára csináltak a középszerűnél is gyengébb borászatok egy világklasszist megcélzó szabályzatot amit ők maguk sem szívesen tartanak be és ami a tudomány mai állása szerint nem eredményezhet jó bort még akkor sem ha betartják. A Figulától engem az tartott vissza, hogy ő volt az egyik első akit a boros közélet elkezdett Misizni... én pedig szekunder szégyenérzetet tartok ettől a Csabizós, Pistázós, Jucizós stílustól.
Ez a "szerkezet" egy különlegesen tanulságos dolog. A Figula-olaszoknak vajon nincs olyanja? Az utóbbi években általam kóstolt, gyakorlatilag ihatatlan Jásdiknak pedig van?
A dolog lényege annyi, hogy amióta egyszer megkóstoltam egy, a "szaksajtó" szerint szerkezetre kigyúrt Demeter Zoltán-féle Kakas furmintot, azóta feszt röhögök az elmebetegeken, akik szerkezetet akarnak inni. Ennél már az is jobb, ha naponta seggbe kúratják magukat. :)
Tegyük hozzá, hogy baromi sok függ a szándéktól: meg lehet kóstolni, mit hoz ki a Lőcéből - nagyjából azonos árkategóriában - Figula és mit Jásdi, vagy éppen milyen a Sóskút és milyen irtózatos citromlevet ittam valamelyik másik pincétől a füredi borfeszten, szintén Sóskút felirattal...
Reggel aszongya a rádió, hogy a kormány 1,5 Mrd Ft-tal támogatja kis és közepes borászatokat a COVIDra hivatkozva. Állítólag 30 hektárig lehet igényelni 450 000 Ft/hektárnyi pénzt, de ezt még szorozzák a termőhelytől függően egy faktorral.
A támogatás vissza nem térítendő és évvége előtt kifizeti az államkincstár.
Én pedig azt gondolom, hogy összepárosították hedonizmus szintet a termőhellyel ami képes azt szolgáltatni a legkisseb évjárati variációval. Az öreg Figulát is idevéve dolgounak már 30+ éve ezekkel a dűlőkkel. Ennyi idő alatt már rá lehet jönni összefüggésekre.
Úgy képzelem, hogy Figula - akit nagyjából a legjobb magyar fehérboros pincének tartok - van azon a szinten, hogy sok tényezőre figyel a szüretnél egyszerre.
A dűlős olaszainak van elkülöníthető karaktere a termőhelyek különbségein túl is, a "hedonista jelleg" a Száka - Sóskút - Sáfrán - Lőcze soron fokozódik, és ebben nyilván benne van a szüreti időpont gondos megválasztása is a kigondolt karakterhez igazodóan.
Nem tudom mi alapján döntenek egy-egy szüretnél. Meleg években elmegy a sav mielőtt jó íze lenne a szőlőnek. Ízetlen szőlőt szedni meg lehet, csak minek? De az is lehet csak a cukrot figyelik. Azonos cukortartalom mellett '19-ben biztosan több volt a sav mint '18-ban. De lehet ennél sokkal komplexebb a szüreti időpont meghatározása és neked van igazad.
Ezért írtam, hogy igényesen elkészített bor kell hozzá.
Somlói Vándort pedig ezért nem tettem fel a listámra. Barcza lehet véleményes, egyszer voltak a Géróval együtt a Patai Vulkanikus fesztiválon és amit ott mutatott abban benne volt a boogie.
Biztos ez is benne van, de azért technológiai döntés kérdése is a dolog, pl. szedhették volna a szőlőt kissé korábban 2018-ban, ha hasonló egyensúlyra céloznak, mint 2019-ben. Helyette inkább az alkohol maradt azonos szinten - talán ez a koncepció és nem a karakter állandósága, vagy Figula is lustának találta az előző kiadást és a karakterét közelíteni akarja a Sóskútéhoz.
Nem minden somlói borban van jelen az a bizonyos karakter, és nem kizárólag a hegy körüli területeken termelt olcsó, nagyüzemi cuccokra gondolok.
A Somlói Vándornak pl. találkoztam több tételével, amit vakon valószínűleg nem tudtam volna somlóinak beazonosítani, de Barcza Bálinttól is van ilyen emlékem.
'18 buta meleg év volt lusta borokkal míg '19 okosabb és virgoncabb. Lehet nincs megcélzott karakter csak egy őszinte bemutatása az évjáratnak az adott termőhelyen?
Hát nem tudom... Teszek egy hülye hasonlatot - bor=zene, borászat/fajta/stílus = hangszerek, termőhelyi jelleg = lejátszott darab / dallam :
Ha nem arra fókuszálunk, hogy milyen hangszeren játszanak, hanem arra hogy mit húz a zenekar akkor megtalálható a termőhelyi jelleg eltérő borászatok között is. A Somlón ez a Valkűrök vágtája - van borászat, ahol ezt vonósnégyesen húzzák, van ahol rezesbandán és van ahol egy metálzenekar játssza. De a Valkűrök vágtája torzított gitáron is a Valkűrök vágtája...
A Sóskútban minimális szokott lenni a cukor -a 2019-est még nem kóstoltam, a 2018-ast olyan 2-3 grammra saccolnám. Ilyen szempontból nem teljesen releváns, de nem is ért el még 3. helyet sem a kóstoló csapatnál, pedig pl. nálam biztos beférne az első háromba (ezt is saccolom: Szepsy furmint, SAP juhfark, Figula Sóskút).
Inkább arra tippelnék, hogy AM és haverjai nagyon kedvelik a rajnait és a sárdonnét, még akár a hazai kiherélt darabokat is, ellenben kevésbé kedvelik Somlót és a számottevő - a német rajnaikban megszokottat meghaladó - maradékcukrot.