Keresés

Részletes keresés

Daeril Creative Commons License 2021.10.15 0 1 90785

Visszatart, hogy egy édesapját elvesztő igen fiatal srácot lemisiztek? Küzdőtt a gyerek mint malac a jégen , de szerintem derekasan helytállt. Érdemes Figula borokat kóstolni, én bátorítanálak.

Előzmény: BZoltan (90783)
joskabacsi Creative Commons License 2021.10.15 0 0 90784

A fajtát nem mondanám középszerűnek, az más kérdés, hogy mikkel találkozhattál.

 

Előzmény: BZoltan (90783)
BZoltan Creative Commons License 2021.10.15 0 0 90783

Nekem kimaradt az egész Figula sztori így azt sem tudom, hogy mi a kódexhez való viszonyulásuk. De én a kódexet úgy tartom kontraproduktív fasságnak ahogy van. Egy középszerű termőhelyen, egy középszerű szőlőfajtára csináltak a középszerűnél is gyengébb borászatok egy világklasszist megcélzó szabályzatot amit ők maguk sem szívesen tartanak be és ami a tudomány mai állása szerint nem eredményezhet jó bort még akkor sem ha betartják. 
A Figulától engem az tartott vissza, hogy ő volt az egyik első akit a boros közélet elkezdett Misizni... én pedig szekunder szégyenérzetet tartok ettől a Csabizós, Pistázós, Jucizós stílustól.

Előzmény: Daeril (90779)
Hepci Creative Commons License 2021.10.15 0 0 90782

Ez a "szerkezet" egy különlegesen tanulságos dolog. A Figula-olaszoknak vajon nincs olyanja? Az utóbbi években általam kóstolt, gyakorlatilag ihatatlan Jásdiknak pedig van?

A dolog lényege annyi, hogy amióta egyszer megkóstoltam egy, a "szaksajtó" szerint szerkezetre kigyúrt Demeter Zoltán-féle Kakas furmintot, azóta feszt röhögök az elmebetegeken, akik szerkezetet akarnak inni. Ennél már az is jobb, ha naponta seggbe kúratják magukat. :)

Előzmény: Daeril (90779)
joskabacsi Creative Commons License 2021.10.14 0 0 90781

Nem emlékeztem pontosan, de jó szívvel gondoltam rád miközben ittuk!

Van félretéve neked pár palack bor a dugi tételekből, találkoznunk kellene a közeljövőben! 

 

 

Előzmény: Hatvani Szabolcs (90768)
joskabacsi Creative Commons License 2021.10.14 0 0 90780

És a borász lenne a karmester aki a saját értelmezése szerint interpretálja a darabot?

Háát ... érdekelne, hogy mit ittál, talán nekem is segítene! 

:D 

Előzmény: Daeril (90763)
Daeril Creative Commons License 2021.10.14 0 0 90779

A Figuláék viszonyulása a Kódexes Csopakiakhoz egy elég tanulságos történet. Íz a szerkezet felett.

Előzmény: Hepci (90778)
Hepci Creative Commons License 2021.10.14 0 0 90778

Ez eléggé összevág azzal, amit én gondolok.

Tegyük hozzá, hogy baromi sok függ a szándéktól: meg lehet kóstolni, mit hoz ki a Lőcéből - nagyjából azonos árkategóriában - Figula és mit Jásdi, vagy éppen milyen a Sóskút és milyen irtózatos citromlevet ittam valamelyik másik pincétől a füredi borfeszten, szintén Sóskút felirattal...

Előzmény: Daeril (90773)
naivkezdo Creative Commons License 2021.10.14 0 0 90777

Annyira régen ittuk a most taglalt SAP juhfark 18-as alapbort, mindig csak a küképért küzdöttem.

De anno is úgy gondoltam, hogy ezen nem lehet fogást találni, most is.

Nincs itt kevés sav, pihentetés nélkül már kiderül, hogy jól emlékeztem.

Nem tudom mit fanyalognak ezen, nincs itt semmi maszkoló cukor, csak teste van.

Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2021.10.14 -1 0 90776

Amit adnak fogadd el, ha utnek szaladj el!

Előzmény: lazaridi (90775)
lazaridi Creative Commons License 2021.10.14 0 0 90775

Reggel aszongya a rádió, hogy a kormány 1,5 Mrd Ft-tal támogatja kis és közepes borászatokat a COVIDra hivatkozva. Állítólag 30 hektárig lehet igényelni 450 000 Ft/hektárnyi pénzt, de ezt még szorozzák a termőhelytől függően egy faktorral.

A támogatás vissza nem térítendő és évvége előtt kifizeti az államkincstár.

 

Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2021.10.14 -1 1 90774

Itt legalább minőségi bort fogyasztanak. A helyszín Kesztölc, a Szivek Pince.

Előzmény: bigup (90747)
Daeril Creative Commons License 2021.10.14 0 0 90773

Én pedig azt gondolom, hogy összepárosították hedonizmus szintet a termőhellyel ami képes azt szolgáltatni a legkisseb évjárati variációval. Az öreg Figulát is idevéve dolgounak már 30+ éve ezekkel a dűlőkkel. Ennyi idő alatt már rá lehet jönni összefüggésekre.

Előzmény: Hepci (90772)
Hepci Creative Commons License 2021.10.14 0 0 90772

Úgy képzelem, hogy Figula - akit nagyjából a legjobb magyar fehérboros pincének tartok - van azon a szinten, hogy sok tényezőre figyel a szüretnél egyszerre.

A dűlős olaszainak van elkülöníthető karaktere a termőhelyek különbségein túl is, a "hedonista jelleg" a Száka - Sóskút - Sáfrán - Lőcze soron fokozódik, és ebben nyilván benne van a szüreti időpont gondos megválasztása is a kigondolt karakterhez igazodóan.

Előzmény: Daeril (90770)
Daeril Creative Commons License 2021.10.14 0 0 90771

Én mindent el tudok képzelni :)

A terhelésről nem tudok véleményt nyilvánítani, de az közzétett fotók alapján brutálisan korán szüretel a S.V.

Előzmény: Hepci (90769)
Daeril Creative Commons License 2021.10.14 0 0 90770

Nem tudom mi alapján döntenek egy-egy szüretnél. Meleg években elmegy a sav mielőtt jó íze lenne a szőlőnek. Ízetlen szőlőt szedni meg lehet, csak minek? De az is lehet csak a cukrot figyelik. Azonos cukortartalom mellett '19-ben biztosan több volt a sav mint '18-ban. De lehet ennél sokkal komplexebb a szüreti időpont meghatározása és neked van igazad.

Előzmény: Hepci (90766)
Hepci Creative Commons License 2021.10.14 0 0 90769

Itt meg felvetődik a kérdés, hogy mit jelent az igényes - a reduktív technológiának önmagában nem kellene kiherélni a termőhelyi jelleget.

Elképzelhető, hogy egy 3-5 rugós tételt ráadásul totál túlterhelve és túl korán szüretelve állít elő pl. a S. Vándor?

Előzmény: Daeril (90767)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2021.10.14 0 0 90768

Valóban landolt nálad egy Fekete Hárslevelű az én közreműködésemmel, de nem 2009-es volt, hanem 2012-es.

Előzmény: joskabacsi (90762)
Daeril Creative Commons License 2021.10.14 0 0 90767

Igazad van.

Ezért írtam, hogy igényesen elkészített bor kell hozzá.

Somlói Vándort pedig ezért nem tettem fel a listámra. Barcza lehet véleményes, egyszer voltak a Géróval együtt a Patai Vulkanikus fesztiválon és amit ott mutatott abban benne volt a boogie.

Előzmény: Hepci (90765)
Hepci Creative Commons License 2021.10.14 0 0 90766

Biztos ez is benne van, de azért technológiai döntés kérdése is a dolog, pl. szedhették volna a szőlőt kissé korábban 2018-ban, ha hasonló egyensúlyra céloznak, mint 2019-ben. Helyette inkább az alkohol maradt azonos szinten - talán ez a koncepció és nem a karakter állandósága, vagy Figula is lustának találta az előző kiadást és a karakterét közelíteni akarja a Sóskútéhoz.

Előzmény: Daeril (90764)
Hepci Creative Commons License 2021.10.14 0 0 90765

Nem minden somlói borban van jelen az a bizonyos karakter, és nem kizárólag a hegy körüli területeken termelt olcsó, nagyüzemi cuccokra gondolok.

A Somlói Vándornak pl. találkoztam több tételével, amit vakon valószínűleg nem tudtam volna somlóinak beazonosítani, de Barcza Bálinttól is van ilyen emlékem.

Előzmény: Daeril (90763)
Daeril Creative Commons License 2021.10.14 0 0 90764

'18 buta meleg év volt lusta borokkal míg '19 okosabb és virgoncabb. Lehet nincs megcélzott karakter csak egy őszinte bemutatása az évjáratnak az adott termőhelyen?

Előzmény: Hepci (90761)
Daeril Creative Commons License 2021.10.14 0 0 90763

Hát nem tudom... Teszek egy hülye hasonlatot - bor=zene, borászat/fajta/stílus = hangszerek, termőhelyi jelleg = lejátszott darab / dallam :

 

Ha nem arra fókuszálunk, hogy milyen hangszeren játszanak, hanem arra hogy mit húz a zenekar akkor megtalálható a termőhelyi jelleg eltérő borászatok között is. A Somlón ez a Valkűrök vágtája - van borászat, ahol ezt vonósnégyesen húzzák,  van ahol rezesbandán és van ahol egy metálzenekar játssza. De a Valkűrök vágtája torzított gitáron is a Valkűrök vágtája...

Előzmény: joskabacsi (90760)
joskabacsi Creative Commons License 2021.10.14 0 0 90762

Szerintem pont a Fekete Hársat kóstoltam (talán Hatvani olvtárstól kaphattam), a 2009-re nem esküszöm.

Tőled idáig a furmint és a juhfarknak több évjárata volt meg, a juhfark állt közelebb hozzám. 

Valamikor tényleg cserélhetnénk ... 

Előzmény: BZoltan (90755)
Hepci Creative Commons License 2021.10.14 0 0 90761

A 2018-as Figula Sáfrán lusta volt és félédes érzetű, a 2019-es savasabb és egyúttal jóval kevesebb benne a maradékcukor.

Kérdés, hogy melyik a Sáfrán megcélzott karaktere - nekem az újabb sokkal jobban tetszik.

Előzmény: amimaki (90751)
joskabacsi Creative Commons License 2021.10.14 0 0 90760

Köszi!

Györgykovácsot ismerem és elismerem,

Fekete Béla bácsitól és a többiektől is kóstoltam tételeket, de nekem valahogy inkább a pincék (és ezen belül a fajták) közti különbségek jöttek le.

Vsz. többet kellene kóstolnom ...

Előzmény: Daeril (90757)
Hepci Creative Commons License 2021.10.14 0 0 90759

A Sóskútban minimális szokott lenni a cukor -a 2019-est még nem kóstoltam, a 2018-ast olyan 2-3 grammra saccolnám. Ilyen szempontból nem teljesen releváns, de nem is ért el még 3. helyet sem a kóstoló csapatnál, pedig pl. nálam biztos beférne az első háromba (ezt is saccolom: Szepsy furmint, SAP juhfark, Figula Sóskút).

Inkább arra tippelnék, hogy AM és haverjai nagyon kedvelik a rajnait és a sárdonnét, még akár a hazai kiherélt darabokat is, ellenben kevésbé kedvelik Somlót és a számottevő - a német rajnaikban megszokottat meghaladó - maradékcukrot.

Előzmény: Daeril (90748)
joskabacsi Creative Commons License 2021.10.14 0 0 90758

https://www.pecsiborozo.hu/blog/a-tiz-legjobb-szaraz-olaszrizling?fbclid=IwAR2f1oyaGNsO7TOJ67yXY2pMKm6uQniiF48aOX5AtQ8vKxyyZotcTK4KO_E

 

Voltak benne meglepő tételek, a pontozás pedig a szokásosan nagylelkű Pécsi Borozós ...

(nem tudom mennyire volt reprezentatív a minta) 

 

Daeril Creative Commons License 2021.10.14 0 0 90757

Pincészetet mondanék, borok a Juhfark/Furmint/Hárs/Olasz tengelyen kb. mindegy.

 

Fekete, Györgykovács, Barcza, Joós, Géró, Kolonics, SAP, Szabó,

 

Ezektől mind kóstoltam már bort és adták az ívet.

Előzmény: joskabacsi (90754)
BZoltan Creative Commons License 2021.10.14 0 0 90756

Az Occam borotvája elv szerint neked van igazad :D

Előzmény: Daeril (90752)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!