Kamocsay Ákos az év borásza...az biztos, hogy mennyiségileg magasan a Hilltop viszi a pálmát. Bár Magyarország nem igazi piac számukra... Ez a választás kicsit minősíti a magyar boréletet is, vagy nem?
Visszatérve Saláta eredeti hozzászólására, egy 4 éves Chardonnay nem túl fiatal, lehetett az nagyon szép is a maga korában. Nagy áruházláncok szoktak reklámáron kínálni 2-3 éves rosékat is, pedig azok már egy évesen is aggastyánnak tűnnek kóstoláskor.
Borminősítés: biztos, hogy nem csak a termőterület határozza meg a bor minőségét, ha kell, utánanézek.
Én nem jelentkeztem talira, mert nem tudtam a szállsát magamnak biztosítani. Ha valaki vissza tudna hozni Pestre, még az utolsó pillanatban jelentkeznék, ha lehet még. Esetleg, netalántán.
+2főt el tudunk szállítani autóval a helyszínre(és vissza is?), kis emberek előnyben(kicsi az autó)
Ha valakit érdekel a dolog, akkor gyorsan írjon, mert kb.14:55 ig leszek netközelben, a héten utoljára :-(
PS: Ha valaki nem feledkezett meg rólam, és gyűjtött 1-2 dugót, akkor azt begyűjteném a Talin.
nem, nem kóstoltam. Tulajdonképpen nagy hibáról van szó. Az élesztőgombák bizonyos (változó) alkoholtartalom felett elpusztulnak. Jelen esetben van egy must, amit beoltanak a megfelelő fajtaélesztővel, amitől a cukor egy része alkohollá alakul. (tudom, ennél összetettebb a dolog, de nem értek annyira a kémiához, meg a borászathoz) Ahogy emelkedik az alkoholtartalom, pusztulnak a gombák, befejeződik az átalakulás. De annál a bornál valamit elbaltáztak, mert (gondolom párolgás folytán) alábbszállt a hordóban az alkoholtartalom, amire újra beindultak a gombák, és a jó kis cukortartalmú aszút szamorodnivá forralták tovább. Persze hihetetlen extrakttartalommal bíró szamorodani, de azárt mégis furcsa (durva) dolog az ilyen. Ráadásul nem is kifizetődő a cégnek :))))
Ezt nem tudtam, de tenyleg ugy van, ahogy mondod Sasanz, mert a mori aszun tenyleg nincs rajta a puttonyszam (pedig 4-es), csak az, hogy ezerjo aszu.
A aszubol szamorodni az eleg tuti lehet, kostoltad is?
Azert a Szepsyhez egyeszer beugranek egy kostolasra!
En ugy tudom, hogy a minosegi bor az elismert borregioban elismert szolofajtabol terem.
Csemegebor: elismert regio nem elismert fajatajabol (pl. Moron 10 eve a chardonnay).
Asztali bor: nem elismert borregiobol szarmazo bor (pl. ha Kaposvaron termelsz atomkiraly bort, arra sose irhatod ra, hogy minosegi, csak azt, hogy asztali).
Ezt en ugy hallottam egy (hozzaertonek tuno)borasztol, de lehet, hogy baraomsag. Ti mit tudtok?
Köszi az infokat, még csak annyit tennék hozzá, hogy Hegyalja kivételével nem lehet feltüntetni puttonyszámot aszún. Meg aszú néven sem lehet forgalomba hozni, csak ezerjó aszú néven pl. És még egy érdekesség. A Tokaji ker.háznak volt olyan 5 puttonyos aszúja, ami technológiai hibáknak köszönhetően újra beindult. Száraz szamorodniként viszont kiválóan megállja a helyét! Durva, mi? :))
Szoval Moron az a palya, hogy minden 10 evben kb. egyszer lehet aszu szemeket szuretelni. Legutoljara ez 93-ban volt.
A spatlasernel az aszu szemeket egybe szuretelik a tobbivel (lsd tokaji szamorodni), mig az aszunal csak az ujborhoz teszik hozza. Tokajon az aszut altalaban oborbol (2 eves) keszitik (furmint, harslevelu). A mester azt mondta, hogy ok azert csinaljak ujborbol, mert az a trend a boraszatban mostansag, hogy a leheto legvilagosabb szint probaljak elerni, es ez konnyebben megy az ujborral (ami jelen esetben ezerjo).
Az aszufelesegek edessege (maradek cukor tartalma) a hozzaadott aszuszemek mennyisegetol fugg, mivel az alapbor alapvetoen szaraz. Amint tudjuk, a puttonyszam egy gonci hordo (136l?) borhoz adott egy puttony aszuszemet (kb20kg) jelent(ett). Mostanaban viszont ezt konkretizaltak ugy, hogy egy puttyony az 30g/l cukormennyiseg novekedessel egyenlo (tehat egy 5 puttonyos aszuban 150g/l cukor van!!).
Mivel tehat a szamorodninal meg a kiforras elott teszik hozza az aszuszemeket (es nem is nagy mennyisegben), ott a cukor alkoholla tud alakulni, ezert lehet szaraz. Viszont logikusan az aszu nem lehet szaraz, mivel ott mar a kiforras utan kerul bele az cukros aszuszem.
Az aszuval persze lehet trukkozni, hogy belenyomnak repacukrot aztan egybol 2-t ugrik a puttonyszam, de a profik ezt nem engedhetik meg maguknak.
Na csa!
Ja es yoo borozast mindenkinek, remelem lesz beszamolo!!
Thummerer '96-os bikavére pl. :))))
Vagy a zmac által emlegetett kékfrankos-kékoportó cuvée, ami ételekhez fantasztikus. A karácsonyi receptes topicban írtam hozzá recipét, és tegnap tapasztaltam, hogy jól érlelt, Westberg márkájú ementáli sajttal fantasztikusan harmonizál.
(ehhez szellőztetni kell a bort)
Én biztosan beszerzek egy palack Thummerer Cab. Sauvignon-t. Esetleg egy Gál Tibor Bikavért is.
Mondjatok még jó vöröseket, szívesen kipróbálnék olyat, ami szerintetk alkalmas ünnepi ital...
Egyszer én is elkezdtem itt online filozofálgatni a karácsonyi borok ügyében. Be is szereztem majd' mindet, de azóta pl. elfogyott az egyik csúcsbor, a Montenuovo Cuvee...nem tudtam ellenállni neki. Hiába az ember esendő.... Azért ez is pótolható, ha nem is túl olcsón...
Van igazi karácsonyi bortippetek? Természetesen a tokaji borokon kívül.
Az én anyukám minden karácsonykor borlevest főz, amit a vacsora végeztével lehet "elnyalogatni" a süteményekhez. Nagyon szeretem, gyermekkorom egy tipikus ünnepi emléke. Fűszeres, habos, sűrű, isteni.