Keresés

Részletes keresés

Hepci Creative Commons License 2021.06.18 0 0 88597

Istvándy Rizling Hegybor 2018

Picit fura az elnevezés, de ez egy tiszta olaszrizling, a koncentráltabb fajtából, meglehetősen lusta savakkal (úgy érzi az ember, hogy hidegebben jobban esne, pedig elég hideg). Meleg évben Badacsonyban valószínűleg lehetetlen megfejteni a feladványt, hogy élénk is maradjon az olasz, és legyen tartalmas is.

5 pont, 1200 Ft/dl (Olive di Fragola)

Hepci Creative Commons License 2021.06.18 0 0 88596

Írtam levelet. Maci elkészült a borokkal - ha megírod, hogy mit kérsz, hétfőn elhozhatom neked is, aztán küldhetem Lazaridivel.

Előzmény: Tybald_ (88582)
van_Persil Creative Commons License 2021.06.18 -1 0 88595

A metszés egyszerüen a pozícióbeli különbségböl fakadóan könnyebb, mint a tetejezés, ráadásul metszésnél az idöjárás is valamivel elviselhetöbb (hideg ellen könnyebb védekezni). Ha nem órabérben csinálja valaki egy jól karbantartott ültetvény kézi tetejezését, az azért kifejezetten fárasztó tud lenni, a hajtásválogatáson meg sokminden múlik, bár elöszeretettel csinálják napszámosok, de ök nem is tudnak olyan hatékonyak lenni, mint ha az ember magamagának csinálná.

Nyilván, egy ilyen munkánál -ha az ember nem másnak dolgozik- maga tudja diktálni a tempót, egy étterembe ez természetesen kizárt.

Előzmény: Hepci (88593)
naivkezdo Creative Commons License 2021.06.18 0 0 88594

Én is szerettem a szőlőbe dolgozni, és a sok takonygerincű főnök, kolléga az irodai munka esetében szarabb, szerintem itt téved Zoli.

Előzmény: van_Persil (88591)
Hepci Creative Commons License 2021.06.18 0 0 88593

Én próbáltam mindkettőt, a metszés az egyik szakmám kábé, amikor éttermeztem, ott meg felszolgáltam és a jobb vendégeknek a borokról beszéltem (mászter szomelijé :D).

Tehát az a helyzet, hogy az egész napos szőlőmetszés (nekem) jóval könnyebb meló, mint egész nap tányérokkal mászkálni és borokról angolul pofázni. Nyilván ebben benne van az is, hogy az éttermet egy pincében toltam, és ebből már pár hét után k. elegem lett.

Előzmény: van_Persil (88591)
BZoltan Creative Commons License 2021.06.18 0 0 88592

Már hogy a faszba ne csináltam volna? :D Már elnézést az erős kifejezésért. Pont ezért nem könnyed irodai munkával hasonlítottam össze, hanem egy pincér munkájával. 

 

Nem kérdés, hogy egy klimatizált irodában számítógép előtt, ülve végzett munkánál minden fizikai munka csak nehezebb tud lenni. De a szőlő munka fő poénja az, hogy változatos. Ameddig egy pincér az minden nap pontosan ugyanúgy rohangászik a tányérokkal, poharakkal órákon keresztül addig nincsen olyan szőlészet ahol évente 200 napon át napi 8 órában hajtást kell válogatni.

 

 

Előzmény: van_Persil (88591)
van_Persil Creative Commons License 2021.06.18 -1 0 88591

Csináltad a tetejezést és a hajtásválogatást magad is? Mert pl. utóbbi pláne gyalogtökénél (karósnál) az egyik legmegeröltetöbb munka (minden tökéhez le kell görnyedni, majd továbbmenni a következöhöz), már ha az ember becsülettel megcsinálja, nem csak tesséklássék. A tetejezés meg egy normális szölöben úgy 1,7-2 m (karós) 2,2-2,5 m (kordon) magasságban történik, egész nap úgy tartani a kezedet nem az a könnyed irodai munka... Kötözni mondjuk tényleg lehet dalolászva is.

Előzmény: BZoltan (88587)
altimus Creative Commons License 2021.06.18 0 0 88590

Ahogy levezetted ket decit kellene csak eladni egy palackbol es maris nullszaldosra kihozhato a poharaztatas. Ebbe bele se nagyon gondoltam eddig, de valoban mukodnie kellene ennek.

Előzmény: BZoltan (88589)
BZoltan Creative Commons License 2021.06.18 0 0 88589

Aztán mégis, látod... a legtöbb helyen az olcsó borokat poharaztatják, mert úgy vannak vele, hogy hát ha az megkukkan akkor az nem olyan nagy baj. Egyszerűen eszébe sem jut egy étterem vezetőnek vagy egy borbár tulajdonosnak, hogy simán kipattinthatja a legdrágább aszúit is meg az évjáratos ritkaságait is és frankó áron ki tudja őket poharaztatni pár nap alatt.

Előzmény: altimus (88588)
altimus Creative Commons License 2021.06.18 0 0 88588

> A 10 ezer forintos bort is érdemes poharaztatni.

 

azt erdemes csak igazan! sokszor van, hogy belekostolnek valamibe, de egy uveggel azert nem akarnek venni. raadasul en pl. 1-1 deci bort akar vezetes mellett is bevallalok pl. egy ebedhez, vacsorahoz, de tobbet nem, ugyhogy ezesetben is rendelnek dragabb bort szivesen.

Előzmény: BZoltan (88585)
BZoltan Creative Commons License 2021.06.18 0 0 88587

Konkrétan kapálni nálunk utoljára egy roma csapat kapált akit néhány éve egy melóra béreltem fel kísérleti jelleggel. Amúgy csak az új telepítést szokás manapság már kapálni.

 

Már kaszálni is csak a karós szőlőt kell és azt a pár kis vágót ahova a traktor nem fér be. Amúgy a zöldmunkán és a szüreten kívül mindent traktorral, gépesítve csinálunk. Kötözni, tetejezni, hajtás válogatni pedig nem az a kimondottan megterhelő fizikai munka. Szóval én ismerek jópár olyan pincért akik szerintem jobban járnának napi 3-4 óra szőlőben sétálással és heti 4-5 kisebb (max 6-8 fős) csoporttal való 1-2 órán át való foglalkozással mint minden nap hajnalig a pultban rohadni vagy rohangálni asztaltól asztalig.

 

Sajnos rossz a híre a szőlőmunkának.

Előzmény: Tybald_ (88582)
BZoltan Creative Commons License 2021.06.18 0 0 88586

A MyWine az egy az egyben az Artizan kereskedés. Teljesen egy cég.

Előzmény: ShiDeci (88583)
BZoltan Creative Commons License 2021.06.18 0 0 88585

Én némileg sportszerűtlennek érzem, hogy egy termelő nevét arra használják, hogy azzal becsábítsák a fogyasztót akire utána rátolnak valami egészen más bort.

 

Ami érdekesebb az az amit te is írsz. Hogy  nyilván van az az árkategória, ami fölött nem éri meg nekik. Nos, ez egy népszerű tévhit. A 10 ezer forintos bort is érdemes poharaztatni. Csak ügyelni kell arra, hogy már két pohárral bejöjjön a bor beszerzési ára. Amúgy egy drága bortól alapvető elvárás az, hogy vákumdugó alatt akár heteket is kibírjon. Szóval az a bor aminek palackja a polcon mondjuk 6000Ft azt a borbár nem több mint 3000 forintért kapja meg. Adjon egy pohárral akkor 1500Ft-ért és két pohárnál már biztosan a pénzénél van. Ez után annyi a dolga, hogy a következő béemvé kulcsot pörgető vendégnek ezt a bort fogja ajánlani mint aktuális különlegességet.

 

Onnan ismerni meg a teljesen agyalágyult borbárost, hogy nem hajlandó annyi féle bort poharaztatni amennyi befér a pult melletti borhűtőjébe.

Előzmény: ShiDeci (88580)
Daeril Creative Commons License 2021.06.18 0 0 88584

Igen én is úgy tudom a savak a gyenge pontja az Olasznak (manapság) , de közvetlen termesztési tapasztalatom nincs erről. Furmintról is hasonlókat mondanak, de nálunk ezzel nem volt gond eddig.

Nnem tudom milyen klónt telepítenék, ha szeretnék Olaszt (nem szeretnék), de biztosan a régi aprófürtű és talán többféle déli keveréke lenne, a badacsonyi klónokat hanyagolnám. Hiszek abban hogy többféle klónt kell egy fajtából bevetni. 

 

Előzmény: Hepci (88579)
ShiDeci Creative Commons License 2021.06.18 0 0 88583

Abszolut egyetértek. A műfaj és az oda való beücsörgés is divat lett. Egyébként akkor már a mywine védelmében, ha már ekéztem őket a borlap miatt: ott a választék az Artizanéval egyezik, voltaképp egy cég ha jól értem, nem a BT és a Veritas választéka, továbbá a fél decis műfaj is elérhető. DiVinoba és társaiba nem járok.

Előzmény: Hepci (88581)
Tybald_ Creative Commons License 2021.06.18 0 0 88582

Aki jól csinálja a vendéglátást, az szerintem nem fog neked kimenni kapálni.

Vagy elmegy a nagyfaluba több pénzért csak vendéglátózni, vagy végigtol egy nyári szezont a balcsin látástól mikulásig és azzal megkeres kb. annyi pénzt mint nálad egész évben a mindenes munkával.

 

Azt korábban jól írtad, hogy halál sz*r - illetve nem létezik olyan - állami támogatási rendszer ami pont ezeket az elvándorló, a vidéket még jobban elnéptelenítő mozgásokat ellensúlyozná, holott a focira és egyéb f*sságokra költött pénz töredékébe kerülne.

Előzmény: BZoltan (88555)
Hepci Creative Commons License 2021.06.18 0 0 88581

Érdekes műfaj a borbár is - nagyon népszerű dolog lett beülni egy ilyenbe borozni, viszont sajnos a borbuzik minimális igényeit sem óhajtja/képes kielégíteni a többségük.

Gyakran még a drága éttermeknél is jobban szoroznak. Nem hajlandóak fél decit adni. Nem megfelelő hőfokon ér ki az asztalhoz a bor. Színvonaltalan, viszont drága hideg harapnivalókat kínálnak a borok mellé. A nevetséges borkínálatról már ne is beszéljünk, mert nyilván van, akit kielégít, ha mondjuk keresztezik a Bortársaság és a Veritas portfóliójának "veretesebb" neveit.

Előzmény: ShiDeci (88580)
ShiDeci Creative Commons License 2021.06.18 0 0 88580

Nem, nem kérdeztem, kerestem a kb. 10 vörösből 2 olyat, amit még nem ittam, ellenben a pincéktől már ittam mást.

 

Egyébként annyival korrektebb a hely (ebből a szempontból) a mywine-nál, hogy ott ugye fent volt a facebookon egy borlap, ezért arra lehetett készülni, hogy ott bizony az lesz az asztalon is, itt meg egy csomó pincészet felsorolva a honlapon, de az alábbi szöveg is: "Magyarország mind a 22 borvidékéről, összesen körülbelül 140 fajta bor közül tudnak választani vásárlóink, melyekből 35-40 fajtát, pohárral is tudnak kóstolni. A helyben fogyasztható kínálat hetente változik". Ezután felsorolva több tucat pince, köztük egyébként a SAP is. (Poharaztatva ottjártunkkor biztosan nem volt és a polcon sem láttam). Planina volt pl., Kékfrankos 2017, pohárral nem, üveggel igen.

 

Őszintén szólva nem tudom - sem itt, sem máshol -, hogy mitől függ, hogy mik azok a tételek, amiket pohárral is lehet kérni. Azt gondoltam, hogy egyrészt talán a kurrens készlet (ha egy hétvégi bulinap előtt mondjuk készleten van 3 palack Planina kékfrankosom, nem printelem rá az aktuális borlapra, hogy aztán az este nagy részében csak azt azt lehessen mondani, h épp nincs). Másrészt nyilván van az az árkategória, ami fölött nem éri meg nekik. Nem tudom, az itt hol húzódik, ez nem egy borgourmandokat bevonzó hely, sokkal inkább a környék új irodaházainak dolgozói + a környék apartmantömbjeinek - egyébként jelentős arányban külföldi - lakossága adhatja a közönség gerincét. Ezért is "tájidegen" nekem kicsit a hely, de szimpatikus a hozzáállás, hogy nem a mainstream borokat nyomatják.

Előzmény: BZoltan (88575)
Hepci Creative Commons License 2021.06.18 0 0 88579

És erre rájött A. Merlot, ami mindenképp a dicséretére válik. Eddig a Siralomvágókat meg Slikkereket ajnározta, mert úgy érezte, hogy azokból olyan csopaki kőkoncentrátum áramlik belé, hogy kalcium- és magnéziumtablettát már nem is kell szednie.

Szerintem nagy fantázia lehet a déli olasz-klónokban - magasabb érettségben tarthatják meg a savaikat. A savak lehalása a Balaton északi partján és felétek is egyre nagyobb probléma, ezek a Balatonbor-szerű híg borzalmak pedig inkább csak elveszik a fogyasztók kedvét a fajtától.

 

Előzmény: Daeril (88577)
BZoltan Creative Commons License 2021.06.18 0 0 88578

Az olasz egy nagyon jó fajta. Bizony. Csak nem szabad belőle vékony, elegáns bort csinálni... ahogy ezt amúgy a Csaba is észrevette. Azt mondjuk egyszer majd leírhatná, hogy mi ez az ideológiai elkötelezettség.

 

Én a csopaki kódexet a megjelenése napjában is fasságnak tartottam. Akkor is megmondtam, hogy ez nem így kell csinálni és hogy lófasz sem lesz belőle. Néha elgondolkozom rajta, hogy alapvetően van ám abban valami, hogy én egy nagyképű seggfej vagyok... akkor is ha eddig minden a magyar bor témakörbe eső jóslatom bejött :D

Előzmény: Daeril (88577)
Daeril Creative Commons License 2021.06.18 0 0 88577

Lám, lám mindenkinek megvannak a maga hibái :) Te nem bírod az enyémet, én nem bírom a tiédet ...

Viccelek egyébként...

 

Hozzászólásom célja egyébként csak annyi lett volna, hogy fasza bort ad az Olasz egy racionális terhelés és korrekt érettség mellett. De ezt neked nem kell magyarázni...

Előzmény: BZoltan (88574)
IsKol Creative Commons License 2021.06.18 0 0 88576

"mintha írás közben a megnevezett pincék 25 éves, nőnemű alkalmazottai políroznák a töküket."

Az egyik oldalról, pont erről folyt a diskurzus, hogy mennyire fontos az orientáció meg minden munkát el kell végezni...

Másrészről meg kétszázért dolgozni egy kisbirtokon - szopás ...

Előzmény: loading (88573)
BZoltan Creative Commons License 2021.06.18 0 0 88575

Megkérdezted, hogy miért nem poharaztatják azokat a borokat? Ha félnek, hogy megkukkan, akkor listázzák ki őket. Ha pedig nem kukkannak meg akkor bátran lehet poharaztatni.

Előzmény: ShiDeci (88570)
BZoltan Creative Commons License 2021.06.18 0 0 88574

Nem tudom melyik a nagyobbik gáz... itt politizálni, vagy művalkesz posztokról beszélgetni :D  Most miattad klikkeltem, de bevallom nem értem, hogy miről szól a poszt és az egész blog. Szépen és jól ír a Csaba továbbra is,  de minek.

Előzmény: Daeril (88571)
loading Creative Commons License 2021.06.18 0 0 88573

Elég régóta ott vannak. A legutóbbi (több éves éves) tapasztalatom hasonló volt: az elvi és a valós kóstolhatóság/elvitel.

Előzmény: ShiDeci (88570)
Hepci Creative Commons License 2021.06.18 0 0 88572

Ha a Kódex szellemében létrejött borokat nézzük, a Kódex egy baromság - de nem tanulmányoztam a Kódexet.

Az élharcosok (pl. Jásdi és a Szent Donát) kódexes olaszrizlingjei viszont jellemzően indokolatlanul magasra árazott, csekély ízű cuccok, amikért eddig úgy lelkesedtek egyes bloggerek, mintha írás közben a megnevezett pincék 25 éves, nőnemű alkalmazottai políroznák a töküket. :)

Szerintem kellő tájékozottsággal (elégséges kóstolás) rendelkező, épeszű hozzáértő nem vonhatja kétségbe, hogy Figula a legnagyobb ász olaszrizlingben, és ahol még igazán élvezhetőt csinálnak (pl. a Sabar, Nyári Ödön, Petrányi, Szászi egyes tételei), azok a pincék sem követik stílusban a korán szüretelt, és semmilyenségben a pár évvel korábbi, katasztrofális tokaji furmintokra hajazó olaszrizlingeket.

Előzmény: Daeril (88571)
Daeril Creative Commons License 2021.06.18 0 0 88571

Milyen érdekes, hogy egyre több helyről hallani, hogy a Figula borok milyen faszák. Annak ellenére, hogy Kódex tagadók. Ennyit az olasz kiheréléséről és silány szerkezet-borrá silányításáról, lapozzunk kérem :)

A.M. legújabb Alkeszos posztjánál is csak kacarásztam :) lám-lám a szerkezetivó zord kritikus is szereti ha van egy bornak ÍZE

Előzmény: Hepci (88568)
ShiDeci Creative Commons License 2021.06.18 0 0 88570

Napi rendszerességgel muszáj a Corvin sétányon átjárnom, itt nyitott ki tavasszal (újra?) a vinoWonka névre hallgató bárszerű műintézmény. Azt gondoltam, egy a sétány fancy - és ennek megfelően túlárazott helyei között -, de aztán a honlapjukra tévedve láttam, hogy nem a mainstream pincék vonalán mozognak, hanem épp azzal hirdetik magukat, hogy a kisebb pincéket preferálják. A honlap szerint pl. Bajnár úr, a Hepci által többször dicsért Planina, az egyik villányi kedvencem: Szemes József, vagy épp a mohácsi Eberhardt pince borait kínálják. A barátnőmet rábeszélve ide ültünk be pár napja. Kiderült persze, hogy a honlapon felsorolt pincék töredékétől van csak bor, pláne poharaztatva, üveggel/elvitelre azért több. Amiket én próbáltam: Tringa Barocco 2018: a felszolgáló szerint blauburger-alapú házasítás Cabernet fajtákkal(?). Fűszeres, az árához képest meglepően rétegzett bor. Fekete Syrah 2016: az eleje jó, bár kissé vékony, a végét túlontúl besavanyítják a savak. Ez aztán meg is határozza az összképet. Jobbat vártam.

(Tringa 600/dl; Fekete 1100/dl).

 

[Ui. bár a hely a profiljával kiugrik a környék bárjai közül, a sétányon ki/beülni, pláne esténként, csak erős idegekkel ajánlott. A kiszolgálás egyébként 5-ös.)

BZoltan Creative Commons License 2021.06.18 0 0 88569

Én is tökéletesen elvagyok a Youtube-on a Magyar Hang (Kötöttfogás, Flaszter) heti cirka 2 órás tartalmával, a Partizán heti 3-4 órányi tartalmával és a Telex meg a 444 összesen 1-2 órányi anyagával. 6-8 óránál több tartalomra nekem nincsen igényem. Ezeket is jellemzően amolyan podcast formában szoktam másodlagos tevékenységként hallgatni.

 

Ez a 444 műsor azért tetszik, mert pro-kontra szépen bemutatja a témát. Nem dogmatikus, nem radikális viszont logikus és érthető... ja és szórakoztató.

 

 

Előzmény: altimus (88563)
Hepci Creative Commons License 2021.06.17 0 0 88568

Figula Olaszrizling 2020

A Rómain sétáltam és enni szerettem volna, de a Party Sörkert nevű helyen nem akartak zónaadagot adni - a nyilván fagyasztott - harcsapaprikásból. Mivel (190 cm) magas entellektüel vagyok, egészen pontosan azt gondoltam, hogy a faszom beléjük. Bosszúból vettem egy lángost távolabb és a szomszédjukban egy deci alap olaszrizlinget Figulától.

Milyen jól tettem: Figula alapa olasza teljesen fasza, van tartalom, van sav, van íz.

5 pont, 500 Ft/dl (HarapLak)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!