A 2013-as Tornai prémium hársból még őrizgetek egy palackot - az szerintem bármivel felvette a versenyt, amit Somlóról kóstoltam.
Az aktuális évjáratok viszont nekem már talán a visszafogott árukat sem érik meg, legalábbis nem érzek késztetést a megvásárlásukra, pedig naponta elautózom a bolt előtt, ahol kapható. Hozzá kell tenni, hogy azért sikerült vennem kétszer annyiért is hasonló beltartalmú somlói cuccot (pl. Somlói Vándor Borszörcsök Juhfark 2018).
Így van, én is használom amúgy. De idevág egy hozzászólás a pálinkás topicból:
"Drágajó Nagyapám anno késsel negyedelte a körtét cefrézéshez. Rendszerint három 400 literes fadézsa telt meg. A dézsa aljába mindíg lökött pár fürt fekete vagy barna penészes szőlőfürtöt az előző évi "termésből". Szinte minden évben tökéletes volt a körtepálinkája.
Az unokája meg megtanulta az oskolában, hogy a pektinbontó enzimet az aspergillus niger feketepenészből vagy a botrytis cinerea barnapenészből vonják ki."
Én már a sor aljára locsolom ki. Egyrészt mert megtehetem, másrészt mert nekem ne mondják, hogy nem jó.
Kis színes: ... a botritisz gombának is van egy ilyen pektinbontó enzimatikus hatása, vagyis az 5% botritiszes szőlőt áztatva ugyanez a hatás érhető el. Hogy ugyanakkora mértékben azt nem tudom. Én úgy tudom, hogy a pálinkások csodafegyvere a pektinbontó, hogy teljesen feltárják a cefrét. Mondjuk ők nem préselnek :)
A Tornainál a prémiumokra gondolsz, ugye? Azoknál sajnos eléggé lement a minőség, ez aligha csak évjárathatás.
Az a gyanúm, hogy szimpla ivóbort azért más fajtákból érdemesebb szűrni - a juhfark komolyabb beltartalom nélkül, 12% alkohol körül nem egy zamatos cucc, bár nem is ihatatlan (ennyi pénzért).
Sok helyen volt régebben területük, de mostanra eladták szinte mindet. Hogy maradt-e jelentős juhfark területük vagy felvásárolt szőlőből van a bor azt nem tudom. Amúgy a juhfark nagyon jól tudja magát érezni a laposabb területeken is. Az általad is dicsért Tornai juhfark is a szoknya alatti lapos területekről van. A juhfarknál inkább az érettség és a feldolgozás technológiája az ami sokat számít.
A Bogdánék pedig eléggé techno vonal. Sosem felejtem el, hogy pár éve nagy büszkén kiraktak egy szüreti fotósorozatot, ahol az egyik képen áll a melós a szőlővel teli konténer szélén és egy viráglocsolóval locsolja a szőlőt... páran rákérdeztek, hogy ott mi történik és a Bogdán gyerek magától értetődő módon be is írta, hogy hát enzimmel (sejtfalbontó) locsolják, hogy jobb legyen a lékihozatal. Szóval nem a legélesebb kés a fiókban a következő generáció.
Umathum - Haideboden 2013: Zweigelt-KF-CS küvé, kvázi a pince névjegykártyája. 1/3 újbarrik (a többi 2.-3. töltésű), de szerencsére nem szenved vanillin-túladagolásban: orrban kis füst, édesfűszerek, és kb. ennyiben ki is merül a hordó. Savban élénkebb, mint vártam (kb. a pince alap KF-ához hasonlít, vagy magyar példával egy Németh Janó kadarka), de egyáltalán nem bántó; a tannin viszont már eléggé becsiszolódott. Ízben az obligát piros/fekete cseresznye/bogyósgyümölcs mixen túl van egy izgalmas zöldfűszeres vonal is (kakukkfű, pemetefű). Összességében egy jól iható, gyümölcsös, hibáktól mentes, csúcsa közelében lévő közepes testű vörös küvé, de semmi eget rengető. Egy szekszárdi bikavér vaksorban talán fel sem tűnne. Osztrák mércével is túlárazottnak tartom (20 € körül volt a palack), de hát a brandet meg kell fizetni. 5+ pont.
Az igazolásokat ugyanúgy a pécsi hegybíró adta ki, de nem lehetett a palackra írni, hogy pécsi.
Nem tudom hány embert vonzott volna ... az új önkormányzat egyébként ugyanolyan balfék mint a régi volt, ezektől nem fog emelkedni a borvidék nívója ....
Igen, most már be is ugrott :D Már derültem egyszer azon, hogy Barabás Bükk borvidékhez való csapása olyan mintha mondjuk Somlóhoz tartozna Pilismarót.
A Bogdán család régi motoros a Somlón. Ajkai vállalkozó aki az állami gazdaságból csippentette ki a birtokát a 80-as években. Amióta az eszemet tudom azóta palackoznak bort, de mintha soha nem is lett volna ambíciójuk kitörni ebből a kategóriából.
Nagyon csodálkoznék ha nem találna a hölgy Vásárosnamény környékén nagyon olcsón munkaerőt arra, hogy elvégeztesse a szőlészeti munkát. Sőt szerintem teljesen életszerű, hogy egy nyugdíjas apuka, anyuka, nagynéni, nagybácsi, unokatesó dolgozik a szőlőben miközben a gazda Dániában végez valami pénzkereső munkát. Ezzel persze nincs is semmi gond. sőt ha munkát ad helyi munkásoknak akkor azért jár is a pont.