Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2021.04.01 0 0 85611

A 2013-as évjárat közel, távol, de legalábbis az én rálátásomban messze a legjobb évjárat volt. 

Előzmény: Hepci (85610)
Hepci Creative Commons License 2021.04.01 0 0 85610

A 2013-as Tornai prémium hársból még őrizgetek egy palackot - az szerintem bármivel felvette a versenyt, amit Somlóról kóstoltam.

Az aktuális évjáratok viszont nekem már talán a visszafogott árukat sem érik meg, legalábbis nem érzek késztetést a megvásárlásukra, pedig naponta elautózom a bolt előtt, ahol kapható. Hozzá kell tenni, hogy azért sikerült vennem kétszer annyiért is hasonló beltartalmú somlói cuccot (pl. Somlói Vándor Borszörcsök Juhfark 2018).

Előzmény: BZoltan (85606)
BZoltan Creative Commons License 2021.04.01 0 0 85609

Az ilyen sztorikról jut eszembe a vicc, hogy lehet, hogy a gabonaköröket a földönkívüliek csinálják, de ők is karóval és dróthuzallal.

Előzmény: naivkezdo (85608)
naivkezdo Creative Commons License 2021.04.01 0 1 85608

Így van, én is használom amúgy. De idevág egy hozzászólás a pálinkás topicból:

"Drágajó Nagyapám anno késsel negyedelte a körtét cefrézéshez. Rendszerint három 400 literes fadézsa telt meg. A dézsa aljába mindíg lökött pár fürt fekete vagy barna penészes szőlőfürtöt az előző évi "termésből". Szinte minden évben tökéletes volt a körtepálinkája.

 

Az unokája meg megtanulta az oskolában, hogy a pektinbontó enzimet az aspergillus niger feketepenészből vagy a botrytis cinerea barnapenészből vonják ki."

Előzmény: BZoltan (85605)
naivkezdo Creative Commons License 2021.04.01 0 0 85607

Ihatatlan pár éve, néha vettem, hiba volt.

Előzmény: BZoltan (85606)
BZoltan Creative Commons License 2021.04.01 0 0 85606

Igen, ez minden neutrális fajtára elmondható... tádááá dry furmint.

 

A Tornai prémiumnak  volt pár évjárata amikor nagyon jól sikerültek. Szerintem azóta sem rosszak, de az lehet, hogy kisebb kakaóval kevésbé működik.

Előzmény: Hepci (85604)
BZoltan Creative Commons License 2021.04.01 0 0 85605

Én már a sor aljára locsolom ki. Egyrészt mert megtehetem, másrészt mert nekem ne mondják,  hogy nem jó.

 

Kis színes: ... a botritisz gombának is van egy ilyen pektinbontó enzimatikus hatása, vagyis az 5% botritiszes szőlőt áztatva ugyanez a hatás érhető el. Hogy ugyanakkora mértékben azt nem tudom. Én úgy tudom, hogy a pálinkások csodafegyvere a pektinbontó, hogy teljesen feltárják a cefrét. Mondjuk ők nem préselnek :)

Előzmény: naivkezdo (85603)
Hepci Creative Commons License 2021.04.01 0 0 85604

A Tornainál a prémiumokra gondolsz, ugye? Azoknál sajnos eléggé lement a minőség, ez aligha csak évjárathatás.

 

Az a gyanúm, hogy szimpla ivóbort azért más fajtákból érdemesebb szűrni - a juhfark komolyabb beltartalom nélkül, 12% alkohol körül nem egy zamatos cucc, bár nem is ihatatlan (ennyi pénzért).

Előzmény: BZoltan (85601)
naivkezdo Creative Commons License 2021.04.01 0 0 85603

Pektinbontó, mindenki használja, én néha a reggeli kávémba is teszek.

Most nehogy azt mond, hogy te nem teszel a szőlőre. 

Előzmény: BZoltan (85601)
BZoltan Creative Commons License 2021.04.01 0 0 85602

Jó interjú. 

 

Mondjuk a lisztharmat és a peronoszpóra előtt egy kissé könnyebb volt bióban művelni a szőlőt :)

Előzmény: joskabacsi (85599)
BZoltan Creative Commons License 2021.04.01 0 0 85601

Sok helyen volt régebben területük, de mostanra eladták szinte mindet. Hogy maradt-e jelentős juhfark területük vagy felvásárolt szőlőből van a bor azt nem tudom. Amúgy a juhfark nagyon jól tudja magát érezni a laposabb területeken is. Az általad is dicsért Tornai juhfark is a szoknya alatti lapos területekről van. A juhfarknál inkább az érettség és a  feldolgozás technológiája az ami sokat számít.


A Bogdánék pedig eléggé techno vonal. Sosem felejtem el, hogy pár éve nagy büszkén kiraktak egy szüreti fotósorozatot, ahol az egyik képen áll a melós a szőlővel teli konténer szélén és egy viráglocsolóval locsolja a szőlőt... páran rákérdeztek, hogy ott mi történik és a Bogdán gyerek magától értetődő módon be is írta, hogy hát enzimmel (sejtfalbontó) locsolják, hogy jobb legyen a lékihozatal. Szóval nem a legélesebb kés a fiókban a következő generáció.

Előzmény: Hepci (85588)
joskabacsi Creative Commons License 2021.04.01 0 0 85600

Bocs, valamiért nem láttam!

 

Előzmény: HorribileDictu (85594)
joskabacsi Creative Commons License 2021.04.01 0 0 85599
Hepci Creative Commons License 2021.04.01 0 0 85598

Ezzel sincs semmi baj, csak általában olaszból, rajnaiból, sárdonnéból tetszetősebb tud lenni egy tucatbor.

Előzmény: amimaki (85584)
HorribileDictu Creative Commons License 2021.03.31 0 0 85595

Umathum - Haideboden 2013: Zweigelt-KF-CS küvé, kvázi a pince névjegykártyája. 1/3 újbarrik (a többi 2.-3. töltésű), de szerencsére nem szenved vanillin-túladagolásban: orrban kis füst, édesfűszerek, és kb. ennyiben ki is merül a hordó. Savban élénkebb, mint vártam (kb. a pince alap KF-ához hasonlít, vagy magyar példával egy Németh Janó kadarka), de egyáltalán nem bántó; a tannin viszont már eléggé becsiszolódott. Ízben az obligát piros/fekete cseresznye/bogyósgyümölcs mixen túl van egy izgalmas zöldfűszeres vonal is (kakukkfű, pemetefű). Összességében egy jól iható, gyümölcsös, hibáktól mentes, csúcsa közelében lévő közepes testű vörös küvé, de semmi eget rengető. Egy szekszárdi bikavér vaksorban talán fel sem tűnne. Osztrák mércével is túlárazottnak tartom (20 € körül volt a palack), de hát a brandet meg kell fizetni. 5+ pont.

HorribileDictu Creative Commons License 2021.03.31 0 0 85594

Németh Janó interjú (hogy hol jelent meg, azt most inkább hagyjuk...):

https://mandiner.hu/cikk/20210331_nemeth_janos_borasz_szekszard

joskabacsi Creative Commons License 2021.03.31 0 0 85593

A Pécsi borvidék esetében kb sajnos semmit.

Az igazolásokat ugyanúgy a pécsi hegybíró adta ki, de nem lehetett a palackra írni, hogy pécsi.

Nem tudom hány embert vonzott volna ... az új önkormányzat egyébként ugyanolyan balfék mint a régi volt, ezektől nem fog emelkedni a borvidék nívója ....

 

Előzmény: Hatvani Szabolcs (85589)
syntaxerror Creative Commons License 2021.03.31 0 0 85591

köszi az infót!

Előzmény: Koldustelkek (85583)
naivkezdo Creative Commons License 2021.03.31 0 0 85590

Ha karton esetén adnak ajándékba egy lélegeztetőgépet, akkor adok egy esélyt.

Előzmény: Hepci (85588)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2021.03.31 0 0 85589

Még mindig jobb, mint pl. Bakóca esete. Bár nem tudom, hogy mit jelent pl. adminisztrációban, ha valaki borvidékhez tartozik vagy sem.

Előzmény: BZoltan (85587)
Hepci Creative Commons License 2021.03.31 0 0 85588

A 2018-as juhfarkjuk van a Lidliben 1200-ért.

Se sok Somlót, se sok zamatot nem lehet találni benne, és nem lenne kellően farnehéz Naivkezdőnek, de ennyi pénzért azért bőven megfelelő vétel.

Ezt valami szoknyaterületen prodjuszelik?

Előzmény: BZoltan (85582)
BZoltan Creative Commons License 2021.03.31 0 0 85587

Igen, most már be is ugrott :D Már derültem egyszer azon, hogy Barabás Bükk borvidékhez való csapása olyan mintha mondjuk Somlóhoz tartozna Pilismarót. 

Előzmény: Hatvani Szabolcs (85586)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2021.03.31 0 0 85586

A Bükki borvidékhez tartozik a termékleírás szerint: https://boraszat.kormany.hu/download/c/59/b2000/Bukk_OEM_v2.pdf

Előzmény: BZoltan (85585)
BZoltan Creative Commons License 2021.03.31 0 0 85585

Az szép dolog (bár teljesen jelentéktelen), de adminisztráció szerint Magyarországon hova tartozik?

Előzmény: Koldustelkek (85583)
amimaki Creative Commons License 2021.03.31 0 0 85584

Pár éve próbáltam pár tételüket, de egyik sem volt annyira érdekes, h továbbra is vásároljam a Bogdán-borokat.

Semmi baj nem volt velük, sima tucatborok.

Előzmény: Hepci (85580)
Koldustelkek Creative Commons License 2021.03.31 0 0 85583

A Beregszász(-Nagyszőlős)i történelmi borvidék egyetlen Magyarországon maradt községe Barabás.

Előzmény: syntaxerror (85567)
BZoltan Creative Commons License 2021.03.31 0 0 85582

A Bogdán család régi motoros a Somlón. Ajkai vállalkozó aki az állami gazdaságból csippentette ki a birtokát a 80-as években. Amióta az eszemet tudom azóta palackoznak bort, de mintha soha nem is lett volna ambíciójuk kitörni ebből a kategóriából.

 

Próbálj rá és mesélj :)

Előzmény: Hepci (85580)
Tybald_ Creative Commons License 2021.03.31 0 0 85581

BogDán....hmhm....:)))

Előzmény: Hepci (85580)
Hepci Creative Commons License 2021.03.31 0 0 85580

A Bogdán Birtok 1200 forintért tolja a juhfarkot a Lidliben.

Ez miféle cég?

Előzmény: BZoltan (85578)
BZoltan Creative Commons License 2021.03.31 0 0 85579

Nagyon csodálkoznék ha nem találna a hölgy Vásárosnamény környékén nagyon olcsón munkaerőt arra, hogy elvégeztesse a szőlészeti munkát. Sőt szerintem teljesen életszerű, hogy egy nyugdíjas apuka, anyuka, nagynéni, nagybácsi, unokatesó dolgozik a szőlőben miközben a gazda Dániában végez valami pénzkereső munkát. Ezzel persze nincs is semmi gond. sőt ha munkát ad helyi munkásoknak akkor azért jár is a pont.

Előzmény: syntaxerror (85576)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!