> az ilyen hibás tételek nem is hibásak, hiszen a természetes bor az ilyen és nem lehet hibás
hat igen, a szar is termeszetes, megse esszuk. a "termeszetesseg" nem feltetlenul jelenti azt, hogy valami eheto/ihato, finom, eltarthato ... persze az izlest lehet iranyitani, az aki meg soha nem evett erett camembert, vagy brie-t, annak az elso blikkre nem feltetlenul fog izleni. a palpusztairol nem is szolva. de az azert nagyjabol biztos, hogy egy megbuggyant, rohado, erjedo ... bor az akarmilyen termeszetes is az nem feltetlenul jelenti azt, hogy az finom, vagy akar azt hogy ihato. minden elelmiszeripari termek eseteben gondoskodni szokott a gyarto a fogyaszthatosagrol, akar tartositassal is, es nagyjabol minden esetben nyilvanvalo is az, hogy meddig fogyaszthato valami es mikortol valo a kukaba.
amugy nem tudom, hogy kiserletezett-re mar valaki pl. a fagyasztott borral? mi tortenne ha pl. a kesz bort palackozas helyett lefagyasztanak es zart hutolancon keresztul kerulne ertekesitesre? nagyon tonkrevagna ez a minoseget? az eltarthatosagot nyilvan jelentosen novelne, akar ken nelkul is. :) mondjuk biztos szokatlan lenne a mirelit juhfark elso latasra.
Mert pl. a korábbi minimális szabályozást sem tartották be 100%-ban. Valahogy nálunk a szofisztikált megoldások nem jók, mindenki elkezdi keresni a kiskapukat.
Sosem értettem igazán, hogy miért ilyen módon korlátozták a vendéglátást. Simán elő lehetne írni kötelező távolságot az asztalok között, maximalizálni lehet a vendégek számát. Kötelező maszk/hegesztő-shield viselését a személyzetnek. Az asztalok meg a környezet kötelező fertőtlenítése... stb, stb. Simán lehet fokozatosan korlátozni a vendéglátást. Na és persze teljesen logikátlan a kettős mérce, hogy bizonyos helyeken megy a zsizsikelés ezerrel de az éttermek le vannak korlátozva.
Tegnap a 444-en volt cikk arról, hogy a vendéglősök kreatívan keresik a helyzet megoldását: titokban lehet már egyes helyeken helyben fogyasztani.
Azt hallottam bizonyos forrásokból, hogy márciusra óriásplakátokon láthatóan le fogjuk győzni a vírust (remélhetőleg személyesen Pocak of Felcsút), így addigra valószínűleg megoldódik a vendéglátás helyzete és mindenki boldogan rohanhat étterembe, hogy alaposan összetüsszögjék egymást.
Ezt miből vetted le? :) Én végtelenül toleráns vagyok mindenki egyéni világnézetből fakadó szokása iránt. Tőlem aztán ha a Bencze Pisti kén nélkül akarja a borait csinálni akkor csinálja.
Nekem azzal van bajom, ha ő azt állítja, hogy azok a borok nem természetesek amiben kén van és azt, hogy az ilyen hibás tételek nem is hibásak, hiszen a természetes bor az ilyen és nem lehet hibás.
> a házhozszállításra átálló éttermek sem élnek meg ebből, ma több cikk is megjelent a témában!
A hazhozszallitas tobb mint a semmi. Valoszinu, hogy nem termel eleg bevetelt (pl. az extra profitot hozo alkohol arusitas nyilvan sokkal kevesebb). Ennek ellenere meg mindig jobb megoldasnak tunik, mint az etterem bezarasa es a csod.
De már a régi görögök és rómaiak is próbálták valamivel tartósítani. Kénnel, tengervízzel, darált szardellával, ürömmel, sokmindennel. Az a humbug, hogy a bor önmagában el fog állni, mert hát régen is elállt. Nem, nem állt el. A portóit, jérez-t nem véletlen találták ki, csak így tudták garantálni, hogy meg ne buggyanjon. A tokaji meg minden évben, amikor elkezdett rügyezni a szőlő, mocorgott egy kicsit.
A #nospray mondást konkrétan már hallottam magyar bortermelőtől. A "lecsövezem" mondás a Takács Lajosnak volt szavajárása, hogy ő egy gumicsővel töltötte le a borait.
Én arra várok, hogy valaki jelentkezik, hogy ő egy Swarovski butt-pluggal a seggében végigtolta a vegetációs időszakot.
A támrendszer hiányát a magyar parasztok már rég feltalálták (igazi gyalogtőke, karó nélkül), de a spanyoloknál még extrémebb, mert ott nem is kötözik, szemben a magyar technológiával, ott ugyanis úgy védik a kipárolgástól és kiszáradástól a talajt, hogy hagyják szétterülni a hajtásokat (kb 2X2 m egy-egy tőke tenyészterülete), a végüket kacorral vagy sarlóval vágják vissza, hogy ne kússzanak el a harmadik határba.
nehez ezt az ugyet tisztessegesen intezni. nyilvan valamilyen alanyi jogon jaro segitseg kellene. pl. megnezni hogy egy adott etterem, vendeglato hely hany alkalmazottat foglalkoztatott korabban, azok mennyi adot fizettek ... es a rendelkezesre allo penzt valahogy ennek aranyaban szetosztani tamogatas formajaban. Budapesten az lathato, hogy egy csomo etterem atallt a hazhozszallitasra. Ezek nyilvan nagyobb esellyel fognak tulelni. Foleg ha nem kell orbitalis berleti dijat fizetniuk, nincsenek eladosodva ...
Korabban joval kevesebbet hasznaltuk ezeket a szolgaltatasokat, es tobbet jartunk etterembe, de a korlatozasok bevezetese ota hetente legalabb ketszer rendelunk etelt kiszallitasra a kornyekbeli vendeglokbol.
A kerdes az, hogy honnan lehet a kormanyzati forrast erre a tamogatasra eloteremteni, mennyi forrast lehet talalni ...
Az vilagosan latszik, hogy nem volt ez kulonosebben allami prioritas eddig. Budapest koltsegveteset, beveteleit ... peldaul priman tudtak azonnal csokkenteni. Meg olyan baromsagokkal is, mint az ingyenes parkolas bevezetese.
Én úgy vagyok vele mindenki csináljon amit akar, egy minimálisan a nevezéktana zavar egy kicsit a mozgalomnak.
Talán te tudsz közülünk a legtöbbet erről lexikálisan. Anno mikor ez elindult Franciaországban, Beaujolais környékén. Már akkor Chavet és a többiek vin nature-nak nevezték? Vagy ez később jött be mint megnevezés a hozzáadott kéntől mentesen, organikus mezőgazdaságból származó szőlőből erjesztett borokra.
Sose tudhatod előre pontosan, hogy mi történik, amikor ostoba és/vagy manipulatív pacákokban a vakhit keveredik az üzleti vagy más érdekkel. :)
De kétségtelenül van még kifutási lehetősége a dolognak.
Szerintem a létrejövő cuccost friss bornak kellene nevezni.
Természetes bort csak természetes (nem tisztálkodó, no internet, no okostelefon, közlekedés gyalog, lakhatás saját gyártmányú kunyhóban, fűtés helyett télen összebújás az asszonnyal, víz a patakból, világítás az elme fényével, stb.) személyek készíthetnek.
Ez mindig így megy: akik nem, vagy nem pontosan a Legnagyobb Blutyozidusz útmutatása szerint Fityákoltatják a Hottyencset, azok nem tudhatják, milyen az. És persze nem juthatnak el a Burmány állapotába.
BZoli ide jutott: ő immár a rácson kívül van, a többiek meg bent boldogok és fontolják a következő lépést. Ami sajnos nem az lesz, hogy testületileg elmeorvoshoz fordulnak. :)
Ah... rossz irányba indultál amikor valami adalékanyagot vízionáltál, mert a lényeg minden beavatkozás elutasítása. A természetes evolúció szerint a további szőlészeti/pincészeti beavatkozások elutasítása jön majd.
Pl. préselés és szivattyúzás tagadása már jelen van, de láttam már borászt aki eladta a palacktöltőt (gravitációs) mert "fölösleges". Kitagadások ezen a fronton lesznek várhatók.
Szőlőben a permetezés teljes elhagyása (nem rezi fajtáknál is) #nospray ami futó téma lesz, tavábbá a metszés és a támrendszer tagadása. Egy idő után a kerítések és a kaszálás tagadása is várható lesz. Szüretkor a leszedett szőlő gépi szállítása még nincs tiltva, ezen a fronton is lehet fejlődni.
A végső kifutása talán az lehet a mozgalomnak, hogy az erdőben fákról gyűjtött vadszőlőből kitaposott mustot helyben gyártott tárolóban kierjesztik és egy nagy bacchanálián elfogyasztják erjedés után nem sokkal a hívőkkel.
Szóval ez úgy működik, hogy támogatásért be kell menni a pénzosztóhoz térdelni, a többiek meg sunnyognak, nehogy kisebb szelet jusson a tortából? Hiába, itt semmi sem változik...