Keresés

Részletes keresés

naivkezdo Creative Commons License 2020.12.27 0 0 83357

Ha unjátok a 3 puttonyos aszút, izgalmas dolog a Sziegl "tanulmánybor", ami kékfrankos aszú 94,5g maradékcukorral.

Alkohol 12,5% sav passz, de érzetre van, ízvilág cseszett jó.

Mézes, gyümölcsös, tényleg fasza cucc és jobbnak tartom mint az oremus 3 puttonyosát.

BZoltan Creative Commons License 2020.12.27 0 0 83356

"Annak kezelese nyilvan a tulajdonos felelossege."

 

Nem az a kérdés, hogy kinek a felelőssége, hanem az, hogy konkrétan nincsen sem infrastruktúra sem szolgáltatás. Még pénzért sem. Az egyetlen megoldás, hogy gyűjtjük a szemetet és elvisszük utánfutóval időnként két megyével arrébb. Vagy rendelünk konténert. Ez azért nem mondható civilizált megoldásnak.

 

Mindezt úgy, hogy közben 50km-es körzetben fosásig van térkövezett nemzethy emlékmű, stadion meg minden szarság... és pályázat az kerékpáros turizmus fejlesztésre van meg turisztikai információs központra. Amikor konkrétan egy borvidéken nincsen megoldva a hulladékkezelés. 

 

A Somlónak nem turistákra van szüksége, hanem szemétszállításra, közvilágításra,  meg hasonló alap szolgáltatásokra

 

Előzmény: altimus (83354)
altimus Creative Commons License 2020.12.27 0 0 83355

igen, tudom hogy mukodik a hulladek kezeles, szemetszallitas budapesten. nekem a lomtalanitas a halalom, azt bizony azonnyomban betiltanam orokre. ahogy irtam svacjban pl. vannak hulladekkezelo kozpontok, berakod a cuccot az autodba, bemesz, ott egy szaki iranyit, hogy mit hova tegyel, uveg, butor, fem ... es percek alatt kesz a dolog. egy merleg lemeri befele es kifele az autot es a suly alapjan fizetsz. ehhez az onkormanyzat evente x frank erteku kupont ad a helyi lakosoknak. amit meg nem tudsz elszallitani otthonrol azt az onkormanyzat elviszi a lakasodbol, vagy a bejarattol, x osszegert, suly alapjan. az utobbi evekben jelent meg az a kontenersziget ahol az utcaszint alatt van a kontener, az utcan csak egy bedobonyilas van egy terminallal. leballagsz a szemettel, bedugod a bankkartyat, nyilik a bedobo, szemet bele, gombnyomas, lent egy gep tomoriti a szemetet es benyomja a kontenerbe. itt szinten suly alapjan fizetsz. szelektiven meg vagy 5-6 fele cuccot kell gyujteni, az valoban megdolgoztatja az embert.

Előzmény: Hepci (83353)
altimus Creative Commons License 2020.12.27 0 0 83354

Neked konkret helyi tapasztalataid, elmenyeid, informacioid vannak a helyzetet illetoen, nekem meg fotelben ulos elkepzeleseim. Mindketten jartunk a vilagban, ismerunk par orszagot nemcsak a feluletes turista szintjen es lattunk jol es kevesbe jol mukodo peldakat. A valtozas lassu folyamat de ha rossz iranyba mennek a dolgok akkor remeny sincs arra, hogy javuljon a helyzet. (Nehany evtizede Budapest gyakorlatilag belefulladt a kutyaszarba. Mara nagysagrendekkel jobb a helyzet, habar meg mindig igen tavoli a kutyaszar mentes utca es kozter. De ma mar a kutyatulajdonosok nem kis hanyada felszedi maga utan a kutyaszart ...) Elemi viselkedesi kultura minimum az, hogy az ember osszeszedi maga utan a szemetet, nem bassza ki a hasznalt hutoszekrenyt az arokpartra ... A fene tudja hogy lehetne ezt a tudatos viselkedesi format terjeszteni. En meg eletemben egy kis fecni papirt nem dobtam el, kirandulaskor viszem magammal a szemetet ... Ez minimalis tisztelet a kornyezettel, a tobbi emberrel szemben is.

 

A boraszatokban keletkezo hulladek, csomagoloanyag ... azert nem kommunalis hulladek. Annak kezelese nyilvan a tulajdonos felelossege.

 

Egy latogatokozpont vizes blokkal, borbolttal, tajekoztato terkepekkel, parkoloval, ahonnan a kilato, a var is megkozelitheto ... azert biztos javitana a helyzeten. A buszos turistak aradatat megertem, hogy a hatad kozepere se kivanod, en is igy lennek vele. De a Somlo kornyeken jelenleg talan nem is ez lehetne elso korben a celkozonseg.

Előzmény: BZoltan (83349)
Hepci Creative Commons License 2020.12.27 0 1 83353

Hihi, ez itt nem Svájc, ha még nem tűnt volna fel. Pedig ez már abból is látszik, hogy előbb gyurcsótány Ferencbe, most meg Orbán Viktátorba van beleszerelmesedve mintegy 2 millió úgynevezett magyar állampolgár. :)

No tehát a helyzet hulladékügyben az, hogy szerencsére a lomtalanításban segítenek a kirendelt cigányok. Ezek a kijelölt napokon megjelennek, jellemüktől és szépérzéküktőlk függő mértékben szétcsócsálják a cuccost, azzal egyenletesen beterítik a járdát/füvet, majd a maradékot elviszi a kocsi.

A szelektív gyűjtés meg még itt a budai elit vidéken is úgy valósult meg, hogy kint voltak a konténerek a köztereken, akkor jött a rengeteg, környezetvédelemre viszonylag fogékonyabb budai paraszt, és álmélkodtak, hogy nincs hely a konténerben. Mert hát ugye a szolgáltatók nem vitték el időben, a különféle boltosok/kereskedők pedig egészben gyömöszölték be a kartonjaikat a papírgyűjtőbe, tehát ezek naponta megteltek. Ekkor a nagyterepjárós arcok fogták a szemetüket és lebacták a konténerek mellé, majd amikor feltámadt a szél, az ezt a sok szart bebacta a hozzájuk hasonló setét buzik kertjeibe. Ekkor ezek elkezdtek vonyítani az önkormányzatnál, hogy ez így kurvára nem jól van. :)

Eztán eltüntették a konténereket az üveggyűjtők kivételével, és most minden háznak van saját szelektív hulladékgyűjtője. Ez annyiból jobb, hogy ha egy házban van olyan idióta, aki hajlandó turkálni a mások szemetében, akkor nagyjából rendben működik a dolog. Tehát heti háromszor leballagok a konténereinkhez és a büdös-lukas cipőt, használt kotont, intimbetétet, 8 napos halott hörcsögöt kikapom a papírgyűjtőből, és áthajítom a kukába. A műanyaggyűjtőből meg kiveszem a papírokat, a borospalackokat, meg Mári néni "A jó szopás titkai" c., kissé már szétfoszlott könyvét, és átteszem őket a papírosba, illetve leviszem a közterületi palackgyűjtőbe.

Előzmény: altimus (83341)
van_Persil Creative Commons License 2020.12.27 0 0 83352

Nálunk is volt ilyen rendszer, a csekk bemutatásával le lehetett adni bútorokat, építési törmeléket, elektromos berendezéseket etc., de pártunk és kormányunk rátenyerelt a hulladékgazdálkodásra, és nemes egyszerüséggel megtiltotta, hogy a helyi hulladékudvar befogadjon bármit is.

Amúgy Svájcban a szomszédod garantátan fel fog jelenteni, ha valamit nem úgy csinálsz szemétügyben, ahogy elö van írva, ezért mindenki betartja az elöírásokat. ha valakinek volt tapasztalata a tokikkal (keletnémetek) a szabályok betartatását teintve, akkor szorozza be kettövel, a svájciak annyival szigorúbban betartják az elöírásokat.

Előzmény: altimus (83341)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.27 0 0 83351

"mind a szemetszallitas, mind a lomtalanitas onkormanyzati feladat."

LOL ... persze fizetem a kommunális adót (évente úgy 40 ezer forintot 50% kedvezménnyel a három gyerek miatt) de ezért semmilyen szolgáltatás nem jár és nem is kapunk.

Előzmény: altimus (83341)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.27 0 0 83350

A Somlóra nagyon sokan pont azért jönnek mert nem prostituálta a hegyet a turizmus meg a konzumerizmus.

A Somló továbbra is egy borvidék és egy szép kirándulóhely. Én azért annyira nem vagyok ám oda a Szigligeti-vár meg a Tihanyi stílusért... azt meg marhanehéz lehet megcsinálni, hogy legyen infrastruktúra is meg legyenek szolgáltatások, de mégse menjen át vásári bazárba a hely.

 

Persze, mindenki arra vágyik, hogy az igényes, jó ízlésű turistákat fogjuk meg. Ezen mi is rajta vagyunk. De sajnos ez nagyon nem egyszerű és nagyon nem könnyű. 

Előzmény: naivkezdo (83348)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.27 0 0 83349

A Somló-hegyen gazdálkodó hegyközségi tagok most is hetente úgy 4-5 köbméter szemetet termelnek.

 

Azt azért ne feledd, hogy itt nem háztartások vannak, hanem szőlészetek, borászatok. Vagyis agrárvállalkozások, alkalmazottakkal, ügyfelekkel, vendégekkel.

 

"megvennek a helyiek"

 

Uram atyám :) Milyen helyiek? A helyi kocsmákban max vargabort mérnek. A helyi élelmiszerboltokban a bor is weinhaus meg vargabor fos van. A Somló-hegy 50km-es körzetében nincs olyan étterem aki helyben vett minőségi bort mérne. Konkrétan Veszprémben nincsen olyan étterem akinek ha van somlói bora akkor azt nem a bortársaság szállítaná? Miről beszélünk???

 

 

"Nem feltetlenul ugy kell ranezni egy turistara, hogy na, ez idejott szarni, es ki fogja torolni a valagat egy nedves torlokendovel. Inkabb ugy kellene gondolni erre, hogy na, idejott ez a csalad es itt el fog kolteni 20-30 ezer forintot."

 

Szép gondolat. Csak a rögvalóság az az, hogy bizony a turista idejün és körbeszarja a túristaútvonalat és bekúrja az erdőbe vagy a szőlőbe a műanyag seggtörlőt... pelenkát, intimbetétet, használtkotont.

 

Ezzel együtt persze vannak sokan akik tudnak viselkedni és valóban elköltenek 20-30 ezer forintot. De azért nem ők a többség és ha ők is lennének a többség a kisebbség akkor is képes mocskot csinálni.

 

 

Előzmény: altimus (83343)
naivkezdo Creative Commons License 2020.12.27 0 0 83348

Azért a romantikus nomád forma romantika része még tud kopni az évek alatt. Ha nincs értelmes fejlődés akkor nehéz lesz szerintem, de kitartást.

Előzmény: BZoltan (83347)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.27 0 1 83347

Ez bizony egy fogós kérdés. Nézd... 2001-ben amikor úgy döntöttem, hogy minden létező és nem létező vagyonomat egy somlói szőlőbirtokba, borászatba meg borospincébe fektetem akkor szent meggyőződésem volt, hogy 5-10 de legkésőbb 15 év múlva Wachau, Elzász szinten leszünk mint borvidék és hangosan kiröhögtem volna aki megkérdőjelezi, hogy 2010/2015 évekre simán szlovén, osztrák, cseh szinten lesz az ország. Fogalmazzunk úgy, hogy az eddigi rekordjaim alapján nem biztos, hogy én vagyok a legjobb porgnózis készítő az országban :)

 

Én optimista vagyok. Erősen bízom abban, hogy 5 év múlva is nagyjából hasonló élményben lesz része annak aki a Somlóra látogat. Vagyis a turistaútvonalak meglesznek, aránylag kulturált módon fel lehet majd sétálni a kilátóhoz, a várba. A hegy tetején az erdő az legalább olyan tiszta és romantikus lesz  mint ma vagy mint 5-10-30 éve is volt. A kilátóba kis mázlival 5 év múlva is fel lehet majd menni 500 forintért és a kilátó melletti budiba 5 év múlva is bele lehet szarni pont mint ma vagy mint 5-15 évvel ezelőtt. Borászatok lesznek 5 év múlva is, még ha szerintem kevesebb is lesz mint ma. Lesz a Hegykapu vendéglő ami hozza az egyszámjegyű főutak menti csárdák szintjét, lesz a Kreinbacher a konfitált avokádóhabbal körített mahagónifüsttel aromásított szentjakab kagylóval. A Séd-forrás folyni fog és lehet ott félmeztelenre vetkőzve mosakodni és jó hideg vizet inni.

 

Szóval szerint 5 év múlva is ugyanaz a romantikusan nomád és fapados borvidék lesz mint ma. De kevesebb borászattal és jobb borokkal. Bízom benne, hogy lesz a Somlói Borok Boltja ahol mindig 40-50 féle somlói bort lehet kóstolni. Biztos lesz 4-5 olyan hely ahol bejelentkezésre civilizált szállást és igényes házi kosztot lehet majd kapni lényegében budapesti áron.

Előzmény: naivkezdo (83345)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.27 0 0 83346

Az, hogy a Somló egy országosan kiemelkedő borvidék helyi szinten semmilyen formában nem jelenik meg. A környékbeli lakosság többségének a Somló nem több mint valamit amit lát amikor kilép a házából. Hogy a felületes szemlélő számár mi tűnik és hogy az egy jó kérdés.

 

Az, hogy  "a terseg annyi hasznot, amibol a helyiek el tudjak szallittatni a szemetet" nagyjából olyan kaliberű kijelentés, hogy "óggyák meg valahogy"

 

Nem, nem tudják megoldani. A kommunális szemétszállítás konkrétan _tilos_ a külterületeken. A hulladékkezelő még pénzért sem hajlandó sem elvinni, sem befogadni semmilyen szemetet. Az van amit írtunk korábban... lehet konténeres elszállítást venni időnként 50 rugóért és el lehet vinni utánfutóval máshova. De ezek melósak és pénzbe kerülnek. Ezért a gyökér türhője eltüzeli, elássa vagy az erdőbe okádja. Ez pedig nem helyi jelenség, hanem országos.

Előzmény: altimus (83344)
naivkezdo Creative Commons License 2020.12.27 0 0 83345

Mégis milyen jövőt látsz ennek fényében 5 éves távon a borvidéknek?

Előzmény: BZoltan (83342)
altimus Creative Commons License 2020.12.27 0 0 83344

Ehhez a hulladek elszallitasi kerdeshez meg annyit, hogy itt az orszag egyik kiemelkedo jelentosego boraszati regiojarol van szo. Azert remelhetoleg termel ez a terseg annyi hasznot, amibol a helyiek el tudjak szallittatni a szemetet es meg tudjak oldani a hulladek gazdalkodast. (mint ahogy az orszag nagyjabol mindegyik tersegeben meg van ez a kerdes oldva, legalabbis a feluletes szemlelo szamara igy tunik.)

Előzmény: BZoltan (83342)
altimus Creative Commons License 2020.12.27 0 0 83343

A "filleres koltseget" nyilvan ugy ertettem, hogy abba csak a "folyo", rendszeresen keletkezo hulladek elszallitasa van benne. Az evtizedek ota helyben halmozodo szar, sitt, doglott macska kerdese kulon rendezendo. (Az mindig meglep, hogy az emberek mi szart kepesek felhalmozni, nalunk zero sitt es lomtalanitando cucc van a haztartasban, es szinte nem is keletkezik ilyen, de ha igen, akkor azt a problemat azonnal kezeljuk.)

 

A hely turisztikai erteket, hasznositasat en azert nem sopornem le az asztal ala kapasbol. Sot mi tobb megkockaztatnam azt a kijelentest, hogy mind a regio, mind a helyi termelok sokkal jobban jarnanak ha a helyi bort helyben elfogyasztanak, elvinnek, meginnak helyben a turistak, megvennek a helyiek ... A megfelelo vendeglatassal, etkeztetessel stb. Nem feltetlenul ugy kell ranezni egy turistara, hogy na, ez idejott szarni, es ki fogja torolni a valagat egy nedves torlokendovel. Inkabb ugy kellene gondolni erre, hogy na, idejott ez a csalad es itt el fog kolteni 20-30 ezer forintot.

Előzmény: BZoltan (83342)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.27 0 0 83342

Hetente cirka 2 gyüjtőkonténert simán megtöltene a hegy, vagy akár többet is, ha a környékbeli türhők megszagolják a lehetőséget és körberakják rossz mikróval, permetszeres vödörrel, akkumulátorral és döglöttmacskával (mindegyik a valós életből hozott példa). Ezen konkténerek ürítésének éves  költsége úgy 4-6 millió forint. Örülök a sikereidnek ha neked ez filléres költség. Nekünk a Somlón sajnos nem az. Értelem szerűen ha a hegy ner-lovagjai és egyéb milliárdosai összefognának akkor csuklóból meg tudnánk oldani ezt a problémát. De sajnos a Somlón gazdálkodók többségének ez bizony hatalmas költség lenne.

 

A lomtalanításnak amúgy van szépen kidolgozott rendszere. A helyben lakók mindenhol aránylag alacsony éves díjért cserébe használhatják pár köbméter erejéig a közeli hulladéklerakót. A probléma az, hogy a hegyen gazdálkodók 99%-a nem helyben lakó, vagyis még ha fizetnénk sem vihetnénk be a lerakóba a lomot. Így marad az, hogy aki tudja az hazaviszi utánfutóval, de a többség egyszerűen bekúrja az akácosba vagy elássa a szőlőben a hulladékot.. igen, az akkumulátort meg a permetes vödröt is.

 

"Alapbol ezt is el kellene donteni, hogy az legyen-e, akarjak-e a helyiek ebbe az iranyba elvinni az infrastrukturat."

 

A többség nem akar több turistát látni a hegyen. Elsősorban azért mert a turisták nagy része is türhő gyökér seggfej aki a műanyag nedves törlőket amivel az út mellé szarás után kitöri a seggét odakúrja az tájvédelmi körzet közepébe, a pet palackokkal és a sörösdobozokkal együtt. 

 

Nem olyan irányba megy ám a világ, hogy egy 600 hektáros tájvédelmi körzetbe, ahol vár és kilátó van le legyen rakva mondjuk 10 száraz toilet és 50 szemeteskuka amiket egy 3-4 fős brigád napi szinten takarít és ürít. A világ arra megy, hogy a helyi mészároslőrincek pályázatot nyernek turisztikai központ és kerékpáros pihenő építésére a 8-as főút mellet.

 

Szóval a jelen viszonyok között bármilyen fájdalmas is kimondani, jobb ha nem jön több turista, mert csak tönkretennék a Somlót.

Előzmény: altimus (83339)
altimus Creative Commons License 2020.12.27 0 0 83341

mind a szemetszallitas, mind a lomtalanitas onkormanyzati feladat. a somlo jogi helyzetevel nem vagyok tisztaban (kulterulet, ...) de gondolom ez a terulet is onkormanyzati kezelesben van.

 

a napi szemet (ertsd haztartasi hulladek ...) mennyisege nem lehet annyi, hogy annak az elszallitasaba belerokkanjanak az onkormanyzatok. de termeszetesen abszolut jogos es helyenvalo lenne az is ha ennek a koltseget helyi adok ... formajaban beszednek.

 

a lomtalanitas nem keverendo a hosszu evtizedek ota helyben tarol sitt, epitesi hulladek, szirszar ... elszallitasaval. ennek koltseget fizesse meg mindenki sajat maga. az onkormanyzat legfeljebb a lomtalanitas megszervezeset vallalja magara.

 

en reszletesebben a svajci lomtalanitasi gyakorlatot ismerem, ahol peldaertekuen meg van ez szervezve. ugy, hogy nincs evente par alkalommal "lomtalanitas", amikoris az emberek kidobjak az utcara a szarjaikat. ellenben minden ingatlantulajdonos, lakastulajdonos, berlo ... jogosult evente x osszegu lomtalanitasi kupont kinyomtatni, amivel a helyi hulladekgyujtobe el tudja szallitani a szarat. aki a szallitast nem tudja megoldani annak a szaraert kimegy az onkormanyzati gyujtoauto, elore egyeztetett idopontban, fix koltsegert. meg otthon se kell lenned, reggel 6-kor ki kell pakolnod a megadott cim ele az elszallitando szart es fel 7-kor a forgalom indulasa elott mar el is szallitja azt a konkret cimrol az onkormanyzati hulladekgyujto auto.

Előzmény: menut (83340)
menut Creative Commons License 2020.12.27 0 0 83340

Az altalad hianyolt szemetszallitast alapszinten fillerekbol meg lehet oldani 1-2 gyujtokontener elhelyezesevel a hegy labanal, rendszeres uritesi naptarral (2-3 naponta, hetente, ahogy kiadja

 

Az olyan 40 eFt/konténer/ürités. Ki fogja kifizetni, ha a rendes szállitást nem hajlandóak? És 2 nap alatt telerakják sittel, szeméttel, kanapéval nem csak a konténert, hanem a környezetét is.

 

Mindenesetre a lomtalanitas is olyan kerdes, ami filleres tetel.

 

 

????? Konkrétan mennyi egy lomtalanitás, szerinted? Konkrétan? És kinek kell ezt a pár fillért kifizetni?

 

 

Előzmény: altimus (83339)
altimus Creative Commons License 2020.12.27 0 0 83339

Az altalad hianyolt szemetszallitast alapszinten fillerekbol meg lehet oldani 1-2 gyujtokontener elhelyezesevel a hegy labanal, rendszeres uritesi naptarral (2-3 naponta, hetente, ahogy kiadja). A lomtalanitast erdekes, hogy megemlited, soha nem ertettem a mo-i lomtalanitasi koncepciot. Erdemes lenne ezugyben kozpontilag korulnezni kulfoldon es atvenni az ottani gyakorlatot (pl. svajc). Mindenesetre a lomtalanitas is olyan kerdes, ami filleres tetel.

 

A vezetekes vizellatast manapsag valoban a csatornazassal egyutt illik kiepiteni es ez nyilvan huzosabb tetel lenne a viszonylag nagy terulet es tavolsagok miatt. Az valoban eldontendo kerdes, hogy mi a Somloval a hosszutavu cel es annak fuggvenyeben rendezni ezt a kerdest.

 

Tavaly nyaron toltottunk el par orat a Somlon, elotte meg nem jartam ott. A tapasztalatok alapjan azt mondanam, hogy nagyon nem turistabarat a hely. Alapbol ezt is el kellene donteni, hogy az legyen-e, akarjak-e a helyiek ebbe az iranyba elvinni az infrastrukturat.

Előzmény: BZoltan (83338)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.27 0 0 83338

Nem értek a víz- és szennyvíz ügyekhez, de emlékeim szerint a csatornázás az sosem volt téma a hegyen. Ha jól tudom akkor csak a vezetékes víz. Csatorna nélkül pedig a víz egy ökológiai katasztrófa lenne a Somlón.

De nem tudom, hogy mennyire van ez a téma napirenden a környékbeli önkormányzatoknál. De valahogy úgy tapasztalom, hogy a Somló fejlesztése nem igazán fontos a településeknek. Elenyésző falubelinek van szőlője a hegyen és dolgozni is nagyon kevesen járnak már a Somlóra.

 

Ez a mostani projekt is csak a klasszikus pályázatosdi hülyeség. Nemrég nyert az önkormányzat tízmilliós nagyságrendben pénz kerékpáros turizmus fejlesztésre... leraktak 4-5 fabódét bringakorláttal, darabját úgy két misiért. Azóta a falubeli hülyegyerekek azokban a fabódékban herbálozzák magukat Jedlik Ányossá. Zseniális...kerékpáros turizmus fejlesztése egy olyan helyen ahol konkrétan a turista nem tudja hova lerakni a szemetét és nem tudsz szarni-hugyozni civlizált körülmények között.

 

Ugyanaz megy kicsiben nálunk is mint az egész országban.

Előzmény: naivkezdo (83335)
naivkezdo Creative Commons License 2020.12.26 0 0 83337

Emiatt kár lenne ágálni, aki nem száll be a csatorna projektbe, az nem köthet rá a vízre.

Előzmény: menut (83336)
menut Creative Commons License 2020.12.26 0 0 83336

A hires magyarosch okosba megoldom a gond. A szarrágó gyökerek majd jól meg akarják spórolni a csatornadijat, azt'  a használt (szenny)viz az elfolyik úgyis magától, arra lefelébe...

Előzmény: naivkezdo (83335)
naivkezdo Creative Commons License 2020.12.26 0 0 83335

Miért, ha a vízzel együtt megy a csatorna is, azzal mi a gond?

Előzmény: BZoltan (83330)
menut Creative Commons License 2020.12.26 0 0 83334

minden helyi gazda által teljes egyetértésben nem más mint a szemétszállítás és a lomtalanítás. 

 

Attól tartok, nem kis részben ők is a probléma részei :)

Előzmény: BZoltan (83332)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.26 0 0 83333

Na és akkor mi van? De tényleg, kinek, minek, miért és mivel lesz jobb attól, hogy egy édesborban nem 264mg hanem 185mg/l lesz az összkén?

 

Mi a cél?

 

Arra nincsen "kísérletezés" valahol, hogy a pincében csak kockás inget viselő ember dolgozhat? Ennek is cirka annyi értelme lenne mint az 50 és 200 közé bekísérletezni édesborokat.

 

Amúgy az 50-200 az nagyon nagy tartomány. Tudsz valami konkrét példát mondani, mondjuk az 50-100mg/l összkénre a 80-120g/l maradékcukros borok esetében?

Előzmény: shiraz2 (83329)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.26 0 0 83332

Nem hát, de nem biztos, hogy oda kell vinni az agyhalott türhőnek a vezetékes vizet, hogy szétkúrja vele a tájvédelmi körzetet.

 

A Somlón a legnagyobb és legégetőbb probléma minden vitán felül és minden helyi gazda által teljes egyetértésben nem más mint a szemétszállítás és a lomtalanítás. 

Előzmény: menut (83331)
menut Creative Commons License 2020.12.26 0 0 83331

Jah, hát a trógerságról nem a csatornázás tehet...

Előzmény: BZoltan (83330)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.26 0 0 83330

Amúgy elképesztően nagy kár lenne becsatornázni és vízvezetékkel telerakni a hegyet.  A vízvezeték még csak-csak jó lenne, de attól tartok, hogy a sok gyökér rákötné a mosogatógépet, mosógépet és tolná ki a mosószeres szennyvizet a szabadba. Ahogy minden más szeméttel és lommal bánnak, sajnos nagyon valószínű, hogy a vízzel, szennyvízzel is hasonlóan bánnának.

 

A turizmust nem kell fejleszteni a Somlón. A szemétszállítást, közvilágítást kell megoldani és civilizált száraz toaletteket kell párat csinálni a frekventált turista útvonalak mentén. 

 

A kilátót azt lehetne éppen fejleszteni. Oda, ha már egyszer áll lehetne vizes blokkot telepíteni.

 

Hogy a vár restaurálás után hogyan fog kinézni azt nem tudjuk. De méltatlanul elhanyagolt és életveszélyes állapotban volt már a vár, szóval frankó, hogy csinálnak vele valamit.

Előzmény: menut (83324)
shiraz2 Creative Commons License 2020.12.26 0 0 83329

a botritiszes édesborok kénezése ügyében a Királyudvarban 10-12 éve folyik élesben "kísérletezés". főleg az Ilon borok esetén. elképesztően érdekes eredmények születtek az évek alatt. kevesen figyeltek erre itthon, külföldön annál inkább! a különböző évjáratok 50 és 200 összkén között mozogtak. szépen működött. csak hogy ne zárj ki olyat ami létezik.

Előzmény: BZoltan (83301)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.26 0 0 83328

1927-ben a kereskedelemügyi miniszter kezdeményezte, hogy a Somló-hegyen is kezdjenek el bazaltot kitermelni. Végeztek is próba fejtéseket. Ennek a mai napig is megvan a nyoma a hegyen. Kőfejtőnek hívják azt a területet. Szerencsére a Somló bazaltja nagyon somlik és ezért a próbafejtéseket leállították és feladtak azzal a tervvel, hogy a Haláphoz és a Sághoz hasonlóan elbontják a hegyet.

Előzmény: menut (83324)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!