Keresés

Részletes keresés

barkócza Creative Commons License 2020.12.18 0 0 83058

Van egy korai Julia Roberts film, a Mystic pizza. Na, az egy portugál lakosságú amerikai homárhalász kisvárosban játszódik. Ott is hazamegy a munkából, kinyitja a hűtőt, bokrok, fák, már megint homár.

Előzmény: altimus (83051)
kifli Creative Commons License 2020.12.18 0 0 83057

a Czakó piacon lehet kapni fürjtojásos száraztésztát is, na azt mink szeretjük.

Előzmény: barkócza (83055)
kifli Creative Commons License 2020.12.18 0 0 83056

érdekes, ez így félig nyers lesz, de ha így szeretitek, felőlem:)

Előzmény: altimus (83052)
barkócza Creative Commons License 2020.12.18 0 0 83055

Egyébként szombatonként a Czakó piacon P. G. előfordul, de ha nem, a mézes srác árulja a fürjtojást, füstöltet is. Na, az nagyon frankó.

altimus Creative Commons License 2020.12.18 0 0 83054

kiserletezz csak, abbol nagy baj nem lehet. sokan szuvidaljak is a tojast, gondolom a cirkulator valami a szuvidalohoz hasonlo eszkoz lehet, csak szaraz levegovel dolgozik?

Előzmény: BZoltan (83053)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.18 0 0 83053

Zseniális :) köszi a tippet.

 

Azért, biztos ami biztos én ki fogom próbálni 64 fokon 30 percig egy cirkulátorral és utána a te módszereddel pucolva. Max megállapítom, hogy balfék vagyok.

Előzmény: altimus (83050)
altimus Creative Commons License 2020.12.18 0 0 83052

ha mar elkalandoztunk, akkor megosztom veletek a sult gesztenye keszites kievoluciosodott mikentjet, miutan eveken at szarakodtunk a rosszabbnal rosszabb kimenetel mellett a kulonbozo megoldasokkal.

 

szoval, vesszuk az egeszseges kozepen felig bemetszett gesztenyeket es forro, lobogo vizben blansirozzuk (elofozzuk azt) kicsit hosszabban, merettol fuggoen 3-4-5 percig. Utana siman beleontuk egy szurobe es a kb 160 fokosra elomelegitett sutobe, sutopapiros tepsire ontjuk. Merettol fuggoen 10-15-20 perc alatt keszre sutjuk. Erdemes ranezni kozben, mert nehez a sutesi idot beloni, irto nagy a gesztenyek kozotti elteres. Melegebb suto nem kell, mert kiszarad a gesztenye. Hidegebb sutoben meg inkabb gozolodik es fo. Miutan kellemes szinure sult a gesztenye ki lehet venni, egy konyharuhaba ontve par percet pihentetni. Ezutan vidaman pucolhato, nem esik szet, nem marad rajta a heja ... A titok a lobogo vizben valo blansirozas.

 

(mandulat, mogyorot is par pillanat blansirozas utan lehet gyonyoruen megpucolni.)

altimus Creative Commons License 2020.12.18 0 0 83051

fun fact:

 

a homar meg a 19. szazad kozepen is szemet elelemnek szamitott. az usa-ban main allamban a bortonokben ezzel etettek a rabokat, ami miatt tobbszor ehseg lazadas is tort ki.

 

"Prior to this time, lobster was considered a poverty food or as a food for indentured servants or lower members of society in Maine, Massachusetts, and the Canadian Maritimes. Some servants specified in employment agreements that they would not eat lobster more than twice per week,[54] however there is limited evidence for this.[55][56] Lobster was also commonly served in prisons, much to the displeasure of inmates.[57] American lobster was initially deemed worthy only of being used as fertilizer or fish bait, and until well into the 20th century, it was not viewed as more than a low-priced canned staple food.[58]"

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Lobster

 

na, ebbol notte ki magat az egyik legdragabb hus etelle, ami erdekes tortenet.

 

 

altimus Creative Commons License 2020.12.18 0 0 83050

> Mennyire szívás pucolni a fürjtojást?

 

A furjtojast nem kell agyonfozni, en beteszem hideg vizbe, amire felforr a viz kesz is. Na, ezutan jon a trukk, amit en fejlesztettem ki. Forro vizet leonteni, utana a fem fozoedenyben hatarozottan korbeforgatjuk parszor a tojasokat, a kicsit fel le mozgatjuk a fozoedenyt, hogy felpattanjanak es visszaessenek a tojasok. Ettol a tojasok papirvekony heja berepedezik. Ezutan mehet a hideg csapviz ala par percre. Ezutan gyerekjatek megpucolni, mert a hidegviz bemegy a megtort tojashej ala es fellazitja azt. (Ez a modszer minden fott tojasnal mukodik.)

 

Nalunk nagy mennyisegben fogy a furjtojas, tucatnyinal kevesebbel nem erdemes vacakolni.

 

Szerintem Egg benedict-nek nem valo, ahhoz tul kicsi. Ellenben az egg benedict finom etel, erdemes megtanulni az elkesziteset normal tyuktojasbol.

 

Előzmény: BZoltan (83041)
Daeril Creative Commons License 2020.12.18 0 0 83049

Professzor Fiath? Szepsy? :)

Előzmény: syntaxerror (83037)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.18 0 0 83048

Ja, hogy a fürjtojás az ami növeli a potenciált. Zseniális, duplaplusz jó :)

Előzmény: kifli (83047)
kifli Creative Commons License 2020.12.18 0 0 83047

kell venni hozzá spéci pucolót. nekem csak gondot okozna a potenciálnöveléssel a fütyitoji:)

Előzmény: BZoltan (83041)
naivkezdo Creative Commons License 2020.12.18 0 0 83046

Barátnőm szerint nehezebb, nálunk ő dolgozott vele.

 

 

Előzmény: syntaxerror (83044)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.18 0 0 83045

Én arra számítottam,  hogy valami yakitori recept lesz... de az van odaírva, hogy "segíts magadon akkor az ég is megsegít". Szóval végülis... valid.

Előzmény: naivkezdo (83043)
syntaxerror Creative Commons License 2020.12.18 0 0 83044

Tényleg óriás shrimp amúgy, csak kicsit tér el az íze, szóval sokmindenről nem maradsz le.

 

A fürjtojást pucolni nem rosszabb mint a sima tojást, csak a méret miatt többet kell :)

Előzmény: BZoltan (83041)
naivkezdo Creative Commons License 2020.12.18 0 0 83043

Elárulhatod, ha tényleg lefordítottad, én megmaradtam a poén alacsony szintjén:)

Előzmény: BZoltan (83042)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.18 0 0 83042

... és most én ezért elővettem a google fordítót :D

 

De meg vagyok győzve. Rámegyek a fürjtojásra. A nagymamámnak meg majd a túlvilágon valahogy elmagyarázom, hogy nem vagyok ám én rongyrázó pozőr.

Előzmény: naivkezdo (83039)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.18 0 0 83041

A homár azért is nem érdekel, mert amikor sokat dolgoztam Ázsiában akkor nagyon sokféle rákot, kagylót ettem komoly mennyiségben és a hozzáértők is azt mondták, hogy a homár az csak egy nagy shrimp, így én általában maradtam az egyéb rákoknál.

 

Mennyire szívás pucolni a fürjtojást? 

 

Előzmény: syntaxerror (83037)
syntaxerror Creative Commons License 2020.12.18 0 0 83040

kiflin online 35 forint darabja, igaz most pont elfogyott. amennyire emlékszem offline pl auchanban még ennél is olcsóbb

Előzmény: naivkezdo (83039)
naivkezdo Creative Commons License 2020.12.18 0 0 83039

Egyébként ezzel kapcsolatban van egy idevágó ősi japán mondás:DDD

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180406/748605041b0418980c1dcca917d7cab7.jpg

 

Nem tudom amúgy mennyibe kerül boltokban, én 25 jó magyar forintért veszem darabját, azért inkább 24 fogy el, mint kettő.

Előzmény: BZoltan (83036)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.18 0 0 83038

Szerintem nem kimondottan saját fogyasztásra vett a Mátyás tőlem bort. Feltételezem vannak privát ügyfelei akiknek bort ajánl esetleg ad is, vagy éppen privát bulikon mint sommelier dolgozik.

 

Ezzel együtt igen, én is meglepődtem amikor megkeresett, de nyilván jól is esett és megtiszteltetésnek veszem. Aránylag kevés olyan boros influenszer van aki a kulisszák mögött ne vett volna tőlem már bort. Van köztük pár meglepő név is.

Előzmény: Daeril (83033)
syntaxerror Creative Commons License 2020.12.18 0 0 83037

A fürjtojás konkrétan filléres tétel. De azért szerintem levesbe jó, különösen ramenbe meg hotpotba. Előfőzöd, meghámozod és beledobod a levesbe hogy kicsit átvegye a fűszeres ízt.

 

Amúgy az osztriga se valami horror luxus, egészen vállalható áron lehet kapni manapság már, időnként veszek mert nagyon kedvelem. A homár ehhez képest feljebb van, azt megkóstoltam de eltettem a "finom de nem éri meg" kategóriába.

Előzmény: BZoltan (83036)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.18 0 0 83036

Nekem ez egy sima mentális becsípődés. Teljesen tisztában vagyok azzal, hogy hülyeség :) Életemben egyszer sem néztem meg, hogy mennyibe kerül egy homár vagy egy fürjtojás. Ezen utóbbi szerintem nem lehet horror, mert mégiscsak ott van teljesen átlagos élelmiszerboltok polcain. De most már fix, hogy legközelebb látok akkor veszek egy dobozzal és csinálok belőlük eggs benedict-et. 

Előzmény: naivkezdo (83034)
kifli Creative Commons License 2020.12.18 0 0 83035

..."minden visszajelzés organikus legyen"

 

a pénzért vett + visszajalzés a legorganikusabb:)

Előzmény: BZoltan (83031)
naivkezdo Creative Commons License 2020.12.18 0 0 83034

Én ezt értem és elfogadom, hogy így gondolkodsz, de azért a homár és a fürjtojás nem egy kategória. 

Előzmény: BZoltan (83032)
Daeril Creative Commons License 2020.12.18 0 0 83033

Újra kell értelmezzem az életem :) Borinflenszer fizet a borért? Ki hallott már ilyet...

Előzmény: BZoltan (83031)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.18 0 0 83032

Életemben nem ettem még fürjtojást, ahogy homárt sem. Többször lett volna rá lehetőségem, de mindig eszembe jutott, hogy a nagymamámnak hogy mondanám el. Tudod ő még az a korosztály volt akiknek az ilyen koszt az vállalhatatlan urizálás volt. A marhasültet meg vadhúst például elfogadta a mama, ott mondjuk az árát nem mindig mertem elmondani neki. De a fürjtojás, homár, osztriga valahogy becsípődött nálam. Olyan ez mint a narancs és banán. Nem tudom miért de nekem a mai napig egy kicsit furcsa a karácsonyi szezonon kívül narancsot/banánt enni :) Pedig bőven három évtized is eltelt azóta, hogy már nemcsak aranyáron lehet nemcsak karáncsony előtt narancsot venni. Emlékszem milyen ünnepien ültük körül azt a négy narancsot és négy banánt amit édesapámék vettek a veszprémi piacon karácsony előtt :)

Előzmény: naivkezdo (83026)
BZoltan Creative Commons License 2020.12.18 0 0 83031

Szik Mátyás teljesen átlagos módon és áron vásárolt tőlem borokat. Pontosan azért nem fizetek és nem adok ingyébort influenszernek, hogy minden visszajelzés organikus legyen.

 

Nekem emiatt nagyon jól is esett a Mátyás dicsérő szava. 

Előzmény: Daeril (83028)
Daeril Creative Commons License 2020.12.18 0 0 83030

Ezt aláírom!

Előzmény: naivkezdo (83029)
naivkezdo Creative Commons License 2020.12.18 0 0 83029

Mondjuk a SAP Furmint cseszett jó, -néhez belekötni vagy figyelmen kívül hagyni.

Előzmény: Daeril (83028)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!