> a barátaim ne betegedjenek meg a gyenge élelmiszer miatt.
nem tudom mire gondolsz, de elelmiszerbiztonsagi szempontbol a nagy lancoknal biztonsagosabb szerintem nem letezik. kizartnak tartom, hogy emberek betegednenek meg emiatt. Baleset termeszetesen mindig van, neha becsuszik hiba, de olyan meretben es olyan biztonsaggal elelmiszert kinalni mint ahogy azt ma a nagy lancok teszik az peldatlan az emberiseg kulturtorteneteben. (raadasul olyan aron amilyen aron ez tortenik.)
a minoseg mas kerdes es ezt se kell misztifikalni. Mindenre ra van irva, hogy mit vesz a vasarlo. A beltartalmat meg szabvanyok garantaljak.
Igenytelenseg ugyben nyilvan lehet ilyen-olyan peldat hozni. Otthon fillerekbol lehet olyan kiflit, stanglit, zsomlet kesziteni ami fenyevekkel veri a legjobb boltban kaphato portekat. Raadasul nem is nagy truvaj az elkeszites. Az utobbi par evben en is rendszeresen havi 1-2 alkalommal elkovetem ezt. Ellenben ez azert idoigenyes dolog es ehhez valoban kell egyfajta igenyesseg. Ennek ellenere ugy gondolom, hogy az esetek 80%-ban nem emberi igenytelenseg mo-on az olcsobb termekkel valo helyettesites ... Egyszeruen a hazi kassza ezt adja ki.
Az Aldi/Lidl univerzumot viszont eroteljesen megvedenem. Sok prima minosegu termekuk van, jol arasitva.
A tudatos vasarlast is meg kell persze tanulni, en a napi elelmiszeren kivul szinte semmit nem veszek uzletben hosszu evek ota. Kiveve talan a Horvat utcai Reflexshop-ot meg a Keleti Karoly utcai kis Lego boltot, ahova gyerekekbol kifolyolag jarok. De gyerekruhat pl. mar boven az interneten veszek.
A viccfaktoron túl... egyszerűen agyfaszt kapok attól amikor egy borász leírja, hogy mit is kell érezni a borán. Konkrétan menthetetlen seggfejnek, ostoba balfasznak, szánalmas gyíknak tartom az összes olyan borászt aki a címkén vagy a weboldalán, vagy bárhol elmagyarázza, hogy az ő borának ilyen és ilyen illata meg íze van. Konkrétan szekunder szégyenérzetem van ha ilyent látok. Nem tehetek róla... tudom, hogy egy egy személyes gyengeségem és már keresem a megfelelő terápiás megoldást, hogy kineveljem magamból... de jelenleg ez a helyzet.
"Ezt tényleg csak gyűjtőknek ajánljuk. Emberi fogyasztásra sajnos nem alkalmas. Mivel lepalackoztuk ezért most áruba bocsátjuk." - 1000 euro per palack :DDDD
Az én árazásom alapja a stílus, méret és a volumen. Ebben a méretben, ezt a stílust nem lehet ezt ennél olcsóbban kihozni. De ha lenne 10 hektárom valahol az Észak-Balaton régióban akkor biztosan ültetnék 5-5 hektár biztosan termő, könnyed, gyümölcsös bort adó (akár rezisztens) fajtát amiből csinálnék úgy 100 ezer palack 1000-1500Ft polci árú organikus és termőhelyi vagyis hiteles és természetközeli bort.
De miért lenne szükség erre? A Tesla se a gazdagréti lakótelep lakóinak készül.
Tudomásul kell venni (bele kell törődni), hogy széles tömegek szart esznek, szart isznak, szart néznek a tévében, szar zenét hallgatnak szar készülékeken és szart olvasnak (ha egyáltalán olvasnak bármit).
Ezek pedig eldöntik a választás kimenetelét és a kifinomult sznobok folyton cumiznak: eredményként nézegethetik a Ferencet meg a Viktort.
jogos, de ez egy teljesen más lapra tartozó ügy. méretgazdaságosssággal lehet kedvezőbb áron előállítani bioban bort. gondolom ezzel nem mondtam nagy újdonságot :)
A kérdés, mármint nagyon is gyakorlati kérdés az az, hogy lehetne-e olyan organikus, természetes, termőhelyi, stb bort találni, csinálni ami elfogadható minőségű, finom és nagy mennyiségben teríthető az 1000-1500Ft sávban?
Ha igen, akkor miért nem csináljuk? Ha nem akkor miért nem?
Gondolom, másban is meg lehet keresni az ilyesmit, vagy éppen megcsinálhatod magadnak. Például kenyér, vagy lekvár - ezekből lehet igazán jót venni, de aranyárban mérik. Magadnak viszont csinálhatsz nagyon jót annyiért vagy olcsóbban, mint amennyiért a szart megveheted a diszkontban.
Kérdés, hogy a reá szánt időt minek tekinted. Számolhatod nettó 8000 forint órabérben is, akkor nem éri meg, vagy azt is gondolhatod, hogy abban a 2 órában éppen nem pornót vagy szappanoperát néztem és még csináltam is valami hasznosat. :)
azért érdekel, hogy a körülöttem lévő ország ne rossz irányba menjen és termelők megéljenek és a barátaim ne betegedjenek meg a gyenge élelmiszer miatt.
Bőven 1% alatti az igazán jó kolbász amit enni szoktam. Szerintem egyszerűen nincsen jó kolbász. Ha mégis belefutok akkor azt egy csodának élem meg és élvezem. Édesapámnak vannak nagyon jó kapcsolatai ahonnan néha tud szerezni jó cuccot.
De az, hogy szar minőségű paprikával, rossz fokhagymával, szottyosra darált húsból csinál lényegében mindenki kolbászt az fix. Aki nem ahhoz meg marhára nem triviális hozzájutni.
fontos gondolat. a kisebb organikus élelmiszert termelő gazdaságok támogató lépésekkel (hogy ne csak a nagy ételgyárakat segítsék!!) ill fogyasztói felvilágosítással plusz közösségi alapú online és valós boltokkal lehetne támogatni. a hosszútávú egészség a tét.
nem vásárolok élelmiszert láncokban, piacon termelőtől vagy közvetlen házhozszállítással termelőtől vásárolok. nemcsak egyfajta értékesítési csatorna létezik