SZóval nekem az a véleményem erről a SAP Hárslevelű 2018-ról, hogy remek bor
Vagy 4 anpig faggattam, egyre szebb lett, pedig nyitás után is jó volt, van ebben birs, mandula, egy kis citrom is. Nagyon hosszú az utóíz. Mégegyszer: remek bor, 7 pont
Szürkebarátból készült, narancsboros technológiával, fahordóban érlelve.
Narancsos rozé szín, hűtőhidegen alig érzékelhető illat. Ízben is visszafogott - egy kulturáltabb rozé erősebb cserességgel megtámogatva. Ennél számomra sokkal élvezetesebb borokat is lehet kapni ennyi pénzért.
Kóstoltam pár narancsbort, de úgy érzem, nekem ennyi elég volt belőlük - maradok a narancsbőrnél.
Úgy gondolod, hogy elbírna +1 fokot? Simán lehetséges. A 13-as juhfark főbornak 11.08 vv% volt az alkoholja, de annak a cukorja is "csak" 90g/l volt.
Ez az a kaliber ahol nagyon sokat számít, hogy ötévente egyszer van egy nekifutásunk vagy minden évben 2-3 fajtával is lehet dolgozni. Ezért nem Tokaj a Somló :) és ezért van az, hogy a tokaji aszú azért mégiscsak az édesborok királya.
Naivkezdő Zenit 19? Én voltam a borkőkiválós fogyasztó. Belefér, nekem is előfordult már, most csak az zavart, hogy még nem állt össze, így sok volt az apró szemcse.
Bontás után virágos jegyek, a korábban itt említett fülledtségnek nyoma se volt, utána hordóra hajazó jegyek, amik feltehetően a lebomlott almasav miatt lehetett. Egy jól iható bor, pillanatok alatt eltűnt, így komolyabb elemzés nem lett belőle. Kár hogy nem kóstoltam korábban, komolyabb almasavval. Cantina di Gambellara – Soave Doc Classico “Monopolio” 2018 - egy jól iható bor, virágos illatokkal, ásványos utóizzel. Ha jól tudom, ez egy 10€ vagy az alatti darab, szóval jó ár-értékű darab.
Tudom, más liga, de az Oremus 6 puttonyosára próbálj rá egyszer, ha jó áron jön szembe. Nekem a 2006-os életem egyik meghatározó édesboros élménye volt.
A folyamatos "szepsyzés" okán a héten bontottam egyet (a Szepsy univerzumnak amúgy nem vagyok nagy ismerője, évente 1-2 száraz borát kóstolom, és nem a 300 ojrós vonalról).
Szepsy - Hasznos Furmint 2013: a hordó dominál (pörkölt törökmogyoró, vanília), aztán a gyümölcsök jönnek (körte, birsalma, őszibarack, éretlen sárgabarack). A csontszáraz korty rövidebb, mint amire az ember az illat (meg az ár) alapján számítana. Lecsengésben jön egy jó kis ásványos-sós vonal, meg némi kesernye. A sok, érzetre kissé zöldes sav nem segíti a "nagy bor" érzet kialakulását. Jó pont, hogy a 14-es szesz viszont szinte észrevehetetlen (megint a sav). Pár gramm maradékcukor sokat lendítene rajta, de ez így egy szuperprémium citromlé... 5+ pont. 10+ ezer forintot nyilván nem ér, ehhez hasonló (vagy jobb) tokaji furmintok fél/harmadáron is vannak.
Örülök, magas az alkohol és valszeg lebomlott az almasav tavasszal--nyáron, ez a 2 tényező becsapós lehet más jegyek megítélésében. Volt akinél rendesen lehűtve borkőkiválás jelentkezett, elnézést ha ez másnál is előfordul és zavarja.
Engem speciel nem, komoly tételeknél is előfordult a napokban, de ide sem írom, mert engem nem zavar.
Időhianyban szenvedek idén és az olyan luxus, mint télen kifejteni a hidegre, elmaradt.
Az a gizella lehet másnak bejön, én is vakon vettem, de förtelmesen híg citromlé sajnos számomra.
Én sem iszom túl gyakran abból a hársból. Ráadásul vigyázni kell rá, mert sem tavaly sem idén nem lett hasonló alapanyag. Szóval úgy tűnik, hogy 2013, 2018 és lehet, hogy még várni kell 2-3 évet, hogy megint ilyent fogjunk. Szóval addig ki kell tartania ennek a 200 palacknak :)
Az Oremus 3 puttonyosa nekem a rezidens hétköznapi aszú. Már nem olcsó gagyi, de még megfizethető és érezhető rajta az aszúság. De az fix, hogy nem egy világmegváltó bor.