Én a lepárlást önmagában nem látom problémának, ha jó céllal, szándékkal végzik. Gondolom hibátlan alapanyagot főzetett le, miért kell egy ilyennek szélvédőmosó alapanyagként végeznie (ha igaz) ahelyett hogy borpárlat lenne?
Esetleg a fiatal Szepsy ezen is töprenghetne, hogy érdemes lenne borpárlatot érlelnie.
Nem koncepció egyébként Somló kihagyása, csak jellemzően a készleten levő borokból csináljuk, talán 1 alap Balassát vesz hozzá Balázs. Túl sok bort bevenni amúgy sincs értelme, amikor max. öten leszünk.
Mindig elfog a szomorúság amikor egy furmint sorból kihagyják Somlót :) Nem azért mer azt hinném, hogy aratna... ugyanis korántsem vagyok meggyőződve arról, hogy a somlói termőhelyi jelleg és a furmint együtt kellően poppos lenne, de szerintem nehéz a furmintról teljes képek kapni a bazaltos megoldás ismerete nélkül.
Bárki akinek van erre a 20-30 ezer forintja simán megteheti, hogy tol egy Demeter, Balassa, Szepsy alp furmint összehasonlítást... ünnepróntónak pedig be lehet alájuk tolni 3-4 feleannyiba kerülő kóbor furmintot.
Milyen érdekes, hogy ezt egyetlen borblogger sem vállalta be az elmúlt 15 év során.
Nem valószínű, hogy mi jobban tudnánk, hogy mi jó neki - ha esetleg maga se tudja, az elég nagy baj neki.
Az árcsökkentés nem szerencsés dolog, ha már egyszer beáraztak egy márkát valahová a magasba, leszámítva, ha ez az árszint a távoli jövőre célozva is irreális.
Leginkább arra lennék kíváncsi, hogy a Szepsy-borok (a szárazak) kiugranak-e felfelé a tokaji menők mezőnyéből vakteszten . Arra tippelnék, hogy nem, de eddig brutál árfekvésű dűlős furmintból csak Demetert és Balassát hasonlítottuk közvetlenül össze (Demeter Kakas vs. Balassa Szent Tamás, az utóbbi kiütéssel győzött).
Szepsy esetleg csinálhatna egy külön márkát a fiának (Szepsyjunior), olyan Bott-árfekvéssel, és ott kitolhatná, amit most lepárol.
Ettől még eladhatná tisztes haszonnal a lét márkázatlanul és egy olyan szerződéssel amiben benne van, hogy ha a vevő bárhol megemlíti a termelő nevét akkor tripla ananász análintrúdert kap.
Csak egy magyarázata lehet: az árképzést kőbe véste, és ezzel párhuzamosan úgy látja, hogy ezzel az árszinttel 10 éves távlatban sincs perspektíva eladni a borokat.
Mások (pl. Balassa, Gizella, stb.) láthatóan másként reagálnak a helyzetre.
Nem célom Hepcivel konkurálni, pláne amíg jó áron szerzi be a tételeket;-) szóval bátran hagyj nála más borokat, megnézném a szortimentet! Nem ingyen, ofc
Egyébként mennyi ennek a Zenitnek a sava, cukra, alkoholja?
Kristinus - Birtok vörös 2017: Tényleg rendben van, a hasonló árú Vylyan hyper-es tételeknél 1 fokkal összetettebb és élvezetesebb borocska 13%-os alkohollal. 4-5p között
Trapiche - "Oak Cask" Malbec 2016: Mint az előző Trapiche ez is a felejthető tipikus techno vörösek táborába tartozik. 3-4p
Negroamaro Salento - Indicazione Geografica Protette 2019: Átlagvörös 12,5%-os alkohollal, este tv mellé jó, de nem venném újra 4p
Scriptorem - Primitivo Puglia 2019: Ez viszont egy nagyon jól csúszó kis borocska. Nincsenek nagy illúzióim, a cimkén virító "Wine for barbeque & grill party" nem a terméskorlátozás előjele, ne várjunk tőle extra dimenziókat, de a hazai "bisztróborok" szintjét hozza. 5p
És akkor most jöjjön a közel 5 palackos felsz*pás:)))))))
naívkezdő - Zenit 2019(?): Ezt simán mellé tenném egy Nyakas Aligvárom, vagy hasonló kategóriájú bornak. Illata kicsit fülledt, ízben kellemes, a grillezett szárnyasok, saláták tökéletes kísérője lenne nyáron, de most is lecsúszott 1/3 palack:) 4-5p között
Nem utálom én Pistabácsit. Sok nagyon jó embert ismerek akik őszintén rajonganak érte.
Én a jelenséget utálom. Azt, hogy a média felkap pár random arcot és évtizedeken át csapágyasra szopja őket akkor is ha amúgy durván kilóg a lóláb. Annyira, hogy ha valaki halkan megjegyzi, hogy pszt... az a fazon amúgy nem egy földreszállt angyal, akkor konkértan kiközösítik, megköpködik és eltapossák. Beszélgess pár nem szepsysta tokaji termelővel zárt ajtók mögött és hagyjad őket elmesélni, hogy milyen ingatlan-konfliktusok katalizátora volt a Don ott Hegyalján. De erről nem akart senki írni, erről nem születtek blogposztok, ezt nem merte senki piszkálni... arról nem is beszélve, hogy a BT egyik szent tehene volt a Szepsy aki érinthetetlen volt. Pöröghetett bármelyik tokaji a hátán és csinálhattak bármilyen jó bort... a BT akkor is Pistabácsi boraival rakta tele az ország összes menő éttermét ahonnan mindenki mást erővel kitúrtak. Hja kérem.. így nem kunszt eladni évente 50 ezer palack bort.
Az evangélikusok liturgiája meglepően hasonlít a katolikusokéra.
A kenyér szerepe valamilyen közös pont a keresztény egyházak úrvacsora szertartásaiban. A római katolikus, evangélikus és a Zwingli féle református egyházakban ostyát, a kálvinista és unitárius egyházakban valamint a görög katolikusok és az Asszír Keleti Egyházban pedig kovászos kenyeret használnak. A dolog onnan eredhet, hogy a bibliai utolsó vacsorán biztosan kovásztalan kenyeret ettek a jelenlevők, hiszen a zsidó pászkaünnep lényege a kovásztalan macesz.
Pedig nekem nincsen két könyvespolcnyi vallásos irodalmam.
Nem akarok dicsekedni, de pont annyit értek a liturgiához, mint Gyurcsótány Ferenc. :)
Ostyából egyébként a Mannert szeretem.
Ezért nem is szólnék hozzá, de BZoli látványos utálatát sem értem - nekem Szepsy közelről egy elhivatott embernek tűnt, amikor körbevitt minket az ültetvényeiben sok éve. Akkor nem is spiritualizált, ez valószínűleg az öregedéssel-betegedéssel-médiafelszopottsággal járó fokozódó érzelmesedés kísérő jelensége.
Az ostyás duma ott borul, hogy egy mondattal arrébb még azon frenkizik, hogy ő több vallásos irodalmat olvas mint egy szeminarista, majd mond egy olyan butaságot amit egy nyolc éves elsőáldozó sem mondana. Ha protestáns akkor meg a francnak beszél olyanról miről fingja nincs? Elmondom miért... azért mert kenetteljes akart lenni, mint mindig. Én pedig csak röhögni szoktam az ilyen ájtatos műmájerkedéstől.
Az igaz, hogy személyesen nem ismerem Pistabácsit, de azok alapján amit tudok róla, nem is igazán vágyom a társaságára. Én viszont Hwang urat ismerem ha futólag is... egy teljesen normális, udvarias, kedves és segítőkész pali. Az, hogy becsapta őt a félisten azt mindenki tudja. Amikor egy cég alkalmazottja vagy akkor a céghez érkező vendégeknek nem tartasz a saját cuccaidból termékbemutatót, ugye? Ha szakács vagy egy étteremben akkor nem osztogatod a saját éttermed reklámanyagát az ottani vendégeknek ugye? Ha alkalmazott vagy egy autószerelő műhelyben akkor ugye nem hívod át a saját garázsodba az ügyfeleket, ugye? Pistabá pedig erősen a Királyudvar infrastruktúráján, a Királyudvar erőforrásait felhasználva futtatta fel a saját márkáját. Mr. Hwang egy kifogástalan és végtelenül lojális úriember, hogy ez után nem perelte szarrá vagy nem verette meg Pistabácsit. Pipacsvirágos szép hazánkban ennél kevesebbért is jár az őskátai nagylengő. Egészen elképesztő, hogy két félistent nevelt ki Hwang úr a Királyudvarnál és valamiért ez egyik ezt elhallgatná a másik pedig még fikázza is az egykori kenyéradóját akinek inkább sokat köszönhetne.
Azt nem tudom értelmezni, hogy miért személyeskedés az amit írtam. Pistabácsi írta le nagy nyilvánosság előtt a teljes kórtörténetét, ő pakolta ki az ablakba a magánéletét...én csak reflektálok rá. Sosem szívleltem a Szepsy jelenséget... sosem kedveltem a kamujait, sosem tartottam egy hiteles embernek. Az, hogy sokan szétcsúsznak tőle azt látom és részben értem is. Biztos van egy személyes varázsa.
De miért küldte lepárlóba? Nem bírják palackban a borok? Miért kellene hordókat venni? Komolyan nem értem, mint termelő, ezt a stratégiát...
Ezekben az időkben ha nem idomulsz, lehetőségedhez - képességedhez - tehetségedhez képest ahogy lehet, ha befeszülsz egy sarokba , akkor annyi... Ha nincs borod amivel kereskedj, árazz, mozogj - mert lepároltad... kokolyan nem értem
A református vallásban nincs ostya, ott úrvacsora van, kenyérszelettel (és borral)
István református, nem biztos, hogy pontosan ismeri a katolikus liturgia minden részletét. Az gondolom minden hívő embernek jól esik, ha a borait az oltári szentséghez hasonlítják, a csokis-nápolyi hasonlat pedig kb. leírja, hogy mit érezhetett amikor lepárlóba küldte a borát.
A magas lovat rosszul érzed, mint ahogy azt is, hogy sosem akart "istenkirály" lenni. Valószínűleg nem ismered.
Ez a cikk legalább életjel volt, aminek örülni kell, azok után amin keresztül ment (storke, gyomorvérzés, covid)
Mr. Hwang-ot nem ismerem, a sztorit sem (gondolom István verzióját te sem hallottad) de az öreget ismerve nem tudom elképzelni, hogy valakit becsap.
"mindazonáltal sokat köszönhet a borvidék a pénzüknek, tudásuknak, igényességüknek, de idővel a fejlődés kerékkötőivé váltak"
A többi személyeskedés a részedről, torz látásmód. (nem írom egy szóval sem, hogy az enyém nem az)