Ettől még eladhatná tisztes haszonnal a lét márkázatlanul és egy olyan szerződéssel amiben benne van, hogy ha a vevő bárhol megemlíti a termelő nevét akkor tripla ananász análintrúdert kap.
Csak egy magyarázata lehet: az árképzést kőbe véste, és ezzel párhuzamosan úgy látja, hogy ezzel az árszinttel 10 éves távlatban sincs perspektíva eladni a borokat.
Mások (pl. Balassa, Gizella, stb.) láthatóan másként reagálnak a helyzetre.
Nem célom Hepcivel konkurálni, pláne amíg jó áron szerzi be a tételeket;-) szóval bátran hagyj nála más borokat, megnézném a szortimentet! Nem ingyen, ofc
Egyébként mennyi ennek a Zenitnek a sava, cukra, alkoholja?
Kristinus - Birtok vörös 2017: Tényleg rendben van, a hasonló árú Vylyan hyper-es tételeknél 1 fokkal összetettebb és élvezetesebb borocska 13%-os alkohollal. 4-5p között
Trapiche - "Oak Cask" Malbec 2016: Mint az előző Trapiche ez is a felejthető tipikus techno vörösek táborába tartozik. 3-4p
Negroamaro Salento - Indicazione Geografica Protette 2019: Átlagvörös 12,5%-os alkohollal, este tv mellé jó, de nem venném újra 4p
Scriptorem - Primitivo Puglia 2019: Ez viszont egy nagyon jól csúszó kis borocska. Nincsenek nagy illúzióim, a cimkén virító "Wine for barbeque & grill party" nem a terméskorlátozás előjele, ne várjunk tőle extra dimenziókat, de a hazai "bisztróborok" szintjét hozza. 5p
És akkor most jöjjön a közel 5 palackos felsz*pás:)))))))
naívkezdő - Zenit 2019(?): Ezt simán mellé tenném egy Nyakas Aligvárom, vagy hasonló kategóriájú bornak. Illata kicsit fülledt, ízben kellemes, a grillezett szárnyasok, saláták tökéletes kísérője lenne nyáron, de most is lecsúszott 1/3 palack:) 4-5p között
Nem utálom én Pistabácsit. Sok nagyon jó embert ismerek akik őszintén rajonganak érte.
Én a jelenséget utálom. Azt, hogy a média felkap pár random arcot és évtizedeken át csapágyasra szopja őket akkor is ha amúgy durván kilóg a lóláb. Annyira, hogy ha valaki halkan megjegyzi, hogy pszt... az a fazon amúgy nem egy földreszállt angyal, akkor konkértan kiközösítik, megköpködik és eltapossák. Beszélgess pár nem szepsysta tokaji termelővel zárt ajtók mögött és hagyjad őket elmesélni, hogy milyen ingatlan-konfliktusok katalizátora volt a Don ott Hegyalján. De erről nem akart senki írni, erről nem születtek blogposztok, ezt nem merte senki piszkálni... arról nem is beszélve, hogy a BT egyik szent tehene volt a Szepsy aki érinthetetlen volt. Pöröghetett bármelyik tokaji a hátán és csinálhattak bármilyen jó bort... a BT akkor is Pistabácsi boraival rakta tele az ország összes menő éttermét ahonnan mindenki mást erővel kitúrtak. Hja kérem.. így nem kunszt eladni évente 50 ezer palack bort.
Az evangélikusok liturgiája meglepően hasonlít a katolikusokéra.
A kenyér szerepe valamilyen közös pont a keresztény egyházak úrvacsora szertartásaiban. A római katolikus, evangélikus és a Zwingli féle református egyházakban ostyát, a kálvinista és unitárius egyházakban valamint a görög katolikusok és az Asszír Keleti Egyházban pedig kovászos kenyeret használnak. A dolog onnan eredhet, hogy a bibliai utolsó vacsorán biztosan kovásztalan kenyeret ettek a jelenlevők, hiszen a zsidó pászkaünnep lényege a kovásztalan macesz.
Pedig nekem nincsen két könyvespolcnyi vallásos irodalmam.
Nem akarok dicsekedni, de pont annyit értek a liturgiához, mint Gyurcsótány Ferenc. :)
Ostyából egyébként a Mannert szeretem.
Ezért nem is szólnék hozzá, de BZoli látványos utálatát sem értem - nekem Szepsy közelről egy elhivatott embernek tűnt, amikor körbevitt minket az ültetvényeiben sok éve. Akkor nem is spiritualizált, ez valószínűleg az öregedéssel-betegedéssel-médiafelszopottsággal járó fokozódó érzelmesedés kísérő jelensége.
Az ostyás duma ott borul, hogy egy mondattal arrébb még azon frenkizik, hogy ő több vallásos irodalmat olvas mint egy szeminarista, majd mond egy olyan butaságot amit egy nyolc éves elsőáldozó sem mondana. Ha protestáns akkor meg a francnak beszél olyanról miről fingja nincs? Elmondom miért... azért mert kenetteljes akart lenni, mint mindig. Én pedig csak röhögni szoktam az ilyen ájtatos műmájerkedéstől.
Az igaz, hogy személyesen nem ismerem Pistabácsit, de azok alapján amit tudok róla, nem is igazán vágyom a társaságára. Én viszont Hwang urat ismerem ha futólag is... egy teljesen normális, udvarias, kedves és segítőkész pali. Az, hogy becsapta őt a félisten azt mindenki tudja. Amikor egy cég alkalmazottja vagy akkor a céghez érkező vendégeknek nem tartasz a saját cuccaidból termékbemutatót, ugye? Ha szakács vagy egy étteremben akkor nem osztogatod a saját éttermed reklámanyagát az ottani vendégeknek ugye? Ha alkalmazott vagy egy autószerelő műhelyben akkor ugye nem hívod át a saját garázsodba az ügyfeleket, ugye? Pistabá pedig erősen a Királyudvar infrastruktúráján, a Királyudvar erőforrásait felhasználva futtatta fel a saját márkáját. Mr. Hwang egy kifogástalan és végtelenül lojális úriember, hogy ez után nem perelte szarrá vagy nem verette meg Pistabácsit. Pipacsvirágos szép hazánkban ennél kevesebbért is jár az őskátai nagylengő. Egészen elképesztő, hogy két félistent nevelt ki Hwang úr a Királyudvarnál és valamiért ez egyik ezt elhallgatná a másik pedig még fikázza is az egykori kenyéradóját akinek inkább sokat köszönhetne.
Azt nem tudom értelmezni, hogy miért személyeskedés az amit írtam. Pistabácsi írta le nagy nyilvánosság előtt a teljes kórtörténetét, ő pakolta ki az ablakba a magánéletét...én csak reflektálok rá. Sosem szívleltem a Szepsy jelenséget... sosem kedveltem a kamujait, sosem tartottam egy hiteles embernek. Az, hogy sokan szétcsúsznak tőle azt látom és részben értem is. Biztos van egy személyes varázsa.
De miért küldte lepárlóba? Nem bírják palackban a borok? Miért kellene hordókat venni? Komolyan nem értem, mint termelő, ezt a stratégiát...
Ezekben az időkben ha nem idomulsz, lehetőségedhez - képességedhez - tehetségedhez képest ahogy lehet, ha befeszülsz egy sarokba , akkor annyi... Ha nincs borod amivel kereskedj, árazz, mozogj - mert lepároltad... kokolyan nem értem
A református vallásban nincs ostya, ott úrvacsora van, kenyérszelettel (és borral)
István református, nem biztos, hogy pontosan ismeri a katolikus liturgia minden részletét. Az gondolom minden hívő embernek jól esik, ha a borait az oltári szentséghez hasonlítják, a csokis-nápolyi hasonlat pedig kb. leírja, hogy mit érezhetett amikor lepárlóba küldte a borát.
A magas lovat rosszul érzed, mint ahogy azt is, hogy sosem akart "istenkirály" lenni. Valószínűleg nem ismered.
Ez a cikk legalább életjel volt, aminek örülni kell, azok után amin keresztül ment (storke, gyomorvérzés, covid)
Mr. Hwang-ot nem ismerem, a sztorit sem (gondolom István verzióját te sem hallottad) de az öreget ismerve nem tudom elképzelni, hogy valakit becsap.
"mindazonáltal sokat köszönhet a borvidék a pénzüknek, tudásuknak, igényességüknek, de idővel a fejlődés kerékkötőivé váltak"
A többi személyeskedés a részedről, torz látásmód. (nem írom egy szóval sem, hogy az enyém nem az)
Szepsy István zseniális borász, ez nem kérdés. Aszúban egyértelműen ott van a szeren. Amit tőle kóstoltam aszút (nem sokat és nem gyakran) azok minden fergetegesen nagy borok. Viszont én amióta tudok róla azóta nem értem a körülötte levő ájulatot. Ebben a cikkben is vagy tucatszor kilóg a lóláb... kamuzik. Mondok egy példát... aki azt állítja, hogy könyvtára felső két polca csupa vallási könyv az pontosan tudja, hogy a templomi ostya az egy élelmiszeripari termék amit kilóra lehet kapni az erre hivatott kereskedőknél. Sima ostya... a patikában is lehet kapni, csak azon nincsen dombornyomásos dísz. Az amire az úr gondolni méltóztatott az az oltáriszentség, avagy az eucharisztia amit viszont nem lehet csak úgy megszerezni, hogy nápolyit csináljon belőle valaki. Pistabá olyan hülyeséget mondott mint amikor Fletó rendszeresen bérmálkozott. A naív dilettáns próbált valami kenetteljeset mondani.
De az ahogy Anthony Hwangról beszél a neve kimondása nélkül az konkrétan tisztességtelen. Munkát, kenyeret, lehetőséget adott neki Hwang, akit ő simán átvert és akit egyértelműen kihasznált. Ha nincs Hwang úr, akkor Pista bácsi egyike lenne a végtelenül magabiztos, de senki által nem ismert hegyalja borász bácsiknak.
Az ahogy a befektetőkről ír az meg a szánalmasan dilettáns kaliber. A befektetők pénze az jöhet, de ne akarjanak az "okoskolbászok" fenntartható üzelti modellt megvalósítani. Csak adják a pénzüket Pistabácsinak aki majd eltapsolja a befektetést és ha jön pár nehéz év akkor majd rámegy a lepárlási támogatásokra. Ez nem émelyítő, hanem gyomorforgató.
De amúgy annyi ügyetlen butaságot ír a cikkben, hogy többször le kellett tennem, mert elfogott a szekunder szégyenérzet.... Azt mondja 24 millió palack éves termelést New York egy hétvége alatt felszürcsöl? WTF Pistabácsi? New Yorkban 8.5 millióan laknak. Ebből 6 millió az aki legálisan ihat alkoholt és ebből 1 millió muszlim vagy más okból szódaivó. Szóval 5 millió ember Pistabácsi szerint egy hétvégén bever fejenként 5 palack bort? Komoly bulik lehetnek NewYorkban.
A legborzasztóbb azonban továbbra is ez a kényszeres lázálom, hogy szerinte csak akkor vesznek komolyan valakit a borvilágban ha ezer eurós bort csinál. Elképesztő, hogy ehhez a fájdalmas hülyeséghez még mindig ragaszkodik. Simán istenkirály lehetne Pista bácsi a 100-200 eurós édesborok világában és a száraz boraival is vidáman elkaristolhatna a 15-30 eurós sávban. Csak le kellene szállnia a magas lóról.
A marketingesen telebeszélték a fejét, hogy el kell érnie a világszínvonalat árban, de úgy tűnik, erre ilyen birtokméret/kibocsátás mellett se a világban, se itthon nincs kellő fizetőképes kereslet.
Vajon a 20-40 ejrós erste lagékat és smaragdokat megfelelő ütemben el tudják adni a jobb labanc pincék?
Számosan kihoztak afféle diszkont terméket (populárisabb stílusú furmint vagy birtokbor) Tokajban - úgy tűnik, Szepsy nem akar erre az útra lépni, hanem kitart a vevőket részben elrettentő árazás mellett, tehát a birtokfurmintja is többe kerül, mint számos csúcskategóriás pince dűlős tételei.
Természetesen fogalmam sincs, hogy ennek az árképzésnek van-e reális háttere (vakkóstolón mit mutat egy Szepsy alapfurmint mondjuk a Bott vagy Nobilis dűlősökkel szemben).
Szerintem ez egy nagyon őszinte interjú, becsülöm érte, meg az elért eredményekért is, de igazán.
However, (Magyarul ezt nem tudom) az aszú soha nem lesz népszerű, sőt az édesbor nem lesz népszerű az igazi borkedvelők közt, ezt sajnos be kellene látni.