Kevés olyan ember van a magyar borvilágban akinek a véleménye kevésbé érdekelne mint Evans V. kisasszonyé. Odapörgettem ahol ő kezd el beszélni...tíz másodpercig bírtam a mimika nélküli arcából kijövő mondanivalótlanságot...
A Jeszy faterját bírom. Nem messze van tőlünk a pincéjük. Néha a forrásnál össze lehet vele futni ahogy klotgagyából kilógó gojzerrel tölti a marmonkannáit... pont mint mindenki más. Egyszer pertuig vittünk egy közös berúgást és akkor jókat sztorizott a külügyminiszteri időszakáról. Erősen tagadta, hogy Adrian Năstasét azért hívták volna meg sok diplomáciai partira mert ő tudta a legjobb Jeszy-s sztorikat mesélni :)
oké, akkor ez a heti hetes másik oldali verziója próbál lenni ahova ezúttal sommelier lányt hívtak meg, nem vesztettem sokat hogy nem néztem meg, köszi :)
Tehát van egy seggfej, a Jeszenszky fia, aki feldobja a témákat. Itt éppen a libsibibsibuzikomcsisorosbérencekkel indítottak (volna, ha meghallgatom), de nyilván máskor is róluk van szó.
Van 3 további arc, ők egy asztalnál ülnek laptopok mögött, ők a szellemeskedők (olyanokat mondanak, amiket az ilyenek meg a Bochkor-félék ökumenikusan szellemesnek gondolnak).
Van egy szőke nő feszülős naciban, ő egy kanapén ül, enyhén mosolyog és hallgatag.
Mindenkinek a fején fejhallgató van - ennek nyilván van valami oka, mert én még sosem próbáltam így beszélgetni. :)
A műsor közepén beült közéjük a kacsaszájú sommelier bajnoknő, aki értelmesebbnek tűnt a többieknél.
Ugye pörkölni azért szoktak. Egyik M, másik M+, imádtam az illatot még másnap is a kocsiban.
Én a trisós vonalat nem erőltettem soha, úgy emlékszem a link is, meg a Prohászka is hasonló módon jár el.
Viszont forráztam, és ha jól jártam el az olvasmányaim szerint, akkor a lehűlő gőz depressziót/vákuumot hoz létre, ami szinten a csersavat rántja ki, tompítja.
Ja és természetesen erjesztek benne, éppen kezd vége lenni, fejtenem kellene.
Az erjesztés sokkal nyugisabb, egyenletes, nem kell semmi hűtés a kisebb űrtartalom miatt, már majdnem elfelejtettem mennyire jó ilyen kis fahordóban erjeszteni.
Az ára 50-60 között volt valahol.
Vettem én már ettől olcsóbban göncit (igaz jó pár éve) de ez jobban tetszik. Mondjuk azt sem tudom, pl egy trust mibe kerül.
Alapvetően nem a bedagasztás a lényeg, hanem a nyers csersav a faanyagban, amit tompítani kell a használat előtti kezeléssel. Felénk trisós, majd kétszer-háromszor tiszta vízzel szokták áztatni, de a linkelt módszer is célravezető. A barrique az más, mert ott a pörköléssel távozik a ”fölös” csersav.
Nem véletlenül nem ajánlják egyébként, hogy új hordóba bort rakjunk addig, amíg nem forrt ki benne legalább 1X must. A szállítóhordóknál viszont azt csinálják, hogy a belsejét paraffinnal kenik ki, így védve a bort a tul sok tannintól.
Amúgy ha nem titok, mennyibe kerül egy új gönci hordó? (Nem lennék ellene, ha hipp-hopp, hirtelen itt teremne kettő a pincémben.)
Hát igen... így dől dugába egy amúgy zseniális ötlet :)
Az illó az a bor felületéről illan el gyorsan. Egy mondjuk 0.9 g/l illósav tartalmat te fejtegethetsz ezerszer mire kiszellőzik akár a töredéke. Ha ilyen egyszerűen lehetne csökkenteni az illót akkor ugyebár nem létezne a probléma. A baj az az, hogy az illót nagyon ki dózisban is érzékeli az orrod... de egy illós üveg az végtelen tartalékokkal tudja okádni a körömlakklemosót.
Szerintem (b) és (c) együtt. Van piaca, vannak fogyasztói, vannak rajongói a Ráspinak. Én ha olyan bort kapok ami egyáltalán nem tetszik azt jelezni szoktam a kereskedőnek. Mondom, a Zalán rendes srác, profin fogja kezelni a visszajelzésedet. Még akár valami kompenzációt is kitalálhat :)
Az van, hogy a Tornainak van egy hatalmas nagy tábla teljesen gépesített juhfark ültetvénye a 8-as főút mellet, bőven a hegy körüli út laposabbik oldalán. Innen annyi juhfarkot hoznak le amennyit akarnak és azt utána egy ügyes borász a csúcstechnikával olyanra csinál meg amilyenre akarják. A poszt borleírása szerintem badarság. Ez egy korrektül megcsinált techno juhfark. Ennyi. Nem egy bestbuy szerintem 1200Ft-ért, de korrekt cucc ennyi pénzért.
A poén az az, hogy ez a nagy juhfark ültetvény is csak korosodik és évről évre azért egyre jobb alapanyagot ad.