Ugye pörkölni azért szoktak. Egyik M, másik M+, imádtam az illatot még másnap is a kocsiban.
Én a trisós vonalat nem erőltettem soha, úgy emlékszem a link is, meg a Prohászka is hasonló módon jár el.
Viszont forráztam, és ha jól jártam el az olvasmányaim szerint, akkor a lehűlő gőz depressziót/vákuumot hoz létre, ami szinten a csersavat rántja ki, tompítja.
Ja és természetesen erjesztek benne, éppen kezd vége lenni, fejtenem kellene.
Az erjesztés sokkal nyugisabb, egyenletes, nem kell semmi hűtés a kisebb űrtartalom miatt, már majdnem elfelejtettem mennyire jó ilyen kis fahordóban erjeszteni.
Az ára 50-60 között volt valahol.
Vettem én már ettől olcsóbban göncit (igaz jó pár éve) de ez jobban tetszik. Mondjuk azt sem tudom, pl egy trust mibe kerül.
Alapvetően nem a bedagasztás a lényeg, hanem a nyers csersav a faanyagban, amit tompítani kell a használat előtti kezeléssel. Felénk trisós, majd kétszer-háromszor tiszta vízzel szokták áztatni, de a linkelt módszer is célravezető. A barrique az más, mert ott a pörköléssel távozik a ”fölös” csersav.
Nem véletlenül nem ajánlják egyébként, hogy új hordóba bort rakjunk addig, amíg nem forrt ki benne legalább 1X must. A szállítóhordóknál viszont azt csinálják, hogy a belsejét paraffinnal kenik ki, így védve a bort a tul sok tannintól.
Amúgy ha nem titok, mennyibe kerül egy új gönci hordó? (Nem lennék ellene, ha hipp-hopp, hirtelen itt teremne kettő a pincémben.)
Hát igen... így dől dugába egy amúgy zseniális ötlet :)
Az illó az a bor felületéről illan el gyorsan. Egy mondjuk 0.9 g/l illósav tartalmat te fejtegethetsz ezerszer mire kiszellőzik akár a töredéke. Ha ilyen egyszerűen lehetne csökkenteni az illót akkor ugyebár nem létezne a probléma. A baj az az, hogy az illót nagyon ki dózisban is érzékeli az orrod... de egy illós üveg az végtelen tartalékokkal tudja okádni a körömlakklemosót.
Szerintem (b) és (c) együtt. Van piaca, vannak fogyasztói, vannak rajongói a Ráspinak. Én ha olyan bort kapok ami egyáltalán nem tetszik azt jelezni szoktam a kereskedőnek. Mondom, a Zalán rendes srác, profin fogja kezelni a visszajelzésedet. Még akár valami kompenzációt is kitalálhat :)
Az van, hogy a Tornainak van egy hatalmas nagy tábla teljesen gépesített juhfark ültetvénye a 8-as főút mellet, bőven a hegy körüli út laposabbik oldalán. Innen annyi juhfarkot hoznak le amennyit akarnak és azt utána egy ügyes borász a csúcstechnikával olyanra csinál meg amilyenre akarják. A poszt borleírása szerintem badarság. Ez egy korrektül megcsinált techno juhfark. Ennyi. Nem egy bestbuy szerintem 1200Ft-ért, de korrekt cucc ennyi pénzért.
A poén az az, hogy ez a nagy juhfark ültetvény is csak korosodik és évről évre azért egyre jobb alapanyagot ad.
A címke az a termelő sara. A soproni mágusos marketing szöveg pedig tizenpár éve kopipészt. Ezt a mágus dolgot még a Zwack Izabella találta ki. Aki szerintem egy végtelenül kedves és jószándékű nő, de nem igazán a mi világunkban vagy realitásunkban él.
Hogy a Zalán mit gondol erről a borról azt nem tudom. De mondom, ha érdekel akkor kérdezzed meg bátran. Tényleg egy nagyon közvetlen és korrekt srác.
Ilyen anomáliát már több helyen láttam. Rendszerint az a sztori, hogy X kereskedőhöz eljut a híre, hogy Y kereskedő egyik bora az milyen szar és akkor X elkezdi ekézni Y-t, hogy debezzeg ő... akkor Y talál egy kifogásolható tételt X portfóliójában és akkor onnan indul meg az ekézés. X szerint Y egy inkompetens barom, Y szerint pedig X egy kókler segg. Ebben az a szép, hogy nem X és Y van :) Hanem vagy 10+ szereplő akik között ugyebár jó sok ilyen viszony kelti a "jó" hangulatot.
Szóval nehéz megmondani, hogy valójában mi a frankó igazság.
Én arra tippelek, hogy (a) amikor Zalán ezt a tételt belistázta akkor még nem volt ilyen és akkor nagyon tetszett neki, de már rég kóstolta és nem is tudja, hogy megkukkant ez a tétel, (b) mindig is ilyen volt, de vannak éttermek ahol így igénylik ezt a bort és így el is lehet adni, (c) régen jó volt ez a bor, a Zalán is tudja, hogy sanyesz, de kálónak bevállalni sok lenne, a termelő nem veszi vissza, szóval hagyja szép lassan kikopni és ezzel bevállalja a hosszú távú márkarontó hatást, vagy (d) mindenki őrül és csak te vagy helikopter... vagyis ez egy zseniális bor amihez neked még sokat kell tanulnod és egyébként is ez a terroir amit te nem értesz.
Nem szellőzött az ki, csak a savanya átvette az uralmat :)
Ugye, egy mérés nem mérés, kérdés, h van-e még akarat ennyiért visszaellenőrizni ezt a termelőt.
Inkább arra lennék kíváncsi, hogy az említett kereskedő vajon kóstolta-eezt a tételt, és mit gondolt róla? Mert, ha elosztjuk kettővel az én amatőr szaglásom és ízlésem által generált véleményt, ez akkor is egy atomszar bor, még 1000-ért is az lenne. Ez egyszerűen vállalhatatlan szerintem, mind a Ráspi, mind a Zwack részéről. És mégis kint van a polcon, majd' 3 rugóért. Csicsa címkével, meg a soproni mágusozó marketingszöveggel...
Itt azt írják, hogy a "2018 a kékfrankos éve volt!" ... hát ugye a 2017-ről ez nem sokat árul el.
A Zwack-nál a Szittnyai Zalán a séf. Szerintem nagyon jó arc és jó szakember. Szerintem érdemes neki dobni egy üzenetet a Szittnyai kukac zwackunicum.hu címre. Biztos vagyok benne, hogy profin és segítőkészen fogja kezelni az ügyet.
Az mondjuk érdekes, hogy az ecetsav kiszellőzött. Engem tényleg érdekelne, hogy papíron mennyi az illója.
Belenéztem most, kicsit csökkent az illó, előjött a savanya. Ezt hívhatjuk akár javulásnak is,ha kólát öntene bele, egy alkesz már boldogan meg tudná inni. Megy a lefolyóba.
A Cimbi nevű 2018-as szürkebarát nem érte meg a negyed csúcsprofi metszőollót: fáradt és aromaszegény, a savai se szépek, és abban se vagyok biztos, hogy újhordóba kellett volna tenni.
A részben tartályos Sauvignon blanc selection (2019) jobb üzlet, szépen fajtajelleges (fű + bodza).
A csere gerincét a pinók tették ki (2017 és 2018), azokból még nem bontottam, de igen jók szoktak lenni.
Ráspi Kékfrankos 2017 (A természetes szépség) - hát ez nettó körömlakklemosó. Borzalom. Holnap rápróbálok még, hátha javul, de erősen lefolyógyanús. Kidobott pénz volt.