Keresés

Részletes keresés

van_Persil Creative Commons License 2020.10.21 0 0 81556

Alapvetően nem a bedagasztás a lényeg, hanem a nyers csersav a faanyagban, amit tompítani kell a használat előtti kezeléssel. Felénk trisós, majd kétszer-háromszor tiszta vízzel szokták áztatni, de a linkelt módszer is célravezető. A barrique az más, mert ott a pörköléssel távozik a ”fölös” csersav.

Nem véletlenül nem ajánlják egyébként, hogy új hordóba bort rakjunk addig, amíg nem forrt ki benne legalább 1X must. A szállítóhordóknál viszont azt csinálják, hogy a belsejét paraffinnal kenik ki, így védve a bort a tul sok tannintól.

Amúgy ha nem titok, mennyibe kerül egy új gönci hordó? (Nem lennék ellene, ha hipp-hopp, hirtelen itt teremne kettő a pincémben.)

Előzmény: naivkezdo (81534)
BZoltan Creative Commons License 2020.10.21 0 0 81555

Hát igen... így dől dugába egy amúgy zseniális ötlet :)

 

Az illó az a bor felületéről illan el gyorsan. Egy mondjuk 0.9 g/l illósav tartalmat te fejtegethetsz ezerszer mire kiszellőzik akár a töredéke. Ha ilyen egyszerűen lehetne csökkenteni az illót akkor ugyebár nem létezne a probléma. A baj az az, hogy az illót nagyon ki dózisban is érzékeli az orrod... de egy illós üveg az végtelen tartalékokkal tudja okádni a körömlakklemosót.

Előzmény: Hepci (81554)
Hepci Creative Commons License 2020.10.21 0 0 81554

Csinálhatnál egy ilyen másodmárkát a Tornaival kooperációban: "'Géró helyett", tuti kasszasiker.

Egy a baj, ehhez a bizniszhez csak a Tornainak van elég diszkontos cucca, míg neked nincs elég farnehéz juhfarkod.

 

***

 

Az illó ki nem szellőzik, de a penetranciája azért pár nap után csökkenhet, nevéhez illően.

Előzmény: BZoltan (81553)
BZoltan Creative Commons License 2020.10.21 0 0 81553

Ki kell próbálni... cirka 3200Ft átlag palackárra fog kijönni :) Az szerintem tényleg egész jó lehet.

Előzmény: Hepci (81551)
BZoltan Creative Commons License 2020.10.21 0 0 81552

De az illósság az nem is levegőztethető ki a borból.

Előzmény: Hepci (81550)
Hepci Creative Commons License 2020.10.21 0 0 81551

Ezek a Tornai Frissek igen egyszerű cuccok - erősen túlzónak tűnik a szöveg látatlanban is.

 

Viszont egy ilyet meg a te bazi farnehéz Küképedet összeöntve készíthetünk 2 palack fasza somlói juhfark-házasítást kiemelkedő ár/érték aránnyal. :D 

Előzmény: BZoltan (81548)
Hepci Creative Commons License 2020.10.21 0 0 81550

Körömlakklemosós illó nem kerül elő a semmiből a palackban, az olyan volt már a pincében is.

Tájékozott és tisztességes kereskedő elmondja neked, hogy melyik az a Ráspi-tétel, amit megvehetsz, mert kivételesen nem illós...

Előzmény: BZoltan (81545)
BZoltan Creative Commons License 2020.10.21 0 0 81549

Szerintem (b) és (c) együtt. Van piaca, vannak fogyasztói, vannak rajongói a Ráspinak. Én ha olyan bort kapok ami egyáltalán nem tetszik azt jelezni szoktam a kereskedőnek. Mondom, a Zalán rendes srác, profin fogja kezelni a visszajelzésedet. Még akár valami kompenzációt is kitalálhat :)

Előzmény: menut (81546)
BZoltan Creative Commons License 2020.10.21 0 0 81548

Az van, hogy a Tornainak van egy hatalmas nagy tábla teljesen gépesített juhfark ültetvénye a 8-as főút mellet, bőven a hegy körüli út laposabbik oldalán. Innen annyi juhfarkot hoznak le amennyit akarnak és azt utána egy ügyes borász a csúcstechnikával olyanra csinál meg amilyenre akarják. A poszt borleírása szerintem badarság. Ez egy korrektül megcsinált techno juhfark. Ennyi. Nem egy bestbuy szerintem 1200Ft-ért, de korrekt cucc ennyi pénzért.

 

A poén az az, hogy ez a nagy juhfark ültetvény is csak korosodik és évről évre azért egyre jobb alapanyagot ad.

Előzmény: syntaxerror (81547)
syntaxerror Creative Commons License 2020.10.21 0 0 81547

Ezeket a dealeket sose értem hogy a borászatnak miért éri meg, illetve más kóstolta ezt, tényleg jó? http://muveltalkoholista.com/2020/10/mar-megint-tornai-friss-juhfark-2019/

menut Creative Commons License 2020.10.21 0 0 81546

Legyen a (d, és akkor senki nem haragszik meg rám :)

Előzmény: BZoltan (81545)
BZoltan Creative Commons License 2020.10.21 0 0 81545

A címke az a termelő sara. A soproni mágusos marketing szöveg pedig tizenpár éve kopipészt. Ezt a mágus dolgot még a Zwack Izabella találta ki. Aki szerintem egy végtelenül kedves és jószándékű nő, de nem igazán a mi világunkban vagy realitásunkban él. 

 

Hogy a Zalán mit gondol erről a borról azt nem tudom. De mondom, ha érdekel akkor kérdezzed meg bátran. Tényleg egy nagyon közvetlen és korrekt srác.

 

Ilyen anomáliát már több helyen láttam. Rendszerint az a sztori, hogy X kereskedőhöz eljut a híre, hogy Y kereskedő egyik bora az milyen szar és akkor X elkezdi ekézni Y-t, hogy debezzeg ő... akkor Y talál egy kifogásolható tételt X portfóliójában és akkor onnan indul meg az ekézés. X szerint Y egy inkompetens barom, Y szerint pedig X egy kókler segg. Ebben az a szép, hogy nem X és Y van :) Hanem vagy 10+ szereplő akik között ugyebár  jó sok ilyen viszony kelti a "jó" hangulatot.

Szóval nehéz megmondani, hogy valójában mi a frankó igazság.

Én arra tippelek, hogy (a) amikor Zalán ezt a tételt belistázta akkor még nem volt ilyen és akkor nagyon tetszett neki, de már rég kóstolta és nem is tudja, hogy megkukkant ez a tétel, (b) mindig is ilyen volt, de vannak éttermek ahol így igénylik ezt a bort és így el is lehet adni, (c) régen jó volt ez a bor, a Zalán is tudja, hogy sanyesz, de kálónak bevállalni sok lenne, a termelő nem veszi vissza, szóval hagyja szép lassan kikopni és ezzel bevállalja a hosszú távú márkarontó hatást, vagy (d) mindenki őrül és csak te vagy helikopter... vagyis ez egy zseniális bor amihez neked még sokat kell tanulnod és egyébként is ez a terroir amit te nem értesz.

Válasszad ki a szívedhez közel állót pontot :)

Előzmény: menut (81544)
menut Creative Commons License 2020.10.21 0 0 81544

Nem szellőzött az ki, csak a savanya átvette az uralmat :)

Ugye, egy mérés nem mérés, kérdés, h van-e még akarat ennyiért visszaellenőrizni ezt a termelőt.

 

Inkább arra lennék kíváncsi, hogy az említett kereskedő vajon kóstolta-eezt a tételt, és mit gondolt róla? Mert, ha elosztjuk kettővel az én amatőr szaglásom és ízlésem által generált véleményt, ez akkor is egy atomszar bor, még 1000-ért is az lenne. Ez egyszerűen vállalhatatlan szerintem, mind a Ráspi, mind a Zwack részéről. És mégis kint van a polcon, majd' 3 rugóért. Csicsa címkével, meg a soproni mágusozó marketingszöveggel...

Előzmény: BZoltan (81543)
BZoltan Creative Commons License 2020.10.21 0 0 81543

Itt azt írják, hogy a "2018 a kékfrankos éve volt!" ... hát ugye a 2017-ről ez nem sokat árul el.

 

A Zwack-nál a Szittnyai Zalán a séf. Szerintem nagyon jó arc és jó szakember. Szerintem érdemes neki dobni egy üzenetet a Szittnyai kukac zwackunicum.hu címre. Biztos vagyok benne, hogy profin és segítőkészen fogja kezelni az ügyet.

 

Az mondjuk érdekes, hogy az ecetsav kiszellőzött. Engem tényleg érdekelne, hogy papíron mennyi az illója.

 

Előzmény: menut (81542)
menut Creative Commons License 2020.10.21 0 0 81542
Előzmény: BZoltan (81540)
menut Creative Commons License 2020.10.21 0 0 81541

Belenéztem most, kicsit csökkent az illó, előjött a savanya. Ezt hívhatjuk akár javulásnak is,ha kólát öntene bele, egy alkesz már boldogan meg tudná inni. Megy a lefolyóba.

 

Előzmény: Hepci (81538)
BZoltan Creative Commons License 2020.10.21 0 0 81540

Ki árulja ezt?

Előzmény: menut (81537)
Hepci Creative Commons License 2020.10.20 0 0 81539

Nádas Szilárddal (Nádas Borműhely, Etyek) bartereztünk ollót borra.

A Cimbi nevű 2018-as szürkebarát nem érte meg a negyed csúcsprofi metszőollót: fáradt és aromaszegény, a savai se szépek, és abban se vagyok biztos, hogy újhordóba kellett volna tenni.

A részben tartályos Sauvignon blanc selection (2019) jobb üzlet, szépen fajtajelleges (fű + bodza).

A csere gerincét a pinók tették ki (2017 és 2018), azokból még nem bontottam, de igen jók szoktak lenni.

Hepci Creative Commons License 2020.10.20 0 0 81538

Természetesen illós. :D

Vendéglőben tavaly a kékfrankosából (évjáratra nem emléxem) visszaküldtem az első palackot, nyitottak egy másikat, pont ugyanolyan volt.

Azt is visszaküldtem.

"Nekem semmi se jó" érzetet keltettem szegény pincérben...

menut Creative Commons License 2020.10.20 0 0 81537

Ráspi Kékfrankos 2017 (A természetes szépség) - hát ez nettó körömlakklemosó. Borzalom. Holnap rápróbálok még, hátha javul, de erősen lefolyógyanús. Kidobott pénz volt.

lazaridi Creative Commons License 2020.10.20 0 0 81536

Cave de Tain, Crozes Hermitage 2009, Még soha nem ittam ebből a Syrah-ból és ettől a pincétől jobbat, pedig sok évjárattal próbálkoztam. Vagy lehet, hogy csak most ért be igazán? Finom fűszerek, szép gyümölcsök, erős 6 pont

 

lazaridi Creative Commons License 2020.10.20 0 0 81535

SAP Tramini 2015, Ez egy remek bor. Valami fűszer és barack illatban. Minerális, száraz hatású (nem érezni benne azt a 8 g cukrot. Olajos, nem savas, összetett és harapható, remek bor. Lecsengése közepes hosszú, 7 pont

 

naivkezdo Creative Commons License 2020.10.20 0 0 81534

Te ezek olyan remekművek, hogy úgymond bedagasztani sem kellett.

De azért öblítettem, forráztam, áztattam.

Egyiket 3x forráztam, másikat 2x.

Előzmény: van_Persil (81533)
van_Persil Creative Commons License 2020.10.20 0 0 81533

Jószándék vezérelt. Komolyan.

Előzmény: naivkezdo (81532)
naivkezdo Creative Commons License 2020.10.20 0 0 81532

Ez nagyon intim kérdés volt!:)

Előzmény: van_Persil (81531)
van_Persil Creative Commons License 2020.10.20 0 0 81531

Elö lettek készítve a bortárolásra? l.: http://vinopedia.hu/boros-hordo

Előzmény: naivkezdo (81526)
naivkezdo Creative Commons License 2020.10.20 0 0 81530

Gomány Gergő, természetesen fehér, egy gönci meg egy 100literes.

Előzmény: Benő Kemenczés (81529)
Benő Kemenczés Creative Commons License 2020.10.20 0 0 81529

Kitől vetted, vörös vagy fehérbornak, hány literes?

Előzmény: naivkezdo (81526)
Benő Kemenczés Creative Commons License 2020.10.20 0 0 81528

Megoldjuk.

Előzmény: Hepci (81527)
Hepci Creative Commons License 2020.10.20 0 0 81527

Vennék egy vegyes kartont, ha tudunk itt Budán találkozni megint valahol.

Előzmény: Benő Kemenczés (81524)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!