Elnézést, automatikusan feltételeztem, hogy van rálátásod a termésre. Persze így nehezebb a dolgod.
Van olyan, amikor magasabb sav mellett is érett ízt ad a szőlő. Pino középérésű fajta, így szerintem szeptember közepétől, ha van módod kóstolni és jó érett ízű a savkészlete, akkor leszedheted függetlenül az analitikától. Nyilván az általad elvárt cukortartalom legyen meg.
Legyél kemény :) csinálj édes pinót mint a gróf Buttler (Herczeg Ági időszak) egykoron a G-pont@grófbuttler.húúú :) Bár ha jól emlékszem az kadarka volt.
Sajnos idén a pinot elég furcsa paraméterekkel rendelkezik jelenleg, nem biztos, hogy normalizálódik. Félek, hogy 24MMre felmegy a cukor, mire a sav olyan szintre kerül, hogy iható bor legyen belőle. A tavalyi Néró palackokat majd megszámolom, az idei már erjed, de még nem tudom, milyen lesz a végeredmény.
Így vittem ki februárban Új Zélandra (+ hoztam issza) borokat bőröndben és egyetlen palacknak sem lett baja.
Régebben Mexikóból visszafele jövet 1 palack mezcalon kívül minden bor összetört, pedig az ajánlás szerint törölközőbe csavartam.
Most biztosra mentem. A Rippontól jött most pár palack rizling (2 hónap alatt Anglián keresztül) kartonban + valami szúrós gyapotbugyiba csavarták, az is hibátlan volt, de szerintem kicsiben az én módszerem biztosabb. Ha lesz egy kis időm, előtúrom a képeket ...
Különösen az tetszik benne, hogy a Gábor (aki látogatója eme topiknak is) beáll amögé a kézműves definíció mellé amit én jópár éve fogalmaztam meg:
„Azt a bort nevezzük kézművesnek, amelynek születése során a költséghatékonyság, a mennyiség, a gyorsaság vagy az elvárt ízkép érdekében a termelő semmit nem áldoz fel a bor egyediségéből, beltartalmi értékéből, tisztaságából és a borvidék élhetőségéből.”
Azóta is tartom magam ahhoz, hogy ezen két négyes bizony meghatározó.
Ez egyébként biztosan száz pontos megoldás! :) Zseniális. Üzemszerű bor postázásra mondjuk nem túl egyszerű és nem túl környezetbarát megoldás... de ha ritka tételt vagy nagyon féltett, pótolhatatlan palackot kell postáznom akkor ezentúl ezt a megoldást fogom alkalmazni! Köszi a tippet.
Én láttam némi szórást a palackok között (3 féle érlelésűt és 3 féle zárásút kaptam vegyesen), de a gyengébbnek tűnő verziót már sikerült elpusztítani és sajnos a kiválóak is fogytán vannak.
A néró sillerje egyébként még jobban tetszett, de az is kifogyott.
Amikor magyar webshopokbol rendelek akkor általában benne vannak a palackok egy kartondobozban és vékony kartonreteggekkel, szimplán, vannak egymástól elválasztva. Ha gondatlan a futárszolgálat egy kicsit akkor már kész is a baj.
A decantalotol rendelt borokat egy vastag kartondobozba csomagolták és a masszív kartondobozon belül volt egy kartonrekesz kb 2 cm vastag és ennek volt még egy külön teteje és alja is kartonból, pluszban buborekfoliaba tekerve. Franciabol meg a sampanyok kívül masszív kartondobozban, belül pedig hungarocell morzsakkal kitöltve a réseket érkeztek. Szerintem be lehet úgy csomagolni, hogy jó eséllyel éppen érkezzenek meg.
A raklap az más téma. Raklappal mi is olcsón fuvarozunk. De az ilyen 6 és 12 palackos fuvarok olyanok, hogy idejön házhoz a fuvaros, átveszi a csomagot és kikézbesíti a kedves fogyasztónak. Ezek nem békával felrakható csomagok, hanem 10-20 kilós dobozok.