Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2020.08.05 0 0 80009

400 eladott példány... Négyszáz!!! A pofám leszakad :(

Előzmény: csalapet (80007)
Hatvani Szabolcs Creative Commons License 2020.08.05 0 0 80008

Ehhez még jön a Budai-hegyekben (már nyilván beépítve) a Zöldmál és a Rézmál, vagy a Mátrában a Borjúmáj-tanya (NAG), de találtam Szarka-mált és Vízi-mált is (nem szőlővel összefüggésben); Tállyán a Bohomáj/Bohomály, Tökösmál.

 

A jelentése déli hegyoldali (azaz melegebb mikroklímájú) rész, állat hasi (azaz alsó) kikészített bőre, szőrméje, a madár begye (aranymálinkó, sármány). Lehet még mány alakban is, erre példa lehet Szentendrénél a Pismány, a Mecsekben a Meleg-mány-völgy.

 

Ez meg egy kis bonus track, érdemes böngészni (pl. vágó): http://mhk.szofi.net/tajszotar/tajszotar.htm.

Előzmény: BZoltan (80006)
csalapet Creative Commons License 2020.08.05 0 0 80007
BZoltan Creative Commons License 2020.08.05 0 0 80006

Nem, nálunk mál, mály, máj nincsen. Az inkább az ország keleti részében jellemző. Gyulafehérváron ugye a legendás Rózsamál meg Tokajban a Mézes-mály

Előzmény: barkócza (80005)
barkócza Creative Commons License 2020.08.05 0 0 80005

A Somlón a "mály" szó nem fordult elő?

Előzmény: BZoltan (80000)
naivkezdo Creative Commons License 2020.08.05 0 0 80004

Amúgy azt is mondtam, hogy ebben az elegáns stílusban a ragalja szerintem korai, mert ez mostani formájában jobb:

somlói vándor borszörcsök-somlószőlős juhfark 2018

De ugye ez 18as a ragalja meg 19es.

Előzmény: BZoltan (79998)
naivkezdo Creative Commons License 2020.08.05 0 0 80003

Nem volt nehéz inni!

Előzmény: BZoltan (79998)
naivkezdo Creative Commons License 2020.08.05 0 0 80002

Mondhatni.  De a savai is komolyabbak, mint az alap 18as juhfarknak.

Előzmény: Hepci (79995)
BZoltan Creative Commons License 2020.08.05 0 0 80001

Amúgy ha nem nagy kérés akkor dobjál már kérlek egy email, hogy tudjam ki vagy. Mert ahogy elnézem a tizenpár hozzászólásodat pár kivétellel mind nekem címezted. Gondolom annyira nem érzékeny a téma, hogy ne mutatkozhatnánk be :) 

Előzmény: Károly Szántana (79999)
BZoltan Creative Commons License 2020.08.05 0 1 80000

Nagyon örülök, hogy rajtam kívül más is megtalálta ezt az 1858-as kataszteri térképet.

Gondolom ha tüzetesebben megismerkedtél a térképpel akkor neked is feltűnt, hogy kizárólag a dobai oldalon jelölnek négy düllőt. A Kérek düllőt, Malik düllőt, Erdőre düllőt és a Magit útra düllőt. Sem a vásárhelyi, sem a jenei sem pedig a szőlősi oldalon egyetlen dűlő megjelölés nincsen. Hogy a dobai oldalon miért használták ezeket a neveket az talány.

Ugyanakkor az is nyilván feltűnt neked, hogy a hegy alatti szántókon viszont jellemzően dűlőnek nevezik a területeket. Szóval nem arról van szó, hogy nem ismerték a dülő szót, mert ismerték... de a hegy háromnegyed részén nem használták... soha... Mármint a Baráth Sanyin meg az egykori hegybíró Somogyi Lajoson kívül. Ők valamiért azt hitték, hogy az a menő ha vannak dűlők. 

Egy szó mint száz a Somló-hegyen sosem voltak olyan értelemben dűlők mint mondjuk Tokajban. A borok jellegét meghatározó lehatárolásról szó sem volt soha. Soha, sehol nem voltak felsorolva helyrajzi számok az egyes dűlőkhöz. Ugyanakkor a hegy négy oldalát a vásárhelyi, jenei, szőlősi és dobai oldalakat nemhogy nagyon is nyilván tartották, hanem a mai napig is megvannak a több száz éves telekhatár kőfalak... már ott ahol a milliárdosok nem toltak uzsai bazaltból támfalat.

 

A vágónak nem szokott neve lenni. Az csak egy kisebb területet jelent. Hasonlóan a pásztához vagy az álláshoz.

Egy szép szó ez amit én a nagyszüleimtől hallottam. A mi családunk bakonyi és ott régebben ezt a szót használták.
Az Arcanumban találsz rá említést. De a szolo.blog.hu gazdája  Pflanzner Sanyi is használja ezt a szót. Ő dörgicsei, az sem esik messze.

A magyar nyelv egy nagyon gazdag és szép nyelv. Rengeteg szavunk van amelyeket méltatlanul mellőzünk.

Előzmény: Károly Szántana (79999)
Károly Szántana Creative Commons License 2020.08.05 0 0 79999

Folyton “vágó”-t írsz -egyedüliként- a “dűlő“ helyett, holott az 1858-as kataszteri térképen is “dűlő” (akkori írásmóddal “düllő”) szerepel. Soha senkitől nem hallottam azt, hogy “vágó”, kizárólag tőled, ez lehetne akár az én hibám is, ha a dokumentumok téged igazolnának, de:

https://mapire.eu/hu/map/cadastral/?layers=3%2C4&bbox=1933163.330685394%2C5966333.203908313%2C1934845.064555754%2C5966990.131201422

”Margit utra düllő“, “Kérek düllő”, “Erdőre düllő”, “Malik düllő” volt 140 éve a Somlón, de egy darab vágó se.

Előzmény: BZoltan (79998)
BZoltan Creative Commons License 2020.08.05 0 0 79998

Helyes Naívkezdő megfigyelése. A Ragalja jóval civilizáltabb és sokkal somlóiasabb, ha szabad ilyent mondani. A Kűkép vágók azok mindig is nagyseggű, nehéz ivású, szürkerothadásos, túlextrahált borokat adott.

Előzmény: Hepci (79997)
Hepci Creative Commons License 2020.08.05 0 0 79997

Évjárathatás lehet: én is sokkal seggesebb voltam '19-ben, mint '18-ban. :)

 

A Ragaljára viszont azt mondja a farnehézség ügyében Naivkezdő, hogy az nem elég farnehéz.

Én még várok a csapra verésükkel őszig.

Előzmény: BZoltan (79996)
BZoltan Creative Commons License 2020.08.05 0 0 79996

Sokkal seggesebb mint a 18-as juhfark.

Előzmény: Hepci (79995)
Hepci Creative Commons License 2020.08.04 0 0 79995

Farnehéz?

Előzmény: naivkezdo (79994)
naivkezdo Creative Commons License 2020.08.04 0 0 79994

Kükép: a legjobb juhfark.

kifli Creative Commons License 2020.08.04 0 0 79993

BENCZE ATLAS PINOT NOIR 2018

 

jó. olyan mint egy élő és természtes hordóminta. nem nyúzott/derített /szűrt majd kénezett döglött tétel. bár elsőre kissé különös volt:)

BZoltan Creative Commons License 2020.08.04 0 0 79992

Nem tudom. Egy mislencsillagos étteremnél nem fér bele az, hogy majdnem minden kaja jó, de mondjuk a pékárú az teszkós fos. Ahogy az sem fér bele, hogy a desszertek isteniek, de a levesek azok középszerűek. 

Na innen gondoljuk tovább, hogy melyek azok a borászatok ahol évjáratról évjáratra minden forgalmi tétel kifogásolhatatlanul jó minőségű. Szerintem nem sok ilyen borászat van.

Előzmény: Jocó0423 (79987)
BZoltan Creative Commons License 2020.08.04 0 0 79991

csodálkoztam is :D

Előzmény: csalapet (79989)
BZoltan Creative Commons License 2020.08.04 0 0 79990

Én  mint érintett ennek alaposan utánakérdeztem. Szerencsére az van, hogy örökölni lehet sok földet is, de ha valaki nem földműves örököl 1 hektárnál többet akkor további területeket vásárolni csak akkor tud ha megszerzi a földműves státuszt. Bevallom én is aggódtam emiatt.

Előzmény: van_Persil (79981)
csalapet Creative Commons License 2020.08.04 0 0 79989

Jajj, azt nem ehhez akartam.

csalapet Creative Commons License 2020.08.04 0 0 79988

Ez így nagyon romantikus, de gondolom a fél életét bent a konyhában dög melegben töltötte, szeretne egy kis könnyű pénzt is keresni. Azt egyébként nehezen hinném, hogy ő minden este ott állna a pult mögött és főzne. Azért van a head chef és a sous chef. A Textúrában is mint résztulaj van benne. Nyilván az étlap összeállításában a döntő szó az övé.

Előzmény: BZoltan (79985)
Jocó0423 Creative Commons License 2020.08.04 0 0 79987

Ez így igaz, megkell becsülni azt a keveset :)

De szerinted hány ilyen csillagosnak megfelelő borászunk van?

Előzmény: BZoltan (79985)
Hepci Creative Commons License 2020.08.04 -1 0 79986

Itt is korlátozott a kör, akik bohóckodnak.

Van mondjuk 10 csillagos és csillaghoz közeli szintű magyar étterem. Ezek séfjei közül sokat kizárólag Sárközi Ákos szerepel celebként, csak gasztroműsorokban szerepel Wolf András, és néha Széll Tamás meg Palágyi Eszter reklamíroz ezt-azt.

A többiek a konyhájukban melóznak.

Előzmény: BZoltan (79985)
BZoltan Creative Commons License 2020.08.04 0 0 79985

Nem, korántsem. Csak nálunk van ez ahol csak néhány mislencsillagos étterem van. Ghent városban ahol van vagy harminc mislencsillag nem celebek a szakácsok. Elismert iparosok.

Előzmény: Jocó0423 (79980)
Hepci Creative Commons License 2020.08.04 0 0 79984

Az nem baj, ha elhúzza az ekét (addig is szundítok 1et, vagy esetleg teniszezem), csak nehogy utána Toldi Miklós-méretű pofont kapjak tőle. :)

Előzmény: naivkezdo (79968)
Hepci Creative Commons License 2020.08.04 0 0 79983

Káli Kövek Rezeda Olaszrizling 2019

Étteremben ittam 2 decit, kellemes cucc (a korábbi évjáratoktól nem voltam meghatódva). Enyhe közepes koncentráció, jó savak, érintésnyi maradékcukor, kellemes méretű kesernye a korty végén.

850 pezeta körül decizik a Remetekert vendéglőben

syntaxerror Creative Commons License 2020.08.04 0 0 79982
Előzmény: van_Persil (79981)
van_Persil Creative Commons License 2020.08.04 0 0 79981

Tavaly óta ha te örökölsz termőföldet, akkor egyrészt csak akkor tarthatod meg, ha földműves vagy, másrészt neked magadnak kell megművelned, legyen az szőlő vagy szántó. Ha nem, akkor el kell adnod annyiért, amennyiért és akinek a földosztó bizottság engedi A rabszolgatörvénnyel együtt lett ez is elfogadva.

Előzmény: naivkezdo (79975)
Jocó0423 Creative Commons License 2020.08.04 0 0 79980

Ez marhaság már bocsika. Egy jó michelin csillagos séf bizony celeb mindenhol, úgy, hogy főz is rendesen :)

Előzmény: BZoltan (79977)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!