Dagadtos nem seggfej, ellenben rendes arc ő. A kevesek egyike, akiktől használható ajánlásokat kapok, hogy mit érdemes vásárolni.
Ezzel a kimitcsináltvagynemcsináltpancsoltvagynemcuccozotteésgecie dologgal az a nagy probléma, hogy nem lehetünk képben semmiképp. Shiraz szokta itt kérdezgetni a maga szokásos kétértelműségével, hogy tudjuk-e, miként készült a bor. Nos, ő sem tudja. Legfeljebb elhisz valamit egy csillagszemű termelőnek, aki talán mégis cuccoz, ezen kívül veri az asszonyt és kecskével hál, ki tudja. Sajnos azt, hogy a termelő pontosan mit csinál, kizárólag ő maga tudja teljesen, meg esetleg a párja és egy-két alkalmazottja.
Ezért nem izgat különösebben, hogy kinek milyen híre van. Sauskát nem azért nem veszek, mert eltűnt a pincekönyv, hanem a borai túlárazott, erősen technogyanús valamik.
A pár embertől, akiről személyesen tudom, hogy geci, természetesen nem veszek semmit, de a Ráspi-féle suksükölések kurvára nem érdekelnek, mint ahogy az érdekelt kereskedők másokkal kapcsolatos inszinuációi sem.
Én gyakorlatilag ezzel a problémakörrel haragítottam magamra a bloggervilágot.
Konkrétan volt (és talán most is van) egy olyan szekta (azt hiszem a dagadtos nevű seggfej volt az egyik szószólójuk) akik kimondottan elhatárolódnak minden információtól ami egy bor készítési módjára vonatkozik és konkrétan dührohamot kaptak ha bárki megemlítette, hogy egy adott bor mennyire etikus vagy kevésbé etikus módon készült. Ők nem akarták tudni, hogy saját termelésű szőlőből vagy felvásároltból készült egy bor, hogy reverz ozmózissal lett tuningolva vagy, hogy a termelő egy gengszter maffiózó, korrupt szekus ésatöbbi-ésatöbbi. Ez a szekta a "csak az érzékszervi élmény" vallását követte és követi ma is.
A bortarsasagnal vasaroltam fel eve egy saint.Andrea nagy Kadarka bort. 29.000 ft volt az ára. nagyon súlyos, nehéz fekete koncentrált bor. onmagaban inni nem jo, de hatalmas melysege es komplexitasa van. Viszont talan almasavat tartalmazhat mert nagyon ég a gyomrot.
Szerintem átlag borblogger nem látja át, hogy pontosan mit is művelt ez a Sauska.
Átlag borfogyasztót pedig nem érdekli, én is hallottam barátomtól, hogy nem tudja, mit csinált, de finomak a borai, hát akkor minden rendben van, ami fontos.
Össze lehetne hozni eztet, a nyelv lehetne a pajzs formátum kontúrja, benne egy nagy golyós csap zárókarral. Mondjuk a pedált még nem tudom, miként lehetne beapplikálni.
Lehet, hogy akkor csak nekem volt ultra nagy balszerencsém a Szentandi nagy vörösökkel.
A Stumpfék a J&J amiben a John Szabónak is van része. Minden évben iszom pár borukat. A kékfrankosukat ittam legutóbb ősszel. Szerintem közepesen felejtős, semmitmondó átlagvörös. De legalább nem dohos, az is valami :)
Az, hogy a Kaló borok nem kerültek kiskereskedelembe az maga a becsípődés... ugyanis pincétől adta/adja el komoly tételben címke, nébih engedély és adófizetés nélkül a borait. Nekem nagyon durván disszonáns, hogy pátosztól túlcsordulva áradozik a hazaszeretetről meg az igaz magyarságról, könnybe lábadt szemmel, remegő hangon imádja az ezeréves hazát... miközben tudatosan kikerüli azokat a szabályokat és adókat amiket minden más bortermelő sok munkával és költséggel felvállal.
Néha kezd telelenni a hócipőm, hogy elszoruló torokkal szívre tett kézzel állni a Nélküledre az ami bizonyítja a magyarságot és nem az, hogy műveljük a magyar termőföldet, kenyeret adva magyar munkáskezekbe, eltartunk magyar családokat és befizetjük a közösbe a nem kevés adónkat.
A Szentandi legtöbb borát minden évben kóstolom , furcsa , de nekem kimaradt ez a durva dohosság, de lehet, hogy csak szerencsém volt. Más termelőtől kaptam már el viszont.
A Nagy-Eged-Hegy bikavérük valóban egy vagyon, de nemzetközi összevetésben is szépen muzsikáló, gyönyörű bor.
A Stumpfékat nem tudom, hogy ismered-e, a kékfrankosuk, illetve a fehér cuvéejük (nagy diófa) is csodálatos. A "nagyobb" boraik még fiatalok, kíváncsi leszek, mert az onnan szüretelt borok szépen muzsikálnak 10 év múltán is.
Ahogy mondod, ott a Gróf Buttler Nagy-Eged bikavér is, feszes, komplex, szép bor. Illetve még a Thummerer 12-es Nagy Eged Bikavér Grand Superiora ugrik be, ami szintén nagy élmény volt.
Ez a Kaló valóban becsípődött Nálad, már korábban is írtad, pedig mivel a kiskereskedelemben alig jelent meg, így szerintem összességében egy marginális jelenség.
Ellenben más tiszta, jóivású borokat bőven lehet még találni, elég csak a Böjt pincészetre gondolni, szuper áron van a csillagjuk (1700 körül) és a bikavérük is, mind2 remek kis bor.
Na, ez már valami lenne, kitűzhetnék a Somló tetejére is a családi lobogót (meghódított terület). Milyen a család címere vajon? Biztos van benne 1 bazi csap.
Ha ez a hír igaz, valószínűleg a múltkori birtokvörös volt az utolsó Kreinbacher-bor, amit kóstoltam. :)
Nem vagyok elég világos :) de nem tudom mennyire biztonságos ez a fórum. Az én tudomásom szerint konkrétan tbrcz és kedves neje a Kreinbacher birtok többségi tulajdonosai.
Ezt a márkát se tartom valami rettentő nagyra, korrekt semmilyen borokra emlékszem csak.
A konkrét rajnait (műveltebbeknek: rieslinget) szintén a kedvenc borboltom kedvenc eladója ajánlotta.
Eszembe jutnak róla fiatal, nem csúcskategóriás (federspiel) osztrák rajnaik, ami - ha valaki szokott olyat inni-venni, tudja - azért elég nagy dolog ennyi pénzért és itthon. 5 pont, 2000 pénz körül (Borfalu)
Én sem saját pénzből ittam a dohos szentandikat :D
Amúgy adtam én pénzt már Szentandi borért, volt olyan amit szerettem is. A Napbor volt az első olyan egri fehér amiért lelkesedni tudtam, meg a Kutyafáját is egy jópofa ivós vörös.
Nekem a legjobban az nem tetszik bennük, hogy ők az egyik szent tehene a Bortársaságnak. Valahogy nekem az a kör nem stimmel... Sauska, Jásdi, St, Andrea, Heimann, Szepsy.
Nem, nem a Lőrincé. A Lőrinc először megvette a Demján Sándor örököseitől a 70 hektáros hulladékfos területet, amit aztán megvett tőle a Kreinbacher, hogy aztán harmadik lépésként a saját lábra álljon végre az Kreinbacher birtok. Ez nem vicc... nagyon nem.
Hogy mi jön most, azt nem tudom. De nagyon kell mindenkinek vigyázni, mert szerintem ahol megjelenik a klán, ott hamarosan jön a második vonal.
Ittam újabb keletű Csernyik-olaszt, csak nem emlékszem, '17-es volt vagy '18-as.
Tényleg nem volt vékony és citromos, de nem éreztem benne azt a vibrálást, mint a régebbiekben, vagy a jobb balatoni olaszrizlingekben. Kicsit tompa volt, nem elég szép savakkal, ebben hasonlított az Orsolyára, de az Orsolya koncentráltabb.
Az is lehet, hogy némelyik nem drága balatoni olasz már egyszerűen túl jó a mátraiakhoz képest, így az utóbbiakért nem tudok eléggé lelkesedni...
Ez így van... és ez csak egyre ígyebb lesz. Nálunk a Somlón is lesznek változások... a minap jutott el hozzám a hír, hogy a család megvette ötvenegy százalékát a Kreinbachernek.
Szerintem a gyorsabban kipörgő borok kevésbé vannak kitéve a dohosság problémájának. Én felsőkategóriás Szentandiknál tapasztaltam ezt. De nem az elmúlt két évben.
Nekem az egri dohossággal kapcsolatban az tetszik a legjobban, ahogy a témát elsunnyogta a borsajtó.
Ez a dohosság a Szentandiknál érdekes, én nem találkoztam vele az elmúlt 5-10 évben.
Nem vagyok hatalmas fogyasztója a cégnek, de vendéglátóhelyen szoktam poharazni az olcsó (?) pinót és néha a Napbort, a Kutyafáját nevű vöröst pedig vettem párszor Sparban. Ezekben fel se merült dohosság gyanúja soha.
Egyáltalán, durván dohos egri bort kizárólag ifjabb Gáléktól kóstoltam, tőlük többfélét is (fesztiválon). Mondjuk nem iszom rengeteg egri bort, de ez nem a dohosság miatt van, hanem nem látom azokat a termelőket, akik igazán vonzanának. Borhiba viszont a dohon kívül is akad bőven Egerben, az Almagyartól és Buttlertől is több botrányos borhoz volt balszerencsém.
A Nagy-Eged hegyről én St.Andi, Gróf Buttler és Kovács Nimród borokat láttam. Ebből Kovács Nimródtól kóstoltam idén... az unalmas, semmitmondó középkategóriás copycat bor volt. Ráadásul a St. Andi és Kovács Nimród borok is brutálisan túl vannak árazva. Én csak röhögni tudok a 10-30 ezer forintos árcímkéktől. A Buttler sokáig nagyon szimpatikus volt, de egy ideje kiesett ez a márka a látószögemből. A Szentanditól pedig 50-50%-ban kóstoltam nagyon jó és durván dohos borokat az elmúlt 4-5 évben. Ráadásul ők is brutálisan áraznak... duplaplusz csavarnak pedig ott van, hogy bortársaság szent tehenétől én eleve nem szívesen veszek bort.
Ja persze Egerből ott van/volt még Kaló , akit igaz magyarként nem szabad a szájunkra venni, de nekem ő is becsípődött a svarcban, adómentesen, Nébih engedély nélkül tolt kereskedelmi modelljével miközben kenetesen hazaszeret.
Nincsen olyan, hogy egy online szolgáltatás önmagában állva, objektíven undormány. Ha rosszul használod akor az, ha nem akkor nem az. A facebook olyan mint egy vibrátor... ha egy ronda nagy szőrős seggbe tunkolod akkor az undorító, de ha egy üde, formás partnerrel játszol akkor vicces tud lenni.
Teljesen fölösleges ekézni a Facebookot. Semmi olyant nem csinál amit a Google, Apple, Microsoft, Amazon, stb cégek ne csinálnának. Ezeket persze te is és mindenki aki fújol a facebookra vidáman használja.
Azt pedig már tisztáztuk, hogy a te vállalkozásod egy speciális eset.