Keresés

Részletes keresés

BZoltan Creative Commons License 2019.12.31 0 0 72035

Szerintem a gyorsabban kipörgő borok kevésbé vannak kitéve a dohosság problémájának. Én felsőkategóriás Szentandiknál tapasztaltam ezt. De nem az elmúlt két évben.

 

Nekem az egri dohossággal kapcsolatban az tetszik a legjobban, ahogy a témát elsunnyogta a borsajtó.

Előzmény: Hepci (72034)
Hepci Creative Commons License 2019.12.31 0 0 72034

Ez a dohosság a Szentandiknál érdekes, én nem találkoztam vele az elmúlt 5-10 évben.

Nem vagyok hatalmas fogyasztója a cégnek, de vendéglátóhelyen szoktam poharazni az olcsó (?) pinót és néha a Napbort, a Kutyafáját nevű vöröst pedig vettem párszor Sparban. Ezekben fel se merült dohosság gyanúja soha.

Egyáltalán, durván dohos egri bort kizárólag ifjabb Gáléktól kóstoltam, tőlük többfélét is (fesztiválon). Mondjuk nem iszom rengeteg egri bort, de ez nem a dohosság miatt van, hanem nem látom azokat a termelőket, akik igazán vonzanának. Borhiba viszont a dohon kívül is akad bőven Egerben, az Almagyartól és Buttlertől is több botrányos borhoz volt balszerencsém.

Előzmény: BZoltan (72032)
Hepci Creative Commons License 2019.12.31 0 0 72033

A hazaszeretet felülírja a Nébih-engedélyt, a szlovákrendszámot, a hazudozást, a feleségverést, a lelki toprongyságot, egyáltalán, bármit. :)

Minden igazán hazaszerető magyarnak kell 1 kicsi hely a képzeletbeli színpadon OV mögött, ahol lelkében ott ülhet. Akár Nébih-engedély nélkül is.

Előzmény: BZoltan (72032)
BZoltan Creative Commons License 2019.12.31 0 0 72032

A Nagy-Eged hegyről  én St.Andi, Gróf Buttler és Kovács Nimród borokat láttam. Ebből Kovács Nimródtól kóstoltam idén... az unalmas, semmitmondó középkategóriás copycat bor volt. Ráadásul a St. Andi és Kovács  Nimród borok is brutálisan túl vannak árazva. Én csak röhögni tudok a 10-30 ezer forintos árcímkéktől. A Buttler sokáig nagyon szimpatikus volt, de egy ideje kiesett ez a márka a látószögemből. A Szentanditól pedig 50-50%-ban kóstoltam nagyon jó és durván dohos borokat az elmúlt 4-5 évben. Ráadásul ők is brutálisan áraznak... duplaplusz csavarnak pedig ott van, hogy bortársaság szent tehenétől én eleve nem szívesen veszek bort.

 

Ja persze Egerből ott van/volt még Kaló , akit igaz magyarként nem szabad a szájunkra venni, de nekem ő is becsípődött a svarcban, adómentesen, Nébih engedély nélkül tolt kereskedelmi modelljével miközben kenetesen hazaszeret.

Szóval, engem Eger nem igazán győzött még meg. 

Előzmény: blend11 (72029)
BZoltan Creative Commons License 2019.12.31 0 0 72031

Nincsen olyan, hogy egy online szolgáltatás önmagában állva, objektíven undormány. Ha rosszul használod akor az, ha  nem akkor nem az. A facebook olyan mint egy vibrátor... ha egy ronda nagy szőrős seggbe tunkolod akkor az undorító, de ha egy üde, formás partnerrel játszol akkor vicces tud lenni.

 

Teljesen fölösleges ekézni a Facebookot. Semmi olyant nem csinál amit a Google, Apple, Microsoft, Amazon, stb cégek ne csinálnának. Ezeket persze te is és mindenki aki fújol a facebookra vidáman használja.

 

Azt pedig már tisztáztuk, hogy a te vállalkozásod egy speciális eset.

Előzmény: Hepci (72030)
Hepci Creative Commons License 2019.12.31 0 0 72030

Nekem egészen más jut eszembe a fészbukról: az, hogy egy undormány.

Ez már egészen korán eszembe jutott, így aztán nem regisztráltam, és - legyen bármennyire munkásabb vagy költségesebb - ennek az undormánynak a használata nélkül lendítem előre a vállalkozásaimat is.

Előzmény: BZoltan (72026)
blend11 Creative Commons License 2019.12.31 0 0 72029

egerből az elmúlt 1-2 évben már csak elvétve találtam dohos bort, ellenben például a nagy-eged szvsz az egyik legizgalmasabb, legnagyszerűbb termőhely hazánkban.

Előzmény: BZoltan (72009)
loading Creative Commons License 2019.12.31 0 0 72028

A 2018-as Csernyik olaszt nem mondanám vékonynak vagy citrusosnak. Tegyél egy próbát, ha még nem tettél volna vele. Mondjuk én a "kimért" verziót kóstoltam, nem a palackozottat.

Ha ennél vastagabbat szeretnél, akkor a "szomszédból (Gyöngyöspata) Maka Ferenc ugyancsak 2018-as olaszát próbáld. Úgy emlékszem 2 napig hagyta héjon és mintha lenne egy kis botritiszes érintettsége is (vagy valamennyi más fajta szőlőből is). Bár utóízében kicsit "háziboros". Szintén "kimért" verzió.

 

Igen kb. 10 éve voltak nagyon a fősodorban Orsolyáék. És egészen jó boraik voltak, mind vörösben, mind fehérben. Bár azt mondta akkor (2008/9?), hogy szenved az olaszrizlinggel, mert neki valamely nagyüzemi klónja van és nem úgy adja magát, ahogy ő szeretné/elképzelte.

Úgy emlékszem, hogy a 2010-es év nagyon nem sikerült és az általam kedvelt pinot n. alapanyagát adó területtől pl. meg kellett válniuk. Egy korai TH kóstolón (Gerbaud-ban) mondta szomorúan.

Az elmúlt 2 évben ismét jobban kaphatóak a boraik, de nekem egytől egyig csalódás volt 2-4000Ft-ig bezárólag, amit vettem. 

Előzmény: Hepci (72017)
BZoltan Creative Commons License 2019.12.30 0 0 72027

A Bácsi Zoli egy végtelenül kedves, jószívű és igaz ember. Bármilyen boros bulijára érdemes elmenni.

 

Előzmény: Törölt nick (72025)
BZoltan Creative Commons License 2019.12.30 0 0 72026

Azért mert ő ellentétben az számlatömbbel a kezükben százezrekről ábrándozó vagy éppen karton ingyébort kuncsorgó magyar borbloggerekkel és borszakírókkal ellentétben lényegében ingyen vagy tízszer annyi fogyasztóhoz juttatja el a híreinket, mondanivalónkat.

 

Tetszik, nem tetszik ez van.  Ott volt a lehetőség UP meg a Csaba kezében, hogy elvigyék a boros tartalmat az 50-200 ezer fős közönség  asztalára... csak éppen foglalkozni kellett volna a 100 ezer fős közösség kovászát jelentő 500 fős közösséggel. De őket mindig is zavarta az, hogy az online média egy interaktív műfaj. Elkúrták... és maradt a boros tartalom a köldöknézegető bloggerek sportja akik továbbra is max 500 főnek írnak.

Előzmény: Hepci (72024)
Törölt nick Creative Commons License 2019.12.30 0 0 72025

Budán, a Bártfai étterem Borklubjában (jelentsen ez bármit is) tartanak kóstolóesteket időnként, egész jó borsorokkal. Egy este 5 vagy 6 bort lehet kóstolni.

https://bartfaivendeglo.hu/borklub/

 

Ezekre a pincékre emlékszem a kirakott programról: Cseri, Vida, SAP, Spiegelberg, és hasonló, kisebb, borászatok. Ha arrafelé laknék, egyszer kipróbálnám.

Hepci Creative Commons License 2019.12.30 0 0 72024

Ez okés, de ha már annyi mindenkinek nem küldesz ingyébort, miért pont a rendkívül kártékony Zuckerberg f*szát szopkodod?

:D

Előzmény: BZoltan (72023)
BZoltan Creative Commons License 2019.12.30 0 0 72023

Karácsony napján kitettem egy posztot a facebook-ra az én személyes top listámmal boros témában. Kedvenc borászat, legjobb boros rendezvény, stb. Egy napon belül több komment érkezett rá mint az összes boros blogon, az összes idei posztra együtt :)

 

Na, ezért nincsen szükség online médiára. Ha kitolok egy posztot a SAP facebook oldalára akkor egy héten belül több fogyasztóhoz jut el mint a legnagyobb elérésű művalkesz cikkek azóta, hogy elköltöztek az index-ről. Ameddig az index blogja volt, ami az index főszerkesztőjének is a szíve csücske volt addig produkált a művalkesz olyan eléréseket amik komolyan vehető. Azóta a boros blog világban a seggét veri a földhöz bárki egy 500+ elérés esetén.

 

Szóval ez van helyette. A Facebook, bármennyire sem szimpatikus, bármennyire is egy adathalász, korrupt trágyadomb, de tartalmat eljuttatni a fogyasztókhoz messze hatékonyabb mint bármi más.


Nagyjából ezek az oldalak foglalkoznak boros témával.

 

https://www.borsmenta.hu/
http://ihatobb.hu/
https://wineartculture.hu/
http://tancolomedve.hu/
http://www.pecsiborozo.hu/
https://borrajongo.blog.hu/
http://muveltalkoholista.com/Tessék, ezekből lehetne kihozni valamit. De ezek együtt nem bírnak akkora eléréssel mint bármelyik közepesen gyenge aktivitású termelő facebook oldal.

Előzmény: Hepci (72022)
Hepci Creative Commons License 2019.12.30 0 0 72022

Lehet, hogy nincs szükség, de mi van helyette?

Akkor legalább pár - ízléssel rendelkező, nem korrupt, nem (kizárólag) ebből élő - ember ízlésén múlott, hogy kinek a neve forgott a bormédiában.

Ma az összes blog együtt nem ér el ennyi embert, és a felületek többségére fizetve/barterezve/ingyenetetve-itatva lehet bekerülni.

Előzmény: BZoltan (72021)
BZoltan Creative Commons License 2019.12.30 0 0 72021

Az amit akkoriban online médiának hívtunk az nem volt más mint az Albert, J.Csaba, és UP  buborékja. Mindhárman az Index bérlistájáról  (igen, bármennyire meglepő még a Csaba is havi fizetésért tolta a művalkeszt) fizetést kapó sajtómunkások voltak, akik ráadásul erősen egy adott boros, gasztrós szubkultúrából táplálkoztak.

 

Ha egy termelőnek sikerült ebbe a buborékba bekerülnie akkor, ha jó borokat csinált egy ideg biztosan túlreprezentáltak voltak az úgynevezett online médiában.

 

Minden akkoriban felkapott borászatnak megvolt a maga poénja amivel bekerült ebbe a körbe. Az Orsolya szerintem elsősorban a Szentesi Józsi révén került be ebbe ide. A Józsi vezette be az Orsolya borokat a piacra, ő finanszírozta az első tételeik palackozását és ezzel be is került az épp bimbódzó budapesti gasztroforradalomba. 

 

A Ráspi elsősorban az étterme miatt lett felkapott, mert UP és körei mindig is keresték a formabontó és minőségre hajtó éttermeket. A fertőrákosi Kojek, aki kőkeményen megmondta a frankót az adalékanyagban és fordított ozmózisban tocsogó dél-pannon sztárokról eléggé kihagyhatatlan volt akkoriban.

 

Az én sztorim is megvan és én is bekerültem ezen kör figyelmébe.

 

Ahogy sokan mások is... a kérdés pedig az volt, hogy ki tudta megvetni a lábát a borpiacon ezen ugródeszka után. Szerintem egyébként megvan mindenki azokból az időkből. Csak már nem biztos, hogy szükség van erre az online médiára.

Előzmény: Hepci (72020)
Hepci Creative Commons License 2019.12.30 0 0 72020

A Művalkesz fénykorában rengeteget szerepet az Orsolya (bár kevesebbet, mint Ráspi), és rólad is lehetett viszonylag gyakran olvasni. Szerintem ők se azzal váltottak ki érdeklődést, hogy J. Csabát, Albertet meg Uj Pétert havonta megfürdették egy hektó borban.

Az Orsolya és Ráspi szerintem bőven felüldimenzionált volt az online médiában a jelentőségükhöz képest, most viszont szóba se kerülnek. Ezt nem nagyon értem.

Előzmény: BZoltan (72018)
BZoltan Creative Commons License 2019.12.30 0 0 72019
BZoltan Creative Commons License 2019.12.30 0 0 72018

Én nem hallottam semmi olyant róluk ami a motiváció csökkenésére utalna. Szerintem pontosan ugyanaz a tűz van bennük mint régen.

 

A bormédia érdeklődéséről meg ugyebár lehetne beszélni... ha úgy vesszük a SAP sincsen a bormédia érdeklődésének központjában. Ingyébor meg bértollnokok nélkül ez így megy :D

Előzmény: Hepci (72017)
Hepci Creative Commons License 2019.12.30 0 0 72017

Orsolya Olaszrizling 2017

A kedvenc borboltomban ajánlotta a kedvenc eladóm, aki emlékszik még, mennyire szerettem a régebbi Csernyik-olaszokat. No, ez tényleg hasonlít, komoly, vastag anyag elég sok ízzel és magas alkohollal, az elegancia (a jó értelemben vett) viszont kicsit kevés benne, a savak nem repítik eléggé.

Tarnóczi Zoltánék valahogy kikerültek a bormédia érdeklődéséből, piacra kerültek komolyan beteg tételeik is, ahogy hallottam, a motiváció se a régi talán. Mindegy, ez egy jó bor, vennék is belőle újra, ha hasonló pénzért nem lennének még jobb vételek a Balaton északi partjáról. 5+ pont, 2200 Ft körül (Borfalu)

lazaridi Creative Commons License 2019.12.29 0 0 72016

Piccini, Brunello di Montalcino 2014

Hozza a kategória elvárható minimumát, ami nem kevés, szerintem 5+

 

Ventisquero, Grey Carmenere, Chile, 2015

Ez egy nagyon sima bor, nem akarom azt írni, hogy lapos, de a kompelxitásról nem halott, aki készítette, 4 pont

 

BZoltan Creative Commons License 2019.12.29 0 0 72015

Olaszrizlingben már én is voltam origó Alföldi Merlotnál :) Szóval én nem veszem annyira a szívemre amit ő ír. A Csaba nagyon tud lelkesedni és rajongani borokért és borászokért. Amit én természetesen pozitív dolognak veszek, hiszen ócska kamunak tartom a szubjektív borkritikát. Ha ő történetesen a Jásdiért rajong akkor tegyen úgy. Semmi gond. Nem várom el senkitől, hogy akár egy picit is zavarja az amitől nekem kifordul a belem. Nem csinálok titkot abból, hogy a Jásdit én a kádári puha diktatúra kollaboránsának tartom aki egykori állami vállalat zabrálásából gazdagodott meg. Pontosan tudjuk, hogy a 80-as évek elején kik és hogyan juthattak ki a párizsi külképviseletre huszonkevés évesen... tudod akkoriban amikor még volt kék és piros útlevél. Én régimódi faszfej vagyok... nehezen viselem az ilyeneket. Ahogy a mostani rendszer talpnyalóit és kádergyerekeit sem komálom. De az nem zavar ha mások ezt leszarják.

A Szent Donáttal nekem sok bajom nincsen. Mondjuk erős fekete-pontot húztam be nekik, hogy amikor a családommal elmentem az éttermükbe kajálni és bort kóstolni akkor egyszerűen nem hozta ki senki a borokat amiket rendeltem, még külön kérdésre sem. Aztán a számla egyenlítésekor amikor mondtam, hogy akkor jó lenne lehúzni a borokat a cehhről akkor felajánlották, hogy húha azonnal kihozzák most, de rögtön azt a három bort :D Jót derültem és kihagytam a lehetőséget. Aztán a kapunál gyorskóstoltató kedves leányzónál villámkóstoltam pár Szent Donát bort. Nekem tetszettek, de az árukat szerintem nem érik meg. Azóta kóstoltam pár Szent Donát bort és szimpatikus a vonal amit visznek, bár olyan lenne az átlag száraz-furmint mint az átlag Szent Donát olaszrizling.

A Figula nekem felejtős, jó bort onnan még nem kóstoltam. A Laposáról nem szerettem soha nyilatkozni mert voltak nekik somlói érdekeltségük. De ha jól tudom akkor eladták a somlói szőlőiket. De lehet, hogy még csak árulják. Nem vagyok naprakész. De az fix, hogy nekem a boraik túl technológiásak. A rozéjukat kóstoltam pár hete, engem nem győzött meg, tizenkető egy tucat techno rozé. De biztos van akinek bejön ez az iskola. A juhfarkjukat régebben kóstoltam, az a somlói mezőnyben nem rossz, de az én juhfark ideálomtól nagyon messze van.


A Szászi egy kihagyhatatlan alapköve a borvidéknek. Vannak nagyon jó borai és én a fazont is nagyon bírom.

A Sabar viszont egyértelműen egy felfelé szálló csillag. Mindenképpen ajánlom mindenkinek a Sabar borokat. Konkrétan nem ittam tőlük olyan bort ami ne tetszett volna. Nagy szívfájdalmam, hogy nem organikusok... ha azok lennének akkor teljes lenne a kép :)

Előzmény: Hepci (72014)
Hepci Creative Commons License 2019.12.29 0 0 72014

Akkor szarul érzed magad, amikor Alföldi Merlot olaszrizlingben az egyik origónak Jásdit jelöli meg. (?)

 

Én se sok dél-pannon cuccot vettem éveken át, de mostanában veszek pécsit meg mohácsit, ezek nagyon rendben vannak ár/érték alapján. Ezt a szerepet sokáig a Mátra töltötte be, de mostanra úgy érzem, elqrvultak a híresebb újhullámos termelők, akkora összeget írnak a palackra, amit a beltartalom gyakran nem indokol. Mások meg beálltak a buzis (= elegáns) vonalba, a korábbi férfias (koncentrált) helyett. :)

 

A másik kedvencem a Balaton, annak is az északi oldala, bár nem azok a cuccok tetszenek, amiket a bloggerek leginkább nyalnak. Nekem pl. a Szent Donát olaszrizlingjei nem jönnek be, gyakran kellemetlen tokaji furmintok jutnak eszembe róluk. Ifj. Figula drágább cuccaiért se szívesen adok pénzt, Laposa dettó. Szászi és a Sabar annál faszább, ár/érték alapján.

Előzmény: BZoltan (72012)
loading Creative Commons License 2019.12.29 0 0 72013

Losonci Mocus Turán 2017: sötét vörös szín, nagyon kevés lilás árnyalat. Illatban a turánra jellemző virágos, keleties jegyek, letekert erővel. Ízben turán, száraz, klasszikusabb vörösboros ízvilág. A halkan suttogó díva. Nekem nem tetszik ez a stílus. Lehet, hogy üzletileg sikeresebb, de kiveszett belőle az egyéniség. 5600Ft-ért nem jó vétel.

BZoltan Creative Commons License 2019.12.29 0 0 72012

Egyáltalán nem negligálok én semmit és senkit. Na jó esetleg a Jásdit és a hasonló kaliberű vállalhatatlan seggfejeket. Egyszerűen megfigyeltem, hogy eltelt öt év, eltelt tíz év, eltelt tizenöt év és nem adtam pénzt dél-pannon borért. Nekem kell valami személyes szimpátia, hogy egy bort levegyek a polcról.

De én nagyon nem átlagos eset vagyok, mert nekem az ami neked a kétezer forintos jó ár/érték arányú vörös az az, hogy lemegyek a pincébe és felhozok pár palack bort amit kaptam ismerősöktől, barátoktól. Vörösből ezek mostanában szinte kizárólag 2HA, Kislaki, Karner, Centurio, Ráspi, de van egy kazal külföldi is amiket szívesen iszom. Akiket szeretnék többet inni azok például a Szentesi, Luka, Sándor Zsolt és hasonló borászatok.

 

Ja egyébként beugrott egy szekszárdi akit szeretek és akinek néha pénzt is adok a boráért, az a Posta borház. Nem is tudom, hogy feledkezhettem meg róluk.

Előzmény: Hepci (72011)
Hepci Creative Commons License 2019.12.29 0 0 72011

Hát, a "nagyon híres" borászokat én is negligálom, de nem tudom, mi értelme negligálni komplett borvidékeket, bár ez a te dolgod.

Szekszárdról is ott van Vida Péter, Bősz Adrián, Halmosi József - jó arcok jó borokkal. Vidáé általában az egyik legjobb magyar kékfrankos (Hidaspetre) és kadarka (Öreg Tőkék), a diszkontokban nyomott Estve című cucca se vállalhatatlan.

Engem a jó ár/érték arány érdekel legjobban, tehát a 2000 pénz környékén kapható (elég) jó borok, olyan helyekről/termelőktől, amik/akik még nem szálltak (f)el az árakkal. Ebben az aspektusban egyre jobb dolgokat lehet találni a pécsi borvidékről, mostanában - Jóskabácsinak köszönhetően - onnan vásárolok leggyakrabban, míg pl. Egerből, Sopronból, Somlóról, Tokajból alig veszek valamit.

Előzmény: BZoltan (72009)
BZoltan Creative Commons License 2019.12.29 0 0 72010

A Sauskát én is teljesen lehúztam a magyar borok listájáról. Számomra ők nem léteznek és erősen hajlok arra, hogy még azokat is szarházinak tartsam akik számára létezik Sauska.

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (72006)
BZoltan Creative Commons License 2019.12.29 0 0 72009

A Mitiszol rendezvényeken szoktam találkozni a Susannal és Ralffal és olyankor megkóstolom a Wassmann borokat. A másik két nevet bevallom még életemben nem hallottam. Régebben Iványi Zsófia borait kóstoltam alkalmanként, de ennek is sok-sok éve már.

Van egy nagyon jó családi barátunk akinek a nyugdíjas tanár apukája Szekszárdon csinál teljesen besorolhatatlan kékfrankost. Azt szoktam inni rendszeresen amikor összejövünk.

De amúgy számomra ez a két borvidék egyszerűen nem létezik. Nem azért mert ezt én így eldöntöttem, hanem egyszerűen így alakult. Amikor bort veszek (ami amúgy is ritka eset) akkor soha még nem hozta úgy a kézmozdulat, hogy dél-pannon bort vegyek le a polcról. Egyszerűen mindig szimpatikusabb volt valami más. Vöröset amúgy is ritkán iszom, de ha mégis akkor Dél-Balaton vagy Mátra felé mozdulok. De jövőre nyitni tervezek Sopron és Eger felé. Bár Egerrel is inkább rosszak az emlékeim. Még mindig túl sok a dohos vörös onnan.


Amúgy van a pincémben nagyon sok olyan vörösbor amit barátoktól, látogatóktól és vendégektől kapok ajándékba... érdekes módon köztük sincsen villányi/szekszárdi.

 

Szóval ez nem valami elvi döntés, hanem csak így alakult.

Előzmény: Hepci (72008)
Hepci Creative Commons License 2019.12.28 0 0 72008

"valódi különlegességek 2000 Ft alatt" - szórakoztató "teszt" lehet

 

Minden borvidékről lehet találni jó termelőket - Villányban Wassmannal, Bakonyival, Rácz Miklós Tamással mi baj van?

Előzmény: BZoltan (72004)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.12.28 0 0 72007

Etyek-Budai :)

Előzmény: BZoltan (72004)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2019.12.28 -7 1 72006

A bortarsasagnak pedig innen üzenem, hogyha a sauska bármelyik szarat meglátom meglátom bármelyik borcsomagjukba belecsempészve, kb. rendszeres versenyző akkor onnantól az a borcsomag kuka.

Lehet, hogy valakinek el lehet adni a szart csomagban de az nem én vagyok.

 

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (72005)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!