Az internet egyik erőssége, hogy nem felejt... még rövid távon sem.
Te ezt írtad: "A magyar nyelvben bőséggel vannak ilyenek."
Én csak megkértelek, hogy edukációs célból mondjál pár példát erre. Mert én nem tudok. Pusztán pár szóra vagy attól, hogy örömmel elismerjem az igazad. Tényleg szívesen tanulok új dolgokat.
Nem dolgozik nálunk kevesebb szerzetes mint a Pannonhalmi Apátsági Pincénél :) Annyi a különbség, hogy ott most is az apátság a tulajdonos, nálunk pedig 74 éve volt az apátság a tulajdonos. De a környékbeliek az államosítás után is ezen a néven jegyezték a pincét és a körülötte levő szőlőt.
Az ágazatban amúgy nem egyedülálló, hogy egy területet, pincét egy régebbi, meghatározó tulajdonosról neveznek el. A Somlón van grófi dűlő ami grófi utoljára az 1700-as években volt. Hegyalján a Bártfai-dűlő meg a Patócs-dűlő sem az egykori névadók tulajdonában van ma. Ahogy Csopakon a Kozma dűlő sem a Kozma családé és az egri Mocsáry dűlőnek sincsen köze Mocsáry Lajoshoz vagy a leszármazottaihoz.
Mondom, a Somlón három apátsági pince volt. A pannonhalmi a miénk, a celli a Takács Lajos pinyójától nem messze egy keresztes épület, a zirci pedig a Somlói Borok Boltja melletti romos. A zirci apátsági pince környéki területet a modern termékleírásban Apátsági-dűlő néven kanonizálták is.
Az apátság szó nem a Panonhalmi Főapátság tulajdona. Semmilyen kizárólagos joga nincsen az Apátságnak az apátság szó használatához. Ráadásul még csak fel sem merülhet, hogy méltatlanok lennénk a szó használatához.
Miért ne? Ha úgy érzed, hogy valami nem gömbölyű akkor kérdezz bátran. Nincsenek titkaim a borászattal kapcsolatban. Nyitott könyv minden ami nálunk van.
Nem értem, hogy mire célzol. A "méz" mint törvénnyel védett élelmiszer nevével kapcsolatban évődtem, hogy egy gazdag és elismert cég ívesen szarik bele abba, hogy a mustlekvárát összemossa egy jóval nagyobb presztízsű és jóval több munkával előállítható termék a méz nevével. Ennek kapcsán veted fel a mi nevünket. Miért? Az apátság szó nem védett, nem egyedi és van az országban több apátság. Ráadásul a mi munkánk, stílusunk eredményeink messze nem méltatlanok a hetvennégy évvel ezelőtti tulajdonoshoz. Ezt pedig ők is elismerik.
Hiteles, aláírt, archív papírunk van róla. Ahogy kapcsolatban vagyunk a pannonhalmiakkal. Annyira, hogy a bakonybéli monostor kávézójában mérik is a borainkat. Idén nyáron is jártak nálunk a pannonhalmiak és sokat segítettek a pince történetének a feltárásában, mert nekik megvan egy csomó archív dokumentum. A Somlón három apátsági pince volt. A celli, zirci és a panonnhalmiaké volt a mienk. A másik kettő már nem üzemel, az egyik ráadásul romos is már.
Miért, mit gondoltál? :) Azt, hogy kamuból találtam ki egy ilyen halmozott mellékneves nevet? Lehetnénk Arany Holló, vagy valami más szabvány nevű pince :)
Nincs ott. A "méz" szóra nekem triggerem van. Méz néven is elképesztő mennyiségben adnak el pancsolt taknyolmányt és ipari szemetet. Ebből a szempontból a borrak rokonságban van a méz.
De jó fejek a Vylyan pincénél. Szemmel láthatólag vastagon szarnak bele az eredetvédelmi kérdésekbe.
A google tobbezer talalatot ad a mustméz-re. Ami persze nem jelenti azt, hogy a megnevezessel minden rendben van. Talan az menti meg, hogy egy szoba irjak es nem must méz-kent.
van recept is a neten, azt hiszem meg is fogom probalni elkesziteni. A lentebb emlitett pekmeg, peszmeg szavakat megcsak nem is hallottam soha, de a net ezeket is ismeri persze.
A Magyar Élelmiszerkönyv 1-3-2001/110 sz előírás 2. § 1. pontja vilgosan kimondja: “A méz megnevezést csak az I. melléklet 1. pontjában meghatározott termékekre szabad alkalmazni
és kizárólag ezzel a megnevezéssel kerülhetnek forgalomba. […]
I. sz. melléklet: 1. A méz az Apis mellifera méhek által a növényi nektárból vagy élő növényi részek nedvéből, illetve növényi nedveket szívó rovarok által az élő növényi részek kiválasztott anyagából gyűjtött természetes édes anyag, amelyet a méhek begyűjtenek, saját anyagaik hozzáadásával átalakítanak, raktá- roznak, dehidrálnak, és lépekben érlelnek. etc.”
Szőlőből, méhek nélkül, mesterséges sűrítéssel nem állítható elő méz és nem is nevezhető méznek.
Tudom, tudom... régimódi faszfej vagyok. Nekem a krumplileves az legyen krumplileves :D
Csak úgy filozófikusan elmerengtem, hogy mekkora fostenger cunami jön felénk ha elkezdünk meta neveket használni a valóságra és a valódi szavakat pedig a piaci érdekek szerint átértelmezzük.
Az ilyen termékelnevezések nem önmagukban problémák, hanem jelzik, hogy mennyire el van tévedve a cég. Mert ne legyen illúziónk, ha ilyen apróságban kompromisszumkész egy cég akkor nagyobb témában is az lesz.
Figyu, BZ, az ilyen nagy cégeknek általában van marketingese is.
A marketinges pedig azzal tölti az idejét, hogy különféle faszságokat találjon ki a hanyatló intellektusú fogyasztói társadalom bumburnyák egyedeinek beszopatására.
Most kettő ötlete volt, a mustméz és az aranyondó, a cég főnökasszonya az elsőt választotta.
Tényleg minden kötődés nélkül kérlek, hogy mondjál már pár példát erre. Érdekelne.
A poén az az, hogy a seggarcok még maguk is leírják, hogy van ennek a mustsűrítménynek magyar neve is... nevezetesen peszmeg. De szakszerű lenne mustlekvárnak is hívni. Ahogy egyébként minden más magyar gyümölcsből főzéssel készített szirupszerű eredményt hívunk.
A méz egy sokkal időigényesebb, sokkal drágább és értelem szerűen sokkal értékesebb termék mint a mustlekvár. Mindenképpen marketing előnnyel jár egy értékesebb termék nevére hajazó névvel piacra jönni. Csak ez etikátlan.
De tudom, az ilyen piaci etikai dolgok az én becsípődésem. Amikor a Vylyan mustméznek hív egy nem méz termékét az pontosan ugyanaz a marketing trükk mint amikor a Vargabor Juhfarkúnak hív egy borházasítást.
Én a határainkon belül elérhető kadarkákra mondom a hahaha-t, miután kóstoltam Ballát pár évvel ezelőtt. Nem tudom melyik évjárat volt, de azóta sem tudja senki itthon megközelíteni. Sajnos.
Azért naaaa...összedobtam egy karácsonyi csomagot a borboltnál. GB Syrah Grand Superior listaáron 5.910Ft, törzsvásárlói kedvezménnyel 5.500-ért vittem a kasszához. Csak kíváncsiságból felmentem Buttlerék oldalára. Potom 8.900Ft náluk, első kézből...ekkora különbséggel én még nem találkoztam. Az, hogy az ilyen-olyan törzsvásárlói kedvezmények miatt valamennyivel a pincészet árai alatt tudok vásárolni, az oké. Na de hogy egy kereskedői listaár és a pinyó árazása között ~30%-os különbség legyen, ez nekem megdöbbentő.
A Borkai-videóból látható, miféle az "elit": önfeledten húzogatja a farkát, miközben a haverja/üzlettársa zokniban tol hátulról egy - az Auditól kizsarolt pénzből vásárolt - alsó középkategóriás kurvinyeket.
Pár napja Schiffer Miklós öltözködési guruval és stílustanácsadóval utaztam egy liftben egy kisebb budai bevásárlóközpontban. Én a "kukázó light" stílus híve vagyok, volt rajtam kb. 4500 Ft értékű ruha. A Schifferen meg úgy 450-500000 forintnyi, olasz dizájner márkákból. Aránylag normális arcnak tűnik egyébként, a miniplázában bedőlt éttermekről beszélgettek a haverjával. A mélygarázsban milyen autóba is szállt? Hát, nem Aston Martinba, nem is egy Porsche kabrióba, hanem egy fullextrás BMW X5-be. Ami ugyebár a tahómobilok ikonikus példánya, kvázi a "faszfejekdrágadömpere" kategória alapítója.
A szakmai kompetencia és a technológia pontosan olyan áruk mint minden más: megvehetőek és/vagy fejleszthetőek. Mindkét lehetőség pénzbe kerül. Magyarországon az ágazatban lenne is tőke erre, de a tulajdonosok nagy része ostoba seggfej akik előbb építenek pincepalotát meg velneszhotelt és fájndájning éttermet minthogy elkezdenének iskoláztatni tehetséges fiatalokat és megbecsülnék a munkásaikat.