Keresés

Részletes keresés

bajnár Creative Commons License 2019.11.05 0 0 71289

Nagyobb baj, hogy nálunk a bor se része a gasztrokultúrának.

Európában abszolút kisebbségben vagyunk a zéró toleranciával, rajtunk kívül alig akad még néhány ilyen - jellemzően volt KGST - ország. Máshol tudtommal úgy gondolkodnak, hogy inkább a társadalomra bízzák, mondhatni elhiszik nekik, hogy képesek felelősen viselkedni. Amennyiben viszont bármilyen baleset történik és akár a vétkes, akár a véletlen elszenvedőről van szó, amennyiben fogyasztott alkoholt, rajta verik el a port. Így valóban azokat sújtják, akik nem képesek felelősen viselkedni és nem prejudikálják a komplett társadalmat potenciális bűnözőnek.

Előzmény: dezso (71280)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.05 0 0 71288

Szerintem és tudtommal teljes a konszenzus azt illetőleg, hogy egyetlen csepp alkoholtól sem lesz senki jobb vezető. Én is úgy tudom, hogy már 1-2 egységnyi szeszesitalnak is negatív hatása van a reakcióidőre és a döntéshozatali képességre.

 

Itt nem erről van szó. Itt arról van szó, hogy egy társadalom bevállalja-e az ezzel járó kockázatot avagy sem. Sok olyan társadalom van ahol az a közösségi döntés született, hogy ez egy vállalható kockázat.

 

A társadalom folyamatosan köt ilyen kompromisszumokat. Az is tény. hogy városon belül 30km/óra maximális sebességgel sokkal kevesebb baleset lenne... és mégis 50 km/óra a maximális sebesség. Azt is tudjuk, hogy jóval gazdaságosabb és jóval üzemanyag takarékosabb és így környezetbarátabb lenne 90km/óra maximális sebességet szabni az autópályákon. De ezzel is kompromisszumot kötünk.

 

 

Előzmény: dezso (71277)
Hepci Creative Commons License 2019.11.05 0 0 71287

Szerintem egy (pohár) sör és egy deci bor engedélyezése bőven elég volna...

De, az egyéb problémák azért problémák, mert sokkal súlyosabbak, mint az, ha mondjuk százezer kultúrember ihatna vezetés előtt egy deci bort. Ebben a szép, nagy városban pár perc megfigyelés után a józan egyedek kb. 20%-ának örökre elvenném a jogosítványát, ha valaki hirtelen felhatalmazna ilyesmire.

Rendkívül romboló a társadalomra, ha a szabályokat az idiótákhoz igazítják, és ezzel a normális embereket szívatják. Mondok egy példát, horgászatból.

A legsportosabb horgászmódszer a pergetés. Ilyenkor eldobott és lassan behúzott műcsalival próbálnak megtéveszteni ragadozó halakat - az ezt magas szinten művelő arcok igen gyakran vissza is teszik a halakat.

A legundorítóbb (tiltott) módszer pedig a gereblyézés. Ilyenkor egy 20 dekás ólomba beleforrasztanak egy tenyérnyi hármashorgot, és az így keletkezett eszközt a bedobás után gyors, kaszáló mozdulatokkal igyekeznek nagyobb halak oldalába beakasztani.

Én az előzőt művelem.

No most, számos élővizen betiltották a pergetést. Miért? Hát a gereblyézők miatt, mert azok is valamit dobálnak és behúznak, és nincs akarat/pénz kiszűrni őket.

Mi lett ennek az eredménye?

Én pl. több ilyen vízterületen levelet írtam a vízkezelőnek, hogy ezt most miként képzelik.

Nem történt semmi.

Azóta ezeken a vizeken engedély nélkül horgászom (természetesen sportszerűen), mert ez ugyebár nem szolgáltatás, mi a fasznak fizetnék érte...

Előzmény: dezso (71286)
dezso Creative Commons License 2019.11.05 0 0 71286

Na jo, ugy latszik, ra kell szannom az idot: sajnos az nem igaz, hogy nulla mertekben befolyasol.  Elsosorban nem is a vezetessel magaval van a baj, hanem a donteshozatali kepesseggel.  Tehat az esetek tobbsegeben semmi sem tortenik, de ha egy marha jon szembe, az eselyeid nagyban romlanak a jozan allapothoz kepest.  Az meg, hogy masok  semmilyen allapotban nem tudnak vezetni, sajnos nem jelenti azt, hogy en jobb vezeto vagyok ket sor utan (ami Nemetorszagban meg eppcsak megengedett, amennyiben nem vagy kezdo vezeto), mint a te szociopatad.

Előzmény: Hepci (71285)
Hepci Creative Commons License 2019.11.05 0 1 71285

Miért menjen busszal? 1-1,5 dl bor vagy egy pohár sör kb. nulla mértékben befolyásolja a vezetési képességeket, illetve van bőven, aki ennyi után is jobban vezet, mint a jogsitulajdonosok 95 százaléka.

Tele vannak az utak mérhetetlenül ügyetlen és/vagy szociopata idiótákkal, akik vették a jogosítványukat - ezek több bajt okoznak, mint az a párszázezer ember, aki inna az ebédhez egy decit.

Előzmény: dezso (71283)
naivkezdo Creative Commons License 2019.11.05 0 0 71284
Németeknél is lehet egy pohárral inni, a kultúra része.
Előzmény: dezso (71283)
dezso Creative Commons License 2019.11.05 0 0 71283

Persze, de utana menjen busszal.

Előzmény: Hepci (71281)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.05 0 0 71282

Kiváncsi lennék, hogy a Demeter Zoli hogyan látja ezt a 2009-es sztorit ma. Mert én úgy látom, hogy simán biodíszletet csinált belőle Orbán előadva, hogy ő bizony szövetséget kötött a borászokkal.  Miközben objektív tény, hogy tíz alatt lószart nem haladtunk előre. Ha akkor, tíz éve a Demeter Zoli olyan lelkesen tolta Orbán szekerét akkor ma mit gondol erről.

 

Amúgy én pár éve beszélgettem egy kormányzati fontosemberrel, hogy akkor tervez-e a kormány valami komolyabb reformot az ágazatban. A nagyember csodálkozva annyit mondott, hogy miért terveznének... a borászok hagyományosan fidesz szavazók és politikailag semmit nem nyer a kormány azzal, hogy a borászoknak a kedvébe jár. Ez a szektor annyira lojális a Viktor iránt, hogy nem is kell politikai tőkét belefektetni.

Előzmény: bajnár (71278)
Hepci Creative Commons License 2019.11.05 0 0 71281

Elég szerencsétlen dolog, ha tahók (a rendőri vezetés) írhatják elő a kultúrembereknek (mi) egy demokráciában (ez az lenne, elvileg), hogy mit és hogyan tehetnek.

Aki nem tud megállni 2 decinél, azt tőlem ki is végeztethetik a helyszínen.

A többieket viszont kellene hagyni inni egy pohárral pl. ebédhez, ez hozzátartozik számos ember életében a normális étkezéshez.

Előzmény: dezso (71280)
dezso Creative Commons License 2019.11.05 0 0 71280

Szerintem az autovezetes nem resze a gasztrokulturanak.  Es mivel nincs teljesen biztonsagos veralkoholszint (majd keritek hivatkozast, ha lesz idom es szukseg ra), valamint a magyar nem hires sem az onmegtartoztatasarol, sem pedig a szabalyok tiszteletben tartasarol, ebben az egy esetben egyetertek a tiltas letevel.  Mikozben az elvvel, amit leirtal, szinten egyetertek.

Előzmény: bajnár (71279)
bajnár Creative Commons License 2019.11.05 0 1 71279

A zéró tolerancia a gasztrokultúránkról, illetve a felelős döntéshozatali képességünkről szól. Pl. Spanyolországban egy pohár bor az ebédhez olyan, mint a köret a húshoz, egyszerűen dukál mellé. Hogy ne menjek ilyen messzire, a horvátoknál is bevezették a zt-t, majd fél év után általános felháborodás miatt visszacsinálták. Másrészről, ha helyetted tudják, hogy te úgyse bírsz egy pohár után megállni, akkor jellemzően nem a kvalifikált, öntudatos választópolgárt látják benned, ezzel csorbítják a döntéshozatali jogosítványaidat. Még ha nagy többségében igazuk is van, akkor is lenéző magatartásként élem meg, hogy kiskorúsítanak a kérdésben.

Előzmény: dezso (71277)
bajnár Creative Commons License 2019.11.05 0 1 71278

Ó, dehogynem, tizenháromban miniszterelnökúr felkérdezte a Zsoltit "hogy állnak a számok", hasonlóan kalkulált, mint te, minelnökúr duplázást ígért az év végére, nyilván úgy is lett: https://www.youtube.com/watch?v=FztpkG6kBXs&feature=youtu.be&t=4527 (előtte többek közt Pécs elkerülőjét ígérte meg immár második alkalommal, azt 14-re ígérték, természetesen semmi, illetve Bicskéig Barcsig meghosszabítanák a sztrádát 18-ra, egy kapavágás se történt. Nem a Borkai miatt szoptak az önkormányzatin, hanem ilyen apróságok miatt. Amúgy az egész videó parádés látlelet hazánk működéséről.)

Előzmény: BZoltan (71273)
dezso Creative Commons License 2019.11.05 0 0 71277

Tudom, hogy ezt a csontot leragtuk 10 eve, de a 12. pont (raadasul a legvegen, hogy usson), szerintem egyaltalan nem jo otlet.  Lenyegeben nincs olyan alkoholmennyiseg, ami ne befolyasolna a donteshozatali kepesseget, marpedig olyanra a 8-ason meg a 37-esen is marha nagy szukseg van neha, hogy csak kozelebbi peldakat hozzak.  (Masszoval a zero tolerancia - noha nagyon autoriternek tunik, es az olyasmit altalaban ruhellem - teljesen helyenvalo ebben az esetben.  Meg ha bor, akkor miert nem sor?  Palinka?  Kevert?)

Előzmény: BZoltan (71273)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.05 0 1 71276

Lehet azért vagyok vele alapvetően pozitív mert személyesen nagyon jó benyomást tett rám már tizenpár éve is amikor először találkoztunk. Alapvetően egy jó lelkű, jó szívű, vívódó, problémákon rágódó, tenni akaró embernek ismerem aki nagyon sokat tud a borról, a szőlőről, Tokajról és a borvilágról. Sokat lehet tőle tanulni és nagyon szórakoztató társaság.

 

Nekem a borai alapvetően bejönnek, de jellemzően kapni szoktam őket és nem venni. Bár édes birtokborát azt régebben vettem és szerintem az bitang jó vétel volt háromezer forint környékén.

 

Ami nekem furcsa vele kapcsolatban az a pár dolog amit írtam. Szerintem ez az ön-emlékmű említés egy kicsit művi pózolásnak tűnik. Ahogy a profizmusával és maximalizmusával disszonanciában van, ahogy a sajtót kezelte.

 

Amúgy meg a 168óra sem igazán ellenzéki... vagyis nem jobban mint a Népszava. Amolyan őfelsége ellenzékei ezek.

Előzmény: Hepci (71274)
Hepci Creative Commons License 2019.11.05 0 0 71275

Az Ikeában van modulokból összerakható bortároló cucc, mi olyat használunk.

50 palacknyi kapacitást összerakosgatva már nem valószínű, hogy stabil, de lehet kettőt is egymás mellé legózni.

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (71262)
Hepci Creative Commons License 2019.11.05 0 0 71274

Elolvastam én is - egyszerűen nem értem, mi elhatárolódni való van a cikkben, ha nem azt bánta meg utólag, hogy szóba állt ellenzéki újságírókkal, illetve egy ilyen lapban forgott a neve (egyébként abszolút pozitívan).

Az önszoborállításra én is felkaptam a fejem...

Szóval nem tudom, neked összességében Demeter mitől szimpatikus, de nekem - személyes ismeretség hiányában - egyáltalán nem szimpatikus.

A borai pedig jellemzően túlhájpoltak (az egyik fő felszopottja volt mindig a mainstream borsajtónak, amikor még volt olyan) és brutálisan túlárazottak a beltartalomhoz képest. Ő volt a vezéralakja a "tegyük a (korán szedett) furmintot kizárólag kóracélba mert attól lesz igazán elegáns", jellemzően szar és drága borokat eredményező tokaji irányzatnak is, ami azóta szerencsére besz*rt, és folyik tovább az útkeresés.

Előzmény: BZoltan (71272)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.05 0 0 71273

Amúgy ha már szóba került a Demeter Zoli akkor átnéztem az 2009/2010-ben általam is aláírt Borászok 12 pontját:

 

1. A szőlészet és borászat kiemelt mezőgazdasági ágazatként történő kezelése.

 

Negatív :( Semmi nem történt

 

2. A bor jövedéki- és termékdíj szabályozás jelenlegi formájának megszüntetése.

 

Ez sikerült.

 

3. A hegyközségi törvény és rendtartások újragondolása.

 

Nyoma sincs az előrelépésnek :(

 

4. A kutatás és az oktatás megújítása.

 

Ugyancsak semmi nem történt az elmúlt 10 év során

 

5. A mezőgazdasági alkalmi munkavállalás egyszerűsítése.

 

Ez megvan, csak éppen a munkavállalók tűntek el.

 

6. A forgalomba hozatali engedélyezés európai normákhoz igazítása.

 

Semmi változás ezen a téren nem történt.

 

7. A támogatások igénylésének egyszerűsítése.

Maradt minden úgy mint régen.

 

8. Kormányzati tanácsadó bortestület létrehozása.

 

Ez megvan. De minek?

 

9. Országos bormarketing kialakítása az árubor termelők felügyeletével.

 

Se kép, se hang ezen a fronton.

 

10. Szőlő- és bortermelő települések építészetének különleges felügyelete.

 

Még ötlet szinten sem létezik ilyen koncepció.

 

11. Saját készítésű párlat és pezsgő forgalmazási lehetőségének egyszerűsítése.

 

Ez úgy, ahogy, de megvan.

 

12. A borfogyasztás és gépjárművezetés viszonyának ésszerű szabályozása.

 

Semmi változás.

 

 

Vagyis a 12 pontból 4 teljesült. Négy olyan aminek sok súlya és jelentősége nincsen. 2009 és 2010 években nagy visszhangja volt ennek. Én akkor ezt részben a választások előtti politikai és közéleti figyelemnek tudtam be... aztán a választások után akkor csönd lett ezen 12 pont körül, hogy az fájt. Aztán azóta említés szinten sem beszél ezekről a pontokról senki.


Előzmény: Hepci (71271)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.05 0 0 71272

Én Tokaj városban utoljára vagy 5-6 éve voltam. Akkor én is megdöbbentem, hogy mennyire méltatlan állapotban van a város. Gondolom a Zolinak rosszul esett, hogy az újságíró ezt emelte ki.

 

Amúgy a cikk felütése egy kicsit kellemetlen. Ha hozzám bejelentkezik egy országos hetilap mondjuk 10 órára akkor én az előző nap kikészítem a poharakat, székeket, a gyerekek szednek virágot a kóstolóba és én  9-kor felhívom a vendégeket, hol tartanak, szükségük van-e segítségre. De ha erre nincsen időm és közbejön valami munka plusz túl korán jönnek a vendégek akkor is leültetem őket, adok nekik egy pohár belépő bort meg pár könyvet, albumot lapozgatni és megkérem őket, hogy várjanak fél órát. Annyit tud várni mindenki. De lehet, hogy a Zoli ezt csinálta, csak nem így írta meg az újságíró a cikket.

A címszerkesztés az online média egyik nagyon gázos pontja. Az újságíró megírja a cikket, leadja... a címszerkesztő pedig olyan címet és alcímet ad neki ami a legtöbb klikkelést hozza. Ez egy nagyon problémás gyakorlat. Konkértan hazudni szoktak ezek a címszerkesztők az esetek többségében. Ilyen miatt nekem volt vitám az Index-szel, a régi Origóval és más online tartalomszolgáltatóval. Aztán megtanultam, hogy ezek ilyenek és azóta óvatos vagyok.


Ami nekem a cikkben nem tetszett az viszont sajnos egyenes idézet a Zolitól:

"kezdeményeztem néhány éve a Tokaj Alapítványt, hogy segítségükre legyek az itteni embereknek a közösségformálás élményét megélni. Szobrokat, parkot hoztunk létre, ahol emléket állítottunk a négy tokaji Borászok borászának is."

 

Őőőő, izé... szóval az a közösségformálás élménye, hogy emlékművet állítanak konkrétan maguknak?

Ennél szerintem egyel beljebb vannak a Bodó Juditék akik Bodrogkersztúron gördeszka-pályát építettek a helyi kölyköknek és közösségi rendezvényeket szerveznek.

Szóval én meg is értem a Zolit meg nem is. Az újságírókat tudatosan és nagyon odafigyelve kell használni, de ha egy országos lap lehozza a birtok logóját és nevét akkor az mindenképpen nyereség.

Előzmény: Hepci (71271)
Hepci Creative Commons License 2019.11.04 0 1 71271

Mitől határolódott el?

Attól, hogy egyáltalán nyilatkozott a 168 Órának (és kb. felszopták a libsibolsik)?

Előzmény: BZoltan (71266)
Hepci Creative Commons License 2019.11.04 0 0 71270

Technokol (aldehides illó)? Hibás lehetett a palack.

Az enyémben semmi ilyesmi nem volt.

Előzmény: Törölt nick (71269)
Törölt nick Creative Commons License 2019.11.04 0 0 71269

Rápróbáltam a tippedre, de sajnos nem egyforma az ízlésünk. Nyitás után borzalmas alkohol meg technokol, szellőzés után már talán nem öntöm ki. Max harmadmárka, max három pont.

Asszem az elsőmárkáját is kihagyom az embernek, van arrafelé bőven más is.

Előzmény: Hepci (71194)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.04 0 0 71268

Figyeljük amennyire lehet. Még nem láttunk fertőzést.

Én azt hallottam, hogy ahol narancsolajjal és kénnel fújnak rendszeresen ott kevésbé jelenik meg mint ahol felszívódó szerekkel védekeznek.

Előzmény: Jocó0423 (71267)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.11.04 0 0 71267
BZoltan Creative Commons License 2019.11.03 0 0 71266

https://168ora.hu/itthon/tokaj-bor-tarsadalom-tortenelem-riport-176684

 

A Demeter Zoli utólag elhatárolódott a cikktől. Pedig szerintem egy jó cikk és igazat ír.

Jocó0423 Creative Commons License 2019.11.03 0 1 71265

A két szélén van csak rögzítve a biztonság kedvéért.

4-500 liter bort szoktunk a lányommal készíteni és lekell palackozni őket március környékén legkésőbb, ha nem fogynak el :)

A rozét már decemberben leszoktam az első hidegek után, így tartja jobban a frissességét.

 

Van idegen bor tároló is :)

 

És ezek a tartályok:

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (71264)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2019.11.03 -5 0 71264

Köszi, ez igen jól néz ki.

Stabilnak tűnik. Rögzítve van a falhoz is?

Jó sok borod van. És a kiürült palackoknak is lenne hely.

Előzmény: Jocó0423 (71263)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.11.03 0 1 71263

Én így oldottam meg. Saját gyártás :)

 

Előzmény: Toilet Duck Antilimescale (71262)
Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2019.11.03 -7 0 71262

Tulajdonképpen megismertük kinek mi az álláspontja. A xenofobiat nem itt fogjuk kigyogyitani. Szerintem láthatóvá vált hogy elmentünk a falig és innentől már a szemelyeskedes jönne, mint érvelési hiba. Szépen lassan térjünk vissza a topik témájához.

Szeretnék csináltatni egy barátommal bortarto állványt és kéne valami ötlet, hogy milyen legyen!

Jelenleg a szállítási kartonokban tarolom a zsákmányt.-;)

A neten nezegettem már képeket, de még egyelőre nem talaltam ertelmeset.

Stabil legyen,kb 50 palack minimum és valahogy kinezzen.

Ha van valakinek kep ilyesmiről akkor ossza már meg!

Előzmény: BZoltan (71261)
BZoltan Creative Commons License 2019.11.03 0 1 71261

Na.. de lezárom ezt a témát. Bocs az offolásért. A mentségem csak az, hogy nekem nem magyar a feleségem és így gyerekeim sem fajtiszták... és emiatt kurvára szar tud esni nekem ez a téma. 
Elnézést.

BZoltan Creative Commons License 2019.11.03 -1 1 71260

Nem vagyok én annyira toleráns :) A hülyeséget, agressziót, destrukciót, gyűlölködés nagyon nehezen tolerálom... de a hülyeséget viselem el a legnehezebben.

 

A 7-es busszal én 94-ben jártam melózni a Bosnyák térről átszállással a Déli mellé. Tényleg nem tegnap volt :) de azóta is szoktam tömeg-közlekedni néha Budapesten és az átlag magyarok higiéniás szintjéről lesújtó véleményem van.

Ahogy a Somlón is ahányszor felmegyek a kilátóhoz, annyiszor hozok le zsáknyi ganét a sok magyar turista után. De írtam már, hogy a hegyre járó (hordott) fajmagyar melósok mázsaszám dobálják szét a műanyag ganét a szőlőben.

A médiaviszonyok nem segítenek a tisztánlátásban, de ma Magyarországon minden ötödik nő erőszak áldozata és a nők 9%-a volt már szexuális erőszak áldozata. Vagyis a mi fajtiszta keresztény szabadságunkban nő százezrei élnek együtt ilyen sérelemmel.

 

Szóval én nagyon óvatos lennék bármilyen más nációról lesújtó véleményt mondani.

 
Persze lehet,hogy rosszul vagyok bekötve és örülnöm kéne, hogy a szőlőmet fajtiszta magyarok ganézzák össze és a lányaimat, nővéreimet, anyámat és nagyanyáimat és rendes magyarok erőszakolják meg és nem migráncsok :(

Előzmény: Jocó0423 (71259)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!