Nem mondtam, hogy Te csináltad. Nem mondtam, hogy a szervezők nem ismert vagy elismert arcok, biztosan azok :)
Szuper élmény lehet ez a rendezvény természetesen, biztosan jó geológusok, jó gasztrósok és jó bort készító borászatok lesznek ott. Aki elmegy jól érezheti magát és sok hasznos infót fog szerezni.
Bor esetén a talaj milyenségére hivatkozni vegyszeres mezőgazdaság mellett, kevés értelmet hordoz. Pl. gyomírtók, talaj mikrobiális életének pusztítása. A vegyszert nem használó birtokok így validálják a vegyszeres birtokokat. Akik mutogatják a köveiket és dűlős borokat készítenek. Összemosódnak a dolgok.
Miért tartottad fontosnak, h hány fős csapat van egy esemény mögött?
Villányból nálam: Lelovits, Ruppert, Streit-Zágonyi, Gere A. De pl. a Csányi Redy is egészen korrekt volt. (Ha szereted az oportót/oportó alapú cuvée-ket).
Korábban volt Heumann is, persze Wassmann. De utóbbi ára magas lett számomra. (Hummelben épp nemrég csalódtam.)
A Planina jó, a 2017-es Déli fényük jobb volt számomra, mint Szabó Zolié. Zolitól nekem a chardonnay-k jöttek be igazán.
A pécsit mostanában én is próbálgatom (Házler és Szabó Zoltán), hamarosan veszek mohácsit is (Planina).
Mit érdemes inni manapság Villányból szerinted? Nekem nagyon tetszett Wassmann 2013-as kékfrankosa és korábban Bakonyi Péter Makárja is, de egyik se az az árkategória, amit igazán szívesen vásárolok.
A "nagyokat" nem óhajtom támogatni, van zsetonjuk elég, némelyik még irritálóan unszimpatikus is.
Valahol rábeszéltek Ipacs Szabó egyik borára, nem tett rám különösebb benyomást.
Nem én csináltam a listát. Biztos van sok olyan mérce és szempont ami alapján bárki találhat akár egy ilyen névsorban is kivetnivalót vagy méltatlanul hiányzó nevet.
De mondom, ez nem egy borkóstoló rendezvény. Nem a mitiszol, nem a borjour, nem a borfesztivál és más boros rendezvények mintájára készül ez a buli. Ez azon régiók találkozója ahol a vulkanikusságnak meghatározó szerepe van. Három fő csapásvonal van. A geológia, gasztro és a bor. Ezek teljesen egyenrangú csapások.
De amúgy mondjad, milyen problémát látsz te ebben? Biztos van ami elkerülte a szervezők figyelmét. Amúgy egy 15 fős csapat van emögött a buli mögött. A legtöbbjük, ismert, elismert arc.
Nyilván több szála van a dolognak... és tulajdonképpen a fejemben valamelyest Villány (mint stílus és ár/érték arány) en bloc ment a levesbe - régóta eszembe se jut a borvidék, ha éppen vörösbort keresgélek...
Inkább minden egyszerre: ők is változtattak, mások is és te is változtál. Így ők már kevésbé kiemelkedőek a mezőnyből, te pedig éppen más ízvilágot kedvelsz már.
Középkategóriáig ár/értékben is jók, felette sokat romlik ez a mutató. Nekem nem jut eszembe a Duennium vagy más prémium boruk, ha a 20-25EUR feletti kategóriából választanék.
Vannak olyan jó dolgok amiket erőltetni kell hogy beinduljanak.
A vulkanikus bor mint téma egy érdekes dolog. Értelem szerűen senki nem tudna olyan ízben, illatban tetten érhető jegyeket amik a vulkanikus talajon termett borok egyedi sajátossága lenne.
Ugyanakkor a Kárpát medence vulkanizmusa egyedülálló és erre lehet építeni. A borvidékeink, termőhelyeink bő többsége vulkanikus aktivitás révén alakult ki. A vulkanizmust valamilyen formában majdnem minden borvidékünkön a helyi sztori részeként emlegetik.
A kárpát-medencei vulkanizmusnak köszönhetjük a fürdőkultúrát, termálvizeinket és az ország arculatának jelentős részét.
Mondjon bárki ennél jobbat.
Évek óta pörög a sok minisztériumi csinovnyik és a sok túlfizetett marketing tanácsadó, hogy kitalálják a magyar bor közös nevezőjét.
Itt van, tessék.. ingyen és bérmentve. Ki van találva: Go Volcanic
A teljes lista nincsen kéznél, de hamarosan az is publikus lesz.
Amire fejből emlékszem még nyár közepéről az a Disznókő, 2HA, Sandahl, Fekete (Bélabá), Levente,Karner, Balla Géza, Tornai, PincészetHomonna, Csetvei, Sabar ja és SAP. De lesznek olasz, francia vulkanikus borvidékekről is.
Határozottan nem monstre seregszemle lesz, nem is olyan lesz a formátum mint a megszokott kóstolókon. Sokkal inkább egy interaktív rendezvény lesz, aminek a bor csak az egyik track-je, a gasztró és a geológia ugyanilyen hangsúlyosak lesznek.
Régebben, mármint annyira sokkal azelőtt, hogy te elkezdtél volna bloggolni volt pár csörtém bloggerekkel abban a témában, hogy ugye a bortermelő legyen alázatos és fogadja el a kritikát, de a blopgposzt-termelő munkásságát azt azért valahogy mégsem illik kritizálni. Ennek a kettős mércének a felemlegetése erősen csökkentette bizonyos borokra adott átlagpontszámot akkoriban :D Na, de ez a múlt.
A lényeg...
Egyrészt én teljesen és arccal, névvel mindennel vállalva mondom, hogy szerintem az "egyveleg" posztok nem jók. Az üzenet amit az ilyen egyvelegposztok küldenek nem jó. Nem nagyobb meló azokat 5-6 posztnak időzíteni.
Hepci is mondta én is mondom, hogy az ízek, szagok enciklopédikus felsorolása nem szerencsés. A legtöbb olvasónak semmilyen érdemi tartalmat nem adnak az ilyen felsorolások. Magadnak amolyan emlék-frissítő triggernek lehet, hogy jó, de blog posztba nem.
Amúgy meg nyilván nagy respekt, hogy szinte egyedül tartod még a frontot. Azért meg külön elismerés, hogy ide benéztél :)
Olyan sherry jellegű kicsit ijesztő színe van, de a bor tökéletesen jó formában van. Mindenféle finom barackot és fűszereket érzek benne, végtelen hosszú a lecsengése, erős 7 pont
Egyébként megittam egy SAP 2009-es Hársat is, amiben nyilván kevesebb cukor volt, mégis elsőre picit zavart, aztán meg egyáltalán nem, Aranysárga színű. Sok sárgabarck és egy kis méz. Kiváló bor. erős 6 pont
Nekem vhofy pont az a Vylyan 2009-es Gombás tette hiteltelenné a kostolók leírását és a lelkendezést a magyar pinokról. És pont Furminfan pontozós listája tette helyre, ja lehet, hoyg egy gyengécske 5 pontot megér, de nem hagyott elégedettséget bennem...
Minden marketingötlet némileg erőltetett, valahogy ki kell tűnni a tömegből, ez erőfeszítést kíván a marketinges részéről... És ez nem olyan rossz, szerintem, például a homoki boroknak is lehetne ilyen rendezvény, lehet a borok közt különbséget tenni termőhelyi jellegük alapján. És mivel a termőhelyi jelleg - kis erőltetéssel :) - ezeknél azonos, érdekes összehasonlításokat lehet tenni. Jó rendezvény ez.