Vannak olyan jó dolgok amiket erőltetni kell hogy beinduljanak.
A vulkanikus bor mint téma egy érdekes dolog. Értelem szerűen senki nem tudna olyan ízben, illatban tetten érhető jegyeket amik a vulkanikus talajon termett borok egyedi sajátossága lenne.
Ugyanakkor a Kárpát medence vulkanizmusa egyedülálló és erre lehet építeni. A borvidékeink, termőhelyeink bő többsége vulkanikus aktivitás révén alakult ki. A vulkanizmust valamilyen formában majdnem minden borvidékünkön a helyi sztori részeként emlegetik.
A kárpát-medencei vulkanizmusnak köszönhetjük a fürdőkultúrát, termálvizeinket és az ország arculatának jelentős részét.
Mondjon bárki ennél jobbat.
Évek óta pörög a sok minisztériumi csinovnyik és a sok túlfizetett marketing tanácsadó, hogy kitalálják a magyar bor közös nevezőjét.
Itt van, tessék.. ingyen és bérmentve. Ki van találva: Go Volcanic
A teljes lista nincsen kéznél, de hamarosan az is publikus lesz.
Amire fejből emlékszem még nyár közepéről az a Disznókő, 2HA, Sandahl, Fekete (Bélabá), Levente,Karner, Balla Géza, Tornai, PincészetHomonna, Csetvei, Sabar ja és SAP. De lesznek olasz, francia vulkanikus borvidékekről is.
Határozottan nem monstre seregszemle lesz, nem is olyan lesz a formátum mint a megszokott kóstolókon. Sokkal inkább egy interaktív rendezvény lesz, aminek a bor csak az egyik track-je, a gasztró és a geológia ugyanilyen hangsúlyosak lesznek.
Régebben, mármint annyira sokkal azelőtt, hogy te elkezdtél volna bloggolni volt pár csörtém bloggerekkel abban a témában, hogy ugye a bortermelő legyen alázatos és fogadja el a kritikát, de a blopgposzt-termelő munkásságát azt azért valahogy mégsem illik kritizálni. Ennek a kettős mércének a felemlegetése erősen csökkentette bizonyos borokra adott átlagpontszámot akkoriban :D Na, de ez a múlt.
A lényeg...
Egyrészt én teljesen és arccal, névvel mindennel vállalva mondom, hogy szerintem az "egyveleg" posztok nem jók. Az üzenet amit az ilyen egyvelegposztok küldenek nem jó. Nem nagyobb meló azokat 5-6 posztnak időzíteni.
Hepci is mondta én is mondom, hogy az ízek, szagok enciklopédikus felsorolása nem szerencsés. A legtöbb olvasónak semmilyen érdemi tartalmat nem adnak az ilyen felsorolások. Magadnak amolyan emlék-frissítő triggernek lehet, hogy jó, de blog posztba nem.
Amúgy meg nyilván nagy respekt, hogy szinte egyedül tartod még a frontot. Azért meg külön elismerés, hogy ide benéztél :)
Olyan sherry jellegű kicsit ijesztő színe van, de a bor tökéletesen jó formában van. Mindenféle finom barackot és fűszereket érzek benne, végtelen hosszú a lecsengése, erős 7 pont
Egyébként megittam egy SAP 2009-es Hársat is, amiben nyilván kevesebb cukor volt, mégis elsőre picit zavart, aztán meg egyáltalán nem, Aranysárga színű. Sok sárgabarck és egy kis méz. Kiváló bor. erős 6 pont
Nekem vhofy pont az a Vylyan 2009-es Gombás tette hiteltelenné a kostolók leírását és a lelkendezést a magyar pinokról. És pont Furminfan pontozós listája tette helyre, ja lehet, hoyg egy gyengécske 5 pontot megér, de nem hagyott elégedettséget bennem...
Minden marketingötlet némileg erőltetett, valahogy ki kell tűnni a tömegből, ez erőfeszítést kíván a marketinges részéről... És ez nem olyan rossz, szerintem, például a homoki boroknak is lehetne ilyen rendezvény, lehet a borok közt különbséget tenni termőhelyi jellegük alapján. És mivel a termőhelyi jelleg - kis erőltetéssel :) - ezeknél azonos, érdekes összehasonlításokat lehet tenni. Jó rendezvény ez.
kissé olyan erőltetett marketingötlet ez a vulkanikus tematika a borok kapcsán szvsz.
ha egy szóölőtöke gyökere elég mélyre megy akkor előbb utóbb mindig találhat vulkanikus eredetű kőzetet, bár lehet hogy a geológusok majd jól megcáfolnak:)
Én inkább a savak (= frissesség??), mint az ízt befolyásoló elemek egyikének kiemelését tartom gondnak. A vékonyság szerintem ennek egy tünete: így sikerült ezt a célt éppen abszolválni.
Ez a borvékonyítási trend egyidős a borral. Mindig is voltak akiknek az volt az érdeke, hogy egy bor az legyen könnyed, jól vedelhető, gyorsan és olcsón megtermelhető. Minden más magyarázat a struktúráról, meg savszerkezetről és eleganciáról meg egyensúlyról csak ócska melléduma, szánalmas kamu.
Sokkal biztonságosabb, olcsóbb megtermelni egy vékony bort mint egy testeset. A kocsmákban, borbárokban, éttermekben sokkal többet el lehet adni a vékony és könnyed borból.
Sosem felejtem el az örök vitámat a Takács Lajossal aki mondogatta, hogy hát ő olyan bort akar amiből egy ültő helyében meg tud inni egy palackkal. Én meg mondtam neki, hogy nekem meg van három gyerekem akik az esetek 50%-ban bizony az én felelősségem ezért nekem az a célom, hogy egy pohár bort elkortyolgassak nyugisan, akár fél órán át. Ahogy arra is emlékszem, hogy Györgykovács Imre mondta nekem személyesen valamikor 2006 környékén az első Somlói Tavasz fesztiválon, hogy hát ő is szívesen csinálna, combos, testes borokat csak hát ugye meg is kell élni valamiből, mert akkora területen mint ami neki van nagyon kockázatos dolog testes borokat készíteni.
Persze, kellenek karcsúbb borok is, mert néha jól esik olyant is inni. Szükség van erre a műfajra is. Nem lehet a hétköznapok olcsó borát vastagon megcsinálni. Egyszerűen nem lehet. Mi is csinálunk hétköznapi ivóbort, keveset és jellemzően magunknak meg a törzsfogyasztóknak.
De ugye a vékonyboros vonalat biztonsági játékból és a magasabb megtérülésért toló termelők nagyon-nagyon szeretnék ha a vékony szaruk mégiscsak a prémium kategóriában utazna. Ezzel küzdenek is rendesen és nem is teljesen sikertelenül. A szopórollerre persze akkor ugranak fel, ha ugyanabban a vékony kategóriában jön egy külföldi bor aki olcsóbb és finomabb is.