Keresés

Részletes keresés

kifli Creative Commons License 2019.09.17 0 0 70039

 jártam működö vulkánon, sőt mozgó vörös lávafolyamot is láttam kb 2 méterről, úgyhogy érdekel a rendezvény:)

 

 

Előzmény: BZoltan (70036)
lazaridi Creative Commons License 2019.09.17 0 0 70038

Úgy emlékszem olyan Villányias volt. Ebből a műfajból szvsz jobb a Luka Enikő és talán fele annyba kerül.

De Magyarországon szerintem ha PN, akkor Szentesi Jóska.

Előzmény: Hepci (70034)
lazaridi Creative Commons License 2019.09.17 0 0 70037

Köszi. jelentkezem. A Konkoly-Thegen dolgozom a XII. kerületben. Oda járok minden nap Fótról...

Előzmény: Hepci (70033)
BZoltan Creative Commons License 2019.09.17 0 0 70036

Vannak olyan jó dolgok amiket erőltetni kell hogy beinduljanak.

 

A vulkanikus bor mint téma egy érdekes dolog. Értelem szerűen senki nem tudna olyan ízben, illatban tetten érhető jegyeket amik a vulkanikus talajon termett borok egyedi sajátossága lenne.

 

Ugyanakkor a Kárpát medence vulkanizmusa egyedülálló és erre lehet építeni. A borvidékeink, termőhelyeink bő többsége vulkanikus aktivitás révén alakult ki. A vulkanizmust valamilyen formában majdnem minden borvidékünkön a helyi sztori részeként emlegetik.

 

A kárpát-medencei vulkanizmusnak köszönhetjük a fürdőkultúrát, termálvizeinket és az ország arculatának jelentős részét.

 

Mondjon bárki ennél jobbat. 

 

Évek óta pörög a sok minisztériumi csinovnyik és a sok túlfizetett marketing tanácsadó, hogy kitalálják a magyar bor közös nevezőjét.

 

Itt van, tessék.. ingyen és bérmentve. Ki van találva: Go Volcanic

Előzmény: kifli (70023)
BZoltan Creative Commons License 2019.09.17 0 0 70035

A teljes lista nincsen kéznél, de hamarosan az is publikus lesz.

Amire fejből emlékszem még nyár közepéről az a Disznókő, 2HA, Sandahl, Fekete (Bélabá), Levente, Karner, Balla Géza, Tornai, Pincészet Homonna, Csetvei, Sabar ja és SAP. De lesznek olasz, francia vulkanikus borvidékekről is.

Határozottan nem monstre seregszemle lesz, nem is olyan lesz a formátum mint a megszokott kóstolókon. Sokkal inkább egy interaktív rendezvény lesz, aminek a bor csak az egyik track-je, a gasztró és a geológia ugyanilyen hangsúlyosak lesznek.

Előzmény: lazaridi (70026)
Hepci Creative Commons License 2019.09.17 0 0 70034

No, és milyen a Gombás, villányiasan pinós (sötét-koncentrált) vagy univerzálisan pinós (könnyed-elegáns)?

Hozzáteszem szerintem a Vylyan borai nagyságrenddel jobbak voltak 10-15 évvel ezelőtt (vagy csak a mezőny volt gyengébb).

Előzmény: lazaridi (70030)
Hepci Creative Commons License 2019.09.17 0 0 70033

Persze, épp most hoztam egy újabb kartont, miután találkoztam a szekszárdi szüreti fesztiválon Jóskabácsival és Bajnárral.

20-9880587 vagy info@interfruit.hu

Farkasréten lakom, de sokat mászkálok, többnyire Budán - hívj, aztán egyeztetünk.

Előzmény: lazaridi (70031)
BZoltan Creative Commons License 2019.09.17 0 0 70032

Respekt :) 

 

Régebben, mármint annyira sokkal azelőtt, hogy te elkezdtél volna bloggolni volt pár csörtém bloggerekkel abban a témában, hogy ugye a bortermelő legyen alázatos és fogadja el a kritikát, de a blopgposzt-termelő munkásságát azt azért valahogy mégsem illik kritizálni. Ennek a kettős mércének a felemlegetése erősen csökkentette bizonyos borokra adott átlagpontszámot akkoriban :D Na, de ez a múlt.

A lényeg...

 

Egyrészt én teljesen és arccal, névvel mindennel vállalva mondom, hogy szerintem az "egyveleg" posztok nem jók. Az üzenet amit az ilyen egyvelegposztok küldenek nem jó. Nem nagyobb meló azokat 5-6 posztnak időzíteni.

 

Hepci is mondta én is mondom, hogy az ízek, szagok enciklopédikus felsorolása nem szerencsés. A legtöbb olvasónak semmilyen érdemi tartalmat nem adnak az ilyen felsorolások. Magadnak amolyan emlék-frissítő triggernek lehet, hogy jó, de blog posztba nem.

 

Amúgy meg nyilván nagy respekt, hogy szinte egyedül tartod még a frontot. Azért meg külön elismerés, hogy ide benéztél :)

Előzmény: furmintfan (70017)
lazaridi Creative Commons License 2019.09.17 0 0 70031

Nekem tudnál szerezni egy palackot abból a Házler PN-ből?

Előzmény: Hepci (69992)
lazaridi Creative Commons License 2019.09.17 0 0 70030

Bocsi így utólag a Gombástól, most a kérdésedre megnéztem és megtaláltam, azt irtam fel róla, hogy nem is rossz, csak drága...

Előzmény: Hepci (70029)
Hepci Creative Commons License 2019.09.17 0 0 70029

Milyen ez a 2009-es Vylyan Gombás? Szét van már esve?

Volt itt egy - azóta eltűnt - hozzászóló, aki évekkel ezelőtt nagyon lelkesedett érte.

Hozzáteszem, még mindig lehet kapni, van pl. az általam párszor említett delikátüzletben.

Jó sok pénzért (10000 körül), szóval nem kívántam beruházni rá.

Előzmény: lazaridi (70027)
lazaridi Creative Commons License 2019.09.17 0 0 70028

Na ha már "vastag" bor:

SAP Furmint 2007, édes a bor és 15-ös az alkohol

Olyan sherry jellegű kicsit ijesztő színe van, de a bor tökéletesen jó formában van. Mindenféle finom barackot és fűszereket érzek benne, végtelen hosszú a lecsengése, erős 7 pont

 

Egyébként megittam egy SAP 2009-es Hársat is, amiben nyilván kevesebb cukor volt, mégis elsőre picit zavart, aztán meg egyáltalán nem, Aranysárga színű. Sok sárgabarck és egy kis méz. Kiváló bor. erős 6 pont

lazaridi Creative Commons License 2019.09.17 0 0 70027

Nekem vhofy pont az a Vylyan 2009-es Gombás tette hiteltelenné a kostolók leírását és a lelkendezést a magyar pinokról. És pont Furminfan pontozós listája tette helyre, ja lehet, hoyg egy gyengécske 5 pontot megér, de nem hagyott elégedettséget bennem...

Előzmény: Hatvani Szabolcs (69995)
lazaridi Creative Commons License 2019.09.17 0 0 70026

És meg lehet tudni valamit a kiállítókról?

Kiket/miket lehet kóstolni a világ 30 vulkanikus hegyvidékéről?

Egy-egy hangzatos cím mit takar? Nekem nem sikerült kiderítenem...

 

Előzmény: BZoltan (70015)
Törölt nick Creative Commons License 2019.09.17 0 0 70025

Minden marketingötlet némileg erőltetett, valahogy ki kell tűnni a tömegből, ez erőfeszítést kíván a marketinges részéről... És ez nem olyan rossz, szerintem, például a homoki boroknak is lehetne ilyen rendezvény, lehet a borok közt különbséget tenni termőhelyi jellegük alapján. És mivel a termőhelyi jelleg - kis erőltetéssel :) - ezeknél azonos, érdekes összehasonlításokat lehet tenni. Jó rendezvény ez.

 

Előzmény: kifli (70023)
dezso Creative Commons License 2019.09.17 0 0 70024

Nem lehet, hanem biztos.

Előzmény: kifli (70023)
kifli Creative Commons License 2019.09.17 0 0 70023

kissé olyan erőltetett marketingötlet ez a vulkanikus tematika a borok kapcsán szvsz.

 

ha egy szóölőtöke gyökere elég mélyre megy akkor előbb utóbb mindig találhat vulkanikus eredetű kőzetet, bár lehet hogy a geológusok majd jól megcáfolnak:)

Előzmény: Jocó0423 (70021)
kifli Creative Commons License 2019.09.17 0 0 70022

elsőre ez jutott az eszembe, parrdon.

Előzmény: Törölt nick (70020)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.09.17 0 0 70021

Csak sok a geológus és kevésnek tűnik a borász :))

Előzmény: kifli (70019)
Törölt nick Creative Commons License 2019.09.17 0 0 70020

Akkor minek fikázod? :)

Előzmény: kifli (70019)
kifli Creative Commons License 2019.09.17 0 0 70019

Egyébként ez a govolkanik rendezvény érdekesnek tűnik.

Toilet Duck Antilimescale Creative Commons License 2019.09.17 -4 0 70018

Csak kostoljatok és írjatok!

Én örömmel olvasom, van ami jobban érdekel van ami kevésbé.

Örülök, hogy irtok.

Előzmény: furmintfan (70017)
furmintfan Creative Commons License 2019.09.17 -1 0 70017

Tessék, benéztem. :)

"végül is azt ír egy blogger, amit csak akar, az olvasók meg elolvassák és/vagy elhiszik, ha kedvük úgy tartja"

A témát meg ezzel túl is tárgyaltuk. ;)

Előzmény: Hepci (70007)
kifli Creative Commons License 2019.09.17 0 0 70016

találkozzunk a maritszigeti vulkán tetején!

 

hitekességből 5s:D

Előzmény: BZoltan (70015)
BZoltan Creative Commons License 2019.09.16 0 0 70015

Amúgy az évezred boros rendezvénye: https://2019.govolcanic.com/

BZoltan Creative Commons License 2019.09.16 0 0 70014

Hát, ha tápértéke nincsen a bornak akkor nagyon más nem marad mint a savakkal való játék.

 

A sav amúgy nem rossz dolog jó étvágygerjesztő, ezért a vendéglátásban hálásak érte.

Előzmény: loading (70013)
loading Creative Commons License 2019.09.16 0 0 70013

Én inkább a savak (= frissesség??), mint az ízt befolyásoló elemek egyikének kiemelését tartom gondnak. A vékonyság szerintem ennek egy tünete: így sikerült ezt a célt éppen abszolválni.

Előzmény: BZoltan (70011)
BZoltan Creative Commons License 2019.09.16 0 0 70012

A csomagolóanyag az hipergáz. De ha komoposztálható anyagból  lenne akkor tízpontos lenne :)

Előzmény: dezso (70009)
BZoltan Creative Commons License 2019.09.16 0 0 70011

Ez a borvékonyítási trend egyidős a borral. Mindig is voltak akiknek az volt az érdeke, hogy egy bor az legyen könnyed, jól vedelhető, gyorsan és olcsón megtermelhető. Minden más magyarázat a struktúráról, meg savszerkezetről és eleganciáról meg egyensúlyról csak ócska melléduma, szánalmas kamu.

 

Sokkal biztonságosabb, olcsóbb megtermelni egy vékony bort mint egy testeset. A kocsmákban, borbárokban, éttermekben sokkal többet el lehet adni a vékony és könnyed borból.

 

Sosem felejtem el az örök vitámat a Takács Lajossal aki mondogatta, hogy hát ő olyan bort akar amiből egy ültő helyében meg tud inni egy palackkal. Én meg mondtam neki, hogy nekem meg van három gyerekem akik az esetek 50%-ban bizony az én felelősségem ezért nekem az a célom, hogy egy pohár bort elkortyolgassak nyugisan, akár fél órán át. Ahogy arra is emlékszem, hogy Györgykovács Imre mondta nekem személyesen valamikor 2006 környékén az első Somlói Tavasz fesztiválon, hogy hát ő is szívesen csinálna, combos, testes borokat csak hát ugye meg is kell élni valamiből, mert akkora területen mint ami neki van nagyon kockázatos dolog testes borokat készíteni.

Persze, kellenek karcsúbb borok is,  mert néha jól esik olyant is inni. Szükség van erre a műfajra is. Nem lehet a hétköznapok olcsó borát vastagon megcsinálni. Egyszerűen nem lehet. Mi is csinálunk hétköznapi ivóbort, keveset és jellemzően magunknak meg a törzsfogyasztóknak.

 

 

De ugye a vékonyboros vonalat biztonsági játékból és a magasabb megtérülésért toló termelők nagyon-nagyon szeretnék ha a vékony szaruk mégiscsak a prémium kategóriában utazna.  Ezzel küzdenek is rendesen és nem is teljesen sikertelenül. A szopórollerre persze akkor ugranak fel, ha ugyanabban a vékony kategóriában jön egy külföldi bor aki olcsóbb és finomabb is.

Előzmény: loading (70008)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.09.16 0 0 70010

Ez nagyon komoly :)

Előzmény: dezso (70009)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!