Gondolom, az lehetett az alapvető probléma, hogy a halászlében nem volt mangalicazsír, na meg azt a fránya pirospaprikát sem aznap reggel őrölték és nem ferraris gyorsfutár hozta...:)
Azt nem hiszem, ahol az elvitelest ennyire laposra kiverik, ott kiverik a helyben felszolgáltat is. De nekem a Buja Disznók rántott húsa sem jött be egyáltalán és azt is sokan szeretik.
Nem féltem ezt a vendéglőt egyáltalán, az építkezésnek lassan vége, így sok turistának útba esik majd és a Pénzügyminisztériumnak is lesznek éhes hivatalnokai. (NB hogy az egy mekkora förtelmes giccs lett...) De én továbbra is a kisebb átmérőjű és szabálytalan vastagságú, mindazonáltal legvékonyabb részén is legalább 2 cm-es rántott combfiléket fogom keresni, azok őrzik a zamatot.
Mi havonta kb. egyszer megyünk oda. Vittem már mást is a szokásos ebédtárson kívűl oda, annak is nagyon izlett. Szerintem a rántott akármi olyan étel, hogy akkor jó, mikor frissen kisül. Becsomagolva és szállítva már nem az igazi. A Hollóban a csirkecomb nagy és finom, a pommes frittes is remek, ami ritkaság Budapesten, sőt a káposzta salátájuk is figyelemre méltó. Mindamellett egyáltalán nem dárgák, a kiszolgálás figyelmes és gyors.
A múltkori maradék elhozásnál egy voltos zacskót kaptam. Kérdeztem is, hogy csinálják? Nemigen, mert a futárok pontatlanok, meg egyébként is. Szerintük se igazi már a kaja, ha becsomagolják.
Nemrég, egy szombaton kifutottam az időből a többi házimunka miatt és rendelni kellett a kaját, eszembe jutott a Fekete Holló. Az én ízlésem szerint (és természetesen Boszorkának minden joga megvan ettől eltérő saját ízléshez!) egyáltalán nem volt jó a főztjük. Az igaz, hogy a rántott cs.-combfilé adagja elég volt két embernek is, de annyira ki volt lapítva, hogy nem maradt semmi csirkecomb- vagy akár csak húsíze, kizárólag a prézli ízét lehetett érezni.
Köretnek krumplifőzeléket kértünk, mert tartottunk tőle, hogy a sült már nem lesz finom, mire ideér. (Valójában 20 perc alatt itt volt minden, még melegen.) Az a modern dekonstruált fajta volt, nagyon kevés krumplidarabka rengeteg híg rántásban úszva, mint egy rossz krémleves. (Mert jó krémleveshez azért több hozzávaló meg erősebb fűszerezés kell.) És kértünk még babgulyást, az nem volt rossz de jó se, teljesen középszerű. Ebből is, meg csirkecombfiléből is sokszor ettem a városban sokkal jobbat, ráadásul olcsóbban.
Stimmol, valóban úgy érzi a vendégek zöme, hogy duplán fizet. Ezt a problémát könnyen lehetne kezelni úgy is, hogy az étlapon feltüntetett árakból tud a vendéglátó elszámolni 12% szervízdíjat, ami a NAV felé történő elszámolásban/bevallásokban jelenik meg. BTW: A borravaló kérdése is messze túlbonyolított. Kezdjük azzal, hogy van olyan szolgáltató -Festipay- amelyik a borravaló 20%-át eleve lenyeli. Aztán, ha cash-ben adod oda és elkülönítve gyűjtik, akkor nem adóköteles, ezzel szemben, ha bekerül a pénztárgépbe vagy a a cég bankszámlájára, akkor már adóköteles, most épp az a "nagyszerű" terv, hogy a bankkártyás fizetésnél közvetlenül a felszolgáló számlájára kerüljön a borravaló, ami egy csomó újabb problémát kreál.
A szokásos túlbonyolítás, miközben az NTAK-on amúgy is minden látszik, közben pedig mindenki diszkomfortosan érzi magát. A szomorú helyzet pedig az, hogy a "gasztroforradalom" és a szektor fejlődésének eredményeit úgy 80-90%-ban elfújta az elmúlt bő 4 év, óriási visszaesés van az általános minőségben, miközben az árszínvonal jelentősen megnőtt. Anélkül, hogy panaszkodni akarnék, érintettként pontosan tudom, hogy vért kell izzadni, ha valaki tartani akarja a megszokott minőséget, miközben azt folyamatosan javítani kellene.
Na de remélhetőleg majd itt is egyre több olyan helyről olvashatunk megint, ahova tényleg érdemes vacsorázni menni. :-)
Írtam is előtte, hogy a vendéget/fogyasztót nem kell, hogy érdekelje a különféle adózási és egyéb háttér. Legyen egyértelmű az étlapon, hogy mi mennyi.
Ahogy beetee21 órája is írta, gyakorlatilag keresgélni kell az étlapon, hogy hol van leírva a szervizdíjról szóló passzus. Ha egyáltalán. Benne van/nincs benne/mennyi.
Félre ne értsetek, nem a 12% vág földhöz (ha utólag még rászámolnak), de szeretem az egyértelmű információkat.
Értem a levezetésedet, de ismét csak a fentieket tudom ismételni.
Érdemes észre venni, hogy a teljes bevétel mekkora hányadát viszi el az állam,
De ne hárítsák már a vendégre az alkalmazottak szociális jóllétét! :)) Tudom, a borravaló régesrégi hagyomány, nem fog eltűnni.
Az is érdekes tapasztalat volt - már nem emlékszem, melyik étteremben - hogy fizetéskor jön a pincér srác a kütyüvel, mondja, hogy mennyi. És hozzáteszi, hogy "nyomhatom a borravaló gombot?" Ööööö.... Be van programozva ismét csak ismeretlen % borravalóként? Ha már borravaló, hadd döntse el a vendég, hogy felkerekíti a végösszeget, vagy hány %-ot ad.
Bocsánat a kirohanásért, de hiába nem a borravaló helyett van a szervizdíj, mégis úgy érzi az ember, hogy duplán fizet a plusz(???) szolgáltatásért / kedvességért.
koszi a reszletes levezetes. sajnos sokan osszekeverik a szervizdijat a borravaloval. ez utobbi lehet akar mindenfele mentes is, hiszen ki valja be? amig a szervizdij elvileg kizarolag a dolgozok juttatasara hasznalhato.
A szervízdíjat is fel kell tüntetni, külön-külön lebontva az ÁFA-kulcsok szerint. Na most, egy lakossági villamosenergia számlán is van lakossági díj, elosztói forgalmi díj, elosztói alapdíj, átviteli díj. Megszokott dolog, jogszabályi előírás, nem is reklamál senki mégsem.
A szervízdíj tartalmaz ÁFA-t, fizetni kell utána 18,5% TB-járulékot, vagyis ez nem borravaló. Elég nagy baj, hogy ezt gyakran a vendéglátásban dolgozók maguk sem értik. Az egyszerűség kedvéért: Legyen egy 20 ezres számla.
1. eset: Borravaló van csak, a vendég ad amennyit ad -külföldieknél gyakori a nulla borravaló-, ezt is bontsuk 2 részre:
1.a Nulla a borravaló. Ebben az esetben a dolgozók fizetését teljes egészében a bruttó összegből kell fizetni. Legyen a 20 ezer fele helyben fogyasztott étel, a többi alkoholos ital. Az alapanyag költség legyen 40%. Akkor a maradék 12 ezer forintból van fizetendő ÁFA 16%+Hipa 2%+turizmusfejlesztési járulék 2,5% , vagyis befizetsz 2200 forintot az államnak. Maradt működési öltségekre és fizetésre az adott számlából 9800 forintod. Ennek a 60%-a legyen bérköltség, vagyis 5880 forint szuperbruttó, 3460 forint nettó. Az államnak így fizetsz 2200+2420=4620 forintot.
1.b 10% a borravaló. Marad az eredeti matek, de hozzájön 2000 forint nettó - a borravaló nem áfás és főszabályként nem terheli más adó- és járulékteher sem. A bér így 5460 forint nettó, miközben az állami bevétel koppra annyi, mint az 1.a esetben.
2., 10% szervízdíj terheli pluszban a számlát. 14 ezer forint bruttót 12+2 ezer- terhel ÁFA, 12 ezret Hipa+turizmusfejlesztési ez 1960+240+300 forint, vagyis 2500. Maradt 11500 forint, amiből a működési költség és nyereség továbbra is 4800 forint, vagyis bérre szuperbruttóként marad 6700 forintod, aminek egy része kedvezményesen a másik a szokásos módon adózik. Így keletkezik 3460+1455=4915 forint nettó jövedelem, miközben az állam bevétele 4620+545=5165 forintra nőtt.
Érdemes észre venni, hogy a teljes bevétel mekkora hányadát viszi el az állam, ha pedig az alapanyaggal csökkentett bevételre vetítünk. ott már különösen "szép" arány adódik. Na most, lehet játszani az arányokkal, de szépen látszik, hogy az egyszeri vendéglátós valójában a borravalóval járna jól, a szervízdíjban az a jó, hogy nem kutya vacsorája, de egy adóterhet növelő, nettó jövedelmet valamelyest növelő, de a borravalót csökkentő tétel, amelyikből a sarcot maga az állam veszi le. Felmerülhet a kérdés, hogy OK, de miért nincs benne minden is a számla összegében eleve, miért nem 22 ezer a számla minden faxni nélkül. Azért, mert így a nettó jövedelem 1014+3460 forint lenne, vagyis 4474 forint. Hogy teljesen világos legyen: Ha 10%-kal megemeled az áraidat, miközben az alapanyag költséged nem nőtt, ezt a többletet bérfejlesztésre fordítanád, akkor ebből a 10%-ból -az adott esetben 2000 forintból- az állam visz el kb. 5%-ot, azaz ezer forintot.
Nem a vendéglős jár jól ezzel. Lehetséges, hogy így gyorsban nem volt elég precíz a levezetés, tévedhettem valahol, de a számok nagyjából stimmelnek.
Ha nem számolod el repinek a fogyasztás a cégedben, akkor a kutyát nem érdekli, mennyi az ÁFA.
A bruttó a nettó.
Ha meg repi, akkor is max a könyvelő foglalkozik ezzel.
Az viszont, hogy az étlapon keresni kell, hogy oda van-e írva, hogy van szervízdíj, és az mennyi, az valóban lehet megtévesztő.
Mert én még nem láttam olyan étlapot, ahol egy sorban megjelenik, hogy pl hasábburgonya 1000 Ft ÁFÁ-val+ 15% szervizdíj, azaz 1150 Ft.
Pedig a privát étteremlátogató ezt fizeti ki.
Tényleg.. van arra valami szabály, hogy hogy kell megjelennie az étlapon a szervízdíjnak? Egy helyen? Minden lap alján? Minimum hányas betűmérettel...stb... vagy csak, hogy legyen? láttam már sok csodát.
A tapasztalatok szerint ezzel a lehetőséggel a szolgáltatók egy része vissza is élt, a szervizdíjat nem kell feltüntetni például az étlapon az egyes ételek áraiban, elég azt csak az étlap alján – világított rá Molnár. Emiatt a ténylegesnél alacsonyabb árakkal tudják rávenni a nem tudatos vásárlókat a nagyobb költésre, akik csak a számla kézhez vételekor tudják meg, hogy ténylegesen mennyibe is került például a vacsora a felszolgálási díjjal együtt.
Ismerem a szabályozást nagyjából, meg a különféle magyarázatokat (magyarázkodásokat) de még mindig nem értem, hogy nekem mint fogyasztónak mi közöm ahhoz, hogy a NAV felé milyen részletezésben számolnak el?
A boltokban se úgy írják ki az árakat, hogy bocicsoki 200 ft + 20 ft kipakolási díj. :)))
nem olvastam el, de tudtommal a szervizdij kotelezoen szetoztando a dolgozok kozott, es valami kedvezobb adozasi formaba esik, mint a fizetes. ezert is kell kulon feltuntetni, hogy a nav fele elszamolhato legyen. vagy valami ilyesmi. kerem, kapcsojja ki.
Ilyen lista szinte kéthetente megjelenik, legutóbb például a sült hagymás disznóvér rémlik az első háromban, most az rajta sincs a listán, ezek szerint azóta megkedvelték....
Nem tudom, ilyen lista vajon más nemzetek ételeiből is készül-e, de akinek nem tetszik a pacal, meg a hurka, egyen csótányt, kígyóvért vagy főtt kacsaembriót (lsd. legutóbb az Ázsia Expresszben a Fülöp-szigetek legkedveltebb ételei)....
Egyébként számos, a listán szereplő étel (például pont a pacal, meg a hurka is, de például a skót tojás is stefánia vagdalt jellegű) más nemzetek ételeik között is megtalálható, ott nem zavarja a nagyeszű szavazókat?
Az meg hogy a flódnival vagy a Rigó Jancsival mi a bajuk, az végképp rejtély.
amugy visszaterve a minosegre. vidieki kisvarosban nottem fel, de viszonylag akkoriban is tobb etteremmel (szarvas) rendelkezo varosban. kb anno regi ismeroseim dolgoztak pincerkent. ugye, ez 80-as evek kozepe. mondhatnam, hogy mislen csillag, de nyilvan nem az volt. altalaban a rantott sajt-tartar vonalon hoztuk a szintet, mert akkoriban azt hittuk, hogy a semleges trappistan kivul mas nem letezik :) amugy jo vilag volt :)
És közben aranyárban váltottuk a Forintot Márkára. Kis túlzással elkölthetetlen mennyiségű Márkánk volt. Az is igaz, hogy én a 80-as évek 2. feléről írok, de gondolom ez kicsit korábban is így volt. És ekkor már mi, magyarok átmehettünk Nyugat-Berlinbe, talán a lengyelekkel és a kelet-német nyugdíjasokkal (?) együtt.. (Akkor láttam először olyan üzleteket, "közlekedést", mit ami ma már megszokott.)