Keresés

Részletes keresés

Boszorka Creative Commons License 5 perce 0 0 30987

Én se, de már nem is adnak semmit. De a szárzeller + répa + karfiol totál nyersen mártogatósnak, nagy divat volt Los Angelesben, ezelőtt 30 évvel. Barátnőm, aki filmesként dolgozott azelőtt, állandóan hülye partikra cipelt és mindenütt ilyet toltak elénk. Ő boldogan ropogtatta, én meg mondtam, hogy nem vagyok kecske nekem nem kell a nyers cucc. Mondjuk a répát még megeszem nyersen, de a többit?

Előzmény: Hepci (30975)
nagypapi51 Creative Commons License 45 perce 0 0 30986

Nem láttam, te tudod

Előzmény: Caipi (30985)
Caipi Creative Commons License 45 perce 0 0 30985

Azt írták, hogy ha túl száraznak tűnik, akkor az kell még bele, ha túl híg, akkor meg sajt. Én megfelelőnek láttam. :)

Előzmény: nagypapi51 (30984)
nagypapi51 Creative Commons License 1 órája 0 0 30984

1-2 kanál tészta főzőlé csak javít a végereményen

Előzmény: Caipi (30983)
Caipi Creative Commons License 1 órája 0 0 30983

Hozzákevertem a tésztát a sonkakockákhoz, levettem a tűzről és akkor kevertem az egészhez hozzá a tojásos dolgot. Nem lett rántottás. :)

Előzmény: Macroglossa (30982)
Macroglossa Creative Commons License 2 órája 0 0 30982

Mindig a szalonnát teszem fel elsőnek, hogy legyen ideje kihűlni egy kicsit, mindig félek, hogy rántottát csinál a tojásból 🙂

Előzmény: Caipi (30981)
Caipi Creative Commons License 3 órája 0 0 30981

Igen, a Carbonárámat már rég meg is ettem, vízforralás + 8 perc al dentére főzés alatt bőven megvolt a többi. (Sonkakockakisütés olívaolajon, tojás kikeverése parmezánnal és borssal - mondom hogy nem volt autentikus. :D) 

 

Bolognait utóbbi jópár évben csak Zsiday-félét ettem, először a Jamie's-nél és utána nem is egyszer a Kiflitől rendelve, az jó. 

Előzmény: Macroglossa (30980)
Macroglossa Creative Commons License 3 órája 0 0 30980

Az a baj a bolognaival (hortobágyi palacsinta, töltött káposzta), hogy túl nagy a kísértés benne landoltatni az elmúlt 1 hét összes húsmaradékát, ilyet étteremben véletlenül se, ezt csak otthon vagy nagyon jó helyen szabad.

Carbonara megvan nulláról indítva 20p alatt, ebből 12 perc, amíg felforr a víz meg kisül a szalonna, effektív munka a sajtreszelés belőle, és akkor tuti nem főzőkrémmel csinálta valami aljobbágy. 

Előzmény: Caipi (30976)
Caipi Creative Commons License 3 órája 0 0 30979

Igen, és én pont úgy szeretem, ahogy írod, de DN pl. tömérdek szósszal. 

Előzmény: Hepci (30978)
Hepci Creative Commons License 3 órája 0 0 30978

Igazából a tejszínnel sincs nagy baj, csak a "magyarolasz" helyeken ebben szinte fürdik a szottyosra főzött tészta. Ez az, ami már meghaladja a toleranciaküszöbömet.

Az általános probléma egyébként itthon, hogy irdatlan mennyiséget adnak a tésztához a többnyire gyenge minőségű alapanyagokból összecsumidált szószból, pedig normális olasz szokás szerint max. annyi kellene, hogy ha összeforgatom, nagyjából/minimálisan bevonja a tésztát.

Előzmény: Caipi (30976)
Caipi Creative Commons License 4 órája 0 0 30977

Ez létező dolog / szokás, de nekem se jön be, mert egyiket se enném meg. Adjanak grissinit. :) 

Előzmény: Hepci (30975)
Caipi Creative Commons License 4 órája 0 0 30976

Értem, és ez így van, mióta magam csinálom a bolognait, végképp nem rendelek olasz étteremben se tésztát, nemhogy magyarban. Előbbibe csak pizzáért megyek. 

Na megyek csinálok egy nem autentikus Carbonárát, mert van elhasználandó sonkakocka-maradék. De tejszín nem lesz benne. :) 

Előzmény: Hepci (30972)
Hepci Creative Commons License 4 órája 0 0 30975

A Mezzóban anno szárzellert és hosszú pálcikákra vágott nyers sárgarépát adtak étvágygerjesztőnek valamilyen mártogatóssal.

Nem tudom, megvan-e még ez a szokásuk (a járvány kezdete óta nem voltam náluk) - én speciel nem rajongtam a dologért.

Előzmény: beetee (30974)
beetee Creative Commons License 4 órája 0 0 30974

De miért kell kidobni a szárzellert?

Másnap-harmadnap simán elrágcsálom pucolva-szálazva, ilyen-olyan öntettel.

Sajtkrémes, avokadós, tejfölös, stb...

nagypapi51 Creative Commons License 5 órája 0 1 30973

:)

Előzmény: Hepci (30970)
Hepci Creative Commons License 5 órája 0 0 30972

A spórolás azért szempont: nem azért, mert szükségem van rá vagy sem, hanem egy "átlagolasz", tejszínescarbonara étteremnél még így, igénytelenül is messze jobb a pasta, amit otthon csinálunk, töredék áron. Pusztán azért, mert én főzöm a tésztát, nem egy kétbalkezes segédszakács. Valamint 2 x 1 deci középszar bor éttermi áráért otthon 2 x 2 deci nemzetközi klasszis bort iszunk mellé.

Ha meg olyan olasz helyre megyünk, ahol az otthoninál számottevően jobb a tészta és a belőle készült étel, az tényleg k. drága és a házi készítésű tésztából vicces adagokat adnak általában.

Előzmény: Caipi (30971)
Caipi Creative Commons License 5 órája 0 0 30971

Nem is akarsz spórolni, már leírtad párszor, hogy nincs rá szükséged. :)

 

Miért lennél már igénytelen? Egyszerűen mindenkinek más területeken vannak igényei. Biztos vagyok benne, hogy nagyon finomat csináltál így is. A hűtőpultos  tagliatelléért pl én sem mennék sehova, ha nem lenne eleve itt mellettünk a TESCO-ban, pancettáért viszont igen, mert abból az alap az nem füstölt. Az egyébként újabban a SPAR-ban is van. 

Előzmény: Hepci (30965)
Hepci Creative Commons License 5 órája 0 0 30970

Így lehet a legolcsóbb a bolognai: összelopkodjuk hozzá az alapanyagokat.

Legközelebb az Aldiba egy nagy zsebű dzsekiben megyek és átöntök belé egy zacsi pennét.

A darált húson még gondolkodnom kell, azt hol és miként lopjak. :)

Előzmény: nagypapi51 (30966)
nagypapi51 Creative Commons License 6 órája 0 0 30969

Árban, de ízben is persze mindent ver a 20-25 dkg liszt + 2 tojás home made gyúrt tészta.

Előzmény: Hepci (30965)
Caipi Creative Commons License 6 órája 0 0 30968

Ezt már írtad, de ezt részemről nagyon nem tudnám összeegyeztetni sajátmagammal. 

Előzmény: nagypapi51 (30966)
Caipi Creative Commons License 6 órája 0 0 30967

Van, hogy elég a jóízű, de van, hogy valamiből autentikusat akarok. :)

 

És ne felejtsd el, hogy én csak hétvégén főzök. És ráadásul annyiféle konyhából annyifélét, hogy szinte mindig mászkálni kell hozzávalókért. Csak thai ételeket tudok kapásból csinálni. :)

 

És mivel állandóan újakat csinálok, és amit ismétlek, azt is sok havonta, biztos nem fogom magam kitalálni, hogy miből mennyi kell bele. Csirke- vagy gombapaprikáshoz, nokedlihez nyilván nem méregetek. :) 

Előzmény: Boszorka (30964)
nagypapi51 Creative Commons License 6 órája -1 0 30966

Senkit nem szeretnék bűnre csábítani, de néha megtörténik, hogy letörök egy szálat a zellercsomagból, és beleejtem a kosaramba.. :)

Előzmény: Boszorka (30964)
Hepci Creative Commons License 6 órája 0 0 30965

Egy olasz fine dining helyen ettem eddig a legjobbat, de ha azt megcsinálnánk, akkor nem tudnánk spórolni. :D

Tehát a pancetta beszerzése, az alaplé és a szárzeller kimaradt, valamint a friss tészta is. Lehet, hogy igénytelen vagyok, de a klasszik módon gyártott száraz tésztákban ('affilato al bronzo') sem érzem azt a pluszt, amit az áruk indokolna, egyedül a perfekt főzési időre vagyok kényes. Meg a k. jó borra, amit iszunk mellé. :)

Előzmény: Caipi (30961)
Boszorka Creative Commons License 6 órája 0 0 30964

Az biztos, hogy én egy ebédért, nem járkálnék ide-oda, hogy össze szedjem a hozzá valókat. Megcsinálom a magam eszéből és izlésére, nekünk régi proletároknak, pont olyan jó ízű lesz, mint neked a tied.:-)

Ilyen grammos alapon meg soha nem főzök. Spec. az osso buccoba, amit most "fehérre" csináltam nem répa paradicsom stb. meg volt adva, hogy egy szál szárzeller. Előre tudtam, hogy a többi kuka.:-(

Előzmény: Caipi (30961)
Hepci Creative Commons License 6 órája 0 0 30963

Annál biztos olcsóbb: 15 deka száraz tészta és kb. 10 deka ragu/fő az átlag (én természetesen ennél többet ettem :D).

Előzmény: nagypapi51 (30949)
Hepci Creative Commons License 6 órája 0 0 30962

Jó, legyen 1800 vagy 2000 - fél kiló ragu készült, maradt is belőle másnapra.

Az aldis pennét most emelték 200-ról 300-ra kábé...

Előzmény: kifli (30948)
Caipi Creative Commons License 6 órája 0 0 30961

Na de pont azért más lenne. :(

És tudom, ne mondd, nem vagyok normális. :) De imádom a ragu alla bolognese-t, nem akarnám esetleg elrontani. 

Előzmény: nagypapi51 (30959)
Boszorka Creative Commons License 6 órája 0 0 30960

A szárzeller már csak ilyen sajnos. A múltkoriban az osso buccoba kellett egy darab, persze meg kellett vennem egy egész csomagot.:-(((

Előzmény: Caipi (30958)
nagypapi51 Creative Commons License 6 órája 0 0 30959

Mi lenne, ha szárított zellerlevelet tennél bele? -  ízre még jobb is, mint az angol.

Előzmény: Caipi (30958)
Caipi Creative Commons License 6 órája 0 0 30958

Írtunk már róla múltkor, hogy egyikük sem szereti. A kemény 3 mélyhűtőfiókban biztos nem őrzök egy hatalmas nemszeretem dolgot. :) Bosszantó, hogy 50 gr. miatt kell vennem egy hatalmas szárzellert, de a végeredményt tekintve nekem megéri. 

Gondolkoztam már ezen, de nem bírom rávenni magam.... és nem tetszik az ecettartalom.

https://www.olaszbolt.hu/termekek/fuszerek/knorr-soffritto-classico-130g

Cipolle, carote 28,5%, olio extra vergine di oliva 22%, SEDANO, aceto di mele.

Előzmény: nagypapi51 (30957)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!