Jaj de szerencséd van tényleg! Én most a Floridát pótolnám talán először, bár előtte igazából egy téli, karácsonyi vásáros New York-ra vágytam, csak akkora olyan drága volt a repülőjegy...
De most attól tartok, hogy ez inkább 2022 lesz. :( Ami kupleráj most ott van, meg a hosszú repülőút maszkban (brrrr!), egyáltalán hogy fognak ESTA-t osztogatni? (Májusban lejárt az előző.)
Tudom, ott én is egyszer olyat kaptam, hogy abbahagytam az odajárást, pedig egy két cégnél is volt kolléganőm öccséé.... (volt?) /Nem mintha ez ott bármiben segített volna, vagy mondtam volna, csak mivel a hölgy nyitás előtt kolléganőm volt, élesben és naponta kaptam a híreket a rákészülés minden mozzanatáról...:D/
Az tényleg pocsék érzés lehet, én pont fordítva vagyok, a tavalyi utat majdnem áttettük idénre a rengeteg meló miatt, aztán most verhetném a fejem a falba, így meg elégedetten gondolok vissza a döntésre és az egész útra. Mi a street food-ot kerültük, egyáltalán nem voltak vészesek az éttermi árak, az adagok pedig kifejezetten brutálisak. De az kell mondanom, hogy még a sima láncban -BB King Pub- is nagyon jó cuccokat ettünk, pedig oda a zene miatt mentünk.
Majd jövőre bepótolod :-)! New Yorkban a Central Park mellett van egyébként egy olyan étterem, ami egy ottani orosz kaviárkereskedő tulajdona, azt se hagyd ki, ha arra jársz!
Van egy Argentin steakház a Vámház körúton. Kétszer próbálkoztunk, de többet nem. Zürichben is volt Argentin Seakhouse, az jó volt és sokkal drágább mint a KNRDY.
Oké, így lesz. :) Csak jutnék el megint, olyan szomorú vagyok, hogy így most kimaradt egy csomó hely, amire a tavalyi foglalás óta rá voltam készülve....
Mi arrafele csak egyszerűeket gasztroélményeltünk, jó emlékemben maradtak pl. New Yorkban a pastrami-szendvics a Katz-nál és cheesecake a Junior's-nál, Washington-ban mexikói cucc food truck-ból, Philadelphia-ban Philly Cheesesteak, San Francisco-ban a Pier 39-nél fish and (garlic) fries... rendes étteremben nem is voltunk, sajnáltam rá az időt. Meg kicsit a pénzt is. :) De a Grand Central Terminal alatt, meg szupermarket büféválasztékából is ettünk nagyon jókat, sőt, egy valami fast-food-osnál egy zseniális Cobb-salátát. Csak megenni nem bírtuk. :D
Ja meg mondjuk Las Vegas-ban a Golden Nugget-szállodában olyan reggeli volt, hogy simán lepipálta a Trófea választékát, mármint most a választékra / mennyiségre gondolok, mert minőségben többszörösen. Csak tátottuk a szánkat.
Már csak azért is élmények érik ott az embert, mert annyiféle konyha van 'olyan mélységben' képviselve.. nekem, aki mindig újakat akar kóstolni, ez egy álom. :)
De steak-et pont sehol nem ettünk, pedig töprengtem a híres brooklyn-i Luger Steakhouse-on.
Egyél, ha arra jársz, nem bánod meg! A Madison Square Garden közelében olyan New York Stripet ettünk -mi mást-, aminek még most is emlékszem az ízére. Nekünk egyébként az egész amerikai túra nagyon kellemes meglepetést okozott gasztronómiai szempontból, kifejezetten jókat és néha egészen kiválóakat ettünk a teljes 2 hét alatt.
Tudnak ez az argentinok. De én igazából a Block House-hálózattal is elvoltam, még mindig jobbat adtak, mint itt bármelyik random közepes étterem.Mondjuk lehet, hogy főleg a húson múlik, talán nem az elkészítésben bénák itthon, bár mivel az átlagmagyarnak átsütve kell, nehéz medium-ot vagy plána rare-t készíttetni velük. De a Pampas is (legalábbis eleinte - hogy most mi van, azt nem tudom) Bécsből hozatta az argentin marhahúst.
Én is Németországban szerettem meg a sztéket. Karlsruhéban jártam egyetemre, jó ösztöndíjam volt ill. otthonról is támogattak, így a főutcán lévő argentín vendéglőt szinte minden héten beiktattuk. Ott kezdtem el érdeklődni a gasztronómia és a borok iránt.
Az USA-ban nem ettem még steak-et, ha eljutok valaha megint, esküszöm, hogy megteszem.... most ugye a Florida kútbaesett.
Ami a KNRDY-t illeti, nem tudom, mit értesz köszönőviszonyban sem alatt, én ahogy néztem, hogy mit ennénk, az sima NOBU vagy Arany Kaviár nagyságrend volt. Pont azért nem szántam rá magam soha....
A Rosensteinben jó a Chateaubriand ill. a Kisbíróban a coloradói steak.
Én március közepén, a válság előtt pár nappal jöttem vissza Floridából, a legnagyobb kulináris élmény ez a hely volt: https://en.wikipedia.org/wiki/Joe%27s_Stone_Crab , a legjobb sztéket Jacksonvilleben egy full jellegtelen Hyatt Regency hotel éttermében vacsira ettem. Key Westen a kocsmákban a bárpult mellett is tűrhető sztékeket adtak, bár volt olyan, amikor, már mindegy volt:)
A steak hazája Amerika. Nos mi ott, Floridában igen nehezen találtunk rá az igazi jóra, aminek nagyon megkérték az árát. A vicc az volt, hogy 2 Párisban tanult svéd srác csinálta és maga volt a tökély. Tőlünk a harmadik faluban volt, de megérte elmenni mindig. az igazi amerikai steak házak teljesen közömbös száraz husokat adtak. Jó sokat kipróbáltunk.
A KDRDY-hez se mentünk hetente, de olykor ráéheztünk egy igazi jóra, akkor nekünk megérte. Mi szerényen csak krumplit, bors szószt ettünk hozzá és egy sört ittunk, nem volt annyira vészes. Köszönö viszonyba se volt pl. az általam nem favorizált Nobu áraival, no meg a többi fine dining helyekkel.
Prime ki lesz próbálva, amint szabadon mehetünk vendéglőbe, nem csak kerthelyiségbe.
Én is nagyon kedveltem a Funky Pho-t, de kínlódás volt ott enni, inkább elvitelre kértem. A Hai Nam szerintem más történet, őket éveken keresztül elárasztotta a környező irodaházak dolgozói. Azért is találták ki a napi menüt. Szerintem ők tudtak megfelelő tartalékot képezni.
Egyébként én a cikkben szereplő helyek közül a Funky Pho-t sajnálom a legjobban, ők korrekten kiírták a bezárásukat (sőt annak okait is) a Facebook oldalukra.
A Hai Nam kitart, gondolom ők nem is nagyon tehetnek mást (persze aztán őket is megkínálhatja a helyiség tulaja egy kedves béremeléssel, mint a Funkyt....).
Igen, megmondom őszintén, én többször is nézegettem, de sosem tudtam rászánni magam, hogy ennyiért elmenjek. Nem mert nem fért volna bele, vagy nem lennék hajlandó ennyit költeni egy kulináris élményszámba menő étkezésre, de mindig úgy tűnt, hogy ez annyira nem lehet jó, mint amennyire drága.... A Gourmet Fesztiválon sem nyűgözött le igazán. A Stand-ra nem sajnálok ennyit. :)
Meg hát ott a Prime, aki azért ennél ha nem is jóval, de azért határozottan olcsóbban nagyon jó steak-et ad.
És ez enyhén off, de egyébként én a 'német éveimben', mikor beleszerettem a steakbe, - a többi étteremhez képest - normál árakkal rendelkező steakházakkal találkoztam mindig, nem ilyen exkluzívra pozicionáltakkal, és árazottakkal, mint itt Pesten. Nem is értem. (Tudom, mehetek Érdre is, de az azért amolyan magyaros steak.)
Utoljára tavaly ettem Hamburgban szuper-steaket egy argentin steak-house-ban, ha jól emlékszem, 15,5 € volt a steak fóliás krumplival, fűszeres sült baguett-tel és választható zöldságkörettel vagy mártással, + chimichurri, és étkezés után amióta csak ismerem őket (24 éve), kapsz egy Sambuca-t a ház költségére.
A Prime-ot nem ismerem, de kipróbáljuk. A Mészársteak-ban voltunk eleinte néhányszor a megnyitást követően. Úgy tünt mintha minden alkalommal új főnök lett volna, pincért se láttunk kétszer ugyanazt. A husokat akkoriban biztos nem a Mészárszték hentestől vették, szóval nem volt jó. Aztán nem mentünk többet. Azóta eltelt már egy kis idő, ha majd lehet, kipróbáljuk megint. Köszönöm a tippeket.
Az 5. kerületben, ahol leginkább támaszkodtak a turistákra, elég nagy átrendeződés várható. Van olyan, aki inkább ki se nyit idén, így próbálja minimalizálni a veszteségét.
Volt egy elég nagy port kavaró cikk a DG-on, Zsiday Roy-jal. Róla azért érdemes tudni, hogy az elsők között volt, aki elküldte az embereit.
A cikk szerint valóban végleg bezárt a KNRDY, csak azt nem értem, hogy akkor ezt az információt miért nem tartják szükségesnek megosztani se a Facebookon, sem a honlapjukon a látogatóikkal (mindkét helyen csak az ideiglenes bezárás szerepel).
De úgy tűnik, ez más éttermeknél is így szokás, pl. a Zuzu Facebook oldalából sem derül ki, hogy már régen bezártak, sőt az a Huszár Krisztián szerepel rögtön az oldal elején, akit már régen kirúgtak
aki már régen távozott az étteremból a legnagyobb egyetértésben közös megegyezéssel.
A kevés vendég, aki délben evett steaket és csak egy sört ivott hozzá, mindig magyar volt, mikor ott voltunk. Nagyon bánatos lenék, ha végleg bezárnának, mert akkor tényleg nem tudnám, hol lehet még egy jó steaket enni Pesten. Mint mondták csak este vannak mindig tele. Lehet, hogy akkor mentek a külföldiek.
A Facebook oldaluk szerint a koronavírus helyzet miatt ideiglenesen vannak zárva (mint sok száz más étterem is).
Aztán kérdés, hogy kinyitnak-e, mert lehet, hogy azt pár hét múlva megtehetik (sőt, ha kerthelyiségük lenne, most is megtehetnék), viszont kérdés, hogy a vendégkörük zömét adó pénzes külföldi turisták mikor térnek/térhetnek vissza.
Sajnos a vendégek zöme külföldi volt, a magyarok nem tudták megengedni maguknak - illetve igény sem volt rá - egy finom steak vacsorát pezsgővel, egy komoly vörösborral, ami 2 főre is simán karcolhatja a 100 ezret.