Az USA-ban nem ettem még steak-et, ha eljutok valaha megint, esküszöm, hogy megteszem.... most ugye a Florida kútbaesett.
Ami a KNRDY-t illeti, nem tudom, mit értesz köszönőviszonyban sem alatt, én ahogy néztem, hogy mit ennénk, az sima NOBU vagy Arany Kaviár nagyságrend volt. Pont azért nem szántam rá magam soha....
A Rosensteinben jó a Chateaubriand ill. a Kisbíróban a coloradói steak.
Én március közepén, a válság előtt pár nappal jöttem vissza Floridából, a legnagyobb kulináris élmény ez a hely volt: https://en.wikipedia.org/wiki/Joe%27s_Stone_Crab , a legjobb sztéket Jacksonvilleben egy full jellegtelen Hyatt Regency hotel éttermében vacsira ettem. Key Westen a kocsmákban a bárpult mellett is tűrhető sztékeket adtak, bár volt olyan, amikor, már mindegy volt:)
A steak hazája Amerika. Nos mi ott, Floridában igen nehezen találtunk rá az igazi jóra, aminek nagyon megkérték az árát. A vicc az volt, hogy 2 Párisban tanult svéd srác csinálta és maga volt a tökély. Tőlünk a harmadik faluban volt, de megérte elmenni mindig. az igazi amerikai steak házak teljesen közömbös száraz husokat adtak. Jó sokat kipróbáltunk.
A KDRDY-hez se mentünk hetente, de olykor ráéheztünk egy igazi jóra, akkor nekünk megérte. Mi szerényen csak krumplit, bors szószt ettünk hozzá és egy sört ittunk, nem volt annyira vészes. Köszönö viszonyba se volt pl. az általam nem favorizált Nobu áraival, no meg a többi fine dining helyekkel.
Prime ki lesz próbálva, amint szabadon mehetünk vendéglőbe, nem csak kerthelyiségbe.
Én is nagyon kedveltem a Funky Pho-t, de kínlódás volt ott enni, inkább elvitelre kértem. A Hai Nam szerintem más történet, őket éveken keresztül elárasztotta a környező irodaházak dolgozói. Azért is találták ki a napi menüt. Szerintem ők tudtak megfelelő tartalékot képezni.
Egyébként én a cikkben szereplő helyek közül a Funky Pho-t sajnálom a legjobban, ők korrekten kiírták a bezárásukat (sőt annak okait is) a Facebook oldalukra.
A Hai Nam kitart, gondolom ők nem is nagyon tehetnek mást (persze aztán őket is megkínálhatja a helyiség tulaja egy kedves béremeléssel, mint a Funkyt....).
Igen, megmondom őszintén, én többször is nézegettem, de sosem tudtam rászánni magam, hogy ennyiért elmenjek. Nem mert nem fért volna bele, vagy nem lennék hajlandó ennyit költeni egy kulináris élményszámba menő étkezésre, de mindig úgy tűnt, hogy ez annyira nem lehet jó, mint amennyire drága.... A Gourmet Fesztiválon sem nyűgözött le igazán. A Stand-ra nem sajnálok ennyit. :)
Meg hát ott a Prime, aki azért ennél ha nem is jóval, de azért határozottan olcsóbban nagyon jó steak-et ad.
És ez enyhén off, de egyébként én a 'német éveimben', mikor beleszerettem a steakbe, - a többi étteremhez képest - normál árakkal rendelkező steakházakkal találkoztam mindig, nem ilyen exkluzívra pozicionáltakkal, és árazottakkal, mint itt Pesten. Nem is értem. (Tudom, mehetek Érdre is, de az azért amolyan magyaros steak.)
Utoljára tavaly ettem Hamburgban szuper-steaket egy argentin steak-house-ban, ha jól emlékszem, 15,5 € volt a steak fóliás krumplival, fűszeres sült baguett-tel és választható zöldságkörettel vagy mártással, + chimichurri, és étkezés után amióta csak ismerem őket (24 éve), kapsz egy Sambuca-t a ház költségére.
A Prime-ot nem ismerem, de kipróbáljuk. A Mészársteak-ban voltunk eleinte néhányszor a megnyitást követően. Úgy tünt mintha minden alkalommal új főnök lett volna, pincért se láttunk kétszer ugyanazt. A husokat akkoriban biztos nem a Mészárszték hentestől vették, szóval nem volt jó. Aztán nem mentünk többet. Azóta eltelt már egy kis idő, ha majd lehet, kipróbáljuk megint. Köszönöm a tippeket.
Az 5. kerületben, ahol leginkább támaszkodtak a turistákra, elég nagy átrendeződés várható. Van olyan, aki inkább ki se nyit idén, így próbálja minimalizálni a veszteségét.
Volt egy elég nagy port kavaró cikk a DG-on, Zsiday Roy-jal. Róla azért érdemes tudni, hogy az elsők között volt, aki elküldte az embereit.
A cikk szerint valóban végleg bezárt a KNRDY, csak azt nem értem, hogy akkor ezt az információt miért nem tartják szükségesnek megosztani se a Facebookon, sem a honlapjukon a látogatóikkal (mindkét helyen csak az ideiglenes bezárás szerepel).
De úgy tűnik, ez más éttermeknél is így szokás, pl. a Zuzu Facebook oldalából sem derül ki, hogy már régen bezártak, sőt az a Huszár Krisztián szerepel rögtön az oldal elején, akit már régen kirúgtak
aki már régen távozott az étteremból a legnagyobb egyetértésben közös megegyezéssel.
A kevés vendég, aki délben evett steaket és csak egy sört ivott hozzá, mindig magyar volt, mikor ott voltunk. Nagyon bánatos lenék, ha végleg bezárnának, mert akkor tényleg nem tudnám, hol lehet még egy jó steaket enni Pesten. Mint mondták csak este vannak mindig tele. Lehet, hogy akkor mentek a külföldiek.
A Facebook oldaluk szerint a koronavírus helyzet miatt ideiglenesen vannak zárva (mint sok száz más étterem is).
Aztán kérdés, hogy kinyitnak-e, mert lehet, hogy azt pár hét múlva megtehetik (sőt, ha kerthelyiségük lenne, most is megtehetnék), viszont kérdés, hogy a vendégkörük zömét adó pénzes külföldi turisták mikor térnek/térhetnek vissza.
Sajnos a vendégek zöme külföldi volt, a magyarok nem tudták megengedni maguknak - illetve igény sem volt rá - egy finom steak vacsorát pezsgővel, egy komoly vörösborral, ami 2 főre is simán karcolhatja a 100 ezret.
Nyitottunk egyet Pesten, nagy átalakítást tervezve az év elejére, most újratervezés van, megvárjuk, hogy merre alakulnak a dolgok, de az már biztosnak tekinthető, hogy lényegesen kisebb átalakítást kockáztatunk meg. Egyelőre kisebb bukó zárva tartani, mint kinyitni a forgalom felére-harmadára. Nagy valószínűséggel vidéken is nyitunk egyet, 2 héten belül kiderül. Közben egy street food láncot is kalapálgatunk, de egyelőre minden tervet úgy próbálunk összerakni, hogy egy őszi járvány visszaköszönést belekalkulálunk, nem egyszerű matek...
Nos a parkolóban még soha nem jártam és nem is ismerek senkit arcról sem a henteseken és néhány CBA árusítón kívül. Úgyhogy tőlem abba száll mindenki amibe akar. A környék tele van ilyen járművekkel, még Lamborghinit is lehet látni időnként. Autóárakkal se vagyok tisztában, az öltözködés sokkal jobban érdekel, úgy általában, mint az autók.:-)
Nincs a homlokukra írva, hogy miből szálltak ki, de az alagsori parkolóban található autók (új) árának átlaga legalább 10 milka.
Múltkor azon röhögtem erősen, amikor Schiffer kifinomult divatguru úr pont egy fullextrás 5-ös Bömbibe (emblematikus tahójárgány) szállt be, és ezzel rögvest hiteltelenítette (volna) magát előttem a jó ízlésével kapcsolatban, ha érdekelne az öltözködés.
Mi napi szinten ott vásárolunk, mármint a Hegyvidékben. Delizában mióta létezik én egyszer voltam, semmi izgalmasat nem találtam ott és nem is vettem semmit. Az általad emlegetett vásárlói kör, szerintem, a Budagyöngyében sokkal jobban megtalálja a különleges és finom dolgokat, igaz nagyon drágán, de ott sokminden van, ami talán csak a culinarisban található még meg.
A szuperautósok nem tudom hol vannak. Én mint gyalogos csak a teljesen átlag vásárlóközönséget látom, kb. ugyanazt mint a MOM-ban vagy a Mammutban. A hússzabóságban is szolidabb lett valahogy a közönség, az utóbbi időben. Persze lehet, hogy ez csak délelőtt van a nyugdíjas időben.
"Feltételezem, egy valódi vendéglátós tud számolni... akkor miért veszi ki?"
Jó kérdés, a személyes tapasztalatom az, hogy jönnek a nem valódi vendéglátós licitálók, akik felhajtják az árakat, aztán néhány a valódiak közül belelát valamit a helybe, és bevállalja az értelmetlen kockázatot. Normál esetben egy-egy vendéglátásra szánt ingatlan kiadása hosszú hónapokat venne igénybe, ehelyett az elmúlt években egymás sarkát taposták a bérlőjelöltek, felelősen kitermelhetetlen árszintet és elvárásokat kialakítva. Ezt talán most a járvány valamennyire a helyére teszi, bár elég vegyes egyelőre a kép.
A Delizia a hülyéknek (gazdag hülyéknek) van kitalálva, és ezekből szerencsére van elég, úgy tűnik.
Gourmet, magas minőségű terméket talán lehet benne találni 5 darabot, minden más túlárazott, legfeljebb a szupermarketekben nem forgalmazott márkától származó, de pont olyan minőségű cucc.
Éttermi szempontból igen érdekes, hogy a nagyterepjárós arcok nyilvánvalóan szeretik pl. a Trattoria Toscanát, a tulajdonos által a fiának nyitott olasz éttermet a Hegyvidék Központban mégse tartották el.
A fine dining nem feltétlen a budai gazdagok hobbija, ennek ellenére az is érdekes, hogy pl. a Tanti az igen jó és olcsó ebédmenü idősávjában is alig talált vendéget, míg az alagsorban levő halas igen középszerű és túlárazott tengeri fogásaira, komfort nélküli körülmények között is volt és van kereslet. Én pedig ott akkor se vágynék enni, ha ingyen lenne a kaja.
Tehát a gazdagok jelenléte és a rájuk pecázó boltok életképessége között nincs nyilvánvaló összefüggés. A posta melletti sarokban levő atomdrága ruhabolt megél valamiből, a lifttel szemben nyitott, atomdrága "hajós" vacakokat kínáló divatüzlet pedig bekrepált. Pedig yachtos csávó és tipegő luxusműnő aztán van bőven a Hegyvidékben, mégse köllettek nekik a 40000 forintos shortocskák.