Keresés

Részletes keresés

Caipi Creative Commons License 2020.03.22 0 0 25865

Paracetamolért. :) 

Előzmény: Hepci (25863)
Caipi Creative Commons License 2020.03.22 0 0 25864

:)

Előzmény: kifli (25860)
Hepci Creative Commons License 2020.03.22 0 0 25863

Akkor miért állnak sorba az emberek a gyógyszertárak előtt?

Előzmény: Boszorka (25861)
Hepci Creative Commons License 2020.03.22 0 0 25862

Ha lefut a járvány, el lehet merengeni azon, hogy feltétlenül denevérzabálókkal akarjuk-e minden szarunkat gyártatni ócsó pénzért, vagy esetleg akarunk-e itt Európában is dolgozni, a kereskedést, portfóliókezelést, marketinget, különféle tanácsadást, jogászkodást, kurválkodást és vendéglátást leszámítva...

Előzmény: kifli (25860)
Boszorka Creative Commons License 2020.03.22 0 0 25861

Ez egy teljesen elvi vita. Miután maszkot nem lehet kapni, nem érdemes beszélni róla.

Előzmény: sunnysun222 (25857)
kifli Creative Commons License 2020.03.22 -1 1 25860

lehet h a denevér másodlagos frissességű volt

Előzmény: Caipi (25859)
Caipi Creative Commons License 2020.03.22 0 0 25859

Pedig a kínai orvosok tanulmánya szerint a betegek egy részének hasmenése is volt. 

Előzmény: Boszorka (25855)
Hepci Creative Commons License 2020.03.22 0 0 25858

Nehéz ezt átlátni... itt a budai zöldövezetben számosan maszkban mennek sétálni... azért ez nem pestis, hanem valamiféle influenza... semmi értelme nyílt levegőn, ritkásan előforduló embereknek a maszkot pazarolni értelmetlenül, miközben az orvosoknak sincs elég.

A hivatalos tájékoztatás pedig nagyon necces, ez a tisztifőorvos hölgyemény ismételten kijelentette, hogy a (több) teszteléssel nem lehet megfékezni a járványt - jobban tenné, ha azonnal lemondana.

Ha valamivel meg lehet fékezni, az a minél több tesztelés és a tünetmentes fertőzöttek azonnali elkülönítése.
Ezen kívül még a Vuhanban látott eszközökkel (tankok az utcákon, a kis ferdeszeműek meg türelmesen ülnek otthon, senki semmit nem mozog) lehet megfékezni, az errefelé uralkodó monoteizmussal (egyetlen istenünk a GDP, tehát az természetes, hogy dolgozunk, ha törik, ha szakad) és liberalizmussal valószínűleg nem.

Előzmény: sunnysun222 (25857)
sunnysun222 Creative Commons License 2020.03.22 0 2 25857

 

Azért ezzel a lezser, vállrándítós "logikával" (miszerint "úgysem ér semmit") alapjaiban nem értek egyet. Szerencsére mások sem...

De azért úgy őszintén. HA a szlovákok demonstrative, állitólag mindannyiann egészségesen, de mégis maszkban állnak a kamerák elé, akkor most ők idióta hülyék, vagy óvatos előrelátó védekezők????????

 

(Egyébként a "maszk-tagadók" azon élcsapata, akik érdekes módon mind valami hivatalos pozícióból "magyarázza", hogy csaka betegeknek kell hordani - azok szerintem azért állítják ezt az ökörséget, mert nem akartak még nagyobb pánikot kelteni, mert ha milliók döbbennek rá, hogy azért ártani nem ártana, akkor törne csak kiaz igazi dráma... Most sikerült a lakosság egy részének figyelmét elterelni, elaltatni,akik ezzela csacskasággal mentegetik a mulasztásukat... A vejünk egyébként kb. 2 héttelezelelőtt  még simán egy gombnyomással rendelt FFP2-es nagyon jó maszkokat á 2.000.- Ft-ért... Aki bedőlt a népbutitásnak, az már tényleg nem kap semmit, vagy horro pénzért...)

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

MIÉRT VÉD A LEGROSSZABB MASZK JOBBAN, mint a LEGJOBB MASZK?

 

Ha röviden akarok válaszolni, akkor azért mert hordják.

De nézzük, miért véd bármilyen maszk vagy akár házilagosan feltett kendő?

Rengeteg tévhit és félremagyarázás terjed! 

 

1. Az egyszerű maszkok valóban átengedik a vírus nagyságú részecskéket. Ez elméletben igaz, de a valóságban a vírusok ritkán szállnak egyenként a levegőben. Legtöbbször porhoz, vagy –köhögés révén kikerülve – apró vízcsepphez tapadva képzelhetőek el. Így már az egyszerű, sőt a házilagos maszkok vagy kendők is jó hatásfokkal szűrik meg őket. Nem mindet talán, de ha kevesebb lesz, már csökken a fertőzés veszélye.

 

2. Az ember percenként az arcához nyúl, megvakarja orrát, szemét úgy hogy észre sem veszi. Nem is beszélve a gyerekekről. Tegnap pl. egész nap betegeket fogadtam és nagyon nehéz volt közben odafigyelnem, hogy ne nyúljak néha az arcomhoz. A vírus szájba, orrba bejutásának valószínű módja, hogy mások által kiköhögött, kifújt vírust kézzel megfogjuk a tárgyakon / pl. boltban az árún, kilincsen stb./ és utána véletlenül megvakarjuk az arcunkat, kifújjuk orrunkat stb. A maszk ezt akadályozza meg. Nem tudunk véletlenül az arcunkhoz nyúlni. Nem jut az arcukra a vírus. Ez fontos tényező és bármilyen maszk, kendő jó hozzá.

 

3. És végül aki bármilyen maszkot, akár kendőt vesz fel az arcára, az sokkal óvatosabban fog járni, nem fog hosszas beszélgetésekbe kezdeni az utcán, mások is elkerülik stb. Érzi és mások is látják, hogy vigyázni kell. Ne szégyelljük hordani! A magyar ember és a fiatalok különösen szégyellik, pedig nem kéne!
A maszk viselése nem biztosít teljes védelmet. A legjobb sem. De a leggyengébb is véd és eléggé jól azok alapján, amit leírtam.
Viszont ami fontos, csak alapos kézmosás, kézfertőtlenítés után, teljesen tiszta kézzel lehet felvenni vagy hazaérve levenni. Különben mi magunk fertőzzük magunkat a kezünkkel. Ugyancsak kézmosás kell minden orrfújás előtt és után különösen.
A leggyengébb, akár házilagos maszk, kendő - ha teljesen fedi a szájat és az orrot - nem véd sokkal gyengébben, mint a legdrágább. Mert a drága, kis részecskéket szűrő maszkokon át nehéz beszívni a levegőt és azért több levegő jöhet be a maszk mellett. Ráadásul ezeknek a viselésükhöz gyakorlat kell. Viseljünk egyszerű maszkot, de helyesen.
Ha valakinek kevés maszkja van és nem tudja cserélni minden nap, vagy kendőt használ akkor hazaérve enyhén klóros /domestos stb./ vagy más fertőtlenítős vízben áztassa be tíz percre majd öblítse ki és szárítsa meg , vagy ami még jobb vasalja át forró vasalóval. Az új maszk az igazi, de a semminél ez is jobb.
Még egy javaslat. A boltban az árút mindenki nézegeti, fogdossa. Hazaérve enyhén klóros vízzel mossuk le a csomagolást mielőtt kibontjuk. És ne felejtsék el, csak tiszta kézzel!

Jó egészséget mindenkinek!

Kérem osszátok meg hogy minél többen vigyázhassak egymásra!

Előzmény: Boszorka (25856)
Boszorka Creative Commons License 2020.03.21 -1 0 25856

Ez elég gyenge magyarázat, az indexet nem olvastam. Szerintem valahol valaki elkezdte a wc papír vásárlást és erre többen beindultak. Eleinte azt hittem csak hazai hülyeség, de nem, úgy tűnik világ méretű az ügy.

A maszkon meg keztyűn is csak nézek. Honnan veszik? Mindenhol ki van irva, hogy nem kapható. Nem mintha akartam volna venni, ugyanis ami tén yleg véd, azt kellemetlen viselni,. a többi meg csak dísz.  Azért ma tetszett az új szlovák kormány beiktatása, maszkban és keztyűben mindenki. A miniszterelnök asszonynak varrtak a ruhája anyagából egy maszkot extra.

Előzmény: sunnysun222 (25853)
Boszorka Creative Commons License 2020.03.21 0 0 25855

Pelenka nem akkora zűr. Legalább hamarabb lesz a gyerek szobatiszta. Az eldobható sem divat már, mert szennyezi a környezetet az előállítása.:-)

 

A DM pénztáros nem volt humoros kedvében, mikor megjegyeztem az egyszem magneb-vel a kezemben, hogy mi lenne ha hasmenéses járvány lenne. Erre rámnézett, hogy mondták valahol? Megnyugtattam, hogy csak humorizálni próbálok sehol semmi vész hasmenéssel kapcsolatban.

Előzmény: Mazsola0070 (25852)
Hepci Creative Commons License 2020.03.21 0 0 25854

Milyen szar lenne otthon ülni szaros seggel. :)

Ha már kellően beszartunk, még büdös is lenne.

Előzmény: sunnysun222 (25853)
sunnysun222 Creative Commons License 2020.03.21 0 0 25853

Hát ne haragudj,de ez a WC papír cikk az Indexről egy végtelenül gyenge és kimagaslóan értelmetlen anyag...:)

Ennél azért jobb szokott lenni a Zindex...

 

Akkor már az én "magyarázatom" már sokkal jobb, amit pár napja találtam valahol és aszerint valahol külországokban (?) elterjedt, hogy a a kórházi maszkok és egyszer használatos védőköpenyek ugyanabból az anyagból készülnek mint a WC papír és emiatt kezdtek pánikolni a Zemberek...

 

Azóta se hüjjjézett le senki, de nem is bólogatott, hogy jé tényleg, esetleg, én meg eleinte szintén csak röhögtewm a humorán a magyarázatnak, és mivel életemben szemlélődő látogatóként nem jártam műtőben, legfeljebb egysezr bealtatott áldozatként, hát nem tudtam, hogy a személyzet egyrésze

valóban papír védő köpenyt is hordhat...

 

 

Előzmény: Mazsola0070 (25846)
Mazsola0070 Creative Commons License 2020.03.21 0 0 25852

De ha jól tudom, ennek a vírusnak nem is tünete a hasmenés, akkor miért kattant ez be mindenkinek?

 

Ma egyébként a rádióban egy kisgyerekes anyuka panaszkodott, hogy az eldobható pelenkákat is lefosztották, abból sincs. (A textilpelenka ma meg már nem divat, azzal sok a macera.) 

Előzmény: Boszorka (25850)
Caipi Creative Commons License 2020.03.21 0 0 25851

Én ma megvettem spájzolásnak az első és utolsó kiló lisztemet. :) Eleve van még vagy fél, és szinte csak nokedlihez használom, mondjuk havonta egyszer. 

Boszorka Creative Commons License 2020.03.21 0 0 25850

Ez a  wc papir mánia viágméretü. Floridai barátnőm pont úgy ír róla, mint a berlini. Ha wc papir nincs viszik a kleenexet és a papirzsebkendőt.:-(

 

2 napja a Hegyvidéki CBA külön nagy táblán hirdette az akciós husokat.

Előzmény: Hepci (25848)
Amerigo61 Creative Commons License 2020.03.21 0 1 25849

"Tényleg, ez nem "tömegrendezvény"? Szerintem többen álltak sorban az Auchanban, mit amennyien egy magyar NB1-es focimeccsen vannak, és sokkal sűrűbben is voltak."

 

Nálunk (kisváros) a Tescoban egymás nyakán álltak az emberek a pénztárnál, ott is hagytam őket a francba. A Sparban kevesebben voltak. Egyedül a CBA figyelt oda a védekezésre: Max. 25 ember lehetett az üzletbe egyszerre, ezt biztonsági őr ellenőrizte, a többiek kívül sorakoztak, 2 m-re egymás mögött. Belépés után kézfertőtlenítés - aki nem tette volna meg, arra rámordult  másik őr - de sokan kifelé is fertőtlenítettek. Minden pénztáros szájmaszkban.

Most csak ide járok ... 

Előzmény: Mazsola0070 (25846)
Hepci Creative Commons License 2020.03.21 0 0 25848

Elképesztő mennyiségű hülye van. A legrettenetesebbek egyike az a Spanyolhonba szakadt, blogoló nő, akiről írtam itt.

Persze miért is ne lenne elképesztő mennyiségű hülye, amikor szinte bármit néznek kereskedelmi vagy közfideszszolgálati televízióban és bármit olvasnak újságban vagy online, szinte kizárólag mélysötét butaságot szívnak magukba.

Igyekszem nem járni nagyboltba (egyébként is utálom őket), de ma bementem a Hegyvidék Központban leledző undorító CBA-ba, és volt a pultban hús és (vacak) felvágott rogyásig.

Előzmény: Mazsola0070 (25846)
Amerigo61 Creative Commons License 2020.03.21 0 0 25847

Lisztből, cukorból, olajból is folyamatosan töltik fel a készleteket, talán egy héten belül helyreáll a rend. Egyedül az élesztő hiánycikk még. Gondolom, mindenki otthon süti a kenyeret ... 

Azt hiszem, nekiállunk kovászt gyártani :-) 

Előzmény: Mazsola0070 (25846)
Mazsola0070 Creative Commons License 2020.03.21 0 0 25846

"A wc-papírt nem bírom megfejteni."

 

Ez annyira komoly probléma, hogy már elemzés is készült róla...:) 

 

https://index.hu/gazdasag/penzbeszel/2020/03/21/miert_fogyott_el_a_wc-papir_a_boltokbol/

 

Pár napja ugyanez volt a hússal is, napokig nem lehett kapni fél kiló darált húst, mert az Auchan, a Tesco, a Metro és szinte minden bolt húspultjait teljesen lefosztották.

 

Lehetett látni olyan képet, hogy ott állt a csávó a családdal az Auchanban egy kb. 80 méteres sorban a pénztárhoz, előtte a bevásárlókocsi szerintem vagy 150 kiló hússal megröttyentve.

 

Tényleg, ez nem "tömegrendezvény"? Szerintem többen álltak sorban az Auchanban, mit amennyien egy magyar NB1-es focimeccsen vannak, és sokkal sűrűbben is voltak.

 

Na mindegy, ha el is kapják a vírust, éhen nem halnak és a seggüket is lesz mivel kitörölni...:)

Ja, csütörtök reggel csak úgy kíváncsiságból lementem a Prímába, a húspultjuk feltöltve gyönyörű friss húsokkal, és nem állt sorba SENKI......

Előzmény: Hepci (25811)
nagypapi51 Creative Commons License 2020.03.20 -1 0 25845

...TEssék kitalálni, hogy az étlapon melyik fogásokat választottuk...

Nem nehéz kitalálni, ezeket még Boszi is beazonosítja :)

 

 

Előzmény: sunnysun222 (25844)
sunnysun222 Creative Commons License 2020.03.20 0 0 25844

Elismerten (sajnos és sokszor indokolatlanul) előítéletes vagy, mert mint mondám, olykor egészen tűrhetőket is ki lehet fogni.

Már nem csak azok a valóban standard borzalmak vannak. Variálgatnak...

 

De mindegy is. Sajnos tegnap ideiglenesen bezárt a Szabadság bisztró is - így most már ezt a csoda-menű helyet se tudjátok

egy ideig megpróbálni...

Az utolsó előtti hetük menűje igazi csámcsogás volt, istenem, ha a képeket nézegetem, hát még most is ájuldozok csendesen az élvezettől...

 

Tényleg. TEssék kitalálni, hogy az étlapon melyik fogásokat választottuk... Megsúgom, ez az egész, a három quick-lunch fogás összesen 3000.- Ft volt...

(Amikor 1 EUR-t még talán 340 körül mértek...)

Mondjuk, most nem robbantunk szét a jóllakottságtól, de ilyen íz-kavalkádot ritkán lehet elcsípni ennyiért egy amúgy is ennyire jó helyen... SAjnos házhoz szállítással elvitellel nem bajlódnak...)

 

Előzmény: Boszorka (25837)
Hepci Creative Commons License 2020.03.19 0 0 25843

Az Astra sedan elég nagy.

Nekem tetszenek az ilyen jellegű, klasszikus autók, céges kocsinak ilyesmit vettem volna (csak drágábbat), de a párom megfúrta, mert neki túl nagy (parkolni).

Előzmény: Caipi (25842)
Caipi Creative Commons License 2020.03.19 0 0 25842

:)

Az elsővel mi is így vagyunk, a második kérdéses, a Kalos után most Astra szedán van, de a férjem legközelebb kisebbet akar, mert így is utál parkolóhelyet keresni. Csak én szeretem a szedánt. Ahogy ő mondja, az olyan autót, amilyet a gyerekek rajzolnak. :) 

Előzmény: Hepci (25840)
Caipi Creative Commons License 2020.03.19 0 0 25841

Huh, megnéztem, azzal a közelben is lehetsz (Róna/Fogarasi sarkánál lakunk) vagy az M3 bevezetőnél is. :) De mintha valami hozzánk képest odébblevő Zuglói részeket láttalak volna emlegetni. 

Előzmény: sunnysun222 (25834)
Hepci Creative Commons License 2020.03.19 0 0 25840

Szeretek fura lenni. :)

Érdekes módon pl. tartalékaim vannak, nem tartozásaim, valamint akkora autót használok, amiben éppen elférek.

Előzmény: Caipi (25838)
Caipi Creative Commons License 2020.03.19 0 0 25839

Én egy ideje háromhetente fodrász előtt betérek, mert az a legegyszerűbb módja a nem drágán nem éhen-szomjanhalásnak este 8-1/2 9-ig. Kérek egy sima sajtburger-menüt narancslével, 670 Ft. 

Előzmény: sunnysun222 (25832)
Caipi Creative Commons License 2020.03.19 0 0 25838

Te vagy már fura. :) 

Előzmény: Hepci (25831)
Boszorka Creative Commons License 2020.03.19 0 0 25837

Képzeld még soha nem voltam mekiben és nem is hinném, hogy leszek. New Yorkban próbáltam ki a burgert, de kuka lett belőle.:-(

Előzmény: sunnysun222 (25832)
Boszorka Creative Commons License 2020.03.19 0 0 25836

Hát igen a szegedi artézi víz, minket is kikezdett, mikor 1941-ben oda költöztünk. Ennek köszönhetően lett nagyon gyorsan egy Bosch jégszekrényünk, ami abban az időben igazi ritkaság számba ment. Hűtve abszolute iható volt, de mikor jöttük fel Pestre a nagymamához, mindig megrohamoztuk a csapot.

Előzmény: sunnysun222 (25830)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!