Keresés

Részletes keresés

Hepci Creative Commons License 2019.07.05 0 0 25209

Croissant igen jó  minőségben kapható félkészen, mélyhűtve... elég ritka lehet a pékség, ahol teljesen maguk csinálják...

Ha az órás maradt, a pékek meg mentek, még átalakulhatnak órás műhellyé. :)

Előzmény: Mazsola0070 (25208)
Mazsola0070 Creative Commons License 2019.07.04 0 1 25208

Azt olvastam, a tulaj órakereskedő volt, csak összeállt valami menő pékkel. Amikor mutatták a boltot B. Mária műsorában, csak úgy sürögtek-forogtak ott a pékek, akkor ezek szerint mind dobbantott.

(Azaz az összes pékjük menő, hehe, én kérek elnézést......:) ) 

 

Mondjuk azt persze nem értem, ha nincs pék, akkor a finompékárukat (croissant, pogácsa) ki készíti, süti? Vagy csak olyan pékjük van, aki pogácsát tud sütni, de kenyeret nem?

 

És szeptemberben mi lesz? (Az eladó akkorra "ígérte", hogy lesz kenyér is.)

Akkor már meg tud a tulaj fizetni egy kenyeret sütni tudó péket, de júliusban nem?

 

Az meg külön vicc volt, hogy amikor a B. Mária műsorban és több cikkben is megénekelt, a Pékesség védjegyévé vált hatlapos iránt érdeklődtünk, akkor az előadó néni úgy nézett ránk és válaszolt, mintha fél kiló Mars kőzetet kértünk volna ("ááááááá, hatlapos?....áááááááá", már azt vártam, azt is hozzáteszi, hogy "nooormálisak maguk?")

 

Úgyhogy nekem valami nagyon nem kerek a Pékesség körül..........

 

 

Előzmény: Hepci (25206)
Mazsola0070 Creative Commons License 2019.07.04 0 0 25207

:)))

Előzmény: nagypapi51 (25205)
Hepci Creative Commons License 2019.07.04 0 1 25206

A tulajdonos nem pék véletlenül?

Azért egy péknek elő kellene tudni állítani néhány fajta kenyeret alkalmi segítségekkel is, ha már kézművességről beszélünk...

Előzmény: negyesi_pal (25202)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.07.04 0 1 25205

A faluba érkező püspök számonkéri a kurátoron, hogy miért nem harangoznak.

- Ezeregy oka van annak uram, először is, nincs harang...

 

Előzmény: Mazsola0070 (25204)
Mazsola0070 Creative Commons License 2019.07.03 0 0 25204

Így mondjuk érthető, ha nincs kenyér...:)

Előzmény: negyesi_pal (25202)
seci Creative Commons License 2019.07.03 0 0 25203

>>> eltávoztak az ott dolgozó pékek

RIP Békességes Pékesség :)

-seci

Előzmény: negyesi_pal (25202)
negyesi_pal Creative Commons License 2019.07.03 0 0 25202

Nem a védelmükben írom (dehogynem :)), mindenesetre nemrég eltávoztak az ott dolgozó pékek, így most éppen átmeneti állapot van.

Előzmény: Mazsola0070 (25201)
Mazsola0070 Creative Commons License 2019.07.02 0 0 25201

Itt nem dél körül nem volt szinte semmi, hanem reggel fél 8-kor...:)

 

DE őszintén szólva én legjobban azon döbbentem meg, hogy kenyér (bármilyen kenyérféleség) majd csak ősszel lesz.

Előzmény: Hepci (25200)
Hepci Creative Commons License 2019.07.02 0 0 25200

Nem ismerem, de amit a médiában írnak, az elég gyakran nem vág egybe a valósággal...

Kézműves pékségekben gyakran előfordul máshol is, hogy dél körül már gyakorlatilag nincs semmi. Én a Brótba (Villa Bagatelle) és a Panificio il Basilicóba szoktam járni, meg néha a Pékműhelybe, ezek eléggé rendben vannak, de nem mindig érzem létszükségletnek, hogy vegyek valami 5-600 Ft/40-50 deka árfekvésű kenyeret.

Előzmény: Mazsola0070 (25199)
Mazsola0070 Creative Commons License 2019.07.02 0 0 25199

Kíváncsi lennék, mi a véleményed (véleményetek) a Pékességről. A médiában ódákat zengenek róla, de mi nagyon pofára estünk, kb. olyan volt, mint Hofinál a román húsbolt...:)

 

Először is, a Pékességben NINCS KENYÉR (nem valamilyen fajta nincs, semmilyen nincs)!

Mikor kérdeztük, hogy mikor lesz: ősszel (?)

A szinte üres polcok felett ki van írva egy csomó fajta kenyér, ami lenni szokott, de úgy tűnik, ez a pék nyáron nem süt kenyeret. . . .

De nem volt a médiában agyonajnározott hatlapos süti sem, és jószerivel semmi.

EGYFAJTA pogácsa (ami estére ugyanolyan szottyadt lett, mint a metróaluljárókban kapható), meg párfajta croissant, ennyi. . .

 

Ez mindig ilyen, vagy csak nekünk volt pechünk? 

Előzmény: Hepci (25198)
Hepci Creative Commons License 2019.07.01 0 0 25198

[Hova érdemes menni sütizni... van valami ilyen topik, de itt tán jobb helye van...]

 

Lola Cukrászda (Szentendre):

 

https://gasztrojazz.blogspot.com/2019/07/lola-setaloutcan.html

Boszorka Creative Commons License 2019.06.13 0 0 25197

Vegyél egy tisztességes laptopot!:-)

Előzmény: sunnysun222 (25196)
sunnysun222 Creative Commons License 2019.06.13 0 0 25196

Hö: még létezik a Hírcsárda? Nekem már jó ideje ne mjön bea tabletemen....

Előzmény: nagypapi51 (25195)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.06.12 0 1 25195

Új hely! Karmazsin Imposztor

(bocs)

 

Logofet Creative Commons License 2019.05.27 0 0 25194

Ok, igazad van, a négyszeres szorzó mindenképpen erős túlzás, nem is vitás. 

Előzmény: Hepci (25193)
Hepci Creative Commons License 2019.05.27 0 0 25193

Tudod, az a baj, hogy ha valaki tudja, ki az a Bott Frigyes, az gyakran azt is tudja, mibe fáj a bora egy borszaküzletben.

Az említett étteremben 2400 forintot óhajtanak keresni másfél deci Bott hárslevelűn, és ezek után csodálkozik a sommelier, hogy desszertbort már nem kérek a desszerthez, pedig lett volna valami érdekesség Tokajból, ami nem szerepel a borlapon (haha, elképzeltem, mennyiért).

No most, ha hülye lennék, akkor ott lógna a tábla a nyakamban ("hülye vagyok!"), amikor bemegyek egy étterembe...

Előzmény: Logofet (25192)
Logofet Creative Commons License 2019.05.27 0 0 25192

Basszus, simán benéztem, hogy bolti palackárat írtál, sorry, így teljesen igazad van! Nekem egyébként a háromszoros szorzóval is van bajom, bizonyos árszint felett, épp most rakjuk össze a borlapunkat, szerintem hamarosan megmondom, hogy a számomra kevésbé szimpatikus mechanikus szorzást választjuk-e. Én már egy kézműves sörnél is erősen túlzónak érzem, amikor mindent hárommal szorzunk, akkor is, ha elvileg rontja az ELÁBÉ/eladási ár mutatót. 

Előzmény: Hepci (25187)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.05.27 0 0 25191

Itt is kb. ez van, 1 dl x Ft, 1 palack y Ft (rendszerint 7x)

 

Előzmény: seci (25190)
seci Creative Commons License 2019.05.26 0 0 25190

Nem tudom Mo-on mi a szokas, errefele kulon ar szokott lenni 1 poharra, 2 poharra meg uvegre.

-seci

Előzmény: Hepci (25189)
Hepci Creative Commons License 2019.05.26 0 0 25189

A nyitott bor megpimpósodása viszont jelentős kockázat (bár drága berendezéssel és topon levő sommelier-vel jócskán csökkenthető).

No mindegy, bárki bármit gondol, néggyel (Bobo) és 4.3-mal (Spíler Buda) szorozni súlyos pofátlanság és a kedves vendégek hülyének nézése.

Előzmény: seci (25188)
seci Creative Commons License 2019.05.26 0 0 25188

És ugye a legszebb, hogy a bornál a hozzáadott érték kb zero (a pohár elmosogatása és az uveg nyitasa/toltes). Ergo itt kellene legyen a legkisebb rés, már ha egyáltalan az árképzésnek bármi koze lenne a hozzáadott értékhez...

-seci

Előzmény: Hepci (25187)
Hepci Creative Commons License 2019.05.26 0 0 25187

Szerintem meg egyáltalán nem számoltam el, hanem elképesztően pofátlanul szoroznak a példaként hozott éttermekben.

 

A Figula Sóskút olaszrizling 2017 polci ára a Bortársaságnál 3450 Ft.

Mennyiért kapja ezt egy étterem? Maximum bruttó 2500 Ft, 1 dl beszerzési ára 333 Ft.

Adják a Spílerben pohárral (1,25 dl) 1800 forintért, aminek a beszerzési ára 416 Ft jelen esetben.

No, ez mekkora szorzó szerinted? (kereken négyszeres)

A Bott Frigyes hárslevelű 2017 a Bobóban hasonló árképzésű.

Ott 5350 Ft a polci ár, lehet kb. bruttó 4000 a nagyker ár. A másfél deci (pohár) beszerzési ára uszkve 800 Ft, adják 3200-ért.

És ez hányszoros szorzó? (kereken négyszeres)

 

Nem láttál még ilyet? Én már igen, de akkor is elképesztő.

Előzmény: Logofet (25186)
Logofet Creative Commons License 2019.05.26 0 0 25186

Szerintem ezt most elszámoltad. :-) 

Előzmény: Hepci (25185)
Hepci Creative Commons License 2019.05.25 0 0 25185

A két utóbb említett esetben szó nincs háromszoros szorzóról, ők a beszerzési árat 4-5-tel szorozzák.

A háromszoros ellen egyébként semmi kifogásom.

Előzmény: Logofet (25184)
Logofet Creative Commons License 2019.05.25 0 0 25184

Ezen mindig megy a vita, hogy drágább italok esetében is a megszokott szorzót kell alkalmazni -mondjuk beszerzési ár, szorozva hárommal-, vagy az a helyes, ha azt számolod, hogy egy pohár ital eladása esetén meglegyen az elvárt nominális hozzáadott érték -pl. 500 forint egy pohár boron-. Szerintem a jobb boroknál az utóbbi a helyes, a háromszoros szorzó durva túlzás.  

Előzmény: Hepci (25183)
Hepci Creative Commons License 2019.05.25 0 0 25183

Amíg Tanti volt (a Bortársaság egyik tulajdonosa volt a tulaj), teljesen normális borárak voltak. Zuzuként elszálltak az italárakkal...

Egyébként az italokkal egyre több helyen elszállnak.

Először csak a limonádék lettek pofátlanul drágák a legtöbb étteremben (1000 pénz körül 3-4 deci), aztán mostanában iszonyatos szorzást látok egyre több helyen bornál is.

A boros topikba éppen tegnap raktam fel néhány árat szemléltetni.

Ilyeneket láttam/ittam mostanában:

SAP juhfark 2016 (Kobuta): 1300 Ft/dl (bolti palackár 5500 Ft körül) - ez még nekem teljesen rendben van

Bott Frigyes hárslevelű (Bobo): 3200 Ft/1,5 dl (bolti palackár: 5450 Ft) - ez horror

Figula Sóskút olaszrizling (Spíler Buda): 1800 Ft/1,25 dl (bolti palackár: 3450 Ft) - ez is vicces

 

Ez az árképzés csillagos helyen talán még elmenne... és persze lehet így árazni, de nekünk meg jogunk van kérni a jó vacsora mellé egy pohár csapvizet...

Előzmény: Mazsola0070 (25182)
Mazsola0070 Creative Commons License 2019.05.25 0 0 25182

Egyrészt az itallap árakat nem nagyon szoktam nézni, és azt sem számolgatom, hogy a vendég mennyit iszik.

 

Korábban, amikor csak ketten voltunk a feleségemmel, kijött az egész egy húszasból, így kb. 30-35-re számítottam, ehhez képest egy kicsit meghökkentett a jóval 40 feletti számla, ami borravalóval 50 volt. 

Előzmény: homerx (25180)
Mazsola0070 Creative Commons License 2019.05.25 0 0 25181

Az étel nekünk is kb. 10e Ft/fő volt, az ital dobta meg (pedig nem ittunk semmi különöset, két deci bor, ásványvíz, limonádé, kávé), a fene gondolta, hogy pl. egy ásványvíz 1000 Ft.... 

Előzmény: Hepci (25179)
homerx Creative Commons License 2019.05.24 0 0 25180

no, de miert utolag esett le, h mennyit fogsz fizetni?

Előzmény: Mazsola0070 (25178)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!