Keresés

Részletes keresés

Mazsola0070 Creative Commons License 2019.07.04 0 0 25207

:)))

Előzmény: nagypapi51 (25205)
Hepci Creative Commons License 2019.07.04 0 1 25206

A tulajdonos nem pék véletlenül?

Azért egy péknek elő kellene tudni állítani néhány fajta kenyeret alkalmi segítségekkel is, ha már kézművességről beszélünk...

Előzmény: negyesi_pal (25202)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.07.04 0 1 25205

A faluba érkező püspök számonkéri a kurátoron, hogy miért nem harangoznak.

- Ezeregy oka van annak uram, először is, nincs harang...

 

Előzmény: Mazsola0070 (25204)
Mazsola0070 Creative Commons License 2019.07.03 0 0 25204

Így mondjuk érthető, ha nincs kenyér...:)

Előzmény: negyesi_pal (25202)
seci Creative Commons License 2019.07.03 0 0 25203

>>> eltávoztak az ott dolgozó pékek

RIP Békességes Pékesség :)

-seci

Előzmény: negyesi_pal (25202)
negyesi_pal Creative Commons License 2019.07.03 0 0 25202

Nem a védelmükben írom (dehogynem :)), mindenesetre nemrég eltávoztak az ott dolgozó pékek, így most éppen átmeneti állapot van.

Előzmény: Mazsola0070 (25201)
Mazsola0070 Creative Commons License 2019.07.02 0 0 25201

Itt nem dél körül nem volt szinte semmi, hanem reggel fél 8-kor...:)

 

DE őszintén szólva én legjobban azon döbbentem meg, hogy kenyér (bármilyen kenyérféleség) majd csak ősszel lesz.

Előzmény: Hepci (25200)
Hepci Creative Commons License 2019.07.02 0 0 25200

Nem ismerem, de amit a médiában írnak, az elég gyakran nem vág egybe a valósággal...

Kézműves pékségekben gyakran előfordul máshol is, hogy dél körül már gyakorlatilag nincs semmi. Én a Brótba (Villa Bagatelle) és a Panificio il Basilicóba szoktam járni, meg néha a Pékműhelybe, ezek eléggé rendben vannak, de nem mindig érzem létszükségletnek, hogy vegyek valami 5-600 Ft/40-50 deka árfekvésű kenyeret.

Előzmény: Mazsola0070 (25199)
Mazsola0070 Creative Commons License 2019.07.02 0 0 25199

Kíváncsi lennék, mi a véleményed (véleményetek) a Pékességről. A médiában ódákat zengenek róla, de mi nagyon pofára estünk, kb. olyan volt, mint Hofinál a román húsbolt...:)

 

Először is, a Pékességben NINCS KENYÉR (nem valamilyen fajta nincs, semmilyen nincs)!

Mikor kérdeztük, hogy mikor lesz: ősszel (?)

A szinte üres polcok felett ki van írva egy csomó fajta kenyér, ami lenni szokott, de úgy tűnik, ez a pék nyáron nem süt kenyeret. . . .

De nem volt a médiában agyonajnározott hatlapos süti sem, és jószerivel semmi.

EGYFAJTA pogácsa (ami estére ugyanolyan szottyadt lett, mint a metróaluljárókban kapható), meg párfajta croissant, ennyi. . .

 

Ez mindig ilyen, vagy csak nekünk volt pechünk? 

Előzmény: Hepci (25198)
Hepci Creative Commons License 2019.07.01 0 0 25198

[Hova érdemes menni sütizni... van valami ilyen topik, de itt tán jobb helye van...]

 

Lola Cukrászda (Szentendre):

 

https://gasztrojazz.blogspot.com/2019/07/lola-setaloutcan.html

Boszorka Creative Commons License 2019.06.13 0 0 25197

Vegyél egy tisztességes laptopot!:-)

Előzmény: sunnysun222 (25196)
sunnysun222 Creative Commons License 2019.06.13 0 0 25196

Hö: még létezik a Hírcsárda? Nekem már jó ideje ne mjön bea tabletemen....

Előzmény: nagypapi51 (25195)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.06.12 0 1 25195

Új hely! Karmazsin Imposztor

(bocs)

 

Logofet Creative Commons License 2019.05.27 0 0 25194

Ok, igazad van, a négyszeres szorzó mindenképpen erős túlzás, nem is vitás. 

Előzmény: Hepci (25193)
Hepci Creative Commons License 2019.05.27 0 0 25193

Tudod, az a baj, hogy ha valaki tudja, ki az a Bott Frigyes, az gyakran azt is tudja, mibe fáj a bora egy borszaküzletben.

Az említett étteremben 2400 forintot óhajtanak keresni másfél deci Bott hárslevelűn, és ezek után csodálkozik a sommelier, hogy desszertbort már nem kérek a desszerthez, pedig lett volna valami érdekesség Tokajból, ami nem szerepel a borlapon (haha, elképzeltem, mennyiért).

No most, ha hülye lennék, akkor ott lógna a tábla a nyakamban ("hülye vagyok!"), amikor bemegyek egy étterembe...

Előzmény: Logofet (25192)
Logofet Creative Commons License 2019.05.27 0 0 25192

Basszus, simán benéztem, hogy bolti palackárat írtál, sorry, így teljesen igazad van! Nekem egyébként a háromszoros szorzóval is van bajom, bizonyos árszint felett, épp most rakjuk össze a borlapunkat, szerintem hamarosan megmondom, hogy a számomra kevésbé szimpatikus mechanikus szorzást választjuk-e. Én már egy kézműves sörnél is erősen túlzónak érzem, amikor mindent hárommal szorzunk, akkor is, ha elvileg rontja az ELÁBÉ/eladási ár mutatót. 

Előzmény: Hepci (25187)
nagypapi51 Creative Commons License 2019.05.27 0 0 25191

Itt is kb. ez van, 1 dl x Ft, 1 palack y Ft (rendszerint 7x)

 

Előzmény: seci (25190)
seci Creative Commons License 2019.05.26 0 0 25190

Nem tudom Mo-on mi a szokas, errefele kulon ar szokott lenni 1 poharra, 2 poharra meg uvegre.

-seci

Előzmény: Hepci (25189)
Hepci Creative Commons License 2019.05.26 0 0 25189

A nyitott bor megpimpósodása viszont jelentős kockázat (bár drága berendezéssel és topon levő sommelier-vel jócskán csökkenthető).

No mindegy, bárki bármit gondol, néggyel (Bobo) és 4.3-mal (Spíler Buda) szorozni súlyos pofátlanság és a kedves vendégek hülyének nézése.

Előzmény: seci (25188)
seci Creative Commons License 2019.05.26 0 0 25188

És ugye a legszebb, hogy a bornál a hozzáadott érték kb zero (a pohár elmosogatása és az uveg nyitasa/toltes). Ergo itt kellene legyen a legkisebb rés, már ha egyáltalan az árképzésnek bármi koze lenne a hozzáadott értékhez...

-seci

Előzmény: Hepci (25187)
Hepci Creative Commons License 2019.05.26 0 0 25187

Szerintem meg egyáltalán nem számoltam el, hanem elképesztően pofátlanul szoroznak a példaként hozott éttermekben.

 

A Figula Sóskút olaszrizling 2017 polci ára a Bortársaságnál 3450 Ft.

Mennyiért kapja ezt egy étterem? Maximum bruttó 2500 Ft, 1 dl beszerzési ára 333 Ft.

Adják a Spílerben pohárral (1,25 dl) 1800 forintért, aminek a beszerzési ára 416 Ft jelen esetben.

No, ez mekkora szorzó szerinted? (kereken négyszeres)

A Bott Frigyes hárslevelű 2017 a Bobóban hasonló árképzésű.

Ott 5350 Ft a polci ár, lehet kb. bruttó 4000 a nagyker ár. A másfél deci (pohár) beszerzési ára uszkve 800 Ft, adják 3200-ért.

És ez hányszoros szorzó? (kereken négyszeres)

 

Nem láttál még ilyet? Én már igen, de akkor is elképesztő.

Előzmény: Logofet (25186)
Logofet Creative Commons License 2019.05.26 0 0 25186

Szerintem ezt most elszámoltad. :-) 

Előzmény: Hepci (25185)
Hepci Creative Commons License 2019.05.25 0 0 25185

A két utóbb említett esetben szó nincs háromszoros szorzóról, ők a beszerzési árat 4-5-tel szorozzák.

A háromszoros ellen egyébként semmi kifogásom.

Előzmény: Logofet (25184)
Logofet Creative Commons License 2019.05.25 0 0 25184

Ezen mindig megy a vita, hogy drágább italok esetében is a megszokott szorzót kell alkalmazni -mondjuk beszerzési ár, szorozva hárommal-, vagy az a helyes, ha azt számolod, hogy egy pohár ital eladása esetén meglegyen az elvárt nominális hozzáadott érték -pl. 500 forint egy pohár boron-. Szerintem a jobb boroknál az utóbbi a helyes, a háromszoros szorzó durva túlzás.  

Előzmény: Hepci (25183)
Hepci Creative Commons License 2019.05.25 0 0 25183

Amíg Tanti volt (a Bortársaság egyik tulajdonosa volt a tulaj), teljesen normális borárak voltak. Zuzuként elszálltak az italárakkal...

Egyébként az italokkal egyre több helyen elszállnak.

Először csak a limonádék lettek pofátlanul drágák a legtöbb étteremben (1000 pénz körül 3-4 deci), aztán mostanában iszonyatos szorzást látok egyre több helyen bornál is.

A boros topikba éppen tegnap raktam fel néhány árat szemléltetni.

Ilyeneket láttam/ittam mostanában:

SAP juhfark 2016 (Kobuta): 1300 Ft/dl (bolti palackár 5500 Ft körül) - ez még nekem teljesen rendben van

Bott Frigyes hárslevelű (Bobo): 3200 Ft/1,5 dl (bolti palackár: 5450 Ft) - ez horror

Figula Sóskút olaszrizling (Spíler Buda): 1800 Ft/1,25 dl (bolti palackár: 3450 Ft) - ez is vicces

 

Ez az árképzés csillagos helyen talán még elmenne... és persze lehet így árazni, de nekünk meg jogunk van kérni a jó vacsora mellé egy pohár csapvizet...

Előzmény: Mazsola0070 (25182)
Mazsola0070 Creative Commons License 2019.05.25 0 0 25182

Egyrészt az itallap árakat nem nagyon szoktam nézni, és azt sem számolgatom, hogy a vendég mennyit iszik.

 

Korábban, amikor csak ketten voltunk a feleségemmel, kijött az egész egy húszasból, így kb. 30-35-re számítottam, ehhez képest egy kicsit meghökkentett a jóval 40 feletti számla, ami borravalóval 50 volt. 

Előzmény: homerx (25180)
Mazsola0070 Creative Commons License 2019.05.25 0 0 25181

Az étel nekünk is kb. 10e Ft/fő volt, az ital dobta meg (pedig nem ittunk semmi különöset, két deci bor, ásványvíz, limonádé, kávé), a fene gondolta, hogy pl. egy ásványvíz 1000 Ft.... 

Előzmény: Hepci (25179)
homerx Creative Commons License 2019.05.24 0 0 25180

no, de miert utolag esett le, h mennyit fogsz fizetni?

Előzmény: Mazsola0070 (25178)
Hepci Creative Commons License 2019.05.24 0 0 25179

Ittatok is valami drágát? Azért fejenként 10 rugóból kijött 3 fogás a Zuzuban, szóval én nem éreztem észvesztően drágának. Az más kérdés, hogy ennél jobb éttermekben (pl. Kisbíró) is meg lehet vacsorázni Budán ennyi pénzért, tehát az ár/érték arány nem volt valami remek.

Gondolom, a bevásárlóközpontban k. sok lehet a viszonylag nagy étterem bérleti díja, igazán jutányos árfekvésű valamit más se fog ott nyitni.

Előzmény: Mazsola0070 (25178)
Mazsola0070 Creative Commons License 2019.05.24 0 0 25178

Amikor meghívtuk oda egy barátunkat, hármunkra majdnem 50.000 Ft-ot fizettünk (pedig valóban "egyszerű" ételeket ettünk), amikor megláttam a számlát, azt hittem dobok egy hátast....:)

 

Maradjunk annyiban, hogy nem a kispénzűek kedvenc étkezőhelye volt...:)

 

Szerintem egy étterem nem attól elit, hogy milyen ételek vannak, hanem attól, hogy a szélesebb rétegek is tudnak oda járni rendszeresen, vagy csak a pénzesebb elit.

Előzmény: Hepci (25176)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!