Keresés

Részletes keresés

Szebényi Tibor Creative Commons License 3 órája 0 0 86826

"

És mi is ez?

 

Talán a legyszerűbb kép, amiben egyetértés lenne a hazai magas szintű oktatók között is (nagyon remélem :)), az a szamuráj hagyományőrzés. Egy izgalmas mozgásforma, ahol az ember kicsit a középkori Japánban érezheti magát, és van, aki ezt a hobbit választja. A mozgásanyag egyik fő feltételezett eredete, hogy a szamurájnak született gyerekeket próbálták bevezetni a japán páncélos vívásba úgy, hogy páncélt még nem tudtak felvenni, és cél volt, hogy ne szúrják le magukat karddal idejekorán. Vagyis sok technika úgy kap értelmet, ha feltételezzük, hogy páncélos kardos technikákat gyakoroltat, puszta kézzel, páncél nélkül. :) (Megint, aki szerint ez értelmetlen, ne csinálja, aki szerint meg érdekesnek hangzik, az keressen egy 15 danos vagy ahhoz közeli mestert, és nézzen le edzésre.)

 

"

 

Ha páncélos technikákról van szó, akkor a mozgásanyag hasonló, mint mondjuk a Katori Shinto-ryu -ban? Csak ninjutsu név alatt?

Előzmény: Ravonne (86820)
dezsoKE Creative Commons License 12 órája 0 1 86825

Ez mese.

Előzmény: Ravonne (86823)
sszasza Creative Commons License 13 órája 0 0 86824

Igen, így már nagyjából összeraktam a dolgot.

Emberanyag milyen? Milyen mentalitásúak mennek el Bujinkan-ozni?

Előzmény: Ravonne (86823)
Ravonne Creative Commons License 15 órája -1 0 86823

Szia!

 

Köszi a kérdéseket. Igyekeztem egy megfogható gondolatban megragadni a lényeget, nyilván így rengeteg mindent kihagytam.

Akkor bővebben a nindzsákról (igen, ez tényleg nagyon kimaradt):

 

Miért kapcsoltuk hozzá a szamuráj hagyományőrzést?

 

Hát, erről a nagymestert kéne megkérdezni. :)

A történet röviden, hogy a Bujinkan 9 külön hagyományozódó ryu / harcművészeti hagyomány ötvözete. Ebből 6 szamuráj és 3 nindzsa eredetű van (vagyis már alapból van egy szamuráj túlsúly). Ez kiegészül azzal, hogy nem egyenlő arányban maradt fent és hagyományozdik tovább jelenleg a 9 iskola: a Bujinkanban kb 3-4 szamurájiskola az, ami igazán hangsúlyos a mozgásanyagban. A 3 nindzsa iskolából egy van, amiből technikák is előkerülnek, a másik kettő még töredékesebb, inkább szellemiségében van jelen (tanítófüggő, hogy mennyire).

Vagyis vannak nindzsa technikák, így van legitimitása a ninjutsu elnevezésnek. Ugyanakkor ez inkább segített karaktert adni az egésznek, és nem egy futottak még szamurájjutsuvá válnia (mivel a szamuráj hagyományőrzés más aspektusainak vannak erős és ismert ágazatai). Bár az utóbbi időben már kezd hátránnyá válni, mivel a név nagyon más asszociációkat indít be, mint ami valójában történik edzésen. Ez a másik oka annak, hogy a Bujinkan gyakorlói inkább a Bujinkan név használatát kezdik előtérbe helyezni.

Valahogy igy áll össze a nindzsa és szamuráj hagyományőrzés (jó, így pontosabb), ninjutsu néven, de szamuráj hangsúlyosan. :)

 

 

Minek őrizni bűnöző hagyományokat?

 

Szerintem ez is az előző posztban említett félreértések továbbtanításának eredménye. A nindzsákat kb Iga és Koga területeihez kötjük. Ezek a hegyekben levő, nehezen megközelíthető települések, ahova nehezen jutottak fel az adószedők, így az ott élők relatív autonómiát élvezhettek, középkori körülmények között. Nyilván az adókerülést a középkori hatalom sem szívlelte, így amint nem mással volt elfoglalva a sereg, vérbe fojtották az egészet, de a helyi adottságok és az ott élők gerilla harcmodora miatt ez nem ment könnyen. Vagyis volt harci tudásuk (a saját korukhoz mérten), a szamurájoktól eltérő körülmények között fejlődve és ezekhez adaptálódva, de nem csoda, ha kevéssé maradt fenn. A nindzsa, mint mágikus hatalmú bűnöző inkább tekinthető háborús propagandának (avagy Mátyás király sem járt álruhában).

 

Az általunk ismert fényes nappal talpig pizsamában mászkáló nindzsa figurája évszázadokkal később a japán színházból ered (a talpig feketébe öltözött alakok mozgatták a díszleteket, és egy meglepő színpadi eszköz volt, amikor hirtelen a történet szereplőivé váltak). Ezt vette át Hollywood, de kb innen annyi köze van bármihez, mint a Marvel-i Thor kalandjainak a nordic mitológiához.

 

Persze a nindzsagyilkos fantázia nagyon sötét, meg edgy, meg eladható, de inkább szól a félreértésekről, meg a marketingről, mint arról, ami egy Bujinkan edzésen történik. És ismét hangsúlyozom, lehet vannak más legitim ninjutsu irányzatok, amik jobban megfelelnek ennek az elképzelésnek, de azokat nem ismerem.

 

Remélem sikerült megválaszolnom a kérdést!

 

 

Előzmény: sszasza (86821)
capacete Creative Commons License 25 órája 0 1 86822

Igen, a nindzsák és a szamuráj hagyományőrzés az egyik legviccesebb dolog, amit valaha hallottam! :)

Előzmény: sszasza (86821)
sszasza Creative Commons License 25 órája 0 2 86821

Én el tudok fogadni sok mindent, ha ti így hát így. De érteni nem értem, hogy az egykori gyilkosok, bűnözők, társadalomból kivetett heninek harcművészetéhez hogyan és miért kapcsoltátok hozzá a szamuráj hagyományőrzést... Félre ne értsd, az se szimpatikus, mikor Gaó nagyra becsült "barátja" minden ínban, érben és izomban ösztönösen ellenséget lát amit azonnal fel kell darabolni, de a hozzáállás még mindig közelebb áll az eredetihez mint a szamuráj hagyományőrzés. 

Előzmény: Ravonne (86820)
Ravonne Creative Commons License 1 napja 0 0 86820

Sziasztok!

 

Megpróbálok válaszolni pár ninjutsus kérdésre, hátha van, akinek segít. A megértésem a Bujinkan ninjustu-ra vonatkozik, bár tudom, hogy vannak más, tőle független, japán ninjutsu szervezetek is.

 

Szervezeti háttér:

 

A Bujinkan ninjutsu-nak megvan az az előnye, hogy még él a nagymestre, és egészen tavalyig (ha jól emlékszem), edzéseket is tartott. Ez azt jelenti, ha valakit bárhol a világban komolyan érdekelt ez az irányzat, akkor elmehetett hozzá, és megnézhette, mit csinál, milyen edzést tart, milyen edzéseket tartanak a legfőbb tanítványok stb. Ezt minél többet csinálta, annál pontosabb képe alakulhatott ki a stílusról. Ha a japán mesterek úgy ítélték meg, hogy a tudása megfelelő mértékben nőtt is az út (és az azt megelőző gyakorlása) során, akkor dant is kapott. (Ez nagyon furcsa lehet más harcművészetek képviselőinek, úgyhogy most fogadjuk el, hogy teljesen mást jelentenek a fokozatok a különböző irányzatokban. Ezzel a Bujinkant gyakorlók is tisztában vannak és igyekeznek a helyén kezelni, hogy relatíve tényleg könnyű fokozatot kapni.)

De nincs krédó, a technikák eredeti leirata és írásbeli hagyományozása inkább szimbolikus jelentőségű. A tanítás lényegében szóbeli (vagyis elmész edzésre). Így egyes képviselők (szándékolatlanul is) hozzáteszik a maguk tanulságait, a megértésük szerinti legpontosabb kivitelezésre törekvés mellett (!) is igazítják a testi adottságaikhoz, szellemiségükhöz stb. Ha a pontos kivitelezésre törekvés erős, és a technikák megértése jó színvonalú (több évtizedes gyakorlás van mögötte, aminek része, hogy a gyakorló aktívan jár Japánba, vagy ha az anyagi lehetőségei ezt nem engedik meg, akkor olyan mesterhez, aki igen), akkor a tanítás is jó színvonalú, akár még gazdagíthatja is az eredetit (itt már generációkon átívelő tanításra gondolok). Ha a megértés rossz, a technikák nem működnek, és a hézagokat a gyakorló a saját világnézetével, személyiségével és testi adottságaival fogja kitölteni. Minél több ilyen elem kerül bele, a végeredmény "tudásanyagban" annál kevesebb a ninjutsu marad, és annál inkább gyakorlóhoz van torzulva. Minél több átadási lépés van a nagymestertől, annál jobban összeadódnak az idegen elemek, és félreértések is.

Mindemellett a Bujinkan egy elég laza szervezet, nincs senki, aki azzal foglalkoznak, hogy megüti-e a mérécét bármi, amit ninjutsu-ként hirdetnek (és mégegyszer, itt bejön az a probléma is, hogy más, a Bujinkan-tól független, de amúgy legitim tradíciókkal rendelkező ninjustu-k is vannak, bár talán a Bujinkan a legelterjedtebb). Ezért is igyekeznek az utóbbi években a ténylegesen Bujinkan-t gyakorlók a Bujinkan nevet használni a ninjutsu helyett, különösen Budapesten.

 

A lényeg, hogy mára Magyarországon mér több városban is vannak 15 danos mesterek, akiknek nyugati mércével elég jó a megértése, mert eleget jártak Japánba, igyekeztek nyitottan hozzáállni az ott látottakhoz és rengeteget edzettek, hogy a saját mozgásukkal mindazt megvalósítsák. Ha valakit komolyan érdekel, tőlük (vagy az ő közvetlen tanítványaiktól) érdemes tanulni.

 

 

És mi is ez?

 

Talán a legyszerűbb kép, amiben egyetértés lenne a hazai magas szintű oktatók között is (nagyon remélem :)), az a szamuráj hagyományőrzés. Egy izgalmas mozgásforma, ahol az ember kicsit a középkori Japánban érezheti magát, és van, aki ezt a hobbit választja. A mozgásanyag egyik fő feltételezett eredete, hogy a szamurájnak született gyerekeket próbálták bevezetni a japán páncélos vívásba úgy, hogy páncélt még nem tudtak felvenni, és cél volt, hogy ne szúrják le magukat karddal idejekorán. Vagyis sok technika úgy kap értelmet, ha feltételezzük, hogy páncélos kardos technikákat gyakoroltat, puszta kézzel, páncél nélkül. :) (Megint, aki szerint ez értelmetlen, ne csinálja, aki szerint meg érdekesnek hangzik, az keressen egy 15 danos vagy ahhoz közeli mestert, és nézzen le edzésre.)

 

Az ettől nagyon távol eső értelmezések a fent vázolt átadási módból fakadó félreértések és hozzáköltések eredményei.

 

 

És az utcával mi a helyzet?

Ha valaki első sorban meg akarja védeni magát, akkor valami önvédemi rendszer, vagy érdeklődésének megfelelő küzdősport felé szoktam továbbirányítani. De akárhogy is nézzük, csak az emberi testet tekergetjük heti rendszerességgel edzéseken, így  némi önvédelmi hozadéka azért van. Ebből hármat emelnék ki:

 

1. Alázatra tanít. Hiába nincs (elenyésző) a küzdelmi edzés, átadja, hogy mennyire törékeny az emberi test, és hogy mennyire pillanatokon és apróságokon múlhat egy küzdelem kimenetele, amikre ép ésszel nem érdemes feltenni az életünket. Vagyis jobb, ha igyekszünk nem verekedésig eszkalálni egy konfliktust, akárhány év után se.

2. Több olyan történetet hallottam (volt, aminek részese is voltam), hogy egy necces, eszkalálódó helyzet abbamaradt, amikor egy minimális technikát csinált a résztvevő (jellemzően egy nagyon basic fogásból szabadulást). A helyzet nem eszkalálódott tovább, és mindenki ment dolgára. Jó kérdés, hogy vajon mi lett volna, ha nincs ez a mozdulat. Lehet ugyanúgy semmi. De a történetek mesélőinek megadta azt a kontroll érzést, hogy tudtak mit kezdeni a helyzettel, és tényleg nem lett baj. (Ami a leblokkolásnál, pánikba esésnél, kiszolgáltatottságnál mindenképpen jobb.) Mert elég sokminden történik addig, hogy valakinek betörik az orrát. Olyan történetem nincs, ami konrtét verekedésről szólna, de lehet, nem véletlenül. Feleős oktató minden esetre nem hitegeti a tanítványait lenyűgöző fatáziaforgatókönyvekkel, inkább ismételten rámutat az aktuális hiányosságaira a mozgásában. :)

3. Nem klasszikus önvédelem, de ez is megtanít úgy esni, hogy ne törje az ember össze magát. És sokkal többet botlunk meg, mint támadnak meg életveszélyesen, többen egyszerre az utcán, úgy, hogy már elmenekülni se tudunk.

 

Remélem sikerült pár dolgot érthetőbbé tennem!

Előzmény: Bela_Vak (86751)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2020.10.12 0 0 86819

"A HEAM Italian rapier beginner's visual training diary" Well...

 

1. Előtte vajon mit gyakorolt? És hány évig?

2. Mennyi ideje vív rapírral? Nem hinném, hogy túl sokat: tippre ~1 év.

 

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (86818)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2020.10.12 0 0 86818

Egyébként 6:30-nál -- lassítva -- látható egy szép akció: az európai vívást gyakorló kóreai (?) elszúrja magát (mellészúr), közben a katanás szépen rávág a kezére. 

Előzmény: Őszinte Ököl (86816)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2020.10.12 0 0 86817

Van egy külön topik a vívásról: Vívás mint harcművészet

Előzmény: Őszinte Ököl (86816)
Őszinte Ököl Creative Commons License 2020.10.12 0 0 86816
f_zsolt_01 Creative Commons License 2020.10.06 0 1 86815


Hali, Szaszához csatlakoznék, a 40+ -os harcos nem tud olyan állóképességet felmutatni, mint egy 20+ -os harcos (akinek esetleg már 20+ -as életkorához van mondjuk egy 10+ -os sportmúltja). 
Erőben lehet egálban az ember és az izmok, inak, csontok sem sérülékenyebbek, de ha megsérülnek, akkor sokkal hosszabb idő, míg az meggyógyul. Fejlődni is nehezebb, inkább azért dolgozunk már 40 felett, vagy inkább 50-hez közelebb, hogy a megszerzett képességek sokkal lassabban vesszenek el. Ebben a helyzetben nem lehet állóképességre alapozni. Állóképességet egy picit bővebben értem, benne van a folyamatos ütés, rúgás luft ütés és minden más is. 
Az a tipikus alapsablonra összeugró bunyó. 


A kínai mitoszológiában ilyenkor döbben rá a mester, hogy baj van és a külső kemény stílusról át kell állni valami másra, ami mégis előnyt biztosít egy küzdelemben a számára. Ha puszta kézről beszélünk, akkor ha eddig nem volt olyan környezetben az ember és a rutin se hozza, akkor el kell kezdeni gondolkozni. Taktikát felépíteni, látni a pályán és mérkőzés alatt gazdaságosan mozogni, mert egyébként a fiatalabb erősebb, magasabb harcos csak állóképességből és alap kombinációkkal leradíroz a pályáról.

Lehet mérkőzést elveszteni, de nem mindegy hogy az hogy folyt le.

Előzmény: sszasza (86808)
sszasza Creative Commons License 2020.10.06 0 0 86814

Ilyen lett a világ, a körítés fontosabb mint a tartalom, jobban el lehet adni.

Előzmény: GAOZHENHU (86813)
GAOZHENHU Creative Commons License 2020.10.06 0 0 86813

 

  Mire gondolok? Van egy videó, ami arról szól(na), hogy 2 harcos egymásnak feszül. Végignézése után a vélemény: hááát...ööö...izééé...nos, a két harcos kritikán aluli volt, de a körítés! Hát kérem szépen, az nagyon korrekt volt.... Igényelsz ennél mélyebb magyarázatot? Szerintem nem.

Előzmény: sszasza (86801)
sszasza Creative Commons License 2020.10.06 0 0 86812

A srácnak nagyon jó felépítése, genetikája van. Bizonyos sportokban, teljesítményformákban ez behozhatatlan előny. Ettől függetlenül, bármilyen is, az ember valóban tegyen meg mindent a maga szintjén.

Előzmény: Vuduman (86809)
sszasza Creative Commons License 2020.10.06 0 0 86811

Sportszerű volt, oszloptól, faltól is eljöttek mindig, stb. Nem erről van szó.

Előzmény: Vuduman (86810)
Vuduman Creative Commons License 2020.10.06 0 0 86810

Én sportszerűnek láttam a picit. Kétszer is hagyta felállni.

Előzmény: sszasza (86806)
Vuduman Creative Commons License 2020.10.06 0 0 86809

Hali

Nem őrnagy, a franciáknál a commandant az őrnagy, a major egy ultimate altiszti rang, tk. az altisztek doyenje. A törzszászlós után van és elég ritka. olyanoknak adják, akik régen szolgálnak de nem mennek valamiért tiszti iskolába.

 

A srác európa bajnok volt kick boxban (full contaktban) 47 éves, ezért raktam be, 17 évesen csapott fel katonának. Most valamiféle testnevelő, önvédelmet is oktat. Van egy videoja amin az akadálypályán legyőz egy francia parcourost :) Baromi jó lenne ilyen formában lenni. És 47 évesnek lenni :P

 

https://www.legion-etrangere.com/mdl/page.php?id=242&titre=L-ADC-MICHIARA-CHAMPION-D-EUROPE-DE-FULL-CONTACT-A-VITROLLES

Előzmény: sszasza (86804)
sszasza Creative Commons License 2020.10.05 0 2 86808

Az idősebb fiatalabb kérdés ellentmondásos.  Most nem leszek népszerű.

Jelenleg a sportban olyan a megközelítés, hogy magas szintű állóképesség - alacsonyabb tudásszint. A küzdelem (oktatása) a reflexek sebességére támaszkodik. A sok, taktikát-stratégiát még felfogni képtelen kezdőből csak így keletkezik elfogadható számú és szintű versenyző. A fentiek szerint trenírozzák azt is, aki nem ilyen volna . (Persze amikor egy eszes edző észreveszi, hogy az emberének is van esze, akkor másképp készíti fel. Azokból a srácokból lesznek az igazán eredményes harcosok) .

Ez a felkészítési rendszer az idősebbeknek (értsd kb 35 felett) már nem optimális, mert nagyon fizikai az alapja. 

A nép ahhoz szokott, hogy az idősebbek már nem tudnak felmutatni rendes bunyós teljesítményt. Teljesítményt nem is. Nekik a tudásra, tapasztalatra, gazdaságos mozgásra, taktikára kellene támaszkodniuk, közepes fizikai teljesítmény mellett. De mivel fiatalon nem ilyen képzést kaptak, a bunyózni tudásban olyan hiányosságok vannak, hogy idősebb korban sem tudnak ettől feljebb lépni.

Ha nem lennék úriember, rövidebben és érthetőbben is le tudnám írni.    

 

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (86807)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2020.10.05 0 0 86807

Nem tudom, semmit sem tudok a társaságról. Nem kizárt.

 

"De a wt-snek nem kéne bunyóznia, ha nem tud."

 

Így van, csak eddig ő ezt nem tudta magáról!! ;-) Kimondottan jó, hogy elment, kipróbálta magát, megtapasztalta, hogy mit

ér az eddig "használhatónak" vélt tudása. A sors adott neki egy lehetőséget, hogy átgondolja az egészet. Az már egy más kérdés, hogy mennyire lesz képes változtatni a dolgain.

 

"Az életkor szerintem nem mentség, hanem súlyosbító tényező."

 

Úgy tűnik, a kommentelők némileg másképpen látták: úgy érzékelték, hogy némi bátorság -- vagy az önismeret teljes hiánya [saját "gonosz" megjegyzés] ;-)) -- kell ahhoz, hogy valaki egy 20+ évvel fiatalabb fickóval álljon le nyilvánosan bunyózni. 

Előzmény: sszasza (86805)
sszasza Creative Commons License 2020.10.05 0 0 86806

Ezt a csatornát ma ajánlotta egy barátom.

https://www.youtube.com/watch?v=WKrJcbhF6Y4&feature=youtu.be

Jól érzékelhető a két stílus, nem is félnek, szerintem rendben van. A győztes reakciója nem tetszik ugyan, dehát a bunyós nem agysebész, és az adrenalinszintet fel kell dolgozni valahogy. Sportmérkőzésen is látunk hasonlót.

sszasza Creative Commons License 2020.10.05 0 0 86805

Ha ilyen a szervezettség, akkor valszeg előválogatás is van, vagyis hasonló kaliberű ellenfelek kerülnek össze. Ebben az esetben az MMA-s srácnak meg van bocsátva, ha (még) ez a szintje, hát ez. De a wt-snek nem kéne bunyóznia, ha nem tud. (Az életkor szerintem nem mentség, hanem súlyosbító tényező. 46 évesen az ember elvileg már tud, és még bír is. )

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (86803)
sszasza Creative Commons License 2020.10.05 0 0 86804

Megnéztem az őrnagy úr néhány kickbox meccsét, elég határozott bunyós :-) Jó volt, régen láttam már kickboxot.

Előzmény: Vuduman (86799)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2020.10.04 0 0 86803

"De a körítés valóban nem volt rossz. Bár lenne nálunk is ilyesmi."

 

Erről beszélek. Sőt, ha valaki úgy érzi, hogy sokkal jobban tud bunyózni, akkor megkeresheti a szervezőket...

És lehet ötletelni.

 

Ui.:

Most annyi látszik, hogy a DFC felrakott 12 videó. Ebből láttam vagy 3-4-t, a legelső után.

Erre mondtam: akinek ez nem színvonal, itt a következő szint: Strelka.

 

2,31 m feliratkozó, 3089 videó. ;-)) 

Előzmény: sszasza (86801)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2020.10.04 0 0 86802

Nem. ;-)

 

Ez a vicc:

"És mondjuk, határozottan jobb, mint amikor egy amatőr kínai öklöző (vagy MMA-s) 3 ütéssel totálisan kiüt egy

önjelölt -- szintén kínai -- kungfu "mestert"." Bocs, taichi "mester" volt az illető.

 

3 normális jobbegyenes, a "mester" részéről 0 védekezés, mindhármat az arcával védte,

2 padlózás, a 2. után már nem tudott szegény fickó felállni. Na, ez a vicc!

 

Tai Chi Master Who Ran Away From Xu Xiaodong Fights MMA Hobbyist

https://www.youtube.com/watch?v=8GdqJ_wj2nE

 

Ui.:

Azon a YT-csatornán -- Defend Fight Club -- bőven van mindenféle videó. Lehet válogatni!!

Ha pedig ez sem lenne neked elég színvonalas vagy kemény, akkor válogathatsz a több száz orosz Strelka videó közül.

Előzmény: GAOZHENHU (86800)
sszasza Creative Commons License 2020.10.04 0 1 86801

Most már kiváncsi vagyok te mire gondolsz.

Előtte elmondom én a magam véleményét.  A küzdő felek színvonalát azt hagyjuk. Én ha csak ennyit tudnék, szégyellnék kamera elé állni. De a körítés valóban nem volt rossz. Bár lenne nálunk is ilyesmi.

 

Előzmény: GAOZHENHU (86800)
GAOZHENHU Creative Commons License 2020.10.04 0 0 86800

 

  Gondolom, ez a válasz csak egy kis vicc akart lenni a részedről...

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (86797)
Vuduman Creative Commons License 2020.10.03 0 0 86799
f_zsolt_01 Creative Commons License 2020.10.01 0 0 86798

Ulrich,  nincs gond az amatőr szinttel. A gond azzal van, hogy a WT-s kb ugyanazt csinálta csak rosszabbul, mint az egy mérkőzéses mma-s srác. Az életkor nem hivatkozási alap, bevállalta, akkor ezen lépjünk is tovább :D  A WT-snek biztos hogy jó tapasztalat volt, szerintem egy aha élmény, ugyanis a 3x3 perc még ebben a laza bunyóban is biztos, hogy nagyon fárasztó volt.

 

Előzmény: Ulrich_von_Lichtenstein (86797)
Ulrich_von_Lichtenstein Creative Commons License 2020.09.30 0 1 86797

Jó a vágás, tök jók a szabályok (3x3 perc, "Keine Knie zum Kopf am Boden" stb.), ok a bíráskodás.

A küzdelem szintje pedig amatőr, de ettől a társaságtól senki sem várt el top UFC-es versenyzői szintet. 

Plusz a kommentek is normálisak: kiemelik, hogy 46 évesen tökös gyerek a WT-srác.

 

És mondjuk, határozottan jobb, mint amikor egy amatőr kínai öklöző (vagy MMA-s) 3 ütéssel totálisan kiüt egy

önjelölt -- szintén -- kínai kungfu "mestert".

 

Ui.:

Valószínűleg valamelyik német látta az orosz Sztrelka bunyós videókat, és innen az ötlet.

Előzmény: GAOZHENHU (86795)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!