Keresés

Részletes keresés

tigristomi Creative Commons License 2025.04.16 -2 0 88570

Kik még újak, akikből lehet valaki?

Monkey D.Luffy aka N.A.

Előzmény: exhighand (88528)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2025.04.13 0 1 88569

Igen, itt sportról van szó, ezek a rúgások, amelyeket belinkeltem, könnyed laza rúgások, ami megfigyelhető, hogy mindhárom sportoló magas technikai tudással, nagyon jó struktúrával rúg. A struktúra alatt azt értem, hogy kevés felesleges mozgás van ami elveszi a technika erejét (vagy nincs is), minden testrész koordinált és hozzáadja a maga erejét a technikához. Mindeközben Saenchai még meccs közben is bolondozik :D, amit Buakaw se vet meg és  Tawanchai néha elereszt egy egy oly könnyed rúgást, hogy a másiknak törik a végtagja. Alapvetően itt sportról van szó, ahol fontos a győzelem , de a másik fél testi épsége is. 

Előzmény: exhighand (88568)
exhighand Creative Commons License 2025.04.12 0 1 88568

Tök egyforma a véleményünk. Soha nem törekszenek sérülésre, sem szétütésre. Ők vívnak és lényegében ez csak szórakozás részükre.Ha nagyon képzett az ellenfél és vérivó is, csak akkor adnak kemény technikát - különben soha.

Előzmény: f_zsolt_01 (88567)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2025.04.12 0 0 88567
Előzmény: exhighand (88566)
exhighand Creative Commons License 2025.04.12 0 1 88566

Annyit szeretnék javítani, hogy a mélyebben fekvő ideg nem a bolygóideg, hanemaz ülőideg. Az írás többi része helytállónak tűnik.

exhighand Creative Commons License 2025.04.12 0 2 88565

Én nem szeretnék nyilatkozni a "belső erőről" mert szerencsémre még sohasem talékoztam ilyennel. De valószínűsítem, hogy ahogyan minden más szuperő, úgy ez is a technika, finom részletein múlik.

Például a kyusok combrúgása eléggé hasonlít szemre a muaythai comrúgáshoz, mégis teljesen másképpen kell végrehajtani és az eredmény is más.A thai technika lényege az ütköző testrész sebessége, amivel ha sikerül a piramidális reflexívhez tartozó idegig berúgni - akkor a reflex működni fog és hosszan 1-2 másodpercere is görcsre húzza combvádlit, amivel lényegében letépni igyekszik a combkülső megrövidült izmait. Mivel ezt teljes egészében a vegetatív idegrendszer végzi, szomatikusan nem is érzi a kűzdő a combvádli görcsét, csak azt hogy iszonyatos fájdalma van a rúgási pont alatt, valahol mélyben.

A karatés rúgása szinte teljesen az ellenkezőjére épül. A karatés rúgása nehéz, mint a betonoszlop és a rúgást pár tizedmásodpercig igyekszik benne tartani az ellenfél combjában. Az izomzat ugyanis lényegében éppúgy folyadék, mint az aszfalt, csak sokkal gyorsabban kúszik a nyomás hatására és lényegében "elmásznak" a rostok a támadó beható végtagja elől - így szabaddá teszik az utat a bolygóideg azon lefutásáig, ami közvetlenül a csombcsontra fekszik fel. Így a találat az ideget préseli rá a csontra, ami szintén óriási fájdalom, de akár egy percig tartó "vezérlés kiesést" okoz.

Mivel a bolygóideg centikkal van beljebb, mint a piramidális ezért más technikával lehet csak elérni.

Előzmény: f_zsolt_01 (88560)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2025.04.08 0 0 88564

S ha BJJ, akkor ez az arc vitathatatlanul az egyik nagy kedvencem: https://www.facebook.com/reel/641339818272985

f_zsolt_01 Creative Commons License 2025.04.05 0 0 88561

Ezt a thaioknál farangetetőnek hívják :D

Előzmény: tigristomi (88555)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2025.04.05 0 0 88560

"Számomra a kungfu magas szintje nem ez, hanem amikor valaki sok sok év gyakorlás után eljut (!) odáig, hogy már alig-alig kell izomerőt használnia, mert a súlyát, a szögeket, az egész testét tudja hatékonyan használni helyette, illetve a testét, izomzatát nem úgyanúgy használja, mint egy átlagember (mondjuk ez hülye fogalmazás, mert ez mindegyikünkre igaz, azt hiszem... :D )"

Ez egyébként érdekes téma. Mi ezt  a struktúrával való munkának hívjuk, amikor minden a helyén van. Ütésnél, rúgásnál, de akár közelharcnál is működik. Az érzés olyan, amikor egy ütésben benne van a struktúra, mint amikor az ember egy vonatütközőbe szalad bele.  Ez jó dolog és a szépsége ennek az, hogy folyamatosan fejleszthető, csiszolgatható, mert hol hajlékonysági gátba ütközik bele az ember, hol mentálisba, szóval örök élet és egy nap amire kész lesz az ember :D. 

Előzmény: Louhan (88549)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2025.04.05 -1 1 88558

"sohasem fognak sehova se elmenni, hogy ezt demonstrálják."

😱😂🤣 gondolom ringláz miatt

Előzmény: tigristomi (88552)
tigristomi Creative Commons License 2025.04.04 -1 0 88555

Az a legnagyobb baj az úgynevezett belső erővel, hogy mindenki valami mást ért alatta.

Mi valójában a belső erő? Ha erre a kérdésre valaki megadná a választ, akkor lehetne elgondolkodni azon, hogy létezik-e, illetve, hogy hogyan kell helyesen gyakorolni.

Igen, ez a spekuláció része. Ez sok féle lehet.

Ahol én találkoztam a belső erővel, ott nem nagyon magyarázták, hogy mi az. Mutatták és éreztették.

Az érzet pedig ugyanaz, stílustól függetlenül.

Előzmény: Louhan (88456)
Louhan Creative Commons License 2025.04.04 0 3 88554

Hogy te mekkora egy majom vagy kisgyerek! :D :D :D

Jól csinálod, csak azt nem értem, hogy minek, illetve, hogy miért nem unod meg.

Egészségedre!

Előzmény: tigristomi (88553)
tigristomi Creative Commons License 2025.04.04 -1 0 88553

A lényeg. Míg az izomerő a feszítés/elengedés elven működik (nagyon leegyszerűsítve, ha nem akarok mélyre menni az antagonista izmokig stb), és ezt használja gyakorlatilag az összes mai sport, addig a csont-ín erő a nyújtás/elengedés elven. És még ez is rossz megfogalmazás, de nem tudom értelmesebben.. Valahyogy úgy, mint az íj. A testet úgy használjuk, mintha egy felahúrozott íj lenne, vagyis van benne egy állandó, nyújtásból eredő "feszültség", tenzió, amit az erőgyűjtés idején még jobban megnyújtunk, és az erő kieresztése idején ezt a plusz nyújtást engedjük el.

Ez az inak normál működése. Ebben nincs semmi hókusz pókusz, se belső erő.

Érdekes nézni, ahogy egy 30+ éve taicsizó ember spekulálgat a belső erőről.

Olyan nincs, hogy jingu li.

Előzmény: Louhan (88469)
tigristomi Creative Commons License 2025.04.04 -2 0 88552

....de tudod mit, gyere el egy edzésünkre és mutasd be amit tudsz , demonstráld a belső erőd. Én bárkitől szívesen tanulok.

Ez nem így működik. Akikkel találkoztam, és úgy gondolom, hogy küzdelemben is tudnák használni a belső erejüket,
sohasem fognak sehova se elmenni, hogy ezt demonstrálják. Sőt, ha vki megy hozzájuk ilyen kéréssel, valószínű ki fognak térni a kérés elöl.
Mindegyiküket úgy ismertem meg, hogy teljes odaadással viseltetnek az ő mesterük felé. Fontosabb számukra az, hogy a kapott tanítást úgy kezeljék, mint a mestereik. Ahogy kivettem, ahol tudják, biztonságos és felelősség teljes körülmények között tesztelték a képességeiket,mert ők is kíváncsiak.

Akiket ismerek vagy találkoztam velük, közülük 5-en komolyan (15-20 év) foglalkoztak külső stílusokkal is, mielőtt a belső stílust kezdték tanulmányozni.

Igy is sokat mondtam. Aki ebben mester szintre fejlődik, az úgy látom, párhuzamosan azt is megtanulja, hogy biztonságosan kezeli erről a tudást, mind gyakorlatban, mind szóban. Én még tanulom mindkettőt.

Előzmény: f_zsolt_01 (88546)
tigristomi Creative Commons License 2025.04.04 -1 0 88551

Közösen hoztuk ki döntetlenre, egyébként barátságos volt az illető.

Előzmény: Louhan (88550)
Louhan Creative Commons License 2025.04.04 0 3 88550

Szia Tomi!

Na erről beszélt Zsolt eddig... 

30 éve thaiboxolt? Ebből pár évet Thaiföldön...? Ühüm...

Lehet, hogy azért bírta kevésbé, mint te, mert már 60 éves volt...?

Lényeg, hogy te döntetlenre hoztad vele a menetet. Nyilván a belső erő lehetett az oka...

Louhan

Előzmény: tigristomi (88548)
Louhan Creative Commons License 2025.04.04 0 1 88549

Jesszus!

Szép gyűjtemény! Mondjuk a "The Martial Man" csatornáról bárkit belinkelhettél volna. Mind varázsló. Elképesztőnek találom, ami ott megy! Erről már értekeztünk párszor. Dbbenet.

De ez az önmagát Jiang Yushan-nak nevező, Taiwanon élő pasi sem semmi! Ráadásul az ő anyaga innen-onnan összelapátolt, hibásan értelmezett, és gyakorolt dolgok összessége. Klasszikus kamukungfu.

És döbbenetes, hogy erre mekkora igény van, és, hogy mennyire rosszat tesz ez az egész a kungfu / wushu és főként az ún. "belső stílusok" megítélésének.

Számomra a kungfu magas szintje nem ez, hanem amikor valaki sok sok év gyakorlás után eljut (!) odáig, hogy már alig-alig kell izomerőt használnia, mert a súlyát, a szögeket, az egész testét tudja hatékonyan használni helyette, illetve a testét, izomzatát nem úgyanúgy használja, mint egy átlagember (mondjuk ez hülye fogalmazás, mert ez mindegyikünkre igaz, azt hiszem... :D )

Kitűnő példának látom erre Zhong Lianbao, hét csillag imádkozó sáska mestert. Hozzáteszem nem ismerem személyesen, de, amit a videóin mutat, abool látszik a rengeteg munka, ami mögötte van, és gyönyörű, hogy egy alapvetően keményebb, északi stílusból milyen könnyed, lágy dolgot hozott létre önmagának.

Szerintem nagyon jó ellenpéldája az előzőeknek. :)

És igen, ez egy promó film, és igen ezek bemutatók, és szerintem ebből nem is csinálnak itt titkot. ;)

https://www.youtube.com/watch?v=eo1xO0b2gXo

Louhan

Előzmény: exhighand (88547)
tigristomi Creative Commons License 2025.04.04 -3 0 88548

Egyszer gurultam BJJ-n egy sráccal, aki azt mondta, 30 évet thaiboxolt, néhány évet kint thaiföldön.
Mind a ketten kezdők voltunk BJJ-ben, súlyra is hasonlóak voltunk.
Döntetlen lent, de az ellenfelem jobban elfáradt. Mondtam utána, hogy menjünk még egyet, de azt mondta, ő elfáradt.
Úgy látszik a sok futás a földharcban nem segített.

Ha pingpongban megverlek, akkor amúgy is? A sakk gyakorlása is előnyös lehet?

Előzmény: f_zsolt_01 (88536)
exhighand Creative Commons License 2025.04.04 0 1 88547

itt van negy video azokról akik álklítólag belső erőt hsználnak. Némelyik full kamu, mások a tónus növelés itt is imert módját használják.

Egyebekben vér ciki.

f_zsolt_01 Creative Commons License 2025.04.03 0 4 88546

Egy pici közöm azért van. Több kungfu mestert ismerek, van akit barátomként is tisztelhetek , gyakoroltam is velük. Ezt hívják keresztbe edzésnek. Egyikőjüknek sem volt ez a nagyképú lekezelő  hozzáállása, mint amilyen a tiéd, igaz nekik volt/van valódi tudásuk. Nem csak a kinai vonalat néztem meg, hanem az orosz harcművészetekből is kaptam egy kis izelitőt (több szeminárium, egész  hétvégés privát edzés stb. ) Nem, nem a systema, akikkel edzettem úgy fogalmaztak, hogy finoman szólva túlhasználták a systema nevet és inkább nem vállalnak közösséget. 

és még sorolhatnám...

....de tudod mit, gyere  el egy edzésünkre és mutasd be amit tudsz , demonstráld a belső erőd.  Én bárkitől szívesen tanulok.

Előzmény: tigristomi (88545)
tigristomi Creative Commons License 2025.04.03 -5 0 88545

de a szakmai részekben vannak hiányosságok

Mi közöd a kungfuhoz?

Hány belső erős kungfussal találkoztál? 

Ja, hogy nincs, mert te nem találkoztál vele? Csak videón láttad? Óh de kár. Onnan biztos jól meg lehet ítélni.

A kungfu edzőmmel se találkoztál, ezért ő sincs?

Te egy strucc vagy?

Maradj a szakmai résznél, a személyeskedéssel csak rontasz magadon.

Mivel közöd nincs ehhez a témához, ezért velem csak személyeskedésig jutottál. Elég sajnálatos.

Előzmény: f_zsolt_01 (88543)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2025.04.03 0 1 88544

Szerintem a "ONE Championship Mixed Martial Arts" adott egy kis új lendületet az állóharcos küzdősportnak, ott egész jók a srácok.

Előzmény: exhighand (88528)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2025.04.03 -1 2 88543

AI barátod mondta, vagy a tükörbe mégis belenéztél? Saját gondolatok esetleg? Tudod, ami a fejedből pattantak kiiii..... gondolatok....

Tomi, részemről lezártam a témát, a hsz-eid alapján kb sohasem ütöttél még se egy egyenest se egy görbét, de nagyon meg akarod mondani a tutit. Ez a beszélgetés kicsit olyan, mint a népszerű Ford Fairlane kalandjaiból egy idézet:-  "Zuzuval társalogni olyan volt, mint sajtreszelővel rejszolni. Enyhén szórakoztató, de leginkább fájdalmas." Úgy látom a személyeskedésben partner vagy , de a szakmai részekben vannak hiányosságok 😂🤣  ez viszont egy szakmai fórom, te meg szennyezed ezt. Igen, mostanában ritka a hsz. , de a kimondatlan szavak és a csönd sokszor értékesebb, mint ami a billentyűzetedet elhagyja 😅 Lenne egy kérdésem , miért nem mész át a politika fórumra, ott gond nélkül beszélghetsz hülyeséget, senkinek fel se tünne :D

Előzmény: tigristomi (88542)
tigristomi Creative Commons License 2025.04.03 -1 0 88542

Zsolt, ha a másik sokszor azt feltételezi másokról, hogy azok hazudnak, a pszichológiában ezt nevezhetjük paranoiás gondolkodásnak, bizalmatlansági attitűdnek, vagy projekciónak.
Lehetséges okok:
Korábbi tapasztalatok – Ha az illetőt sokszor becsapták vagy manipulálták, akkor idővel kialakulhat benne egy állandó gyanakvás mások iránt.
Személyiségjegyek – Az antiszociális vagy paranoiás személyiségvonásokkal rendelkező emberek hajlamosabbak arra, hogy másokat eleve hazugnak vagy rossz szándékúnak feltételezzenek.
Önbizalomhiány és szorongás – Ha valaki bizonytalan önmagában, akkor könnyen gondolhatja azt, hogy mások félre akarják vezetni.
Projektív identifikáció / Projekció – Ez azt jelenti, hogy az egyén a saját hazugságra való hajlamát vagy belső bizonytalanságát vetíti ki másokra, és emiatt feltételezi róluk, hogy ők is hazudnak.
Traumák és bizalmi problémák – Akik gyerekként megbízhatatlan vagy manipulatív környezetben nőttek fel, azok felnőttként is nehezen tudnak bízni másokban.

f_zsolt_01 Creative Commons License 2025.04.02 0 0 88541

Mindenki azt csinálja, ami szerinte a legjobb. 

Előzmény: Vuduman (88540)
Vuduman Creative Commons License 2025.04.02 0 0 88540

Lol. A videoban mondják, aztán a fura bácsi aki Tik-tokon, reelsen okítja a jobbágyokat, csapkodik. A konferanszié mondatával mókásnak találtam.

Előzmény: f_zsolt_01 (88537)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2025.04.02 -1 1 88539

Mintha fordítva fognád azt a tükröt, barátom. Érdemes lenne újra belenézned.

Előzmény: tigristomi (88538)
tigristomi Creative Commons License 2025.04.02 0 0 88538

Tükröt tart eléd,
szavaid közt árnyék nő.
Látsz-e benne mást?

f_zsolt_01 Creative Commons License 2025.04.02 0 0 88537

Szerintem ez egy bemutató, előre  megkoreografált mozgással. 

Előzmény: Vuduman (88533)
f_zsolt_01 Creative Commons License 2025.04.02 -1 2 88536

Mit ittál? Megint hülyeséget beszélsz. Kevered a profi sportot, az amatőr sportot és a szabadidő sporot. A profi sportot teljesen felesleges bármivel összehasonlítanod, az arról szól, hogy pénzt keressen az ember.  Az amatőr és a szabadidősport  már tud az egészségről szólni.  Nekem az első versenyem 10 éves koromban volt, az utolsó 47 éves koromban semmi baj se a fizikumommal, se az izületeimmel. 20 éve naplózom az edzéseimet, jelenleg átlag 7 órát edzem egy  héten és még mindig van fejlődés. Tovább megyek, nemrég voltam a régi edzőm 70. születésnapján, összegyűltek a régi tanítványok is és milyen meglepő összességében senkinek sem volt semmi problémája és a nagy többségük még mindig edzésben van. A belső erős trükkjeidet tűzd nyugodtan a füled mögé, valamire biztos jó, pl. rehabilitációra. Az állóharcosoknak meg nem igazán jó a bírkózás és a bjj, gondolom a TV-ből ismered ezeket a sportokat. Ha állóharcos vagy és második sportot kellene csinálni, akkor pl. ping-pongozzál (és ezt komolyan mondom, mert megvan a maga értelme). A bírkózó és az állóharcosok más fizikumot igényelnek ,  mindkét stílusnak megvan a saját elképzelése, hogy hogy alakítható ki egy jó harcos. Ez sok idő és mégtöbb energia. Mondhatnád, hgoy de akkor ott vannak az mma-sok. Igen ott vannak, nekik meg kell szerezni az álló, bírkózó és földharcos készségeket és ezekhez  a fizikai erőt és állóképességet. Mondhatjuk úgy is, hogy az mma-sok komplex harcosok és ezért nagyonsokat kell tenniük, nekik kb ebből áll az életük.

Tomi, a kényszeres hazudozás pszichológiai neve: pseudológia phantastica (vagy mythomania).
Ez egy olyan viselkedésforma, amikor valaki rendszeresen, impulzívan és gyakran ok nélkül hazudik, még akkor is, ha semmilyen haszna nem származik belőle. Szerintem fordúlj szakemberhez.

Előzmény: tigristomi (88535)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!