Igen, itt sportról van szó, ezek a rúgások, amelyeket belinkeltem, könnyed laza rúgások, ami megfigyelhető, hogy mindhárom sportoló magas technikai tudással, nagyon jó struktúrával rúg. A struktúra alatt azt értem, hogy kevés felesleges mozgás van ami elveszi a technika erejét (vagy nincs is), minden testrész koordinált és hozzáadja a maga erejét a technikához. Mindeközben Saenchai még meccs közben is bolondozik :D, amit Buakaw se vet meg és Tawanchai néha elereszt egy egy oly könnyed rúgást, hogy a másiknak törik a végtagja. Alapvetően itt sportról van szó, ahol fontos a győzelem , de a másik fél testi épsége is.
Tök egyforma a véleményünk. Soha nem törekszenek sérülésre, sem szétütésre. Ők vívnak és lényegében ez csak szórakozás részükre.Ha nagyon képzett az ellenfél és vérivó is, csak akkor adnak kemény technikát - különben soha.
Én nem szeretnék nyilatkozni a "belső erőről" mert szerencsémre még sohasem talékoztam ilyennel. De valószínűsítem, hogy ahogyan minden más szuperő, úgy ez is a technika, finom részletein múlik.
Például a kyusok combrúgása eléggé hasonlít szemre a muaythai comrúgáshoz, mégis teljesen másképpen kell végrehajtani és az eredmény is más.A thai technika lényege az ütköző testrész sebessége, amivel ha sikerül a piramidális reflexívhez tartozó idegig berúgni - akkor a reflex működni fog és hosszan 1-2 másodpercere is görcsre húzza combvádlit, amivel lényegében letépni igyekszik a combkülső megrövidült izmait. Mivel ezt teljes egészében a vegetatív idegrendszer végzi, szomatikusan nem is érzi a kűzdő a combvádli görcsét, csak azt hogy iszonyatos fájdalma van a rúgási pont alatt, valahol mélyben.
A karatés rúgása szinte teljesen az ellenkezőjére épül. A karatés rúgása nehéz, mint a betonoszlop és a rúgást pár tizedmásodpercig igyekszik benne tartani az ellenfél combjában. Az izomzat ugyanis lényegében éppúgy folyadék, mint az aszfalt, csak sokkal gyorsabban kúszik a nyomás hatására és lényegében "elmásznak" a rostok a támadó beható végtagja elől - így szabaddá teszik az utat a bolygóideg azon lefutásáig, ami közvetlenül a csombcsontra fekszik fel. Így a találat az ideget préseli rá a csontra, ami szintén óriási fájdalom, de akár egy percig tartó "vezérlés kiesést" okoz.
Mivel a bolygóideg centikkal van beljebb, mint a piramidális ezért más technikával lehet csak elérni.
"Számomra a kungfu magas szintje nem ez, hanem amikor valaki sok sok év gyakorlás után eljut (!) odáig, hogy már alig-alig kell izomerőt használnia, mert a súlyát, a szögeket, az egész testét tudja hatékonyan használni helyette, illetve a testét, izomzatát nem úgyanúgy használja, mint egy átlagember (mondjuk ez hülye fogalmazás, mert ez mindegyikünkre igaz, azt hiszem... :D )"
Ez egyébként érdekes téma. Mi ezt a struktúrával való munkának hívjuk, amikor minden a helyén van. Ütésnél, rúgásnál, de akár közelharcnál is működik. Az érzés olyan, amikor egy ütésben benne van a struktúra, mint amikor az ember egy vonatütközőbe szalad bele. Ez jó dolog és a szépsége ennek az, hogy folyamatosan fejleszthető, csiszolgatható, mert hol hajlékonysági gátba ütközik bele az ember, hol mentálisba, szóval örök élet és egy nap amire kész lesz az ember :D.
Az a legnagyobb baj az úgynevezett belső erővel, hogy mindenki valami mást ért alatta.
Mi valójában a belső erő? Ha erre a kérdésre valaki megadná a választ, akkor lehetne elgondolkodni azon, hogy létezik-e, illetve, hogy hogyan kell helyesen gyakorolni.
Igen, ez a spekuláció része. Ez sok féle lehet.
Ahol én találkoztam a belső erővel, ott nem nagyon magyarázták, hogy mi az. Mutatták és éreztették.
A lényeg. Míg az izomerő a feszítés/elengedés elven működik (nagyon leegyszerűsítve, ha nem akarok mélyre menni az antagonista izmokig stb), és ezt használja gyakorlatilag az összes mai sport, addig a csont-ín erő a nyújtás/elengedés elven. És még ez is rossz megfogalmazás, de nem tudom értelmesebben.. Valahyogy úgy, mint az íj. A testet úgy használjuk, mintha egy felahúrozott íj lenne, vagyis van benne egy állandó, nyújtásból eredő "feszültség", tenzió, amit az erőgyűjtés idején még jobban megnyújtunk, és az erő kieresztése idején ezt a plusz nyújtást engedjük el.
Ez az inak normál működése. Ebben nincs semmi hókusz pókusz, se belső erő.
Érdekes nézni, ahogy egy 30+ éve taicsizó ember spekulálgat a belső erőről.
....de tudod mit, gyere el egy edzésünkre és mutasd be amit tudsz , demonstráld a belső erőd. Én bárkitől szívesen tanulok.
Ez nem így működik. Akikkel találkoztam, és úgy gondolom, hogy küzdelemben is tudnák használni a belső erejüket, sohasem fognak sehova se elmenni, hogy ezt demonstrálják. Sőt, ha vki megy hozzájuk ilyen kéréssel, valószínű ki fognak térni a kérés elöl. Mindegyiküket úgy ismertem meg, hogy teljes odaadással viseltetnek az ő mesterük felé. Fontosabb számukra az, hogy a kapott tanítást úgy kezeljék, mint a mestereik. Ahogy kivettem, ahol tudják, biztonságos és felelősség teljes körülmények között tesztelték a képességeiket,mert ők is kíváncsiak.
Akiket ismerek vagy találkoztam velük, közülük 5-en komolyan (15-20 év) foglalkoztak külső stílusokkal is, mielőtt a belső stílust kezdték tanulmányozni.
Igy is sokat mondtam. Aki ebben mester szintre fejlődik, az úgy látom, párhuzamosan azt is megtanulja, hogy biztonságosan kezeli erről a tudást, mind gyakorlatban, mind szóban. Én még tanulom mindkettőt.
Szép gyűjtemény! Mondjuk a "The Martial Man" csatornáról bárkit belinkelhettél volna. Mind varázsló. Elképesztőnek találom, ami ott megy! Erről már értekeztünk párszor. Dbbenet.
De ez az önmagát Jiang Yushan-nak nevező, Taiwanon élő pasi sem semmi! Ráadásul az ő anyaga innen-onnan összelapátolt, hibásan értelmezett, és gyakorolt dolgok összessége. Klasszikus kamukungfu.
És döbbenetes, hogy erre mekkora igény van, és, hogy mennyire rosszat tesz ez az egész a kungfu / wushu és főként az ún. "belső stílusok" megítélésének.
Számomra a kungfu magas szintje nem ez, hanem amikor valaki sok sok év gyakorlás után eljut (!) odáig, hogy már alig-alig kell izomerőt használnia, mert a súlyát, a szögeket, az egész testét tudja hatékonyan használni helyette, illetve a testét, izomzatát nem úgyanúgy használja, mint egy átlagember (mondjuk ez hülye fogalmazás, mert ez mindegyikünkre igaz, azt hiszem... :D )
Kitűnő példának látom erre Zhong Lianbao, hét csillag imádkozó sáska mestert. Hozzáteszem nem ismerem személyesen, de, amit a videóin mutat, abool látszik a rengeteg munka, ami mögötte van, és gyönyörű, hogy egy alapvetően keményebb, északi stílusból milyen könnyed, lágy dolgot hozott létre önmagának.
Szerintem nagyon jó ellenpéldája az előzőeknek. :)
És igen, ez egy promó film, és igen ezek bemutatók, és szerintem ebből nem is csinálnak itt titkot. ;)
Egyszer gurultam BJJ-n egy sráccal, aki azt mondta, 30 évet thaiboxolt, néhány évet kint thaiföldön. Mind a ketten kezdők voltunk BJJ-ben, súlyra is hasonlóak voltunk. Döntetlen lent, de az ellenfelem jobban elfáradt. Mondtam utána, hogy menjünk még egyet, de azt mondta, ő elfáradt. Úgy látszik a sok futás a földharcban nem segített.
Ha pingpongban megverlek, akkor amúgy is? A sakk gyakorlása is előnyös lehet?
Egy pici közöm azért van. Több kungfu mestert ismerek, van akit barátomként is tisztelhetek , gyakoroltam is velük. Ezt hívják keresztbe edzésnek. Egyikőjüknek sem volt ez a nagyképú lekezelő hozzáállása, mint amilyen a tiéd, igaz nekik volt/van valódi tudásuk. Nem csak a kinai vonalat néztem meg, hanem az orosz harcművészetekből is kaptam egy kis izelitőt (több szeminárium, egész hétvégés privát edzés stb. ) Nem, nem a systema, akikkel edzettem úgy fogalmaztak, hogy finoman szólva túlhasználták a systema nevet és inkább nem vállalnak közösséget.
és még sorolhatnám...
....de tudod mit, gyere el egy edzésünkre és mutasd be amit tudsz , demonstráld a belső erőd. Én bárkitől szívesen tanulok.
AI barátod mondta, vagy a tükörbe mégis belenéztél? Saját gondolatok esetleg? Tudod, ami a fejedből pattantak kiiii..... gondolatok....
Tomi, részemről lezártam a témát, a hsz-eid alapján kb sohasem ütöttél még se egy egyenest se egy görbét, de nagyon meg akarod mondani a tutit. Ez a beszélgetés kicsit olyan, mint a népszerű Ford Fairlane kalandjaiból egy idézet:- "Zuzuval társalogni olyan volt, mint sajtreszelővel rejszolni. Enyhén szórakoztató, de leginkább fájdalmas." Úgy látom a személyeskedésben partner vagy , de a szakmai részekben vannak hiányosságok 😂🤣 ez viszont egy szakmai fórom, te meg szennyezed ezt. Igen, mostanában ritka a hsz. , de a kimondatlan szavak és a csönd sokszor értékesebb, mint ami a billentyűzetedet elhagyja 😅 Lenne egy kérdésem , miért nem mész át a politika fórumra, ott gond nélkül beszélghetsz hülyeséget, senkinek fel se tünne :D
Zsolt, ha a másik sokszor azt feltételezi másokról, hogy azok hazudnak, a pszichológiában ezt nevezhetjük paranoiás gondolkodásnak, bizalmatlansági attitűdnek, vagy projekciónak. Lehetséges okok: Korábbi tapasztalatok – Ha az illetőt sokszor becsapták vagy manipulálták, akkor idővel kialakulhat benne egy állandó gyanakvás mások iránt. Személyiségjegyek – Az antiszociális vagy paranoiás személyiségvonásokkal rendelkező emberek hajlamosabbak arra, hogy másokat eleve hazugnak vagy rossz szándékúnak feltételezzenek. Önbizalomhiány és szorongás – Ha valaki bizonytalan önmagában, akkor könnyen gondolhatja azt, hogy mások félre akarják vezetni. Projektív identifikáció / Projekció – Ez azt jelenti, hogy az egyén a saját hazugságra való hajlamát vagy belső bizonytalanságát vetíti ki másokra, és emiatt feltételezi róluk, hogy ők is hazudnak. Traumák és bizalmi problémák – Akik gyerekként megbízhatatlan vagy manipulatív környezetben nőttek fel, azok felnőttként is nehezen tudnak bízni másokban.
Mit ittál? Megint hülyeséget beszélsz. Kevered a profi sportot, az amatőr sportot és a szabadidő sporot. A profi sportot teljesen felesleges bármivel összehasonlítanod, az arról szól, hogy pénzt keressen az ember. Az amatőr és a szabadidősport már tud az egészségről szólni. Nekem az első versenyem 10 éves koromban volt, az utolsó 47 éves koromban semmi baj se a fizikumommal, se az izületeimmel. 20 éve naplózom az edzéseimet, jelenleg átlag 7 órát edzem egy héten és még mindig van fejlődés. Tovább megyek, nemrég voltam a régi edzőm 70. születésnapján, összegyűltek a régi tanítványok is és milyen meglepő összességében senkinek sem volt semmi problémája és a nagy többségük még mindig edzésben van. A belső erős trükkjeidet tűzd nyugodtan a füled mögé, valamire biztos jó, pl. rehabilitációra. Az állóharcosoknak meg nem igazán jó a bírkózás és a bjj, gondolom a TV-ből ismered ezeket a sportokat. Ha állóharcos vagy és második sportot kellene csinálni, akkor pl. ping-pongozzál (és ezt komolyan mondom, mert megvan a maga értelme). A bírkózó és az állóharcosok más fizikumot igényelnek , mindkét stílusnak megvan a saját elképzelése, hogy hogy alakítható ki egy jó harcos. Ez sok idő és mégtöbb energia. Mondhatnád, hgoy de akkor ott vannak az mma-sok. Igen ott vannak, nekik meg kell szerezni az álló, bírkózó és földharcos készségeket és ezekhez a fizikai erőt és állóképességet. Mondhatjuk úgy is, hogy az mma-sok komplex harcosok és ezért nagyonsokat kell tenniük, nekik kb ebből áll az életük.
Tomi, a kényszeres hazudozás pszichológiai neve: pseudológia phantastica (vagy mythomania). Ez egy olyan viselkedésforma, amikor valaki rendszeresen, impulzívan és gyakran ok nélkül hazudik, még akkor is, ha semmilyen haszna nem származik belőle. Szerintem fordúlj szakemberhez.