Keresés

Részletes keresés

Petya Creative Commons License 1999.07.09 0 0 3
Brumimackó!

Egyetértünk. Én sem nevezném Yeats-et "fasisztának" némi lángoló nacionalizmusért, pláne ha ismerjük a korelőzményeket ...

Orwell-t azért ajánlottam, mert érdemes bizonyos dolgokat más szemszögéből is vizsgálni, még akkor is, ha történetesen nem értünk vele egyet. Picikét tágítja a látókört. (Mákülönben én magam Orwell-t is nagyra tartom. Néha direkt jó ez a kettősség ...-)))

Ja, a jelzett könyv. Igen, megvan magyarul. Hasonló kiadásban mint az "1984". (A kiadó tehát ugyanaz. A boritó fehér, rajta a szerző és cím ugyanazzal a tipográfiai módszerrel és ugyanolyan stílusban elhelyezve.)

Üdv,

Petya

(ui. Nézz át hozzánk, a "Nyugat magyarjai" topicba!)

Előzmény: Brumimackó (2)
Brumimackó Creative Commons License 1999.07.09 0 0 2
Eegen, Yeats-kötetet én is csak undorító módon tuttam szerezni: kivettem a könyvtárból, aztán sohasem vittem vissza. Nem loptam el, csak meghosszabbítottam.
A versrészlet és a "fasisztaság" kapcsolódik, ez - ha nem tévedek - az "An Irish Airman Foresees his Death"/Ír pilóta megsejti halálát. Tény, hogy nem rohantak az írek segíteni az angoloknak a németek ellen, és Yeats (ld. fent) nem igazán bátorította őket. De ez még nem fasizmus. Éppen mert Írország és a kontinens között volt az ősellenség, legalábbis az övék.
Azt hiszem, egy ébredő nemzet akciói és megnyilvánulásai mai (későbbi) szemmel könnyen lefasisztázhatók. Yeats az ír színház és irodalom reneszánszán fáradozott, szerintem ebbe belefér némi lángolás.

"Foglalod a kurvanyádat
De nem ám a mi hazánkat!" - Petőfi

Az Orwell-tanulmány elérhető nálunk? vagy esetleg talán weben? Jó lesz angolul.
Brumi

Előzmény: Petya (1)
Petya Creative Commons License 1999.07.09 0 0 1
Kedves Brumimackó!

/Asszem az "ír-topic" gazdájaként "kutyakötelességem" hozzászólni.-)))/

Először egy versrészlet /ismét/, amit eMM idézett először:

"Tudom fent a felhők fölött
egyszer elér a végzetem
nem bántott akit üldözök
akit védek nem szeretem"

Ami Yeats-et illeti, sajnos nagyon kevés versét olvastam, azokat is innen-onnan felcsípve. A "Lyra Mundi" sorozatban kiadott Yeats-kötetről lecsúsztam. Azóta pedig, hiába kajtatok egy Yeats-kötet után.

Mellesleg, ha már behatóbban megismerted Yeats költészetét, akkor érdemes elolvasnod Orwell vele kapcsolatos kritikáit. (Orwell újságíróként foglalkozott irodalom- és színházkritikával is - nem is rosszul.)

Ő, annak ellenére, hogy nagyra tartotta Yeats költészetét, kissé szószátyárnak és helyenként túlzó nacionalizmusa miatt egyenesen "fasisztának" titulálta. Ez utóbbi megállapításon természetesen lehet vitatkozni, de előtte mindenképpen érdemes Orwell okfejtését elolvasni.

Ennyi.

Üdvözlettel:

Petya

Előzmény: Brumimackó (-)
Arghonaut 2 Creative Commons License 1999.07.09 0 0 0
Hoppá, éppen hajnal van, ennek fényében agyam nulla a témában.
Brumimackó Creative Commons License 1999.07.08 0 0 topiknyitó
Éppen ma volt egy előadás a Fonóban WBY költészetéről, persze precízen munkaidőben, így erről lecsúsztam. Kíváncsi lennék mennyire népszerű errefelé, és próbálta-e már valaki fordítani. Én igen. Előbb fogok űrhajót építeni. Lehet, hogy ez elitista duma, de nekem úgy tűnik, jobb az eredetit olvasni. Nemcsak azért, mert egyes fogalmak nincsenek meg a nyelvünkben (banshee =/= tündér, lidérc, manó), hanem mert egyes hangulatok sem.
Különben idén 60 éve, hogy meghalt.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!