Keresés

Részletes keresés

nereusz1 Creative Commons License 2011.04.17 0 0 21848

Valamit szeretnék megbeszélni ezzel kapcsolatban.

Van egy neved, amire kereszteltek, illetve anyakönyveztek. Így ismernek osztálytársaid, tanáraid, a szomszédok, a család, az egész határon belüli és kívüli közigazgatás stb. Ne fújjuk fel a kérdést. Te választottál egy másik nevet, ami igencsak elkülönül a lényedtől. Mi itt így ismerünk Téged. Van még, lehet még ezer neved, attól függ, milyen közeg(ek)ben forogsz. Foglalkozásod szerint is lehetsz pl. útkaparó bácsi vagy korcsolyaköszörűs néni.

Itt Nem Ellenség Úr vagy Úrhölgy vagy. Azonban mindezek fedőnevek... Neveid maszkok. Igazi neveden csak Isten szólíthat, mivel igazándiból ő tudja...  (Néha elárulja valakinek, de ez más kérdés...)

Előzmény: nem ellenség (21847)
nem ellenség Creative Commons License 2011.04.16 0 0 21847

Akkor inkább hagyjuk az első kérdést :-)

Előzmény: Fellegajtónyitogató (21846)
Fellegajtónyitogató Creative Commons License 2011.04.16 0 0 21846

Bevallom nekem még a problematikát sem sikerült felfedeznem... hun itt a szakdék?!

Előzmény: nem ellenség (21845)
nem ellenség Creative Commons License 2011.04.16 0 0 21845

(Bocsánat. A magyar nyelvet/nyelvészetet - ezen belül a helyesírást - magas színvonalon, intézményes keretek között is megadatott tanulnom. Én is szeretek/nék helyesen írni, de a monitor olykor kelt némi zavart szegény agyam biokémiai és biofizikai folyamataiban. Ilyesmi sajnos előfordulhat velem, amikor kimerült vagyok, de ennek fiziológiai okai vannak, és nem egyéb...)


Engedtessék meg nekem is, hogy a kályhától indulhassak: hogyan hidalható át az a kommunikációs szakadék, amely az internetes csatornákon történő, a "nickekkel" való érintkezés során tapasztalható, és amelynek a természetét mindeddig nem sikerült feltérképeznem?

Előzmény: Fellegajtónyitogató (21844)
Fellegajtónyitogató Creative Commons License 2011.04.16 0 0 21844

Hát, hogy mirôl akarsz értekezni, konzultálni, érdekel-é a téma valakit... Azt hiszem csak egy szabáLYra tudom felhívni a figyelmedet: megpróbálunk helyesen írni;-)

Előzmény: nem ellenség (21843)
nem ellenség Creative Commons License 2011.04.16 0 0 21843

Szabad tudnom, hogy mitől?

 

Egy szabájt már előre magamra vállalok: én vagyok az "új", az autszájder. Igazodom a közösség által szabott keretekhez, és a törzstagok instrukcióit tiszteletben tartom.

Előzmény: Fellegajtónyitogató (21842)
Fellegajtónyitogató Creative Commons License 2011.04.16 0 0 21842

Attul függ... amitül lóg (Édesapám szavajárása;-)

 

Előzmény: nem ellenség (21841)
nem ellenség Creative Commons License 2011.04.16 0 0 21841

Tisztelt Törzstopikosok!

 

Nem szertnék - és megígérem: nem is fogok "elfátumosodni" -, de ha kissé bátortalanul is, csak megkérdezném: lenne kedve valakinek itt kommunikálni velem?

nereusz1 Creative Commons License 2011.04.07 0 0 21835

Bevallom, "Doszojevszkijt" én sem szoktam olvasni... Milyen nyelven írt?

Előzmény: Törölt nick (21824)
gábornok Creative Commons License 2011.04.06 0 0 21834

Merő eltévelyedésből.. :-D

Előzmény: Törölt nick (21833)
Fellegajtónyitogató Creative Commons License 2011.04.05 0 0 21832

Kipukkaszthatnád az egódat barátom (meg a többi buborékot, ami jön állandóan...) oszt máris megaszabadultál! Ha nem megy magadnak, akkor tényleg segítséget kell kérned, nem itt...;-)

Előzmény: Törölt nick (21829)
Törölt nick Creative Commons License 2011.04.05 0 0 21831

Amikor azt mondja, hogy "na-most-tényleg-elmegyek", akkor visszajön.

Nincs mit tenni, mit azt mondani, hogy fátum2, maradj még egy kicsit.

Persze lehet, hogy még így sem eszi el a fene, hanem inkább lefaszkalapoz.

http://hu.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_nauseam

Milyen igaza van!

nem ellenség Creative Commons License 2011.04.05 0 0 21830

Napi jócselekedetem: Chamfort: Aforizmák

 


nem ellenség Creative Commons License 2011.04.05 0 0 21827

Kedves F.!

 

"Hülyeségnek" az ügyefogyottságnak azt a módját nevezzük, amikor valaki képtelen az információkkal bánni. Ezzel szemben rendkívül eszes emberek is átélhetnek pszichotikus tüneteket, sőt a kreatív zsenialitás jegyei redszerint az általánostól eltérő érzelmi strúktúrákban gyökereznek... Tessék tájékozódni!


http://hu.wikipedia.org/wiki/Skizofr%C3%A9nia

http://hu.wikipedia.org/wiki/Bipol%C3%A1ris_zavar

 

Amikor leraktam a füvet, brutális skizoaffektív tünetekkel kellett magamnak is megküzdenem, olyanokkal, amelyeket  - nem létező -  ellenségeimnek sem kívánok. Ettől még nem lettem "hülye": olyan logikai feladatok megoldása sem okozott volna gondot ekkor sem, amelyek a legtöbb ember számára teljesen reménytelen kihívást jelentenének.

 

Nem vagyok "értelmiségi". Kézműves munkával keresem a kenyerem.

 

Azzonal keress föl egy affektológus szakembert! Ameddig ez nem történik meg, nekem is tartózkodnom kell attól, hogy a megnyilatkozásaidra reagáljak.

Törölt nick Creative Commons License 2011.04.05 0 0 21826

Az idén - talán a sok esőtől? -  a virágok szebbek, mint más években. Az aranyesőben, a krókuszban,  a nárciszban, a csillagvirágban, a jácintban gyönyörködöm. Hajnalban, ha magamtól nem ébredek, felébresztenek a feketerigó.  Mások mellett eszembe jut Hamvas is. Hát rá is keresek gyorsan.  Egy találat a sok közül.

 

Tükör

Narcissus a patak vizében meglátta magát, és – mint mondják – a megmutatkozás tükörképének félelmetes visszaverődése olyan erővel ragadta el, hogy a patak mellől nem mozdult többé. Azóta is az állapotot, amikor valaki önmaga tükörképének a bűvöletébe esik, nárcizmusnak nevezik.

A virágok általában nőneműek, a nárcisz, ez a karcsú, fehér virág hím, és mintha a nárcizmus sajátságos és tilalmas gyönyörét kizárólag férfiak számára tartották volna fenn, és mintha ez a démoni vonás a férfi-szellem titkos vétkeihez tartozna. Mert úgy látszik, senkinek sem szabad, hogy önmagának virágozzék.
A nők a tükörben, nem is önmagukat bámulják, hanem az általános nőiség hatását ellenőrzik, tetszelegnek, és tükörképükkel kezdettől fogva olyan szerelemben vannak, amelyhez képest a férfiszerelem csak finomfőzelék.

Nárcisz mágikus bénultságában nincsen szerelem. A tükörbe nézés reflexió, de amit az ember lát, nem e leplezetlen igazság visszaverődése; a tükörkép nem a rejtett valóság átvilágítása. Mindig káprázat marad, tündökölve a fátyol alatt; a legkevésbé magától értetődő, lényegtelenségében semmi valószínűsége sincs, mégis alig van valami ami hatásában maradandóbb lenne. Éppen ebben a tünékeny és foszlékony visszaverődésben, amikor megrettenek attól, hogy ez az idegen én vagyok, és ámulatomban a megfoghatatlan azonosságtól nem tudok többé szabadulni.
Az emberi egzisztencia az önmagával való szembenállással kezdődik. Csak akkor kezdek ténylegesen élni, ha önmagammal szembe tudok szállni.
A tükörbenézés a legtávolabb van az önismerettől.

Amit a tükör megmutat, az nem csak hogy nem én vagyok, hanem lényem morbid reprezentációja. A tükör velem szembe nem engem állít, hanem a tükröt. A nárcizmusnak önmagán kívül nincs témája, abból él, hogy tükörképét önmagába visszavette. Önmaga csodálatának valamely változata.
A világ a legnagyobb tükör.

 

Szép nőnek nevezik, aki testiségéről magasabb fogalmat tud nyújtani.
Nőnek lenni, egyébként, teljes egzisztenciát betöltő foglalkozás.
A nő, aki saját nőiségén kívül létére egyéb jogosultságot keres, a kevesebbért adja azt, ami több.

 

http://egyuzenet.hu/cikk/47/hamvas_bela_-_a_tukor.html

 

 

nem ellenség Creative Commons License 2011.04.05 0 0 21823

Ezek a fiúk engem is ignorálnak - és ez szívük joga, de sosem voltak velem udvariatlanok vagy durvák! Ahogy láttam, veled sem.

 

Nem képmutatók: még csak nem is nyüzsögnek, nem mutogatják magukat.

 

Tapintatosan figyelmeztettek téged, hogy a jelek szerint pszichotikus tüneteket mutatnak a megnyilatkozásaid. Ez nem szégyen: genetika, biofizika és biokémia. Bár nem vagyok a farmakológia lelkes híve, és a pszichiátriával szemben is vannak fenntartásaim, olykor indokolt a segítségükre hagyatkozni. Jó lenne kialakítanod magadban egy "egészséges" betegségtudatot, (ez az első lépés a gyógyulás útján!), és felkeresni egy affektológust. Sajnos egy bizonyos pszichés determináltág ennek lehetőségét erősen korlátozza. Ha mégis túljutnál ezen az akadályon, akkor sokat tudnának segíteni az életminőségeden. (Készíts egy döntési diagramot: mit veszíthetsz - mit nyerhetsz? Jelen informáltságom és ismereteim szerint: Te nem sokat veszíthetsz, ellenben rengeteget nyerhetsz.)

 

A diszkréciót valószínűleg ők is szívesen vennék a részedről.

 

Jelen állapotodban a veled való kommunikációt magam sem vállalnám, de azt örömmel hallanám, hogy orvosi segítséget kértél. Ha így történne, akkor - ideális esetben - néhány hónapon belül döbbenten olvasnád vissza hozzászólásaidat, és nagyon hálás lennél ennek a topiknak...

nem ellenség Creative Commons License 2011.04.03 0 0 21821

Én a Karneválból merítettem némi erőt és derűt. Mikor a világháborúval kapcsolatban valami olyasmit olvastam, hogy az kb. annyi volt, mint egy séta a parkban, ahhoz képest, ami majd lesz, történni fog... És H.B. azon síránkozott, hogy sajnos annak már nem lehet tanúja :-) Hát... ha mi vigyázunk magunkra, esetleg lehet abban a szerencsében részünk, hogy meglátjuk a nagy vurstli végét...

 

"Az utópiában kerestem üdvösségemet, és az apokalipszisben leleltem némi vigaszra." /Emil Cioran/

jelenvalólét Creative Commons License 2011.04.03 0 0 21820

:)

Előzmény: Barátocska :) (21819)
Barátocska :) Creative Commons License 2011.04.03 0 0 21819

Nem, tudom, hogy a Lét korlátlan. Csak mi vagyunk  korlátoltak hozzá. :) De néha lehet úgy is nézni a dolgokat, hogy annak is megvan a maga értelme, ha nem megy tovább. Buddhistásan nézve úgy mondanám, hogy nem kudarc ez, hanem csak ideiglenes visszavonulás, erőgyűjtés. Mondjuk, inkább rainysen :))) 

Előzmény: jelenvalólét (21817)
Barátocska :) Creative Commons License 2011.04.03 0 0 21818

Köszi, végül is érthető, persze. Mindazonáltal sajnálatos. :( 

 

Hümm, hümm... te, itt? Jól hangzik :)

Előzmény: Fellegajtónyitogató (21815)
jelenvalólét Creative Commons License 2011.04.03 0 0 21817

Az élet talán igen, bezár-beszűkül  néha, de a LÉT sohasem. (bocs, tudom ezek ilyen mániáim, de mit csináljak, ez van:). 

Előzmény: Barátocska :) (21814)
nereusz1 Creative Commons License 2011.04.03 0 0 21816

Az ember az elő-csirihau....? Vagy fajváltás történne... ?  nem komoly ám... Az biztos, hogy ha az intelligencia az előrelátás után a körültekintő cselekvés képessége, akkor a mai embertömeg az egész történeti emberiséget - alulmúlja... De nem most kezdődött.

"Életet adtatok, de jövőt nem." Olvasom egy magyar regényben. (Nem Hamvasnál.)

Fellegajtónyitogató Creative Commons License 2011.04.03 0 0 21815

Köszönet az együttérzésért lelkem, de az élettel szemben egy egyesület bármikor bezárhat-ó, amint nem igazi egyesület többé. Mán vagy öt éve nem volt többé türelmem hozzá, hogy fanyalgó, vonakodó, pénz után vagy elôl össze-vissza rohangáló, stresszes emberekre rákényszeritsek valami jót; báaa. Mély tisztelet a kivételeknek persze;-)

 

Látókör talán még lesz, ha igaz, mert úgymond többen dolgoznak rajta, hogy hazavigyenek népfôiskolát csinálni, amihez ez úgyszólván nélkülözhetetlen. Nem úgy néz ki, hogy egyhamar ugranom kell ugyan, de... Meglátjuk! Sok puszi, Örv'

Előzmény: Barátocska :) (21814)
Barátocska :) Creative Commons License 2011.04.03 0 0 21814

Szomorúan értesültem a koppenhágai Hamvas Béla Klub bezárásáról. Kicsit lassú a reakcióidőm, de annyi minden volt... illetve nem volt. :(

 

Látókör sem lesz soha többé?

 

Az élet, érdeklődés hiányában, bezár. (?)

gábornok Creative Commons License 2011.04.01 0 0 21813

Tetszik, sajnos.  

Előzmény: nem ellenség (21811)
Fellegajtónyitogató Creative Commons License 2011.04.01 0 0 21812

Köszi, tovább is adtam... Üdv Örv'

Előzmény: nem ellenség (21811)
nem ellenség Creative Commons License 2011.03.31 0 0 21811

Ezt megosztanám veletek, ha nem baj, mert nekem tetszik - hátha ezzel nem leszek egyedül (?):

 

Molnár Géza: Töredékek a korszakváltásról

gábornok Creative Commons License 2011.03.30 0 0 21810
gábornok Creative Commons License 2011.03.22 0 0 21809

Lámcsak, a Tavasz is tartja hozzá magát, h holnap Xülinapja következik.. Üdv az Eljáróknak Füreden és Endrén..

nereusz1 Creative Commons License 2011.03.19 0 0 21808

Elég nehéz végignézni, hogy Dsidát

1. Ignorálják, nem is tanítják.

2. Utána eljelentéktelenítik.

3. Bekeverik a Nyugat-nemzedékbe (ahol soha nem jelent meg).

4. Most megcsonkítják, akár az Aczél-korszakban Móricz Barbárok c. novelláját.

(Onnan a kereszt állítást operálták ki "barbár kezek"...

 

 

Előzmény: Fellegajtónyitogató (21807)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!