Buta emberek szopatása mindig is kedvenc időtöltése volt a sajtónak...Minden szezonban turisták tucatjai halnak meg a vízbe fulladva, vagy közlekedési balesetben Horvátországban, de a buta ember a két évtizedenként előforduló cápatámadásoktól fél?
Ez ugye csak a fehér cápa támadásokról szól, de úgy 47 cápa és rája faj él a földközi tengerben. Ezek közül a kék cápa a legelterjedtebb. Bár nem nagyon nő 3 méteresnél nagyobbra, de ez a méret már okozhat sérüléseket...és az csak egy dolog hogy nem jellemző rájuk hogy emberre támadjanak, ahogy pl az édesvízi harcsára sem, mégis van több dokumentált eset mindkettöre..
Még annyi, hogy a Nagy Fehérrel nincs gond, mert olyan tiszta vízben, mint az Adria nem fog megtámadni téged, mert látja, hogy nem kaja vagy. Egy Tigris cápa már más lenne az simán megtámad, és szeret part mentén vadászni, este jön ki és nappal visszamegy a mély vízbe ezért, főleg napnyugtakor és hajnalban van a legnagyobb veszély, vagy egy zavaros, brakkos vízben egy Bika cápa, ami kifejezetten a zavaros vízben vadászik, és nem is látja mit harap meg. Na oda biztos nem mennék be. De az Adrián nincsenek ezek.
Cápák egész évben vannak az Adriában, sőt a Nagy Fehércápa egyik legfontosabb bölcsője a Földközi tenger medencéjáben pont az észak-adriai medence. De valahogy egész évben nincs ilyen hír, mindig csak szezonkezdetkor. Nekem ez nem gond. éltem olyan helyen, ahol sok volt a cápa, sőt most december/januárban is ott voltam a családdal, és rögtön azután, hogy eljöttünk onnan 24 órán belül három cápatámadás is volt a városban (egy halálos). Nemmondommeg hol volt ez. Ez még a helyieket is sokkolta, mert még soha nem volt ennyi támadás ilyen rövid idő alatt. De ott az emberek szörföztek akkor is, amikor le volt zárva a beach a cápatámadás miatt. Ez ott normális, úgyhogy engem az ilyen adriai hír hidegen hagy.
Hat,nem tudom hallod,de ennek a vendeglonek a tulajdonosa,rakta fel a netre-a neki beszallitto halaszok,altal,keszult felveteleket,hogy igaz e nem e,nem tudni,:),de hogy dontsek el kornyek furdozo vendegei,ez olyan lehet mindt nalunk is hogy medvek,nincsenek,:) a de a turazok legyenek ovatosak:)
Tóvidékre megyünk, szal víz lesz ott is rendesen, én meg már jártam arrafelé többször is motoros találkozó keretében, szép hely az is. Ill. ahogy az időjárás előrejelzést nézem, a hőmérsékletet tekintve nem fogjuk megbánni.. :-) Vizet tart vissza?? :-O
A feher capa Hvar-szigetenel,egy kardhalat,tepett szett:),a nyari idillikus kornyezet,egy termeszetbeli szinhazra valtozott mit a halaszok kaptak lencsevegre:) a esemenyt a Gariful-nevezetu vendeglo tette
a kozonseg ele es mar mennek a talalgatasok,es a vitak:)...jo furdozest kivanva:)🇭🇷🐋
na, nalunk a zasszony el sem tudna kepzelni a nyaralast a hegyekben. neki csak tengerpart. en meg aszontam, egy hetig olyan allatot eszek, amelyik visszatartja a vizet, ha levegobe megy :)
Cool. :-) Idén mi a zasszonynak kedvezünk, így tengerpart helyett hegyekbe megyünk 7 végén 1 hétre (Karintia). Ott sajna nem lesz ilyen gasztro élmény.. De mondtam, h ha az nem jön annyira be, akkor onnan csak 200 km az Adria. :-)