Aha. drive. Mint cd-rom meghajtó. Kell venned a bótba, ha oem win98-at akarsz, mert aztat elvileg csak hardverrel eggyütt lehet forgalomba hozni. És azért minimum, mert az a legolcsóbb hardvereszköz, amivel még meg tudod venni, egyébiránt veheted még telejes géppel, vagy proci+alaplap, vagy winyo.) Ha nincs hardvervásárlás-elvileg-nem adhatnak el neked oem-et, csak dobozossat: plusz 15 rongy.
Szerintem nem lehet így lerakni a nagyesküt amellett hogy dobozos vagy OEM. Például a Windows 98-nál tök mindegy hogy OEM vagy dobozos ( a dobozban 1kg-al több papaír kapsz), de például a Voodoo3-as kártyánál jobb lett volna ha dobozost veszek és nem OEM-et, ugyanis 3 Full játékot adtak hozzá Unreal, Descent3 és Fifa 99 (2999+7999+7999).
Nem csak a doboz hanem a support sincs benne. Ezert aztan nem mindegy, hogy melyik forgalmazotol veszel OEM Windowsos gepet, mert ismerek olyan helyet ahol az NTnel azt sem tudtak, hol talaljak a hibauzeneteket (amik azert keletkeztek, mert benak voltak). Na most kepzeld el amikor az MS support elkuld a sunyiba egy ilyen forgalmazohoz tamogatasert...
Az OEM windowshoz valóban nincsen doboz, csak cd és kézikönyv, rajta az M$ eredetiséget bizonyitó ragaszával és a regszámmal. Mondjuk azt nem tudom, hogy a nem OEM-hez jár e doboz- szerintem nem. Ellenben az OEM mellé mindenképpen "kapsz" minimum egy CD-ROM driveot, mert anélkül nem veheted meg...
Még azt is megmondhatná valaki, hogy programban (pl. Windows) az OEM csak annyit jelent, hogy nem adnak hozzá dobozt?
Amúgy köszi a mostani hozzászólásokat.
Az OEM szerintem is Original Equipment Manufacturer -t jelent (meg az angol-magyar számítástechnikai kisszótár szerint is :)
Nemrégen vettem egy új egeret, egy OEM MS IntelliMouse-t. Egy zacsiban kaptam, mindenféle szoftver nélkül. Mivel az NT 4.0 nem támogatja alapból a görgőt, igencsak megizzadtam, mire sikerült hozzá megfelelő drivert találni. Még az MS honlapján is csak update található.
Az OEM tudtommal Other Equipment Manufacturer - t jelent. Egy szakszövegben találkoztam vele, de elképzelhető, hogy rosszul emlékszem. Ti hogyan tudjátok?
Oem nem adható kiskereskedelmi forgalomban, mert lényege, hogy alkatrészként árúsítják. Tehát valaki hozzáértő építi be és installálja. (Ezért kapott valaki noname, másolt floppyt.) Ebből következően pl. a Ms nem ad támogatást, hanem az eladóhoz küld. Ezért olcsóbb, mert nem regisztrálod a hagyományos módon és nem kell nekik foglalkozni Veled.
Scsi-ben is van doboz nélküli.
Prociban mindenképpen a dobozos javasolt, mert összeszerelni a hűtéssel nem a legkönyebb. Ha nincs rugalmas hővezető illesztés megfőzheted a procidat. Nincs jobb szigetelő, mint néhány tizedmiliméteres légrés, és nincs tökéletesen sima felület.
Az OEM cuccot elvileg meg sem vehetnéd a kiskerben. Ezt a gyártók új PC-kbe szánják. Azért, hogy ne kelljen még egy tucat dobozt hazavinned az új számítógép mellé, meg persze mi értelme lenne. Elméletben ezeket nem lehetne kiskerekben árulni.
Egyébként ugyan az a két dolog, csak kapsz egy szép dobozt is, ha azt veszed. Aztán egy idő után ugysem tudod hova rakni.
pá
Az OEM cuccot elvileg meg sem vehetnéd a kiskerben. Ezt a gyártók új PC-kbe szánják. Azért, hogy ne kelljen még egy tucat dobozt hazavinned az új számítógép mellé, meg persze mi értelme lenne. Elméletben ezeket nem lehetne kiskerekben árulni.
Egyébként ugyan az a két dolog, csak kapsz egy szép dobozt is, ha azt veszed. Aztán egy idő után ugysem tudod hova rakni.
pá
Azt mondod, az ASUS-t hamisitják és a neten lelhető leirás,hogy azt hogy lehet észrevenni, megköszöném ha vmibővebb infóról szolgálnál, mert épp olyat szemeltem ki magamnak fejlesztés céljából.
OEM - Original Equipment Manufacturer (asszem) Kb. annyit tesz, amit jelent. Meg amit erzel beleole - olcsobb.
Amugy meg dobozos hangkartyarol - en az MX300-at ugy vettem, egyreszt tavaly ev vegen meg csak ugy lehetett, masreszt akkor meg nem volt olyan oreg a HalfLife :-)
Mindenbol van dobozos. Sot. Csakhat, a cegek is meg akarnak elni valamibol. Videken kifejezetten ilyen a helyzet tapasztalatom szerint. Mirt ugyanazt a tipus Hdd-t Szolnokon 'ujsagpapirba csomagolva' tettek elem, Poston mog dobozban. Kerdesemre Szolnokon a forrast okoltak. Sot, szinte mindennapos, hogy a drivert sem kapja meg az illeto multimedias, uj PC-hez. Ha megis, fenyegetozes, karaomkodas, egymas oseinek felemlegetese, de a vegen kap egy - esetleg tobb - Noname lemezt, aztan szevasz. Hat ennyit a magyar kereskedoi kulturarol PC vonalon
szóval egy lista:
-CPU dobozos
-ALAPLAP csak ASUS-ból megt azt hamisítják és a neten megvan a leírás hogy mibenkülönbözik a hamis doboza az ASUS-tól
-RAM én még ebből nem láttam ramot de ha lehet micront vegyetek
-HDD Mo.-on ebből nem létezik dobozos
-VGA carte csak ha megéti a mellé adott (játék)program
-HANGLAPKA ugyanaz mint a VGA
-Monitor csak dobozos van
-ha M$ natural billentyűzetre szánod el magad (nekem bevált ez az egy microshit termék meg a kormány rlz) akkor dobozost
-egér minek
-joystick/kormány dobozos
-SCSI carte-ügyben nem vagyok otthot
mit hagytam ki???
Lattam en mar dobozos PII-300-ast nem is egyet ami 233-rol lett atszitazva. Ja, es szep inteles foliaban volt a doboz... Onnan lehletett megismerni oket hogy kb 2-3 cm-el nagyobb volt a doboza.
Igy igaz. Proc-ból "egészségesebb" a dobozos, mig pl egy hangkártyánál az OEM jobb. Minek kiadni egy rakat pénzt "dobozra"? Nekem az OEM Live!-m tökéletesen müködik.
Gundark
Egyetertek Fotel-lel. Szerintem is CPU-bol dobozost erdemes venni, mert abban van mar huto+ventillator => olcsobb mintha kulon venned meg (ez leginkabb a Celeronoknal igaz)
szerintem prociból ha nincs sok különbség akkor dobozost vegyél főleg akkor ha a procid úrajele elérhető úlhajtással is pl egyes p166mmx-ek mentek 233-on és lecsiszolták az ügyes magyarok annak ...
de mostmár mondjuk nem divat de az intelnek szép a doboza
Egyertelmuen, az oem-et eri meg megvenni. Az a nehany plussz dolog amit a dobozoshoz adnak tulajdonkeppen nem jo semmirre, vagy esetleg mar regi(pl. full jatek).Az megvett hardware leirasat es a mukodteto valamint felhasznaloi szoftveret meg az oem-hez is megkapod.
Itt véleményeket, tapasztalatokat lehet írni arról, hogy vmiből a dobozos vagy az OEM változatot érdemesebb -e megvenni. Proci, hangkártya, stb. (egyszóval minden) jöhet.