Keresés

Részletes keresés

b o g e y Creative Commons License 2023.12.18 0 0 4398

Az erdélyi magyar (szász, sváb, zsidó, románt - ki tudja, ki-kicsoda itt) színjátszás világszínvonalú. Valaha világsztárok indultak útra innen és tényleg világszerte ismertek lettek. Egy nevet említsünk csak, most: Lugosi Béláét.

Az idei év elviselhetetlenül hosszú veszteséglistáján van egy név, a Czintos József neve. Muszáj elmondanunk, mert nem értették meg elegen, hogy olyan színészt veszítettünk el vele, akinek ha több szerencse, kevesebb diktatúra és kelet-európai kényszer, megfosztottság jut, akkor hasonló pályát jár be, mint Lugosi.

Elég sokan vannak, sajnos nem elegen, akik a Terápia című sorozat révén megsejthették, micsoda emberi-színészi erő, tartalom volt benne. De a jelentőségét és azt a veszteséget, ami a halálával ért bennünket, csak akkor értjük meg, ha ott látjuk, azon a kis, de kitűnően kiépített színpadon, ahol eltöltötte az életét.

Szatmárnémeti színháza nem annyira ismert, mint Nagyvárad, Kolozsvár, Marosvásárhely nagy, klasszikus színházai. Sokáig az Északi Színház nevet viselte, és valóban, a magyar-ukrán-román hármashatár közé beszorult, periferiális, nehezen megközelíthető térség színháza volt.

A trianoni döntés után évtizedes küzdelem kezdődött azért, hogy a magyar kultúrát a királyi Románia elnyomása, cenzúrája ellenére megtartsák itt. Eszméletlen emberi energiákkal sikerült, és ennek záloga az itt működő kis színház, magyar társulat volt, amit Szabadkay József szó szerint az élete árán tartott fenn. Hálából a Horthy adminisztráció kirúgta, majd deportálták is Auschwitzba. Színházigazgatóhoz illő módon fehér szmokinban indult el, egykori közönsége szeme láttára – nem ért oda élve.

Aztán a háború után, a koncentrációs táborból hazatért Harag György kezdett újra színházcsinálásba itt: 1956 őszén költözött ide a társulata Nagybányáról. Minden erdélyi magyar szellemi központtól távol, népes és lelkes, de magára maradt közönségnek csináltak itt évtizedeken át, a legsötétebb Ceausescu diktatúrában is színházat.

A marosvásárhelyi születésű Czintos József pályakezdő színészként 1969-ben került ide. Színészi pályáját – időszakos vendégszereplések mellett – itt töltötte el. Sok-sok legendás színész – Ács Alajos, Csiky András, Boér Ferenc) volt elődje, kollégája, pályatársa. Nem lehet legeket felállítani, rangsorolni ezeket az embereket, és nem is kell. De tudni érdemes, mi az, amit mellettük és velük Czintos hozzátett a magyar, az erdélyi magyar és az egyetemes színháztörténethez.

Mert sajátos viszonya, módszere volt a színpadhoz, a színpadi léthez, a szöveghez és a közönséghez. Egyszerre volt a végtelen pontosság, az aprólékos értelmezés elkötelezettje, és a spontán azonosulás, az intenzív megélés mestere. Hatalmas színész volt, a szó konkrét és átvitt értelmében. Hatalmas fizikai erővel jelenléttel, hanggal rendelkezett, és ezt úgy tudta finomhangolni, hogy az a lehető leghitelesebben legyen jelen. Megtestesüljön a hitelesség. Lekötötte a közönségét, és a közönségére hangolódott, és azok rá. Emberek így, kollektíven ritkán találnak egymásra mint ő, és azok, akik a nézőtérről figyelték. Minden műfajban otthon volt, és minden műfajt felértékelt, aktuálissá, érvényessé tett. A színház – élmény. Közösen megélt pillanat, a pillanatban megélt közösségiség. Az együttlét legintenzívebb, legnemesebb formája – és erre Czintos a nézőtér bármely pontján ülő nézőjét rá tudta venni.

Egy kis szocreál tömbházban élte le az életét, azon a környéken, amit a Szamos pusztító árterületein, immár gátakkal védett körzetben az árvízkárosultak, az ipartelepek munkásai számára építettek. A Ceausescu korszak legsivárabb panellakásainak egyikében. És ott ebben a betonba öntött rezsimben a világirodalmat olvasta-értelmezte végig. Színházi világpolgárként, és Szabadkai József, Harag György öntudatos erdélyi örököseként készült évtizedeken át ha kellett Örkényből, ha kellett Shakespearból, McDonaghból, Harold Pinterből. Máraiból, Székely Jánosból, Csáth Gézából, Brechtből, Tamásiból.

Szerencsém volt, mert éveken át, nap mint nap láthattam, hogy próbál, hogy dolgozik a szöveggel. Hogy adja meg magát, és milyen alázattal adja oda a testét a lelkét a színháznak, a közönségének, hogy rajta keresztül a világ benézhessen ide, a hármas határral körbezárt északi végekre és akik itt élnek, kinézhessenek a világra.

1987-1988-as Caliban alakítását még gyerekként láthattam. Különös év volt az: a diktatúra legsúlyosabb hónapjaiban, a határtól néhány kilométerre teljes volt a készültség. A fagy, a sötétség. A félelem, a rettegés. A beszűkültség. És a reménytelenség.

És akkor színpadra lépett Czintos, és megmutatta a bátraknak, akik még ebben a világvégi időben is színházba jártak, miféle erő van a kiszolgáltatottságban. És milyen mélyre visznek az ösztöneink. Az emberi létezésnek olyan végleteit mutatta meg, tudatosította, amelyeket ott az összeszorított szájak, öklök, az éhes gyomrok, a reszkető inak világában nem vallottak volna be maguknak a rezsimben élők. Nem tudom, létezik-e a fogalom, hogy életmentő színház. Az, amit ott, abban A vihar előadásban nyújtottak az alkotók, és amit Czintos teremtett maga körül életet mentett. A szégyen, a megszégyenítés és megszégyenülés korában feloldozott, felszabadított. Mélyre vitt, hogy magasba emelhessen.

Minden alakításáról érdemes lenne sokat írni, és minden elérhető alakítását érdemes újra nézni. Színháztörténet. Kultúrtörténet. Társadalomtörténet. És az életünk volt az élete.

Szerencsére elérhető Csirák Csaba színháztörténész róla szóló könyve, A konok idealista. Aki teheti, vegye a kezébe, aki teheti, keresse meg az elérhető felvételeket alakításairól.

Czintos József november 17-én hunyt el. Ezt a nagy formátumú színészt legszűkebb közössége, színházi családja és közönsége kísérte utolsó útjára. A Harag György társulat meghitt búcsúztatásán túl nem volt hivatalos tisztelgés előtte. Nem volt jelen sem az önkormányzat, sem az erdélyi magyar érdekképviselet, sem senki hivatalos részről, aki jelezhette volna: tudomásuk van a hivatalosságoknak, mi az erdélyi magyar kultúra, megbecsülnek egy ilyen életművet, tudják az értékét, és tudnak majd élni az emlékével.

Nem volt protokoll, hivatalos koszorúk (megszorítások évét éljük, nincs firlefranc), nem voltak szónokok. Csak a gyászoló közönség összecsapódó tenyere, az utolsó taps kísérte a szamoskóródi temetőbe Czintos koporsóját. Felvételről az ő hangja szólt a maradóknak, kortárs magyar verset mondott – mi mást – Kiss Judit Ágnest:

Ez a föld régóta ugar,
Terméketlen, sivár,
De van még, ki zenét szerez,
És színházat csinál,

Szeret és harcol semmiért,
Mert másként nem tehet.
Hogy itt vagy, erőt ad nekik,
S ők itt vannak veled.


Lehet, hogy nem jön jobb soha,
Ki itt él, mélyrepül.
Megúszhatják a vétkesek,
S te bűnhődsz vétlenül,

Míg annyi jóval van tele
A másik serpenyő,
Ha baj van, ki ne mentené,
Ami még menthető?

De itt van szükség rád nagyon,
Sötétben lenni fény,
Hogy fölemeld, ki megrogyott,
És bátorítsd, ki fél.

 

Parászka Boróka

Albertinka Creative Commons License 2021.07.31 0 0 4397

Sokak szerint fölösleges is. 

Aki látta a krétakörös Hamletet 3 szereplővel másfél négyzetméteren, annak valószínűleg az a véleménye, nincs szükség díszletre. Az biztos, hogy színházba nem a díszletért megyünk, a színészek, a rendezés vagy a darab tartalma sokkal vonzóbb lehet. 

Előzmény: partner113 (4396)
partner113 Creative Commons License 2021.07.29 0 0 4396

Lassan a diszletek  elmaradnak a  színházi előadásokból

Goriot apó Creative Commons License 2021.01.09 0 0 4394

Interjú Lovas Rozival a január 14-én, csütörtökön megjelenő utcalapban. 

Keressétek a terjesztőknél...

bojit79988 Creative Commons License 2020.12.05 0 0 4393

mindenkinek ajánlom a párnaembert, ha valaha látja, hogy műsoron van, ne is gondolkozzon, hogy vegyen-e rá jegyet

fotelbáró Creative Commons License 2020.11.09 0 0 4391

Rengeteg  új arc. Sok közte az ismerős.Csak a nevüket nem tudom.

Régen mindenkinek megjegyeztem a  nevét,  ma sok a tucat arc, nincs kiemelkedő tehetség. 

Goriot apó Creative Commons License 2020.05.23 0 0 4390

Szabó Réka mesélt a Tünet Együttesről a Fedél Nélkül című utcalapban...

 

vttlx Creative Commons License 2020.04.15 0 0 4389

Sziasztok! Az egyik legjobban szeretett darabomat hoztam most nektek, élőben láttam többször is, na meg felvételen is. :)

 

Békéscsabai Jókai Színház: Lear király

 

Nem csak maga a sztori megdöbbentő, hanem a rendezési techinka, egy angol rendező keze nyomán. Olyan színészek szerepelnek benne, mint Dobó Kata, vagy Kara TündeKovács Frigyes... óriási élmény, mindenkinek ajánlom!! :)

 

https://www.youtube.com/watch?v=uJgTMOkGB2A&feature=youtu.be

vttlx Creative Commons License 2020.04.14 0 0 4388

Sziasztok!

 

A színházas youtube csatornámra felkerült a Békéscsabai Jókai Színház előadásában a Monte Cristo Grófja! Nem a legjobb minőség, sajnos csak így tudtam felvenni, de élvezhető, és szerintem kötelező darab! :)

 

Link:

https://youtu.be/1jJuzgsQ9vs

 

Iratkozz fel további színdarabokért :)

lahuba Creative Commons License 2020.03.09 0 0 4387

Kicsit nosztalgiáztam, hallgattam a "Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról" nagy számait, többek között a "Madarak jönnek" címűt.

A szólóénekes hangja nagyon tetszik, de nem tudtam semmilyen forrásból megtalálni ki énekelte az eredeti felvételen.

Az kiderült, hogy a Vígszínház művészei adták elő, de ennél közelebb nem jutottam, illetve annyit megtaláltam, hogy a" tanu" megnevezésű szereplő énekli. A szereposztás szerint ez Sörös Sándor volt, de nem tudom azonosítani az énekhangot az ő hangjával.

Vajon ő énekelhette, vagy valaki mással énekeltették el a számot?

https://www.youtube.com/watch?v=2OQVgm4H7fg

Vinya9 Creative Commons License 2019.07.13 0 0 4386

A Vidnyánszky féle Csárdáskirálynőről:

https://www.captiongenerator.com/1457512/Csrds

Sztavrogin kérdezi Creative Commons License 2019.05.23 0 2 4385
penklubos Creative Commons License 2019.02.11 0 0 4384

A  nemzet szinház társulata erősen felhigult 

Mai nagyok  :  Udvaros, Bánsági Ildikó

a fiatalo között  Szűcs Nelli kiemelkedő

 

 

penklubos Creative Commons License 2019.02.11 0 0 4383

Még   mindig a 
Vigszínház a legjobb

bocsánathogyélek Creative Commons License 2018.11.09 0 0 4382

a szép diszletek fontosak számomra

véncigány Creative Commons License 2018.11.08 0 0 4381

   A  fütty azért olcsóbb kritikai eszköz...

véncigány Creative Commons License 2018.11.08 0 0 4380

Az olcsóbb tojások néhány előadásra nem lennének haszontalanok...

véncigány Creative Commons License 2018.11.08 0 0 4379

Ma a rossz darab   sem bukik meg.

A taps a rosszra is megy.

luci87 Creative Commons License 2017.02.03 0 0 4378

Udv,a Madach szinhaz emelet,kozep elso sorabol mennyire lehet latni jol a szinpadot?csak oda van mar jegy a Mamma miara...

PannonVárszínház Creative Commons License 2016.03.30 0 0 4377

A veszprémi Pannon Várszínház öltöztetőt keres. Feladata a jelmezek karbantartása, mosása, vasalása és leltározása a részleg vezetőjének irányításával. Jelentkezéseket 2016. április 15-ig, a pannonjegy@infornax.hu e-mail címre várjuk rövid önéletrajz megküldésével. Szakmai gyakorlat, varrási tapasztalat, saját gépkocsi előnyt jelent.

Naked gun Creative Commons License 2015.11.11 0 0 4376

Igaz elmúlt halottak napja, de azért érdemes elolvasni azoknak a névsorát, akik az elmúlt 10 évben (2005 óta) hagytak itt minket. Eszméletlen lista, és elgondolkodik az ember, hogy vajon születnek, lesznek még egyszer ekkora színészeink, ilyen szinkronhangjaink, rendezőink? 

 

Kozák András

Dobránszky Zoltán

Kállay Ilona

Kránitz Lajos

Miszlay István

Tábori Nóra

Gregor József

Zenthe Ferenc

Velenczey István

Kaló Flórián

Agárdy Gábor

Darvas Iván

Madaras József

Kaszás Attila

Szakácsi Sándor

Buss Gyula

Raksányi Gellért

Antal Imre

Selmeczi Roland

Körmendi János

Iglódi István

Szörényi Éva

Bujtor István

Kristóf Tibor

Kishonti Ildikó

Bacsó Péter

Horváth Teri

Farkas Antal

Bánffy György

Kállai Ferenc

Horkai János

Végvári Tamás

Schwajda György

Ádám Ottó

Taub János

Garas Dezső

Kenderesi Tibor

Barta Mária

Zolnay Zsuzsa

Komlós Juci

Koós Olga

Herskó János

Hollósi Frigyes

Vallai Péter

Gombos Kati

Safranek Károly

Gruber Hugó

Seregi László

Polónyi Gyöngyi

Szőnyi G. Sándor

Maár Gyula

Bárdy György

Kézdy György

Bakó Márta

Koroknay Géza

Balikó Tamás

Gera Zoltán

Margitai Ági

Fülöp Zsigmond

Avar István

Sztankay István

Pándy Lajos

Szabó Gyula

Hacser Józsa

Csala Zsuzsa

Berényi Gábor

Jancsó Miklós

Ferrari Violetta

Helyey László

Békés András

Kun Vilmos

Sinkó László

Mednyánszky Ági

Kóti Árpád

Pap Vera

Dömölky János

Tolnai Miklós

Izsóf Vilmos

Bitskey Tibor

Gordon Zsuzsa

 

alkotasu Creative Commons License 2015.10.17 0 0 4375

Érdekel-e valakit ennek a lapnak az eredetije 500 Ft-ért? Szakadt, a képnek megfelelő állapotú.

Elérhetőségem az adatlapomon megtalálható.

 

 

memoir Creative Commons License 2014.06.15 0 0 4374

Kedves Fórumozók!

Tudom, hogy nagyon későn szólok, de ha esetleg van ebben topikban olyan, akinek a nagymamája, idősebb ismerőse tud és szeret kötni, akkor hozzájuk szólok: 

Holnap forgatom a BKF-es diplomafilmem utolsó jelenetét, amiben idős hölgyek kötnek, köztük egy fiatal fiú is, és a Hámori Ildikó alakította Termelésvezető pedig irányítja őket. Ebbe a jelenetbe keresek még kötögető hölgyeket holnap délelőtt 10 órától délután 3-ig az Iparművészeti Múzeum hátsó felében található MOME műhelyben (Kinizsi utca 39, a képen látható). 

Ha valaki vállalkozna, vagy valaki beajánlaná a nagymamáját :) elérhetőségem: 
kemeny.eszti@gmail.com

Albertinka Creative Commons License 2014.05.17 0 0 4373

Miért van korhatár-megjelölés?

Ez egy titkos társkereső klub?

Ha valóban színház, akkor a fiatalabb és idősebb karakterekre is szükség lenne.

Előzmény: ekovacs0915 (4370)
homogenic Creative Commons License 2014.05.16 0 0 4372

sziasztok! valaki tudja, milyen színházi szemiotikai szempontok léteznek?

kisszsuszanna Creative Commons License 2013.05.21 0 0 4371

Sziasztok! Nem tudják esetleg megmondani, hogy Berkes Gabriella kapott e mostanában szerepet? Látható lesz valamilyen színházban a nyár elején?

ekovacs0915 Creative Commons License 2013.04.10 0 0 4370

Sziasztok!

 

Járok egy helyre, ahol sokat improvizálunk, tanulunk különböző színházi feladatokat, levezetjük a napi, heti feszültségeinket.

Én mindig tökre feloldódom egy-egy foglalkozás után.

Terveink között van, hogy szeretnénk színpadi produkciót is létrehozni, ehhez várunk, ha egyedül vagy és egy jó hangulatú társaságra vágysz, ha érdekel minden, ami színház és szeretsz Játszani. Ja, és ha 20-35 éves vagy, gyere!

 

Encsii3 Creative Commons License 2013.04.07 0 0 4369

Kedves Színházrajongók! Szeretném a segítségeteket kérni a szakdolgozatomhoz, ennek a kérdőívnek a kitöltésével. Pár perces, névtelen és nagyon sokat számítana a Véleményetek! Köszönöm szépen előre is minden kitöltőnek:)

https://docs.google.com/forms/d/1N23H1-7XRsI3qz8Fx9tAzDbkVsK9Ni23iUVMGd0hjiw/viewform

sapetra Creative Commons License 2013.03.21 0 0 4368

Kedves énekesek, táncosok!

A Csillag Musical Stúdió a Valahol Európában című musicalt állítja színpadra, amire CASTINGOT hirdet prózai, énekes és táncos szerepekre.
Korhatár: 6-50 év

Időpont: 2013. Március 24. délután 14 órától (kb: 17 óráig)
Helyszín: Klauzál Gábor Művelődési Központ
(1222 Bp. Nagytétényi u. 31.- 33.)

A meghallgatás feltételei:
Énekes szerepre – 1 dal, 1 vers, vagy monológ, (tánc)
Prózai szerepre – 1 vers és 1 monológ (tánc)
Táncos szerepre - egy helyszínen betanított koreográfia

A meghallgatásra az énekesek a zenei alapot hozzák magukkal, illetve mindenkitől kérünk kényelmes edző ruhát és váltó cipőt.

Előzetes regisztráció:
info@musicalstudio.hu

További információk Erdélyi Csilla művészeti vezetőnél a +3630/498-9410.

*Adri* Creative Commons License 2012.12.02 0 0 4366

Elkelt, köszönjük!!

Előzmény: *Adri* (4365)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!