Sziasztok, kerdes: berelt vonalam savszelesseget szeretnem merni. Eddig a bing nevu progit probaltam, de nem derult ki nekem, hogy a "maradek" savszelesseget meri-e (tehat azt, ami az emailforgalom, stb. mellett marad), vagy a valodi savszelessegemet.
Tudtok ajanlani valami jot?
Szuksegem lenne valakire, aki segiteni tudna egy Red Hat server beallitasaban. DHCP es hasonlo programokat kellene beallitani, es installalni. Termeszetesen nem ingyen kernem a dolgot, de tul sokat nem tudok fizetni erte. Ha valakit erdekel, kerem irjon nekem az info@satimex.hu e-mail cimre, az osszeg pontos megjelolesevel.
A szerver Vac mellett egy kis faluban van. Ha van jelentkezo a dologra, azt Budapestrol elviszem kocsival es vissza is hozom.
Köszönöm a segítséget, sikerült megoldani a problémát. A baj forrása viszont nem teljesen ez volt, ezért leírom, hogy senki ne kövessen el ekkora hülyeséget mégegyszer. A tűzfal beállításást napközben, internet kapcsolat nélkül próbáltam beállítani. Igen, csak ekkor a netstat is azt mutatja, hogy a belső háló bármely gépe a proxys gép 3128-as tcp portjára küld, és onnan is fogad adatot. Igen ám, de a modemes betárcsázást követően létrejövő ppp0-ás interfészen, a proxy működési elvének megfelelően, már nem a 3128-as portról, hanem egy tetszőleges 1030-asnál nagyobb portról indít kapcsolatot. Így tehát, ha a bejövő csomagoknál csak a 3128-as portra érkezőeket fogadom, akkor semmi sem működik.
A 3130-as udp portot nem kell engedélyezni(az squid konfigurációjában is ki lehet kapcsolni), mivel ez a port csak akkor kell, ha szomszédos proxykkal is akarunk kiépíteni kapcsolatot. Ha megelégszünk a helyi proxynk gyorstárával, akkor erre nincs is szükség.
szaby_gts Először is
netstat -pvnlA inet
paranccsal ellevőrizned kéne, hogy a ppp-s gépen milyen portok vannak nyitva. A squid-hez engedni kell a 3128-as tcp és a 3130-as udp portot a helyi (eth0) címen.
Ha elég a web és az ftp a másik gépen, akkor megfelel egy proxy (pl. squid).
1. squid-xxx.rpm fel.
2. /etc/squid.conf beállítások
3. service squid start
4. másodlagos gépen böngészőben proxy-beállítás (linux-ip-je, port=3128)
5. böngészés megkezdése
Ha más szolgáltatások is kellenek, akkor ip-masquerading (ip-maszkolás magyarul). Ennek beállítása a kernel verziójától függ. A másik kezdős topic-ban és más topic-okban már ilyen válaszolgattunk kérdésekre, ennek érdemes utánanézni.
Ha nem kapsz választ egy kérdésre, nem kell egy évet várni, felteheted mégegyszer, ha már elsüllyedt, esetleg egy kicsit átfogalmazva.
Nem biztos ugyanis, hogy pont akkor és pont olyan ember is olvassa a topic-ot, aki pont a te kérdésedre tudja a választ.
Mellesleg az ilyenekkel kapcsolatban érdemes elindulni valahogy, pl a te esetedre legalább 3 kész leírás van a http://www.linuxdoc.org/ -on a HOW-TO-k között.
Aztán ha elakadsz, konkrét kérdésre azok, akik már csináltak ilyesmit már jobban szoktak válaszolni.
Elnézést, amiért talán olyat kérdek, amiről már volt szó.
SUSE Linux 7.3 Professionalt telepítettem.
A C lemez, amelyen Windows 98 van, 20 Gb-s, a D lemez, amelyik kivehető és hordozható, 5 GB-s.
Ez utóbbira tettem a Linuxot úgy, hogy előtte Partition Magic-kel letisztíttattam.
Nem akarom, hogy esélye legyen a rendszerek összeakadásának, mert a Windows-t naponta használnom kell, ezért a LiLo indítólemez mellett döntöttem, de amikor létrewhozatom, akár installálls közben, akár már a kész rendszerben, bootoláskor csak ez jön: L 01 01 01 01 01 01 01 stb.
Tudnátok tanácsot adni, hogy miközben nem vagyok mágus, ezért nagyon nem szeretnék a rendszerek mélységeibe merészkedni, hogyan oldjam meg biztonságosan ezt a problémát?
E pillanatban csak úgy tudok a Linuxba bejutni, hogy az installációs lemezt használom bootolásra, de ez valószínűleg bonyolultabb, mint azt alapjáratban elképzelték.
Nagyon hálás lennék a válaszért, és annak ellenére kérlek, válaszoljatok, hogy a többi idevágó topicba is bemásolom ezt.
Kezdő linuxosként egy nagy problémába ütköztem.
Sajnos több hete sem tudok rájönni arra, hogy hogyan oldjam meg. A probléma a következő: szűkös ösztöndíjamból sikerült vennem egy Pentium 166-os gépet, így most két gépről szeretnék internetezni. Az eredeti gépemre feltettem egy Squid-ot, de a régi tűzfalbeállításokat sehogy sem tudom úgy módosítani, hogy kintről csak az Squid látszódjon, és ezzel együtt még működjön is. Abban kérnék segítséget, hogy egy nagyon alap beállítást valaki tudna-e ajánlani, amellyel elérhető, hogy a belső gép eth0-án keresztül + az squid-os gép úgy kapcsolódjon a hálóra, hogy kintről a ppp0-áról csak az squid-os gép 3128-as portja látszódjon és fogadjon adatot, és még a net is menjen?
Egyszer már feltettem a következő kérdést, de érdemi választ nem kaptam:
Hogyan kell a Linux SUSE esetében az internet megosztást megcsinálni? Tehát adott egy "fő " gép, amin a Linux fut. Hálózatban van egy másik géppel, "látják" egymást. Szeretnénk mindkettővel egyszerre internetezni. Egy éve senki nem tud segíteni. Már több Linux "szakember " járt nálunk, de ezt a problémát nem tudták megoldani. Ha van valaki, aki hajlandó lenne segíteni az írjon egy levelet, adja meg a telefonszámát és felhívjuk.
sfakutya@freemail.hu
Hi!
Szokásos Apache-PHP-MYSQL gondom van.
Egy Red Hat 6.0 (Publisher Distr.)-ra installaltam, a hármast.
Megy az Apache, a PHP. A MYSQL-lel is tudok vacakolni konzolon keresztül. Minden oké.
Viszont PHP nem tud kapcsolodni az SQL serverhez, kb. a köv. hibaüzenetet irja: Cannot connect to MYSQL.. "xyz/abc/..."/mysql.sock-on keresztül.
Szóval nem tud a mysql.sock-on keresztül kapcsolodni a szerverhez.
Van v.kinek v.mi tippje, hogy mi a hiba oka?
Köszi
Kola2
Itt nézegetve a hozzászólásokat, látom, nagyon segítőkész emberek vannak. Nos, hogy ezek a személyek ne unatkozzanak, ígérem, sok érdekes kérdésem lesz. Figyelmeztetés: TOTÁL LAMA VAGYOK!
Na, azért ennyire nem rossz a helyzet, mert már sikerült elsőre feltelepítenem RedHatot, sőt, már mountolni is tudok :) Ugye, de siralmas is vagyok :)
Szóval, akkor belekezdek:
Az egyik gondom az, hogy nem működik X alatt az ALTGR gomb. Az XF86Config progit futtattam, be is állítottam neki, hogy működjön (~right alt changes group when pressed), de nem írta bele a config fájlba. Van egy olyan beállítás, hogy XkbdOpt (ha jól emléxem). A man azt írta, hogy ebben nem segít, mert sok a beálltás és nem mind működik, stb.... Ezek után jöttem ide, hátha tudjátok, hogy tehetek # @ & és egyéb ilyen jelet X alatt :)
csalsz!
A dolog úgy műxik, ahogy mondod, de nekem pont az volt a célom hogy csak 1 loader legyen, ezért akartam így. A LILO-s esetben utána még bejön az NTloader is, és a gagyi ;)
..bocs, annak idején a problémám valahogy megoldódott, de már elfelejtettem a fixet :-( Ha meglesz megírom tanulságnak...
Viszont van 1 új problémám (bár ezzel is találkoztam telepítés után, később megoldódott, most megint előjött és nem emléxem... közben nem nagyon kellett boot-olnom és rendszert konfigurálnom.)
Lehet hogy 1xű, láma vagyok hozzá:
Bootkor a sendmailnál megáll a SeaWolf és vár....
Közben volt kártyacsere, de a kudzu lefutott, másodszor nála nem is állt meg, de sendmailnál igen.
Ja és korábban volt egy beállításom (havertől), amitől az alt+F11-en futott a rendszerlog, azt hogy lehet bekapcsolni? (ezen a rendszeren még nem volt beállítva)
212Mb memória szerintem elég lenne :)))
Szerintem a renszer nem használja ki a videókártyát maximálisan. Másik topicban írta valaki hogy lassú az mpeg lejászás (ATI rage pro 16Mb). Azt javasolták neki hogy fordítson framebuffert a kernelbe vagy frissítsen X-et. Hát nem tom mi lenne a legjobb +oldás.
A kernel szerinted támogatja az OpenGL-t vagy a DirectX-et ? Mert a vkártyám igen. Ha van valami 5leted a kernel javításához szivesen venném.
Kéne egy kis help! Nemtom miért olyan lassú az X-em. Most éppen KDE-t használok a kernelem i686-ra van fordítva és Mandrake7.2 download a linux. A video kártyám meg egy Diamond Stealt II, 8mb és mégis mikor mozgatok egy ablakot olyan lassan követi az egeret mint egy félbevágott csiga.
Ha valak találkozott már hasonló problemával az megoszthatná tapasztalatait.
Előre is kössz!
Ha tudjátok hogy linux alatt hogy lehet kezelni ezeket a csoda agp-s v.kártyákat, mit kell befordítani hozzá az is érdekelne.
Próbáld meg a következőt:IDE pri. master-1.vinyó,IDE pri. slave-DVD,IDE sec. master-CD_RW,IDE sec. slave 2.vinyó..Még megnézheted a következő apróságokat:IDE kábel kellően érintkezik-e az alaplapra ill. eszközökre.Nem maradt véletlenül valamelyik eszköz beállítása Cable Select-en.Ha bővebb infóra van szükséged írj ide:csalsz@mailbox.hu.Igyekszem nagyon hamar válaszolni.
Ne az NT boot menedzserét használd.Használd a lilo-t.Én is így használom már régóta és semmi gondom sincs.A lilo-t úgy konfiguráld, hogy alaphelyzetben az NT-t töltse be(csak akkor,ha az NT az alap oprendszered.Nekem az).És ha megunod a linuxot a 'lilo -u /dev/hda' utasítással vissza állíthatod az eredeti 'mbr'-t.Esetleg 'fdisk /mbr'.
Talan azert irtak, hogy "pingvinek mindenhol", mert azt gondoltak, hogy a mandrake izig-verig "a" linux es ezt sugallmaztak igy. Pingvines kepet meg egy milliot lehet talalni a neten.
> néha azonban kell vagy 10 másodperc a biosnak, és ilyenkor nem látja a Linux...
Te, ez így elég büdös. Lehet hardware probléma is. Esetleg valami az interrupt-tal. Van még kártya a gépben? Már két különbözô gépre is installáltam Mk 7.2-est, és mind a kettôn megtalálta és helyesen installálta az IDE cdrw-t.
Én a helyedben megpróbálnám elôször átrakni a PCI kártyákat egy másik csatlakozóba, aztán újra installálni a Mandrake-ot. Hátha segít...