Hihetetlen késéssel találtam meg ezt a topic-ot. Végigolvastam, alaposan áttanulmányoztam a pozitív és a negatív hozzászólásokat. A helyzet az, hogy bár nagyon toleráns embernek tartom magam, cseppet sem tudom elfogadni a negatív hozzászólások szerzőinek érveit... hopp! mit is írtam, hiszen érvekről itt szó sem volt!
Egyébként tavalyi, első franciaországi utazásom alkalmával nem hagyhattam ki, hogy beszerezzel egy eredeti kötetet a rongyos magyar kiadásom mellé. Irigylem a kollégát, akinek már n+1 nyelven megvan :o) Idei párizsi utamon pedig a Panthéonban sikerült egy emléktáblát találnom az író tiszteletére... ha már nem tudták tisztességgel eltemetni... de ezek szerint oda került volna, ami ugye nem akármi...
Érdekes, hogy kevesen voltak hajlandók idézni a kedvenc részüket a műből. Én sem fogom teljesen beírni, hiszen az kicsit hosszú lenne, de a kezdő- és végsorokból az illetékesek úgyis tudni fogják, mire gondolok... "Csak a fölnőttek miatt mesélem el ezeket a részleteket a B-612-es kisbolygóról, és a számát is csak miattuk árultam el; a fölnőttek ugyanis szeretik a számokat."(...) odáig, hogy "Azoknak, akik értik az életet, ez így sokkal igazabbul hangzott volna." Nem tudom miért, de valahogy ez megfogott már akkor is, amikor először-másodszor olvastam, még gyerekfejjel. Azóta eltelt vagy 13 év és szomorúan konstatálom, hogy Saint-Exupéry úr ismerte a felnőtteket... Ami felnőttfejjel nem kis teljesítmény...
Ne legyél szomorú Rastaman!!! Mert van olyan dolog, ami kétféleképpen igaz, és az ember nem is gondol rá, amikor írja. Hát az a legjobb is ilyen. Remélem, érted...
Macsi
és: :-)))))))))))))))))))))))
Mostansag adtam kolcson az egyik ujdonsult ismerosomnek a konyvet, ugy tunik megteszi hatasat!
Tudni kell, hogy o a "folosleges" tagja egy eleg bizarr 3-as felallasnak.
2 fiu, egy lany, de a lanynak van pasija
szoval mi igy harman nagyon jol erezzuk magunkat egymassal, a lannyal volt mar szorosabb is a viszonyom, dehat ez meg folyamatban van, nehez rola jozan fejjel beszelni.
...szia rasztas....nahat neked szep lelked van?bocs,de faratt vagyok es nem olvastam vegig a topicot....a kis herceget titkon akkor olvastam el,amikor meg igen kerges lelkunek mutatkoztam,es kirohogtem mindenkit,aki sírva fakatt rajta...nem is lenne semmi baj vele,ha annyira nem jaratták volna le a rokas reszt....ha mindig az koszon vissza,megkerdojelezed ..huuuuu...micsoda kozhely...giccs...nekem 1 sokkal egyszerübb mondas a szivem csucske:..." a beszéd a félreértések forrása"...érdekes ez nem lett szállóige...de pl. imadom csudalatos maryt,aki,vagy ami ugyanugy alapmu....no persze,nem a nyálas amerikai musicalt,hanem a több kötetes könyvet...vagy peter pan?ki emlekszik ilyenekre?
utoljára akkor olvastam amikor először. mikor az iskolában kötelező volt. adtam neki egy esélyt, de nem élt a lehetőséggel, hanem meggyőzött, hogy a kisherceg egy széplelkű kis köcsög. amolyan leonardo dikapriós figura. a lányoknak általában tényleg be is jön.(bocs!) :))
A Kisherceg egy csodálatos könyv. Valahol az interneten is láttam már, meg kellene keresni... Nagy ötlet volt attól, aki felrakta, mégha némi kopirájt-jogok meg is sérültek...
most mar csak az hianyozna az "igazi" reklamhoz, h elaruld nekunk, azert olvastad el, mert lattad a topicot...
:)))))
bar lehet, h nem tudsz rola, es csak tudatalatti, es tenyleg igy van, nem?
:))
Na ez erdekes, ugyanis eppen tegnap este olvastam el utoljara. Azelott valamikor nagyon regen altalanos iskolaban. Szelektiv memoriamra jellemzo, hogy fogalmam sincs, honnan jutott eszembe tegnap, hogy elovegyem :) Egyebkent tenyleg nem "csak" egy mese.
Azt hiszem, hogy akkor meg annyira kicsi voltam, hogy nem is ertettem...
Mert a Kisherceg NEM gyerekeknek szol.
(szerintem.) Azote meg valahogy soha nem volt eleg erom hozza. pedig lehet, hogy most mar tetszene. Majd egyszer megproszalom. OK?:)
Sokszor olvastam mar a Kisherceget, és igenis nekem tetszett! Nagyon elszomorito, hogy egyesek hianyolnak belole nehany dolgot. Szerintem ott is baj lehet, hogy sokan nem ertettek meg a mondanivalojat, ami abbol is fakadhat, higy tul koran volt kotelezo (!) olvasni...Olvassatok megegyszer, es nezzetek meg mennyire szep mikor elbucsuzik a kisherceg a pilotatol...:)
Annak idején, kicsiny gyermek koromban elérkezett az óvodai ballagás ideje. A kedves óvónénik a Kishercegből olvastak fel nekünk. Na melyik részt is? Természetesen a rókás-szíveset. Iskolai ballagás dettó. Akkoriban már kezdtem sejteni, ez a jelenet nekem nem tetszik. DE. A bolygókat imádom, ilyen frankó szituációkat is ritkán lehet olvasni.. :)
Egyébként ímhol a kedvencem:
A következő bolygón egy iszákos lakott. Ez a látogatás nagyon rövid
ideig tartott, de nagyon elszomorította a kis herceget.
Ott találta az iszákost egy sor üres meg egy sor teli palack előtt.
- Hát te mit csinálsz itt? - kérdezte tőle.
- Iszom - felelte gyászos képpel az iszákos.
- Miért iszol? - kérdezte a kis herceg.
- Hogy felejtsek - felelte az iszákos.
- Mit? - tudakolta a kis herceg, mert máris megsajnálta.
- Azt, hogy szégyellem magam - felelte az iszákos és lehajtotta a
fejét.
A kis herceg szeretett volna segíteni rajta.
- Miért szégyelled magad? - kérdezte.
- Mert iszom - vágta el a további beszélgetést az iszákos, és
mélységes hallgatásba süllyedt.
A kis herceg meghökkenve szedelőzködött.
"Bizony, bizony - gondolta út közben -, a fölnőttek rettentően
furcsák."