Keresés

Részletes keresés

Kilroy Creative Commons License 1999.07.13 0 0 210
Igy van, egyetertek.
Johnny Zero, szerintem Rettenet roviden es kozerthetoen leirta vitatok lenyeget. Recommended by me.

Kilroy

Előzmény: Rettenet (209)
Rettenet Creative Commons License 1999.07.13 0 0 209
Valóban. a névadás mindig lutri. Soha nem lehet tudni, hogy alkalomadtán megfelel-e a felnövő csemetének. Ezért jobb szerintem egy általánosan elfogadottabb körből választani, mert azt mindenki el fogja fogadni és ha majd felnő az emberke, akkor ráér megváltoztatni. Ez az eset még mindig jobb, mintha egy el nem fogadott nevet kell változtatni, mert esetlegesen megutálja, vagy ilyesmi.

Persze ha valaki nagyon fel akar tűnni, hát tegye, de a saját és ne más ember nevével. Pláne ne úgy, hogy az adott nevet bárki valami máshoz kötheti(mint pl az a kisherceg esetébenis előfordulhat). Így válik esetleg egy-egy név nevetségessé. Egy jól hangzó ám érthető jelentést nem hordozó név kevésbé válhat nevetség tárgyává a kiskorú környezetében, mint egy olyan, aminek a jelentéstartalma ezt lehetővé teszi.

Előzmény: Kilroy (208)
Kilroy Creative Commons License 1999.07.13 0 0 208
A nevadas igenis felelosseg. Ugyanis nem arrol volt szo, hogy a szulo nevadasi szabadsaga korlatozva lett, hanem hogy a gyerek fogja viselni a nevet, ezert vele lesz jol kib*szva. A nev a viselohoz tartozik, neki kell megfeleljen es nem a tisztelt szulonek. Bocs, Johnny Zero (+1 bocs, a hasonlo nick miatt keverek, a Max Freedom-os Tasztaltarsrul van szo), de nagy hulye vagy.
Na most mire "Kisherceg" munkavallalo koruva valik, talan egyutt tud elni a nevevel. Talan tenyleg nem veszik fel sehova dolgozni, de ez nem biztos, miert ne. Munkahelyen a vegzettseg es egyebek kellene szamitsanak. Viszont nagy eselye van, hogy ilyen korara "Kisherceg" total idegbetegge valt a gyermek- es fiatalkori baszkuralasoktol, hm?
Az Atilla abszolut korrekt, az Attila regies formaja, kevesbe hasznaljak, de ettol meg nem kevesbe jo. Azonos eredetu az atilla, egy ruhadarab neve.
Egy idegen nev viszont _meg_mindig_jobb_ mint magyar megfeleloje, azonos magyar vezeteknev mellett. A Lado-fele konyv peldaja: Szoke Barna rossz, de Szoke Lejla v. Leila (asszem mindketto jo) igen. Most eltekintve attol, hogy a Barna egy fiu, a Lejla meg lany (Lejla=sotet haju, arab-torok).
A Lado-fele "ajanlott" v. "megengedheto" minositesek abszolut relativak (jol megaszontam :-D), az meg, hogy egy adott nev jo-e, na az vegkepp relativ, x szerint jo, y szerint nem. Az utonevkonyv es az anyakonyvezhetoseg NEM ABSZOLUTUM, csak iranymutato arra nezve, milyen nevek is a leghasznalatosabbak. Roviden szolva valasszunk szabadon, de egyet tartsunk szem elott: ne b*sszunk ki a gyerekkel, mar ha igazan szeretjuk. Johhny Zero, bocs, de ez van, de persze en sem vagyok mindenhato es tevedhetetlen.
Mellesleg azzal senki szulo nem szamolhat elore, hogy husz ev mulva milyen lesz a gyerek. Lehet, hogy "beleno" a nevebe, lehet, hogy "kino" belole. Ezert a nevadas mindenkeppen lutri. Johnny Zero, Rettenet, mit gondoltok?

Kilroy

PS. Mindenesetre semmi olyan nincs e topicban, amit erdemes ennyire tullihegni, de a szabad hozzaszolas jogat igazan nem akarom vitatni (mer' akkor en mi a f*szt szolnek bele ;-) ).

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.30 0 0 207
Megbocsátva! :-))))

Különben is itt csak kedves, barátságos emberek vannak :-)

Most nem tudok reagálni, stratégiai meetingünk van, rohanok

Vladys

Előzmény: pancho (206)
pancho Creative Commons License 1999.06.29 0 0 206
Kedves Vladys:
"Úgy tűnik,hogy te "fiókos" rendszerben kategorizálod az embereket, és engem betettél a "hülye horoszkóphívő" kategóriába!"
Erről szó sincs, bocsáss meg, ha úgy tűnne. Viszont te is elismered, hogy - a nomen est omen ellenére - valakire nem illik a neve. Pedig ha a nomen est omen működik, akkor olyannak kellene lennie, hogy a név passzoljon hozzá. De tudom, hogy az ezoterikus hívekkel ilyen téren elég nehéz vitázni.
Előzmény: Törölt nick (205)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.29 0 0 205
kedves pancho,

Úgy tunik,hogy te "fiókos" rendszerben kategorizálod az embereket, és engem betettél a "hülye horoszkóphívo" kategóriába! Nehogy azt hidd,hogy haragszom, és fel tudsz dühíteni, én nálad sokkal jobban el tudom viselni a másságot!

mindenki,
A nomen est omen szerintem nem a foglalkozásokra muködik valamilyen szinten, de egyértelmuen utal valamilyen mélységig a származásra, a gyökerekre, és hát a géneket sem lehet egy-pár generáció alatt kiirtani. (parasztcsaládokban nem volt divat ugyanazon keresztneveket adni a gyereknek, mint gróféknál és fordítva)

Manapság a keresztnevekkel kapcsolatban pedig ezt úgy értem - és ezt többen is visszaigazolták a környezetemben - hogy nagy többségben, megismétlem _nagy többségben_ , bizonyos keresztnevu emberekkel, akik bekerülnek a környezetünkbe, a kapcsolat - hogyan jövök ki vele? - nagyon hasonlóan alakult.

Aztán: biztosan evvel sem vagyok egyedül, de többször volt olyan, hogy valakinek az igazi nevét annyira nem éreztem hozzá illonek, és azt is meg tudtam határozni, hogy _nekem_ pl. inkább évás vagy pistis.

szvsz sok embernél muködnek ezek a "kategóriák", csak mindenkinél másként.

Vladys

dr_strange Creative Commons License 1999.06.29 0 0 204
Én azért a _nomen_est_oment_ nem aposztrofálnám butaságnak. Régen valamennyi név beszélő név volt, óhéber, ógermán, ógörög, ómittudomén nyelven jelentett valamit, valami fontosat. Az emberek pedig szerintem százszor meggondolták, milyen nevet adjanak gyereküknek, mert ezzel is az életbeli szerncséjét akarták megalapozni.
dr_strange
Előzmény: pancho (201)
leha Creative Commons License 1999.06.28 0 0 203
A Jenőt nem tudom, de a Gyula, azaz a gyula hadvezért jelent. Ősi magyar tisztség. A legkafább katona az országban volt a gyula
Előzmény: pancho (201)
Manu Chao Creative Commons License 1999.06.28 0 0 202
Pancho!

Azt a nőt látnotok kellett volna, olyan lökött volt, hogy ha Kovács Péternek kereszteli a gyerekét, a kölyök akkor is garantáltan lelki terhelt lesz mellette.

pancho Creative Commons License 1999.06.28 0 0 201
Vladys:
Engedd meg, hogy helyesbítselek. Ez a nomen est omen egy ókori butaság. Amikor egyszer-kétszer van valami egyezés, akkor persze hangoztatják, de a többi egymillió esetben nem. Vagy szerinted minden Kovács meg Szabó foglalkozásilag is az?
Érdekelne az is, milyen óment hordoz pl. a Jenő vagy a Gyula név.
Szóval nem volna szabad nagyobb jelentőséget tulajdonítani egy névnek, mint amit hordoz. Ez azt jelenti, hogy a normál neveknek semmi ómenszerűsége nincs, az ilyen Kisherceg-féléknek is csak annyi, hogy szegény gyerek max. leki terhelt lesz tőle (pedig egy kis hercegnek kellene lennie a nomen est omen értelmében, akkor is, ha ezért nem tesz semmit; szerintem a hülye szülei is ilyesmiben hihetnek).
Előzmény: Törölt nick (198)
Manu Chao Creative Commons License 1999.06.28 0 0 200
Amikor számvitel vizsgám előtt álltam (embert próbáló idők voltak) könnyelműen megfogadtam: ha átmegyek és ha egyszer ikerlányaim lesznek, az egyiknek Szintetika, a másiknak Analitika lesz a neve. Szerencsére egyik sincs benne a Ladó utónévkönyvében, úgy hogy ez alól a könnyelmű fogadalom alól megszabadultam.
Viccen kívül: valamelyik reggeli adón én is láttam a műmájer nőt amelyik Kishercegre akarta a gyerekét keresztelni. Hát úgy is nézett ki (mármint a nő, a gyerek szerencsétlen nem tehetett róla hogy olyan barom anyja van, aki otthon is bohóc szerkóban járatta) egyébként a riport szerint szegény tesójára is ez a sors várt.
Nem kell hőbörögni, a szabadságjogokra hivatkozva felháborodni (pl. Johny barátunk is apró félreértésben van).
A Btk bünteti a kiskorú veszélyeztetését (pl. deviáns környezetben tartás, itatás, stb), ami a kiskorú helyes testi, lelki és erkölcsi fejlődését sértő, veszélyeztető magatartásokkal szemben hivatott megvédeni a kölyköket.
Ha nem is ennyire direkt módon, de az ilyen dejópofaeredetiegyéniségekvagyunk majomkodástól is helyes ha megvédi a jog a kiskorút, ez esetben nem pont a büntetőjog, hanem a közigazgatási jog és családjog segítségével, ugyanis a szülő autonómiájának a gyermeki jogoknál véget ér a határa.

Na, verőfényes ola mindenkinek: Manu

kukucsi Creative Commons License 1999.06.28 0 0 199
200 név is elég lenne. +a nickek.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.28 0 0 198
Rettenet,
Te ebben a topic-ban is sorozatosan a szívembol szóllasz. (ezért is tartottam feleslegesnek a megnyilvánulást)

Felmerült bennem azonban a téma kapcsán, miután többen emlegették a név jelentésének és a külso, valamint a személyiség ellentétét, és ezáltal nevetség tárgyává válást.

Ókori igazság a Nomen est omen! Ezekben a téves névválasztásokban vajon mi a gyakoribb?
1. A név találó, illik a tulajdonosára?
2. Az egyed idovel idomul a névhez?
3. Egy ido után rájön, hogy utálja? és megváltoztatja?
4. vagy egyszeruen csakmásképp hívatja magát?

Nagyon sok Annát ismerek akik Anikóvá váltak, aztán a Juliannák is szívesen juditoztatják magukat.

Szóval mennyire +6ározó a név az ember személyiségében?

Vladys

Csülök Creative Commons License 1999.06.28 0 0 197
Na te jóképességű Csülök, te meg megtanulhatnál fogalmazni! Legalább az egyik "mikor"-t felejtsék el a kartársak.
Előzmény: Csülök (196)
Csülök Creative Commons License 1999.06.28 0 0 196
Csatlakozom!
Harcoljon a kedves apuka saját nevének megváltoztatásáért! Hívják őt úgy, ahogy szegény gyerekét akarta nevezni. Már az is elég baj lenne szegénykének, mikor a suliban mikor megkérdezik tőle, hogy:
- Na kisfiam, apukádat hogy hívják?
- T. Mészáros Kisherceg!
Jó nagy röhögés lenne az osztályban...
Előzmény: Rettenet (194)
Egérke Creative Commons License 1999.06.28 0 0 195
Miért nekem a Napsugár rettenetesen tetszik! Csak olyan férjet, apát kéne találni, akinek mondjuk Első, Fényes, Csillogó (stb. lehet folytatni) a vezetékneve. Hogy nézne ki egy Kovács Napsugár? :o) Még leírva is szörnyű!
Rettenet Creative Commons License 1999.06.28 0 0 194
Persze, hogy a nyelviség és egyéb ilyen dolgok kérdése is felmerülhet, ami sokkal nagyobb volumenű dolog, mint egy személy furcsa neve. Többek között ezért is kell az a bizonyos korlátozás. Legalábbis a változások menetének korlátozása.

Sőt, én még a változtatás ellen sem vagyok. Csupán megkérdőjelezem annak jogosságát, hogy valaki egy olyanon kezdi a változtatást, akinek még fogalma sincs a dolgokról és nem tehet ellene.
Ha valaki annyira változtatni akar, akkor változtasson a saját nevén, harcoljon a jogokért a saját szakállára és ne "más ........ verje a csallánt".

Persze jó poén, hogy ha nem tetszik valakinek a Kisherceg név, akkor felnőtkorára majd megváltoztatja, de ugye addig is el kell viselnie. Sőt kezdetben mivel fel sem fogja el kell jutnia a felismerésig, hogy esetleg ezért lesz nehezebb az életet.

Mint ahogy itt mondta is valaki, a név hatalom és nem illik senkinek visszaélni a hatalommal. A névadás nem jog a szülő részéről, hanem kötelesség, ha nem tűnt még fel.

Előzmény: Arghonaut 2 (181)
dr_strange Creative Commons License 1999.06.28 0 0 193
Hali,
jó ez a kis flamewar itt a névadás körül:-) SZVSZ itt nem a névadás szabadságáról van elsősorban szó, hanem a névadás _felelősségéről_. A neveknek igenis hatalmuk van, óvatosan kell bánni velük. Sajnos az itt a baj szerintem, hogy sokan a szülői jogokat ad absurdum értelmezik és a gyereket tulajdonuknak érzik: a névadás pedig a szülői hatalom (egyik) legelső megnyilvánulási alkalma a gyerekkel szemben, ezért sokak a magántulajdon szentségébe való belegázolásnak érzik, ha valaki ebben korlátozni próbálja őket.
Na, lehet flamelni. Azbesztruhában vagyok...

Shine on,

dr_strange

tudor_baba Creative Commons License 1999.06.28 0 0 192
A Pál névnek mostanság van három névnapja. Tavaly egy hétre jött össze mind3. Atyámat (Pál, és mérnök) egy hétig nem látták otthon...

1. Éljen a full liberalizmus! Nevezze a dedet Herzmüller Kishercegnek! Álljon neki jogában. Legfeljebb a ded 23 éves korában vált.
2. Személyesen ismert emberek: Karácsonyi Ajándék (igen, él és virul, akkor volt 1., amikor én érettségiztem) Falábú Orgona.
3. Az én nevem például azt jelenti, hogy Maci Őr. Csak le van fordítva szlovákra/görögre. Tesómé meg Maci Csillag. Így már egész jó a Herzmüller Kisherceg...
TG

Előzmény: Johny_Zero (80)
alienne Creative Commons License 1999.06.28 0 0 191
Tavasziszilva télleg jól hangzik. de ennek a kínai megfelelője Csun Mej. az már nem annyira, magyar környezetben.
az lehet nagyon furcsa még, amikor mondjuk a hölgy neve Leila, vagy Fatima, vagy hasonló török csábdémon név, és maga a név viselője mondjuk egy 180 magas 90 kilós erős testalkatú szőke kékszemű.
Előzmény: Johny Zero (64)
Jay Creative Commons License 1999.06.28 0 0 190
Szerencsére nekem jobban cseng a nevem angolul, mint magyarul. Spanyolul meg a spanyolok szerint vadító. ;-)
Előzmény: John Zero (189)
John Zero Creative Commons License 1999.06.28 0 0 189
Ja! Megegy dolog jutott az eszembe.

Gondolom sokan ismeritek (hallottatok) Andy Groove-rol?
Ha jol tudom 56 korul ment ki USA-ba, elotte Grof Andrasnak hivtak, Amerikaban nevet valtoztatott, Andy Groove-ra, majd vegulis az Intel ceg elnoki posztjara sikerult felkapaszkodnia.

En olyanokat hallottam errol, hogy azert valtoztatta meg a nevet, hogy magasra kerulhessen, mert igy elfogadtak, mig a magyar nevevel valoszinuleg nem jutott volna eddig...

Velemenyek?

leha Creative Commons License 1999.06.28 0 0 188
a fene vigye el! régen nem olvastam és most nem volt türelmem felérni a végéig ...
Johny Zero: sajnos sok szellemileg problémás ember él az USA-ban. hogy ezek közül mennyi az, akit a neve frusztrál, nem tudom. Hogy egyenlőre nem azok teszik ki az ámokfutó gyilkosok többségét, akiket Töhötömnek, Tóbiásnak, vagy Gedeonnak kereszteltek, az talán arra vezethető vissza, hogy az emberek nagy része nem szereti a feltűnést. Tehát amikor anyuka Izaurának, vagy Szandokánnak (azt hiszem említettem már lejebb, hogy ez megtörtént) akarja keresztelni a gyerekét, akkor egy röppke fél órás kézitusa árán le lehet erről beszélni. De sajnos vannak, akik a Kisherceg nevet fontosabbnak tartják a magyarságuknál. Ha elindítják a lavinát és eztán minden nevet lehet majd adni, meg fognak szaporodni az Eszmeraldák, meg a ööö.... (nem vagyok naprakész a sorozatokból). Ha rövid lesz a sorozat, a gyerek hamar átesik egy-két átkeresztelésen.
Felremeg előttem egy utópisztikus kép:
a dizsiben valakire ráborítom a vodkanarancsomat, aki rámszól:
- öreg! hívjam Hüvelyk Pannát?
- hívd!
Erre odalép egy iker-telefonfülke méretű kopasz hústorony és bemutatkozik:
mi van baeg! én vagyok Kovács Hüvelykpanna

hát kell ez nekem?

Arghonaut 2 Creative Commons License 1999.06.28 0 0 187
Te bizonyára a totális Freedom pártján állsz. Ahogy gondolod. Én a PeTeR-rel is fölveszlek (+cégS dok.) dolgozni ;).
A helyesírás korlátozhat abban hogy: igen. De a helyesírásunk értékéről jobban meg vagyok győződve, mint a limitált nevek értékéről. (Persze azzal a kitétellel, hogy a helyesírás is folyamatosan változik.)

Arghonaut "Normakövetőanarchista" 2

Előzmény: John Zero (186)
John Zero Creative Commons License 1999.06.28 0 0 186
Es a helyesiras az korlatozhat abban, hogy milyen nevet valasszak? Ha egyszer nekem a "PeTeR" tetszik! (szerintem tenyleg jol nez ki igy leirva ;)
Kulonbenis, a helyesiras alol is vannak kivetelek, idonkent versekben, muveszek alkotta dolgokban megjelennek nyelvtanilag helytelen szavak vagy szerkezetek, azokat megis elfogadjak.
Ezekutan ha en mondjuk "muveszies" nevet akarok valasztani, akkor miert ne tehetnem megy ugyanezt?
Előzmény: Arghonaut 2 (184)
Little Prince Creative Commons License 1999.06.28 0 0 185
Na mostan mia baj velem??

Arghonaut 2 Creative Commons License 1999.06.27 0 0 184
Ez már a heje sírás kategóriája. Az egy másik topic, nem? IMHO: keresztülvitelét még szélesebb népfront foglya megakadájozni.
Előzmény: John Zero (183)
John Zero Creative Commons License 1999.06.27 0 0 183
Na eszembe jutott egy kovetkezmeny...
Tetelezzuk fel, hogy barki barmilyen nevet kerhet a gyerekenek... ok.

Es mi legyen az irasmoddal?
Megengedheto egy olyan, hogy "pEtEr" vagy "gABOr" vagy "tIMEA" vagy "KaroLJj" ?? (Igy irva, kis es nagybetukkel?)
Ha nem, akkor miert nem? Azok a szabalyok mar elfogadhatoak, amelyek koteleznek arra, hogy az elso betu nagybetu legyen, a tobbi kicsi?

Arghonaut 2 Creative Commons License 1999.06.27 0 0 182
Ja, a "Hitler" is nagybetű.
Arghonaut 2 Creative Commons License 1999.06.27 0 0 181
Először is: a Lézerkard tulajdonnév, nagybetű. ;))
Aztán +: azt hittem, arról nem vitázunk, hogy vkit csupán a nevéért alkalmaznék: megerősíteném tehát: nem alkalmaznék senkit pusztán azért, mert Lézerkardnak hívják.
Azt gondolom ez az egész névhercehurca egy sokkal nagyobb probléma, avagy kérdéskör része. Benne van a nyelvújítás-változás, kultúrális és civilizációs folyamatok örvénylése (multi-tól szub-ig:)), nacionalizmus +,-; meg egy rakás más tésztaféleség.
Senki nincs halálra ítélve tudtommal. Még az a bizonyos Adolf hitler sem.

Persze hogy van ellenállás: minden "új"-jal, "furcsával" szemben van. IMHO: a név egy kis ügy ezekből - az őrületek pedig divatonként nőnek és halnak +. Ezek nem objektív kategóriák: és ne is legyenek! Mert az lenne baj.
Ha pedig az egész világ meghülyül? Na, akkor fejembe csapok egy tölcsért, és elkerekezek a Holdba.

Bráti és Elvtrsi uWw> Arghonaut "Drum'n'BassJetiBálna" 2

Előzmény: Rettenet (180)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!