Keresés

Részletes keresés

muad-dib (az ugroeger) Creative Commons License 2000.10.31 0 0 171
Tisztelt Hölgyeim, és Uraim!
Engedjék meg, hogy közöljem, elolvastam az önök topikját, és megnyerte tetszésemet komoly hangvétele, mivel ez áll tőlem a lehető legtávolabb, ezáltal nagyon kedvemre való!
Ha megengedik, megpróbálom eme méltatlanul elsüllyedt kuriózumot ismét megjeleníteni, hátha más számára is kellemes olvasmány, és esetleg van kedvük hozzászólni...
Remélem törekvésem örömére megengedik nekem, hogy szokott köszönésemmel bucsuzzam:
Pápá!
muad-dib (aki nem a nagybetüs Próféta! :)
Törölt nick Creative Commons License 1999.11.24 0 0 170
Kedves NaNe, Kicsi_Lany, Poljakov Ur,

elnézéseteket kérem, hogy nem néztem be ide korábban. Érdekesek a példáitok, a kettős kapcsolattartásra én is láttam érdekes példákat. Kíváncsi lennék, Nektek hogyan köszönnék, ha az élet fizikailag is összehozna.

Egy jópofa élményemről szeretnék beszámolni, még az egyetemi időkből. Kollégánk elvesztette kedvenc rugós tőrét, és teljesen belebetegedett. A megtaláló egyetlen, szigorú feltétellel adta vissza: barátunknak egy álló hónapig magáznia kellett őt. A kollektív tegezés sem volt megengedett, tehát: Srácok, jöttök sörözni? Megtalálóra ilyen relációban is egyénileg alkalmazni kellett a magázást, súlyos büntetés terhe mellett.

A helyzeteket el tudjátok képzelni...

slr

Előzmény: NaNe (169)
NaNe Creative Commons License 1999.11.14 0 0 169
"Magázódás, kettős kapcsolatrendszer. Van ilyen? "

Hogyne volna. Főleg mások előtt.
Ha nekem Orbán Viki öregpusziaranyhaverosrzságoscimbora, akkor sem mondhatnám mások előtt neki, hogy Vikikém, hogy ityeg a fityeg ?

Hivatalban a magázódás a megengedett, tegeződés nem. Ha egymás közt vagytok a hivatal irodájában, akkor lehet másképp is, de akkor az esetleg jelenlevő titkárnőnek illik elmondani, hogy régóta nagy cimborák vagytok.

Egy megbeszélésen meg kell várni, míg a rangidős felajánlja a tegezést, addig pedig csak magázódni szabad még a szobatársaddal, sőt beosztottaddal is.

Véleményem szerint mind a magázódásnál, mind a tegezésnél meg kell tartani az egymással szembeni tiszteletet és tudomásul kell venni, hogy a tegeződés nem feltétlenül a baráti gesztust jelenti, lehet hogy csak a kommunikáció könnyítése a cél.

Szintén ügyelni kell arra, hogy ne becézzük a másikat, míg a nexus ezt meg nem engedi. Tehát Gabi helyett maradjon Gabriella a megszólítás, míg azt nem mondja a hölgy, szólíts Gabinak.

NaNe

Előzmény: Törölt nick (162)
Kicsi_Lany Creative Commons License 1999.11.14 0 0 168
Hmm.... ha valakinek vannak ilyen iranyu tapasztalatai, akkor szivesen olvasgatnam.
Nekem eddig soha nem volt ilyen kettos kommunikacioval dolgom. Sot, az egyik egyetemi tanarom, akivel akkor mar nehany szakmai konzulta'cio utan tegezodo viszonyban voltam, akkor is tegezett, amikor a teljes szeminarium hallgatosagat magazta. A felszolitasok, hozzaszolasok erdekesen neztek, mert ha hozzam szolt, hogy nyilvanitsak velemenyt, akkor engem tegezett, mikozben mindenki mast magazott a csoportban. Hat erdekes eleterzes volt, szo se rola. Az elso szeminariumok utan meg is kerdezte mindenki, hogy ismerem-e, aztan mar a tobbieknek is termeszetes volt.... :)))

KL

Előzmény: Törölt nick (162)
Kicsi_Lany Creative Commons License 1999.11.14 0 0 167
igen aktualis problema, a legegyszerubb elkerulni a megszolitast, aztan amikor mar belemelegedtunk a beszelgetesbe, akkor vissza lehet kerdezni, hogy hogyan is szolithatod. Az a ciki, ha mar osszefutottunk nehanyszor es lovesem sincs, hogyan is hivhatjak az illetot, ilyen esetekben vegkepp nem segit az a franya kituzo.... Lehet hallgatozni, hatha megszolitja valaki az illetot. :-|

Szerencsere, ma mar nem minden ferjezett holgy 'vesziti' el egeszen a nevet...

Előzmény: Törölt nick (161)
Kicsi_Lany Creative Commons License 1999.11.14 0 0 166
hmmmmm.... azt akarod mondani, hogy magazodsz eme bizonyos negyvenen aluli, focizo kormanytaggal? az is lehet, hogy rosszul ertettem. ???
.... erdekes, mert en viszont tovabbra is tegezodom egy nalam tobb mint 20 evvel idosebb kormanytaggal.... Fel sem merult a magazodas, illetve hat en szoktam ezzel cikizni ;-)

KL

Előzmény: dr poljakov (156)
Kicsi_Lany Creative Commons License 1999.11.14 0 0 165
offfffffff

SmartAss kedvesem,
Jarok en arra is, bar ugy latom, hogy igencsak kinotte magat a topic, s nemigen hianyzom en onnan :))) (Sajnos, nem toltom idomet egy LAN-en logo gep elott... Lehet, hogy vissza kellene mennem Angliaba, hogy megint _igazan_ aktiv Tasztalos legyek?? ;-) )

Neha azert benezek estenkent, hetvegenkent es olvasgatom oket (megsugom: meg mindig _az_ az egyik kedvenc topicom! ) Azert Te is eleg ritkan vagy am!

csokhegyek, KL ;-))

Előzmény: SmartAss (155)
dr poljakov Creative Commons License 1999.10.27 0 0 164
slr:
Szerintem rá kell törni a lényegre. Ezt a kérdést a következôképpen látom, asszonyom. Ha meg nem sértem, szólíthatnám a keresztnevén?

November:
Borsodban megkérdezték: Ugye tudja, poljakov úr :), hogy gyorsabban hajtott a megengedettnél és nem égett az országúti fényszórója?

Törölt nick Creative Commons License 1999.10.27 0 0 163
Emlékeznek a Hölgyek, Urak, mikor 10-05 éve a rendőrjárőr igazoltatta az embert? Ha marha udvariasak akartak lenni, kinézték az ember keresztnevét a szigből és úgy szólították: "Na, és mit keres errefelé ilyen későn, Gábor?". Huhh de utáltam, de sosem tettem szóvá. Ma van még ilyen?
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.27 0 0 162
Magázódás, kettős kapcsolatrendszer. Van ilyen?

Ha a nagyfőnök hittársam a gyülekezetben? Ha a vizsgáztató tanár kártyapartnerem a pubban? Ha a társkeresőben lelt anonim pajtásom holnap az ügyfelem? Ha az anyu a főnököm? Ha annál jelentkezem az állásra, aki hétvégén másodállásban leverte a parkettámat? Ha a kollégám a szeretőm de ezt a többiek ne tudják? Riportot készítek a haverommal és adásban magáznom kell? Tegeződő barátomnak hivatalos levelet írok?

Ha van, a kétféle kommunikáció fennmarad egymás mellett?

Törölt nick Creative Commons License 1999.10.27 0 0 161
Doktor úr a magázódásból lágyan átvezet a kapcsolódó témakörhöz: a megszólításhoz, ami ugyancsak 'nem semmi' ékes anyanyelvünkön (már akié...).

Konferencia, kinek-kinek kiírva a neve, mint az oviban a jel. Magvas eszmecserék szünetben. Lazacosszendvicsevő társaink Nagy Béla és Kis Benedekné.
- Kedves Béla, maga hogy látja ezt a problémát? (eddig síma ügy)
- ?????????

Szóval itt mi következik? Kedves Benedekné? Kedves Kisné? Drága Asszonyom? Kisné Úrhölgy?

Előzmény: dr poljakov (159)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.27 0 0 160
Tisztelt Doktor Úr!

Az említett tegeződési forma - amennyiben a magázódás soft formájának tekintjük, még a témánál is maradunk - nem csak a bensőséges viszony, de a mértéktartó távolságtartás eszköze is lehet. Ha tehát a jelenleg politikus kispadtárs irányában nem a meghatódott tisztelet okán merül fel a kimutatkozás gondolata, a távolságtartó tegezés (Szervusz Béla) továbbra is használható. Mindig teljes keresztnévvel, nem nickkel és semmiképpen sem szeva, csocsi, cső vagy csá.

Előzmény: dr poljakov (158)
dr poljakov Creative Commons License 1999.10.27 0 0 159
És ez a magázódásra is igaz.
Előzmény: dr poljakov (158)
dr poljakov Creative Commons License 1999.10.27 0 0 158
Igen, igen. Az ember úgy tegezôdik, mintha magázódna. Szervusz, Béla bátyám. És lehetôleg a legudvariasabb formát hozza. Milyen volt az idei termés, Béla bátyám?
Azt gondolom, hogy ha párbeszédben odamondjuk a partner keresztnevét, akkor az sokkal bennsôségesebbé, olykor tisztelettudóbbá is válik. Magamon vettem észre, hogy jól esik, ha bekeresztneveznek.
Előzmény: Törölt nick (157)
Törölt nick Creative Commons License 1999.10.27 0 0 157
Az ilyen helyzetekre is van történelmi minta: a tiszteletteljes tegeződés. (Szervusz, kérlek alássan... szervusz miniszter úr... szervusz professzor úr... megbocsásson felséged.. (no, ez utóbbi már egy összetettebb eset)).
Előzmény: dr poljakov (156)
dr poljakov Creative Commons License 1999.10.26 0 0 156
Mióta találkoztam kormányunk tagjával, aki velem egy csapatban volt kispados, azóta át kellett értékelnem a dolgot. Pedig még az évjárat is azonos. Fene se érti ezt... Ja, és 4x -en aluliak vagyunk mindketten. Bőven.
Előzmény: Kicsi_Lany (150)
SmartAss Creative Commons License 1999.10.26 0 0 155
Kicsi_Lany, édesem, pacni vagyok :)))
Jelzem, a Magát hőn szerető asztaltársaknak igencsak fájdítja szívét távolmaradásával! Ugye tudja, melyik topicra gondolok?
Előzmény: Kicsi_Lany (146)
DcsabaS_ Creative Commons License 1999.10.26 0 0 154
Hopssssz. Latja kedves slr?!? Maris lebuktam (:-(((.

Kedves Kicsi_Lany!

Igy akartam:
"... Peldaul, ha XY soha nem szunt meg magat durvan tamadni, es azota is olyan maradt a onhoz allasa. Maganak meg idokozben egyre tobb vesziteni valoja kerekedett. Nem lenne csoda reszerol a tavolsagtartas ..."

DcsabaS_ Creative Commons License 1999.10.26 0 0 153
Kedves Kicsi_Lany!

Szerintem nem teljesen egyertelmu. Bar az esetek nagyobb reszeben az iskolatarsak osszecsiszolodnak, vagyis megtanuljak egymast indokolatlanul nem bantani - es e tanulsag hosszabb tavon is a jellemuk resze marad - akadnak kivetelek.
Peldaul, ha XY soha nem szunt meg teged durvan tamadni, es azota is olyan maradt a hozzadallasa. Neked meg idokozben egyre tobb vesziteni valod kerekedett. Nem lenne csoda reszedrol a tavolsagtartas. (Ami persze csak olaj lenne a tuzre...)

Előzmény: Kicsi_Lany (150)
Som-Som Creative Commons License 1999.10.26 0 0 152
A témát olvasgatva eszembejutott, hogy az egyik tanárom (nálam jóval idősebb adjunktus) ugyan magázott, ahogy az szokás Mo-n, de a becenevemen szólított valahogy így: "Idefigyeljen, Som-Som...". Nekem ez elég viccesnek tűnik. Maguk ezt hogy látják?
Som-Som Creative Commons License 1999.10.26 0 0 151
Tiszteletem!

A nyelvekről még jóval korábban ejtettek szót, de csak most jutottam el odáig, hogy reagáljak az elhangzottakra. Egyik japánban dolgozó magyar kollégám rendszeresen szokott hozzánk jönni munka ügyben, és ha van ideje, érdekes dolgokról szokott mesélni.

Japánban a "megy" szónak rengeteg változata van, de ezeket a változatokat nem szabad összekeverni. Ha azt akarja egy japán kifejezni, hogy valaki megy, akkor a megfelelő "megy" ige megválasztása egyben elárulja, hogy mennyire tiszteljük az illetőt, és milyen a viszonyunk vele. Tehát más szóval fejezik ki azt, ha a tanár megy, vagy azt, ha a piaci árus teszi ezt.

Kicsi_Lany Creative Commons License 1999.10.26 0 0 150
Es mi tortenik, ha ket korabban tegezodo iskolatars evekkel, evtizedekkel kesobb talalkozik, s az egyik szervezeti es/vagy tarsadalmi pozicioja lenyegesen magasabb? Szerintetek altalanos ilyenkor a tegezodes kolcsonos megtartasa? Szamomra ez nem kerdeses, de vajon Ti hogy latjatok?
Előzmény: dr poljakov (148)
DcsabaS_ Creative Commons License 1999.10.26 0 0 149
Kedves dr poljakov!

Esete szerintem pont olyan ritka, mint a bekes es kulturalt valasoke. Hiszen kettos koincidenciakent feltetelezi, hogy mindketten felismerjek, kozos boldogsaguk utjaban csak a tul szoros kozelseg allhat. Valoszinuleg szerencsesen raakadtak arra a tavolsagra, amelynel a masikat folytonosan vonzo, erdekes, nemes cselekedetekre sarkallo emberi lenynek tudjak tekinteni - ahelyett, hogy mint tulajdon testuk ujabb fuggeleket szemlelnek. Azt kell mondjam, ellenfelnek sem kivanhatna jobbat (meltanyosabbat) maganak. Ami nagy szo, mert baratnak is csak olyat erdemes valasztanunk, akit ellenfelkent is el tudunk fogadni. (Ezt tehat jobb kiprobalni elotte (:-))).)

Előzmény: dr poljakov (148)
dr poljakov Creative Commons License 1999.10.26 0 0 148
"És olyan van a valóságban, hogy a tegeződés magázássá alakul? (-> Kimutatkozás)" Szerintem ez igen ritka lehet.

Visszautalnék korábbi megnyilatkozásomra. Igaz, hogy anno csak szórakozásból kezdtük el a magázódást, de azóta sem tértünk vissza a tegezô formára. Évek teltek már el azóta. Persze lehet, hogy ez ama ritka esetek egyike lenne?

Előzmény: DcsabaS_ (147)
DcsabaS_ Creative Commons License 1999.10.25 0 0 147
Kedves slr!

Irja:
"akár az idősebb részéről a tegezést kezdeményező tegeződő nyitólépés után elég kutyaütő érzés, ha a kölcsönösnek vélt (vagy remélt) tegezés helyett visszamagáznak ..."
Alapjaban veve 2 esetet latok:
1.) az illetonek nem volt kulonosebb oka a tegezodes visszautasitasara - ekkor tehat nem is kell, hogy rossz erzest keltsen bennunk,
2.) az illetonek volt ra oka - ekkor viszont tekinthetjuk fontos figyelmeztetesnek, miszerint van meg mit javitani kapcsolatunk erdemi reszen. Voltakeppen valaszut ele kerultunk. Vagy javitunk, hogy tegezodhessunk, vagy hagyjuk a fenebe a dolgot.

Kerdezi:
"Tényleg, mik azok a gesztusok, helyzetek, korrelációk, mikor a tegeződés default vagy opcionálisan elindulhat?"
- egynemű szakmabéliek szakmai környezetben (kivéve: ?)
Ha igazi szakmai egyuttmukodesrol van szo, akkor szerintem kezenfekvo a tegezodes. Foleg azert, mert valoban hatekony kozos munkalkodast csak ugy tudok elkepzelni, ha a resztvevok egymas tevedeseire igen gyors, kozvetlen es kello intenzitasu visszajelzest adnak.
Mas az, ha pl. egy kutatocsoportot olyasvalaki vezet, aki szakmailag es tekintely dolgaban egyarant magasan a tobbiek folott all. Ilyenkor az informacioterjedesnek nem muszaj teljesen szimmetrikusnak lenni, meg az egyoldalu tegezes sem feltetlenul akadalya az eredmenyessegnek (habar azert kozepkori allapotokat idez).

Irja:
"egyenrangú (tehát pl. nem vevő-eladó) kapcsolatban hasonló korú férfiak közül a nyilvánvalóan idősebb kezdeményezi"
Nem mindig nyilvanvalo, hogy ki az idosebb. Elofordulhat, hogy egy kelloen zullott eletet elo (kovetkezeskepp legalabb 60-nak kinezo) negyvenes tisztel meg a tegezodesi szandekaval (:-)))... Ambar igy legalabb az idojaras mellett szobajoheto tarsalgasi tema lehet egymas velt es valodi eletkora is. (Jut eszembe, mi a helyzet a holgyekkel? Aki tul sokat tagad le, azt buntetesbol esetleg letegezik (:-)))?)
A vevo-elado kerdest megforditanam. Szabad-e tegeznunk egy nagy aruhaz ismeretlen, nalunk valoszinuleg fiatalabb es nem ellenszenves eladojat?

Kerdezi:
"És olyan van a valóságban, hogy a tegeződés magázássá alakul? (-> Kimutatkozás)"
Szerintem ez igen ritka lehet. Ha ugyanis valakivel voltunk mar tegezodo viszonyba, de a kapcsolat megromlott, akkor annak az 1-es szamu oka, hogy legalabb a felek egyike nem volt tekintettel a masikra. Ha pedig ez igy van, akkor a tegezesrol sem fog lemondani a masik kedveert. Marad tehat a szakitas, es az a tanulsag, hogy legkozelebb figyeljunk oda jobban, kivel tegezodunk le.

Előzmény: Törölt nick (145)
Kicsi_Lany Creative Commons License 1999.10.25 0 0 146
Tisztelt Topictarsak!

Orulok, hogy ismet ily sokan lettunk ebben a melybol elohalaszott topicban. Bevallom provokativnak szantam a magazodas _kiirtasara_ iranyulo kerdesemet es nagyon orulok, hogy olyan nagyon sokan tiltakoztak. Szemely szerint nem vagyok lelkes hive a magazodasnak, megis ugy erzem, hogy bizonyos helyzetben hatarozottan fel tud bosszantani, ha letegeznek. A letegezest ugyanis lefokozaskent is elem meg, csakugy mint Planney emlitette: elegans etteremben letegez a pincer, akkor bizony zavartan korulnezek magamon, hogy talan nem a legmegfelelobben oltozkodtem, sot ugyanezen gondolatok futnak vegig az agytekervenyeimen, ha az uzleti partnerem helybol sziaval udvozol. Masreszt meg egy laza, fustos kocsmaban pedig igenis jolesik, ha nem magazodva kell megrendelnem a korso Kilkennyt, hanem termeszetesen es tegezodve szolhatok oda a velem egykoru pincernek.

En is ugy vagyok ezzel, ahogy slr emlitettem volt: a tegezés-magázás, megszólítás kivalasztasaban az illeto nemenek, koranak es stilusanak mint alapveto jellemzoknek nem kis szerepe van. Altalanos szabalyokat nehez lenne meghatarozni, bar azt hiszem, hogy a formalis es informalis kapcsolatrendszert alapvetoen kette lehet valasztani. Az informalis kapcsolatokban hajlamosabb vagyok tegezodesre, mig a formalis kapcsolatok keves kiveteltol eltekintve magazodassal kezdodnek. Habar..... -- es most kivivom Vissai kollega ellenszenvet: egyetemen tanitok ugyanis, ahol az elso oran eddig mindig felajanlottam a diakjaimnak a tegezodes lehetoseget. Tettem mindezt azert, mert igenis megjatszaskent eltem volna meg, ha a nalam nehany evvel fiatalabb tanitvanyokat ilyen, szerintem nem termeszetes szituacioba kenyszeritem. A felajanlas utan az egyeni megbeszeleseken a diak altal kezdemenyezett kommunikacios stilus lett a meghatarozo, ha magazodassal kezdte, akkor en is magaztam, ha elve a felajanlassal tegezett, en is tegeztem ot. (Diakkent en nagyon szimpatikusnak talaltam a tegezodest felajanlo tanarokat, nyilvan ezert erzem en ezt igy helyesnek.) Sot, a vallalatvezetoknek tanfolyamok elso napjan is el szoktunk jutni a tegezodesig, ha ugy itelem meg, hogy mindenkinek kenyelmesebb es kellemesebb tarsalgasi forma lehet, ami a kozos munkank minoseget is befolyasolhatja.

Orommel olvastam, hogy nem en vagyok az egyetlen, aki rosszul van az IKEA tegezodos stilusatol....

KL

ps, SmartAss, en is imadom magat! (ennel jobban nem hangozhat semmi mas ;-))

Törölt nick Creative Commons License 1999.10.25 0 0 145
Kedves DcsabaS_, vettem.

A topicban történt említés 'visszacsókolomozás'-ról. Akár önkéntelenül megejtett, akár az idősebb részéről a tegezést kezdeményező tegeződő nyitólépés után elég kutyaütő érzés, ha a kölcsönösnek vélt (vagy remélt) tegezés helyett visszamagáznak.

Persze ilyenkor még mindig felmerül a kérdés, a másik félben tudatosult-e a szándék. Mint mikor két modem nagyon fütyül bár, de nem értik egymást.

Tényleg, mik azok a gesztusok, helyzetek, korrelációk, mikor a tegeződés default vagy opcionálisan elindulhat?

Néhány példa:

- egynemű szakmabéliek szakmai környezetben (kivéve: ?)
- egyenrangú (tehát pl. nem vevő-eladó) kapcsolatban hasonló korú férfiak közül a nyilvánvalóan idősebb kezdeményezi
- egy úriember és úrinő egyenrangú (ld fent) kapcsolatában a hölgy kezdeményezi
- útkereszteződésben az ablakon kihajoló, elszíneződött fejű közlekedési partner sívélyesen kezdeményezi (tebarom...)

Ezek valódiak? Van több?

És olyan van a valóságban, hogy a tegeződés magázássá alakul? (-> Kimutatkozás)

Előzmény: DcsabaS_ (142)
Vissai Creative Commons License 1999.10.25 0 0 144
Tisztelt es nagyrabecsult asztaltarsak !

A magazodas jobb, ha marad (szerintem, es egy bizonyos formaban). El sem tudjak kepzelni, mennyire orultem, mikr a szomszedunk eloszor koszont nekem 'kezicsokolom'-mal. :))) Virult a fejem.
A magazodast azzal is ki lehet fejezni termeszetesen, hogy kedves Mezga ur a Geza helyett. Amennyire tudom, regebben ugy is volt, hogyaszondja: 'learattam a buzadat, nagysagos uram'. Tehat csak a megszolitasban magazodtak.
Miert ne lehetne igy ?

Szerintem az a normalis, hogy altalanosban meg tegeznek, de kozepiskolaban, plane egyetemen magaznak. (Egyetemistak: ennek megvan az a nem lebecsulendo elonye, hogy nem is kell tudni a tanarok nevet, hiszenm mindenki 'tanar ur' vagy 'tanarno'. :)))
Azt mar kimondottan elvarom, hogy engem az egyetemen minden tanar magazzon, nem is becsulom sokra azokat, akik csendortegezessel elnek.

dr poljakov Creative Commons License 1999.10.25 0 0 143
"ugy ereznem magam, mint a kutya, amelyik keretlenul a vendeg nyakaba ugrott"

Attól függ, a vendég megrúgta-e a kedves kutyát... :D

Előzmény: DcsabaS_ (142)
DcsabaS_ Creative Commons License 1999.10.25 0 0 142
Kedves slr!

Nem eliras volt a reszemrol, hanem abbol indultam ki, hogy bar szivesen osszetegezodnek az illetovel, nem biztos, hogy ez kolcsonos. Na most szerintem minden embert megillet a jog, hogy a sajat dolgaban magyarazkodas nelkul mondhasson nemet. Ezert sertodes nelkul tiszteletben tartanam a szandekat, es meg is probalnek aszerint viselkedni. De ebben a szituban is elfordulhatna, hogy mert nagyon szimpatikusnak talalom, esetleg letegezem. (Aztan meg ugy ereznem magam, mint a kutya, amelyik keretlenul a vendeg nyakaba ugrott.)

U.I. Eddig kotekedett volna?

Előzmény: Törölt nick (141)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!