Félreértesz!
A studióengedély -amiről Te beszélsz- az nem azonos a rádió-műsorszórási engedéllyel!
A stúdióengedély megszerzése bizony macerás eljárás, és nem mentes a politikától sem.
A műsorszórás engedélyezése ellenben technikai probléma- és tényleg csak az.
"Másfelöl a szabad infoáramlás szerintem semmiben nincs korlátozva, akár saját rádió-műsorszóró adód is lehet- (regionális mindenképp) csak épp némi "
Hát az nem ily eccerű egykomám!
Előszőr is kapnom kéne de nem kapok mer a suszter lóri mán elvitte az összes frekit ;-)
Másoccó a danubiuszos jáksót most rugta segbe az ortt mert saját műsorában azt merte mondani hogy prostituált. Ortt nem szaroz, azonnal fenyít, főleg ha a 7i7 új emberéről van szó!
Igazad van, a titkosítás eltörlése erősen kifogásolható lépés volt. Ma már ismét kezdik használni..
Másfelöl a szabad infoáramlás szerintem semmiben nincs korlátozva, akár saját rádió-műsorszóró adód is lehet- (regionális mindenképp) csak épp némi pénzbe kerül..:-))
De a CB-n (mint a régi szép taxis -blokád idején) ingyenes ma is..
Most már értem, hogy a kormány miért nyomul napjainkban annyira Kína felé, ott sokat tanulhatnak erről, hogyan kell minden szabad infóáramlást még csírályában megfolytani...
Egyébként a jelenlegi koalíció egyik párja - jelesül az MDF - adta hazánknak annó belügyminiszterként horváth balázs alkoholistát, aki megszüntette a rendvédelmi szervek rádióforgalmának titkosítását (arról már nem is beszélve, hogy az egész rendőri álományt le akarta fegyverteleníteni, hála istennek nem jött be ennek a pojácának). Ha az ő forgalmuk még ma is titkos volna akkor nem volna min vitázni.
Nagyon sok pontatlanság és téves információ jelent meg ebben a topicban!
Kénytelen vagyok az Igaság érdekében helyretenni néhány téves közlést, mert az itt olvashatók alapján teljesen torz és hamis kép alakuklhat ki a Magyar rádióamatőrizmusról.
1. Valóban megjelent miniszteri rendelet a rádióamatőrökről a 7/2000.(III.17.) KHVM számon.
a rendelet tartalmát több éves előkészítő munka előzte meg, melyet már 1995-ben a MRASZ
(ez a magyar rádióamatőrők országos érdekvédelmi szervezete) és területi szervezetei véleményeztek, és megvitattak. A rendelet érdemi részének kialakításában tehát minden magyar rádióamatőr résztvehetett.
2. A topic indítóban szereplő cikket teljesen tájékozatlan személy írta, sajnos nem kellő körültekintés után. Ezért számos tárgyi tévedést tartalmaz. Csak néhány ezek közül:
A rendőrség sehány rádióberendezést nem koboz el évente, egyszerűen azért mert nem teheti.
A rendőrség ugyanis e témában nem hatóság, és ezért erre nincs jogköre. Feljelentést ellenben kötelessége tenni, az erre illetékes hatóságnál, mely első fokon a Budapesti Hírközlési Felügyelet, másodfokon pedig a Hírközlési Felügyelet.
Továbbá a CB és a rádióamatőr szolgálat két teljesen eltérő szolgálat, semmi közük nincs egymáshoz, noha a cikk szerzője összekeveri egymással.
Az amatőr vizsgázott személy, aki ezért fel van jogosítva készülék konstruálására és építésére, annak kipróbálására, ill használatára, de ennek során a forgalmazás témája kötött, tehát az összeköttetés nem szólhat bármilyen témáról. Ennek okáról később.
A CB- s (Citizen Band- polgári sáv) ellenben olyan személyt jelöl, akinek olyan rádióberendezése van, amelyet a hatóság enygedélyezett, és csak ennek birtokában használhat, ellenben nem vizsgázott személy, nem követelmény a rádiós ismeret, és az összeköttetések témája tetszőleges lehet. (bár a nyilvánosság elötti megszólalás kötöttségei itt is fennállnak)
3. Visszatérve a rádióamatőr szolgálathoz, ezek tagjai mindenhol a világon többé - kevésbé azonos feltételek szerint dolgozhatnak. Ezek az u.n. Nemzetközi Rádiószabályzatban vannak lefektetve, mely szabályzat azzal dicsekedhet, hogy jószerivel a föld valamennyi országa aláírta, ami nezetközi egyezmények esetében elég ritkának mondható...
ú
A szabályzat számos igen nagy értéket képviselő és könnyen hasznosítható frekvenciasávot
biztosít teljesen ingyen az amatőrök számára. Más rádiószolgálatok ( pl a cikkben említett rádiótelefon szolgáltató cégek) súlyos összegeket fizetnek az államnak a frekvenciahasználat fejében. ( a frekvenciasprektrum a nemzeti vagyon része, mely természeténél fogva véges, és amellyel az ország érdekében gazdálkodni kell)
Miért kapnak ekkora lehetőséget a társadalomtól az amatőrők? Mert történetük során számtalanszor bebizonyították, hogy terjedési megfigyeléseikkel, műszaki fejlesztéseikkel képesek nagymértékben hozzájárulni a rádiótechnika fejlődéséhez. Ezért a rádióamatőr szolgálat definíciója a Szabályzat szerint: Olyan rádiótávközlési szolgálat, amelynek célja az önképzés, az információcsere, a műszaki fejlődés, és amelyet erre szabályszerűen felhatalmazott amatőrök végeznek, akik a rádiótechnikával csak személyes érdeklődésből és anyagi érdek nélkül foglalkoznak.
Nos erről egyenlőre ennyit, mivel nem akarom hosszasan terhelni az asztaltársak türelmét.
Ha bárkinek e témában kérdése lenne, szívesen teszek kisérletethelyes megválaszolására.
Igy 278 evvel az utolso hozzaszolas utan csak a "nemzetkozi hadaszati informaciok" megszerzesenek nehezsegeit szeretnem egy kicsit taglalni. Szoval az emlitett koszovoi hadmuveletek idejen nagyreszt Veszpremben tartozkodtam, ahol is egy alkalommal egy komputer elott ulve hosszu masodpercekig hallgathattam az amerikai legiero - valoszinuleg - eppen vhol felettunk elrepulo gepeinek halk, de gyakorlatilag jol ertheto adasat a komputer "multimedia-monitoranak" hangszoroibol. Igy mar ertem, miert voltak az Apple Macintosh gepek annyi ideig Cocom-listan (egy Apple AV-monitorrol van szo). Most, hogy meg mar be lehet oket hozni, a Hirkozlesi Fofelugyelet fogja oket elkobozni...
"Magyarországon jelenleg mintegy 4 ezer rádióamatőrt tart nyilván a Hírközlési Főfelügyelet. Számításunk szerint minimális, 6 ezer forintos mobiltelefonszámlát alapul véve évente csaknem 300 millió forintot beszélnek el ingyen saját adóvevőjükön az amatőrök."
És Magyarországon 3 millió autó van, tehát 7 millióan járnak gyalog, kerékpáron, buszon, szekéren, lovon. Napi 2000 Ft taxiszámlát véve alapul, ezek a felelőtlen emberek naponta 14 milliárd forintos kárt okoznak a taxivállalatoknak. Ezért várhatóan megtiltják a magáncélú gyaloglást.
No mégegyszer!
Tudomásul kel venni, hogy az amatőr a Magyar Köztársaságot képviseli az éterben!
Elég baj, hogy le kell írni mi az amit nem szabad. Ez azért nem volt ennyire komoly a liberális vizsgarendszer előtt. AMiért egyébkénz egyetértek az előírásokkal, az nem más, mint az, hogy lassan mindenkinek kettő telefonja van.
Az éter hullámain végzett munkát pedig igenis szorítsák korlátok közé.
Akinek ez nem tetszik az vagy nem tesz vizsgát, vagy visszaadja a lis-t.
A kataszrófa és humanitárius feladatok ellátása idejére pedig semmilyen korlátozas nem vonatkozik a segítséget adó amatőrre! Sem teljesítmény, sem sávkorlát, de csak arra a célra.
Üdv: csutak
ugyan nem vagyok rádióamatőr, de tudtam/sejtettem, hogy 2 ismeretlen ember ezeket mondja amiket csutak leírt, aztán szépen feljegyzi, hogy X napon Y orszag Z varosabol mittoménkivel forgalmazott, ennyi és ennyi kilométerre, ilyen és ilyen időjárási viszonyok mellett. Ez felfogható (javíts ki, ha nem) egy bizonyos fajta sportnak, tehát hogy kinek milyen készülékekkel milyen eredményeket sikerül elérnie. Ez eddig tiszta.
De, kedves csutak, ezt a törvénytelen, magánjellegű megjegyzést, idézlek (és ez most nagyon durva lesz): "Kedves igor, köszönöm a rportot és a beszélgetést.", ezt nem kellett volna beleírni. És ennyi még nem volt elég a renitensségből ! Rögtön utána egy még vadabb, uszító-lázító, törvénysértően magánjellegű x-rated szöveg (akinek gyenge a gyomra, annak PgDn!): "Minden jót a családnak és természetesen Neked." - tudod, ami sok, az sok! Ezeket a részeket jobb ha kihagyod, különben "elvisznek".
pindiy, mint sokszor most is a fején találta a szeget.
Egyebkent a dolog persze jellemzö, és több tanulsága van.
1. A rádióamatör mozgalom egyszerre volt nemzetközi és nemzeti( keltette fel mindig az elháritás és a hadsereg figyelmét és gyanakvását). Innen való az ostoba szabályok és korlátozások egy része is. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a használható sávszélesség (bit/sec) -ben mérve töredéke volt a ma rendelkezésre állónak.
2. Az internet korában persze mindez jelentéktelen és nevetséges. Abszolut alkotmánysértö, hogy az egyik médián lehessen kármkodni a másodikon pedig nem.
3. A helyzet Magyarországon - sajnos - nem egyedülálló. Viszonylag régen, a Spiegelben olvastam - felpanaszolva -, hogy az NSZK-ban is a hitlerajból ottmaradt rádiózási törvény volt érvényben a nem kodolt, de nem a nyivánosságnak szánt üzenetek lehalgatást tiltó klauzurákkal és elkobzási szankciókkal.
Nem ezen az uton kéne araszolni Europa felé!
Talán nem ezen az uton kéne
Csodálom, hogy nem tiltakoztok az ellen, hogy itt két különféle problémát próbál meg a rendelet összemosni.
Az egyik a rádióamatőr etika, magánbeszélgetés stb. Bár ez természeti és egyéb katasztrófánál fontos, lásd Koszovó. Szóval csínján kell bánni a korlátozásokkal is.
A másik a scannerek használata, bár ezeket újabban az újságírók szeretik előszeretettel használni. No de ennek betiltása olyan, mintha a golyóálló mellényt tiltanák be magánhasználatra, mert a rendőrségnek csak sóspuskára telik.
Ha zavarja őket, hogy lehallgathatóak, akkor használjanak titkosítást, vagy netán Tetrát. A lehallgatás szabályozása, felderítése egyébként szinte lehetetlen, ezért is szerintem hülyeség erről beszélni, pláne rendeletbe foglalni.
Kedves Pásztörperc !
Kérésedre:
YZ7RAY itt a HA8KQ válaszol.
Operátor Laci, QTH Szeged. Vételi riportom : 5,9 igen szép modulációd van.
Készülékem FT500 DX saját mikrofonnal , a kábel végén saját kivitelezésű HB9CV antennával.
Kimenő teljesítményem 150Watt körüli. Vissza a szó neked.
Jön Igor vissza: elmondja az ő felállását. A szó nálam.
Rendben Igor, ismét gondtalan volt a vétel. Kérdésedre válaszolva: itt a felmerült technikai jellegű kérdésre megadom a választ.
Az idő itt sajna igencsak borult , mindjárt esik. Adom a szót vissza és a következő periódusban elköszönök.
Ismét Igor mondja a mondandóját. Elköszön(ha nincs még kérdése)
Szó nálam: Kedves igor, köszönöm a rportot és a beszélgetést. Minden jót a családnak és természetesen Neked. Amatőr üdvözlettel, 73 és DX. YZ7RAY HA8KQ elköszönt.
Ez csak egy séma.
Ha két amatőr nem talál magának politikamentes témát, akkor ott valami hiba van.
Egyébként bármely rádióamatőrtársamnál avagy kollektív állomáson (klub) betekinthetsz a valós forgalmazásba.
Azért ennyire nem szigorú a helyzet. Én - ha rádióamatőr lennék - amatőr mivoltomból fakadóan nem kérnéxámlát az alkatrészekről (arról nem is beszélve, hogy műszaki múltam miatt ilyen alkatrészek zsáxámra állnak otthon), akkor viszont Simicska úr "És az adóbevallás?" című kérdését intéznék hozzám a fekete autó utasai?
Kedves pindy, SZVSZ nem is olyan ellenőrizhetetlen a passzív rész. Mert, ugye a vevő megépítéséhez alkatrészeket vásárolsz. Az alkatrészekről számla készül. A számlákat megnézheti az APEH. Az APEH-nyomozók tehát tudomást szerezhetnek arról, hogy Te vevő építésére alakalmas alaktrészeket vásároltál. Éjjel kettőkor megjelenhetnek Nálad a nagy fekete autóval és tolmácsolhatják Simicska úr kérdését: "Hol is van az a vevőkészülék?"... Kicsit elrugaszkodtam? Csak követem dicső kormányunkat...
Feltárom előttetek hihetetlen ostobaságom feneketlen kútját: pillantsatok e (szellemi) sötétbe!
Ide s tova 5 perce gondolkozom azon, milyen lehet az a beszélgetés 2 amatőr között, ami nem üzleti és nem is magán, de még nem tudtam rájönni. Könyörgöm, segítsetek!
Tdeak
Ez a rendelet egy baromság.Olyan vevőt építek magamnak amit akarok és azt hallgatok le amit akarok és azt fejtem meg amit tudok.A passziv rész ellenörizhetetlen és igy 1-el bővül azon rendeletek száma aminek a betartását nem lehet ellenörizni és így értelmetlen is.Legfeljebb a jogszabályok lejáratásához járul hozzá.
Minden adás lehallgatható csak nem mindegyik érthető.
Az aktiv eszközökkel már más a helyzet.
Jobblenne hozzászokni, hogy a titkokra annak kell vigyázni akire rábízták, mivel ha már az is tudja akinek nem kéne már nem titok.
Dear Gen!
Az a tény, hogy az érzékeny és szélessávú vevőket ba akarják tiltani kettő dologról szól (IMHO).
1, Ezen kormány a volt kádári rezsimnél is jobban fél a választóktól!
2, Halvány elképzelésük sincs arról, amit törvény erejével el akarnak érni.
Ugyanis kis mahinációval a mai tv készülékekkel is lehet venni a rendőröket. Frekit nem írok, de akit ez érdekel az már régen tudja.
Ez a rendelet a hét baromsága. Látszik a szakértelem belöle... Szakértö kormány idétlen rendelete.
Inkább a honvédség és a rendörség technikai feltételein kellene javítani, nem ilyen hülyeségeket kitalalni. Füstjelekkel lehet még üzenni egymásnak, vagy ez is a törvény hatálya alá esik?
De miert tilos maganbeszelgetest folytatni?!
Allitoilag uzleti erdekekre hivatkoznak, de a mobil szolgaltatok egyike sem tartja a radioamatoroket konkurrenvcianak.
Egy kerdes: Ti mirol beszelgettek, ha nem maganugyekrol? En altalaban a sajat dolgaimat szoktam megbeszelni. Hu de szemet allat vagyok, mi?
Én is megkaptam a körlevelet, de nálam így kezdődik:
Nagyon kerlek, szolj Mecs Imrenek, vagy barkinek . . . Cenzúra az éterben
Vajta Zoltán
Miniszteri rendelettel zabolázzák meg a rádióamatőröket. A jogszabály
megtiltja a káromkodást és a magánbeszélgetéseket az éterben, mivel az
egyik jóízlést, a másik pedig üzleti érdekeket sérthet.
T. HA8KQ!
Én azon rágtam be, hogy a VÉTELT is korlátozni próbálják, pl. azzal, hogy betiltják a nagyteljesítményű vevőberendezések forgalmazását. A magánbeszélgetésről és a káromkodásról írottakkal egyetértek, ezek tényleg vizsgakérdések lehetnek.
Kedves Tdeak!
Mint adóengedélyes rádióamatőr válaszolok soraidra.
Nem értem felvetésed felháborodott hangnemét. Ha vizsgát tettél, akkor tudnod kell, hogy az IARU által ugyanezek az alapelvek le vannak fektetve. Ez egyben az "A" vizsgán minden esetben kérdés. Tehát nem szabad az amatőröknek "postaköteles" forgalmazást folytatni az éterben.
Ha belegondolsz Te nem Tdeak-ként szerepelsz hanem HAXXX-ként. És mivel a rádióhullámoknak nem kell vízum ezért (jó terjedés esetén)az egész világon hallható amit elmondasz. Tehát akinek nem elég az önkontrollja, azt rendeletileg kell eltiltani a mocskos beszédtől. Ez szégyen ránk amatőrökre nézvem, de valós probléma.
Ez nem cenzúra, hanem a magyar amatőrök jól felfogott érdeke. Ha ezzel nem értesz egyet, az a Te magánügyed.
Üdvözlettel: HA8KQ
Ezt valami olyan primitív b@rom találhatta ki, mint aki azt akarja átverekedni a szerzői jogi törvények szerint, hogy a browserem ne használhassa a cache-t mert ezzel sértem a szerzői jogi törvényeket. Ilyen sehol nincs a világon! :(
Miniszteri rendelettel zabolázzák meg a rádióamatőröket. A
jogszabály megtiltja a káromkodást és a magánbeszélgetéseket az
éterben, mivel az egyik jóízlést, a másik pedig üzleti érdekeket
sérthet. A mobilszolgáltatók megütközéssel fogadták a hírt. A
rendelet ezenkívül szigorítja az adóvevők értékesítését, mivel jó
minőségű berendezésekkel rendőrségi, honvédelmi, sőt
nemzetközi katonai információk is megszerezhetők. Az elavult
technikai berendezések miatt egy jobb adóvevővel gyakorlatilag
bárki lehallgathatja a rendőrség bizalmas információit, igaz, az
1992-es távközlési törvény tiltja, hogy a kijelölt
frekvenciasávokon kívül szörfözzenek az amatőrök.
A renitensekkel szemben azonban nem lehet eljárni, hiszen a
hatóságok csak akkor szereznek tudomást az illetéktelen
hallgatóságról, ha az amatőr bele is szól az éterbe. Ezért évente
csak néhány készüléket koboznak el - tudtuk meg Győri Lászlótól,
az Országos Rendőr-főkapitányság osztályvezetőjétől.
Volt olyan eset, hogy az amatőr eladta a törvénytelenül
megszerzett rendőrségi információt. Alig bizonyíthatók a
törvénysértések, többnyire csak az engedély nélküli készülék
birtoklása miatt indítanak vizsgálatot.
A rendőrök CB-rádiós beszélgetései mindaddig lehallgathatók
lesznek, amíg nem vezetik be mindenütt az úgynevezett Tetra
rendszert. Elvileg már idén megszülethet az erről szóló
kormánydöntés. Folyamatban van az új technika éles tesztelése;
most kísérleti jelleggel száz készülék kommunikál így egymással. A
rendőrség szerint a Tetrát nem lehet lehallgatni.
Azt azonban Győri László is elismeri, hogy feltörhetetlen kód nem
létezik.
Nem csak rendőrségi, hanem honvédelmi, sőt nemzetközi
hadászati információk is megszerezhetők egy jó vevőkészülékkel.
Információink szerint rádióamatőrök a NATO koszovói bevetéseit
is nyomon követték az éterben. Amikor sikerült ráállni a megfelelő
sávra, tisztán érthető volt a bombázni induló pilóták beszélgetése.
Rendőrségi és honvédségi szakértők nem tartják
elképzelhetetlennek a dolgot, hozzátéve, hogy a szigorúan titkos
információk mindenütt kódoltan futnak.
A Honvédelmi Minisztériumban még nem szereztek tudomást
amatőrök visszaéléséről - tájékoztatták lapunkat honvédelmi
szakértők. A rádiózás világszerte elterjedt a haditechnikában, és
itthon is használják a rendőrségihez hasonló kódolatlan,
úgynevezett nyitott rendszereket. A szigorúan titkos információk
azonban mindig telefonon, faxon, vagy kódolt rádióadással
cserélnek gazdát. Azt, hogy mi az, amit el lehet mondani adóvevőn
is, egy kormányrendelet alapján döntik el. Rádióamatőrök arról is
beszámoltak lapunknak, hogy az analóg mobiltelefonok
lehallgatásához sem szükséges méregdrága adóvevő.
Hatvan-nyolcvanezer forintért a hozzá nem értők is vásárolhatnak
engedély nélkül megfelelő berendezést. Igaz, az így megszerzett
információk használhatatlanok, mivel a beszélgetést csak
véletlenszerűen lehet elcsípni, s nem tudható, ki hívott és kit.
Rendezetlen a rádióamatőrök jogi helyzete, ezért mindenképp
szükségessé vált a jogi szabályozás - jelentette ki lapunknak
Szathmáry Csaba, a Hírközlési Főfelügyelet főtanácsosa.
Hozzátette: a vitás kérdésekben a szabálysértési hatóságok
jelenleg önkényes döntéseket hoznak - például, ha egy adóvevő
zavarja a környék tévékészülékeit.
A készülő rendelet nemzetközi normákra épül, így a
rádióamatőrök vizsgáztatását is az európai gyakorlat szerint
alakítják ki. Az adóvevőket boltban ezután csak az vásárolhatja
meg, aki megfelelt a vizsgabizottság előtt, ám az otthon összerakott
szerkezeteket ezután sem kell engedélyeztetni, azzal szabad a
vétel. Aki azonban beleszól a készülékbe, annak tartózkodási
helyét egy hamarosan elkészülő berendezés beméri, és a
hatóságok elkobozzák a szerkezetet.
A rendelet azt is szabályozza, hogy miről beszélhetnek az
amatőrök az adóvevővel. Tilos káromkodni az éterben, és üzleti-,
illetve magánbeszélgetéseket sem szabad lebonyolítani. Ez utóbbit
azért, mert így a rádióamatőrök megsértik a telefontársaságok
üzleti érdekeit - fogalmazott Szathmáry Csaba, hozzátéve, hogy az
ilyen jellegű beszélgetéseket telefonon kell elintézni. Igaz, ezt a
kihágást nagyon nehéz bizonyítani. Ha mégis sikerült elcsípni egy
ilyen párbeszédet a Hírközlési Főfelügyeletnek, akár 50 ezer forint
pénzbírságot is kiszabhatnak.
Magyarországon jelenleg mintegy 4 ezer rádióamatőrt tart nyilván
a Hírközlési Főfelügyelet. Számításunk szerint minimális, 6 ezer
forintos mobiltelefonszámlát alapul véve évente csaknem 300 millió
forintot beszélnek el ingyen saját adóvevőjükön az amatőrök.
A Pannon GSM-nél komolytalannak vélik a Hírközlési
Főfelügyelet felvetését. Számukra semmiképp sem konkurencia a
rádióamatőr mozgalom - jelentette ki lapunknak Suba János, a cég
szóvivője. Az emberek személyes találkozása sokkal inkább
tekinthető üzletrontásnak, mint a CB rádió.
A Westel 900 üzemeltetési igazgatója, Maradi István számára
hihetetlennek tűnik a rendelettervezet. Azt viszont szerinte is
szabályozni kell, hogy adóvevő készülékkel ne lehessen
telefonvonalra rákapcsolódni. Korábban volt példa ilyen esetre, és
technikailag ma sem lehetetlen.
Emlékeztetni szereték arra, hogy 1944. szeptember 1-i hatállyal dr. Markos Olivér, a Lakatos-kormány
kereskedelem- és iparügyi minisztere mindennemű engedélynélküli adóállomás üzemeltetését statáriális üggyé
minôsítette. 1944. október 23-án dr. Szász Lajos, a Szálasi-kormány kereskedelem- és iparügyi minisztere azonnali
hatállyal beszolgáltatási kötelezettség alá helyezte a MRAOE tagjainak tulajdonát képezô adóberendezéseket, a
rendelet megszegôi a katonaszökevényekkel azonos elbírálás alá estek.
Gratulálok magunknak, sikerült elérni a Szálasi-kormány színvonalát. Ugylátszik még mindig a minisztériumokban
vannak azok, akik a pályájuk elején még "Kitartás!"-sal köszöntek . . .
73 !