Délben kint voltam a postán ezért-azért.Állunk a sorban mikor bejött egy románcigány a karján egy éktelenül mocskos pondróval.Elkezdett románul karattyolni és a hasára mutogatott.Gondolom, azt ugatta,hogy kajára kell neki a pénz.Mindenki elött megállt majd jött a "műsorszám" Persze senki sem adott neki semmit és a végén a hazai etnikum lökte ki az ajtón.Igy járt jobban mert ha ott van az a biztonsági őr aki általában ott szokott lenni az talán le is lövi:)) Legalább magyarul tanulna meg koldulni ha már Bukarestböl ide eszi a fene Európába.
Lehet, hogy kicsit off, de egy ellenpélda:
Egy időben teljesen elgazosodott, akácosodott a kertünk, én egyedül nem győztem kiírtani. Egy ismerős szerzett 2 embert, akik egy hétvége alatt gyönyörűen megcsinálták némi pénzért+kajáért.
Utólag tudam meg, hogy ez az ismerős egy időben hajléktalan volt, a két melós pedig cimbik, akik most is csövik. Ha nem mondják meg, nem láttam volna rajtuk!!! Tiszták, józanok voltak és becsületesen dolgoztak... ilyen is van.
Ja, és a másik, amitől hideglelést kapok, az a Moszkván és környékén lejmoló+fedélnélkült áruló életerős, fiatal (20-30 éves) csöves csapat. Ha nem félnék az esetleges tetlegességtől (nem vagyok éppen őrző-védő alkat), amikor egy ilyen megállít, kedvem lenne megkérdezni: "Figyusz, én melóba megyek/jövök. És te???"
"Van ülőmunka, távmunka, stb... ha a te szemléleted követem; amiért valaki "ránézésre" ép és egészséges, egyáltalán nem biztos, hogy azonos vagy hasonló esélyei vannak a becsületes munkavégzéshez mint pl. neked vagy akár nekem. Rengeteg egyéb tényező befolyásolja és teszi ezáltal egyénivé minden ember életútját. Hidd el, hogy nincs mindenki számára munkalehetőség."
Én sem ezt mondtam. Egyszerűen csak leírtam, ami velem történt. A srácnak pedig "ránézésre" hiányzott mindkét lába.
Olyanoknak, akik manipulálni próbálnak (szentkép, kutya, gyerek, csonka végtag mutogatása stb) soha. Ha adok valakinek valamit, az azért van, mert úgy érzem, neki tényleg kell, nem pedig azért, hogy megnyugtassam a lelkiismeretemet.
Pl. 1x a metrón láttam egy román férfit, aki két gyerekét (3-4 évesek) koszosan, mezítlábasan - !!!októberben!!! - maga után rángatva, hangosan jajveszékelve kodult. Na, akkor életemben először leszálltam, mert nem bírtam elviselni...
Adjon nekik a harapós ló! Erről láttam egy rajzot valamelyik oldalon, ahol ül a szakadt csávó a sok kölykével a fal mellett, egy pofa meg odadob neki... egy kotont! Azon meg már komolyan gondolkoztam, hogy odadobok egy cetlit az éhségre hivatkozó kutyás koldusnak, hogy "egyél kutyát..."
Amúgy mindennap a Kálvin téri aluljárón megyek át hazulról suliba és vissza. Itt van egy csövi páros, akik mindig fedélnélküllel próbálnak meglejmolni, nap mint nap, már mindig mondom nekik, hogy "még mindig nincs..." - ez annyira nem zavaró, de amennyire látom, sose sikerül senkit meglejmolni, és kinézetük alapján a jatt egy része alkoholra, cigire megy (utóbbit is szoktak lejmolni)...
Csak azok előtt száll meg néha a mammon, akik szépen zenélnek (leginkább gitárosok), de mivelhogy az esetek több mint 90 %-ban egy kanyi vas sincs nálam (minek?!), így ez is elmarad...
Nem nekünk kéne megoldani a koldus,hajléktalan,stb.problémát hanem az államnak.Igaz,hogy akkor is a mi pénzünket adnák de az mégis más.Arra bezzeg van pl.a tb-nek 8 milliója,hogy egy köcsögöt nővé operáljanak.Nem hiszem,hogy az fontosabb társadalmi probléma lenne a hajléktalan,koldus problémánál.Viszont ők átnéznek a dolgon.Mármint az állam.Ha mindezt javitanák akkor valszeg a sok büdös román se nyüzsögne az aluljárókban.Magyar koldusnak segitséget,a románt pedig átrugdalni a határon.
nyman: Sajnos eléggé megbizhatatlan a céges háló, és többször előfordul, hogy a hozzászólás nyugtázása már nem érkezik meg, és a frissítés után is csak az előző állapotot látom viszont. Ezért történt a malőr, többször visszanéztem a fórumba, és "eredmény" híján ismételten elküldtem a szöveget. Csak a harmadik után jelent meg a valóság, amitől viszont majdnem dobtam egy hátast. Olyan pánik fogott el, hogy jön a lehurrogás, hogy napokig nem tudtam aludni :)) Hát így történt.
Hol dolgozzon? Most ujittattam fel a lakasomat es mindegyik mester arrol panaszkodott hogy nincs ember aki dolgozna!!! Nem 40-50 eFt-ert, hanem nem talal betanitott asztalost netto 150 eFt-ert! A villanyszerelo nem talal embert aki hajlando hornyot vesni... stb stb. Kicsit idegesito hogy a teljesen eros egeszseges 'koldus' feltolja az arcat a Moszkvan a 64 villamosra es eloadja a meset hogy ma meg nem evett es csak egy forint stb... A budos kutyakkal koldulokrol nem is szolva.
Es hol dolgozna szegeny szerencsetlen?te adnal munkat neki?naugye...Undorito hogy itt egyesek inkabb belerugnanak, minthogy segitenenek rajta..Ok a koldusmaffia tenyleg undorito, de monjatok ha az o helyukben lennetek latnatok valami ertelmet az eletnek???en lassan elhiszem, miert is nyulnak az italhoz(menekulnek a tarsadalom elol, az elet elolaz alkoholba, de ahhoz gyengek, hogy ongyilkosok legyenek)Multkor mutatott a tv egy hatdiplomas hajlektalant, aki fogyatekos, es ujsagot ir, de volt egy festono is, gyonyoruen festett.
Múltkor odajött egy ilyen és kért pénzt. A duma az volt hogy neki a legolcsóbb szalámira kellene. Mondom itt a szendvicsem. Az nem kellett neki. Kapja be!
De volt olyan is hogy olyan normálisan kérte el a tesco parkolóban a kocsiból a százast hogy odaadtam neki. Legközelebb (másnap) megint jött. Mondtam neki hogy tegnap már megkapta. Elnézést kért és odébbállt. :)))
"Alapitványoknak sem adok mert általában lenyelik a lóvét."
Mar irtam valahol, hogy penzt igy igen ritkan adok. Persze elofordul. De jonehanyszor elofordul, hogy kibukott, hogy a szervezet sajat luxus celjaira hasznalta fel. Ez lehet, hogy eloitelet. Bar inkabb empirikus ovatossagnak hivnam.
fred: Van ülőmunka, távmunka, stb... ha a te szemléleted követem; amiért valaki "ránézésre" ép és egészséges, egyáltalán nem biztos, hogy azonos vagy hasonló esélyei vannak a becsületes munkavégzéshez mint pl. neked vagy akár nekem. Rengeteg egyéb tényező befolyásolja és teszi ezáltal egyénivé minden ember életútját. Hidd el, hogy nincs mindenki számára munkalehetőség.
fred: Van ülőmunka, távmunka, stb... ha a te szemléleted követem; amiért valaki "ránézésre" ép és egészséges, egyáltalán nem biztos, hogy azonos vagy hasonló esélyei vannak a becsületes munkavégzéshez mint pl. neked vagy akár nekem. Rengeteg egyéb tényező befolyásolja és teszi ezáltal egyénivé minden ember életútját. Hidd el, hogy nincs mindenki számára munkalehetőség.
Régi de még jó ruhákat ,főleg gyerekruhákat én is szoktam nekik adni.Miután az ismerősök közül nem kell senkinek, csak akkor persze.Alapitványoknak sem adok mert általában lenyelik a lóvét.Persze tisztelet a kivételeknek.Sajnos ezekkel is az történt mint a csomagküldő szolgálatokkal.A sok himi-humi cégecske jól lejáratta a jókat is.Itt is az van.
Általában nem.Ugyanis kevés pénzzel mászkálok.Ha meg adok akkor nagyon-nagyon megnézem az illetőt.Ha gyanúsan roma/án/ akkor tuti,hogy nem.Ami esbéjé régi felháborodását illeti arra én csak azt mondom,hogy láttam amikor az .... kerületi önkorm.elött megállt a merci,kiugrott a disznómódon elhizott etnikum majd berohant a segélyért és majd aki jól végezte dolgát balra el.Na!
"Mindenki elítéli a koldusmaffiát, utálja az erőszakos, büdös, részeg koldusokat, de _mégis_ sokan adnak! MIÉRT??? Ha senki sem adna, akkor kénytelenek lennének munka után nézni. Mert munka van, csak inkább megéri koldulni, mint dolgozni járni. "
Az imént adtam egy srácnak. 20-25 év körüli, és tőből hiányzik mindkét lába. Nem sajnáltam a pénzt.
fred