Keresés

Részletes keresés

Lizy90 Creative Commons License 2008.10.20 0 0 93
Mert így közvetlenebbül lehet beszélgetni, és sokkal "kényelmesebb" is, mint a magázós formula!
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.17 0 0 92
Van egy javaslatom: engedélyezni kellene hivatalos személyek számára a tegezést. Rögtön nem lenne akkora divat, mert már nem lenne tilos. A hivatalos személyek tegezése pedig nem zavarna, kíméletlenül vissza kell őket magázni, hogy belesápadjanak.
idegen 32 Creative Commons License 2006.05.31 0 0 91
Igaz, hogy itt nem nagyon vannak olyanok akik személyesen ismerik egymást de szerintem  ez belefér. Pláne, hogy itt ez a a szokás, igy alakult ki.
Kilroy Creative Commons License 1999.06.30 0 0 90
Nu, az is megoldja a problemat, ha nem nyilvanitunk velemenyt. Hallgatni se nem tegezodes, se nem magazodas ;-D.
Kilroy Creative Commons License 1999.06.28 0 0 89
En mar sokszor voltam abban a helyzetben, hogy beszelgettem valakivel, akit magaztam, es kenyelmetlen volt magazodva magyarazni. Ilyenkor alig tudom megallni, hogy ne tegezzem le az illetot (megserteni ezzel megsem akarok senkit), foleg ha o tegez engem. Munkahelyen ujonckent szerintem nem illik eroltetni a dolgot, foleg idosebb kollegak es leginkabb idosebb nokollegak eseten. Persze, ha kapasbol kozlik, hogy itt tegezodes van, akkor konnyu az eset. En voltam mar igy, egy korabbi munkahelyemen, ahol raadasul minden kollega 50 koruli no volt. Jo, a fonoknot nem tegeztem.... Mostani munkahelyem ilyen szempontbol vegyes, a velem kb. egykoru kollegakkal-kolleganokkel kapasbol tegezodtem, a fonokot es egyik helyetteset (utobbi nalam idosebb no) magazom, a masik helyetteset (50 koruli ferfi) viszont egy ido utan ohne zsenir letegeztem. Egyaltalan nem sertodott meg... Par idosebb kolleganovel viszont ugy vagyok, hogy magazom oket, ok engem tegeznek. Ez a "csendorpertu" alapvetoen idegesit, de ok hala istennek, valahogy ugy csinaljak, hogy nem erzem lekezelve magam. Szerintem az nagyon jo, ha kollegak a lehetosegekhez merten tegezodnek, ez elosegiti a jo legkort, amely nem artalmas a munkahoz.
Azt viszont el kell ismernem, hogy lehet elfogadhatoan magazodni, en is vagyok igy, es nem erzem, hogy az illetovel mindenaron tegezodni kene.

Kilroy

KisPocak Creative Commons License 1999.06.21 0 0 88
Elfogadom, amit írtál FlyOrDie.
Egyet nem értek: " pl. az illető ki nem állhatja a Zsuzsa megszólítást, úgyhogy nem biztos, hogy jót teszel vele ha a kvázi hivatalosat használod" -- ha ez a helyzet, az az első alkalommal kiderül, viszont a zsuzsikázás kapásból illetlen, másrészt, mi az, hogy kvázi hivatalos?
Kispocak
Előzmény: flyOrDie (86)
flyOrDie Creative Commons License 1999.06.21 0 0 87
JIMMY:
"most meg ahoz nincs bátorságom hogy én ajánljam fel nekik a tegeződést, ... csak az a kínos hogy a velem kb. egykorú kollégáim meg tegeződnek velük"

És miért nem beszéled meg velük? Amit ide leírtál azt nekik is elmondhatnád.

Előzmény: JIMMY (85)
flyOrDie Creative Commons License 1999.06.21 0 0 86
KisPocak:

"-- Zsuzsa, lenne oly kedves, hogy előkeresi nekem a szállítók anyagát? vagy:
-- Zsuzsa kedves, megtenné hogy...
Ez túlzás?"

*Számomra* ez nemcsak túlzás... Én tényleg szoktam ilyeneket mondani, de kizárólag nagyon közeli ismerősnek. Ez igazából tréfás hangvételnek számít (nem irónikusnak, mert annak durva!).

A maximum elfogadtható:
Zsuzsa, keresse elő legyen szíves a szállítók anyagát.

Szerintem az igazán jó a tegezős forma:
Zsuzsa, keresd elő légy szíves a szállítók anyagát.

Még ekkor is fennál a probléma, hogy pl. az illető ki nem állhatja a Zsuzsa megszólítást, úgyhogy nem biztos, hogy jót teszel vele ha a kvázi hivatalosat használod. Tegeződéskor sokkal nagyobb választék van a lehetséges megszólításokból.

Előzmény: KisPocak (62)
JIMMY Creative Commons License 1999.06.20 0 0 85
Nálunk a munkahelyemen én vagyok a legfiatalabb az osztályon, a férfi kollégákkal tegeződünk, a kolléganők viszont magáznak (lehet hogy azért mert én azzal nyitottam hogy magáztam őket, valahogy nem áll rá a szám, hogy letegezzem őket (nem fiatal csajokról van szó, hanem 40-50 es hölgyekről) most meg ahoz nincs bátorságom hogy én ajánljam fel nekik a tegeződést, mert azt is elég pimaszságnak érezném, csak az a kínos hogy a velem kb. egykorú kollégáim meg tegeződnek velük... Nekem mindig gondom volt ezzel a tegezős/magázós dologgal, lehet hogy pont azzal sértek meg valakit hogy magázom, lehet hogy az ellenzkezőjével nehéz dolog ez. :)
dalia Creative Commons License 1999.06.20 0 0 84
valahogy fel sem merült bennem tegnap a talin, hogy bárkit is lemagázzak :-))) najó, aportásbácsit nem tegeztem le... :-)
hirvike Creative Commons License 1999.06.20 0 0 83
NAAA! Csak arra céloztam, hogy pl. az érettségi bankettünkön - de rég is volt... - az orosztanárnőnk jót nevetett, amikor a pertu megivása után kb. fél perccel így szóltam nagy lendülettel: Te, figyelj csak! :-)
Előzmény: zizi (82)
zizi Creative Commons License 1999.06.19 0 0 82
Hajlamos vagy elengedni magad ? Akkor tegezhetsz :-))))
Előzmény: hirvike (81)
hirvike Creative Commons License 1999.06.19 0 0 81
Még jó, hogy nekem ezen gondolkoznom se kellett.:-) A főnököm ugyanis az apám lehetne, de mivel ékes anyanyelvén - finnül - kommunikálunk, fel se merült a magázódás gondolata. (A finn nyelvben nyelvtanilag létezik magázó forma, de az új idők szele teljes feledésbe söpörte.)

Egyébként nálam az szokott a gond lenni, hogy amikor engedélyt kapok a tegeződésre, hajlamos vagyok nagyon elengedni magam.

Előzmény: Árpi (78)
Tyutyu Creative Commons License 1999.06.19 0 0 80
Hupp!

Ismerek egy parot. akik magazodnak egymassal, es nagyon kedvesnek talaltam, amikor egymassal beszeltek. Tud balyos lenni a magazodas!
Ugyanakkor lehetsz kedves es kozvetlen magazodva, es tavolsagtarto tegezodve is.
Pl. bizonyos helyzetben IRL tegezodesre valtani megalazo, magazodasra pedig lehe evodesi celzattal is :)!

tyutyu

Girafe Creative Commons License 1999.06.19 0 0 79
Persze minden az adott helyzettől függ. Én például sokáig magáztam a főnökömet mert nem volt bátorságom megkérdezni, hogy tegeződhetnénk-e, most meg teljes a káosz, mert vagy én magázom véletlenül, vagy ő.
Előzmény: Árpi (78)
Árpi Creative Commons License 1999.06.19 0 0 78
Egy férfi szerintem kizárólag akkor emlegetheti a tegeződést a felvételnél egy nőnek, ha valóban általános azon a munkahelyen. Egyébként a főnök "úrnak" is csak a hölgy ajánlhatja fel azt. Más kérdés, hogy ha én 60 éves lennék, nem biztos, hogy szívesen venném, ha az új iktató kislány a maga 18 évével ezzel nyitna... Úgyhogy hölgyeim, ha tegeződni szeretnének a főnökükkel, és nincs túl nagy korkülönbség, vagy nem tűnik túl beképzeltnek a főnök, akkor tessék felajánlani a tegeződést, különben igen sokáig fognak magázódni! :o))
Girafe Creative Commons License 1999.06.19 0 0 77
Azt hiszem ebben a kérdésben ismétlődöm a magázódás topicban is.
Azt hiszem, hogy a nőnek kell felajánlania a tegeződés lehetőségét, akkor is ha fiatalabb, akkor is ha beosztott, legfeljebb a főnök úr nem fogadja el.
Előzmény: Planney (72)
Planney Creative Commons License 1999.06.19 0 0 76
Én speciel letegeztem a főnökömet. És fölvett. :-)

Planney

Előzmény: Törőlt_nick (75)
Törőlt_nick Creative Commons License 1999.06.19 0 0 75
haver
Szerintem így sem vennéd fel.
Planney Creative Commons License 1999.06.19 0 0 74
Kutyaharapást szőrivel. Nyitottam egy magázódós topicot. :-)

Planney

Előzmény: Törőlt_nick (73)
Törőlt_nick Creative Commons License 1999.06.19 0 0 73
"Én nagyon utálom a magázódást..."
Látom, pont azért ugratlak!
:)
Előzmény: Planney (69)
Planney Creative Commons License 1999.06.19 0 0 72
A főnöknek. Tehát nekem. :-)

Planney

Előzmény: Girafe (71)
Girafe Creative Commons License 1999.06.19 0 0 71
Plenney
Ha egy férfi és egy nő munkakapcsolat során tegeződni kíván melyiküknek kell felajánlani? A nőnek, a férfinek vagy mindegy?
Előzmény: Planney (69)
Planney Creative Commons License 1999.06.19 0 0 70
Bocs az értelmetlen mondatért, többször át lett szerkesztve, s az eleje benne maradt. :-(

Planney

Előzmény: Planney (69)
Planney Creative Commons License 1999.06.19 0 0 69
Anteris,

Nyilván nem venném fel (amúgy se szoktam titkárnői állást hirdetni :-) ), de nem a tegezése miatt. A "haver" szó miatt. Egy munkainterjúnál a páciens ő viszont még nem annak a csapatnak amúgy sem annak a cspatnak a tagja még, ahol dolgozom, csupán egy "jelölt". Ha felveszek valakit, akkor utána ismertetem vele, hogy ezen a munkahelyen mindenki tegez mindenkit, nyugodtan tegyen ő is így (látod, nem ráerőszakoltam, hogy tegezzen, hanem felajánlottam neki). Aztán úgyis mindenkitől azt látja, hogy tegezik egymást, ő is rászokik tök magától. S szerintem sokkal otthonosabban is fogja érezni magát egy ilyen helyen.

Én nagyon utálom a magázódást...

Planney

Előzmény: Törőlt_nick (68)
Törőlt_nick Creative Commons License 1999.06.19 0 0 68
Planney titkárnői állást hírdet az újságban. Másnap reggel jön egy középkorú hölgy, belibeg az ajtón majd egyenest Planney iróasztala felé veszi az irányt. Megáll, mélyen a szemébe néz, majd így szól:
- Szevasz haver, a hírdetésedre jelentkeztem, aktuális még?

Egyből felvennéd, mi?
-ant-

Előzmény: Planney (63)
Alfred Creative Commons License 1999.06.19 0 0 67
KisPocak:
Nem túlzás, teljesen igazad van, így nekem is jobban tetszik, igazából ilyenre is gondoltam!
Előzmény: KisPocak (62)
KisPocak Creative Commons License 1999.06.19 0 0 66
Nekem is teszik ez is, főleg, mert benne van az, hogy "légyszi'".
De tényleg lehet bensőségesen is magázódni, és megvan annak a maga izgalma. Ráadásul bármikor vissza lehet vonulni...

Kispocak

Előzmény: Planney (63)
mAlter Creative Commons License 1999.06.19 0 0 65
Kár lenne teljesen lemondani a magázódásról - nagyon kedves elem tud lenni, pláne, ha nem kötelező jelleggel használjuk. A matektanárunk, ha mérges volt ránk, akkor váltott át magázásba, de ez még inkább enyhítette dolgot. "Agyon kéne ütni magukat. Azaz mit beszélek? Agyhelyen."
Szeretkezés közben is nagyon kedves lehet a magázódás, de ebből inkább nem idézek. :-)
(mA)
Törőlt_nick Creative Commons License 1999.06.19 0 0 64
Tegeződni még egy gyagyás is tud, de szép, válogatott szavakkal, kifejezésekkel magázódni - vagyinkább: önözni - már maga a művészet!
-ant-

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!